-
blecha.z - Častý návštěvník
Re: Učinok strely z predovky v cieli
Lze zabít člověka cigaretou aniž by ji zapálil a zemřel na rakovinu plic? Ano, lze. V seriózním televizním seriálu s názvem "Bořiči mýtů" Adam Savage a Jamie Hyneman si vzali na mušku mýtus, jestli může zabít skupina tří cigaret vystřelených na člověka z předovky. Ve formě odlili z balistického gelu mužské poprsí a hlavu. Nabili předovku a jako střelu použili tři cigarety zasunuté filtrem směrem k cíli. Ze vzdálenosti cca tři metry došlo ke zranění, na které by člověk vykrvácel. Zkrátili vzdálenost, na hranici cca dva metry pronikly cigarety hluboko do hrudi. Měřením zjistili průnik až do míst, kde má člověk srdce. Mýtus byl potvrzen.
Asi je lepší si zapálit, soused kouřil celý život a zemřel někdy v devadesáti letech.
Asi je lepší si zapálit, soused kouřil celý život a zemřel někdy v devadesáti letech.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Domnívám se, že zkoušky které provedli "Bořiči mýtů" Adam Savage a Jamie Hyneman byly podníceny následkem události která se opravdu stala v únoru 2009.
Anthony Saduk Jr. 29 a jeho spolubydlící Wesley Geisinger 31 pořádali párty na které Saduk nabil do předovky 3 nedopalky z cigaret a utěsnil to zátkou z papírového ručníku. Pak namířil a vystřelil na poblíž stojícího Geisingera. Zasáhl ho do hrudi. Geisinger,rozvedený otec dvou mladých dcer zkolaboval a později byl podle policie prohlášen za mrtvého.
Při pitvě bylo zjištěno že tyto tři nedopalky z cigaret pronikly Geisingerovi hrudním košem přímo nad srdcem a způsobily jeho smrt.
Celá novinová zpráva z 13 února 2009 je tady:
http://abcnews.go.com/US/story?id=94079&page=1
Anthony Saduk Jr. 29 a jeho spolubydlící Wesley Geisinger 31 pořádali párty na které Saduk nabil do předovky 3 nedopalky z cigaret a utěsnil to zátkou z papírového ručníku. Pak namířil a vystřelil na poblíž stojícího Geisingera. Zasáhl ho do hrudi. Geisinger,rozvedený otec dvou mladých dcer zkolaboval a později byl podle policie prohlášen za mrtvého.
Při pitvě bylo zjištěno že tyto tři nedopalky z cigaret pronikly Geisingerovi hrudním košem přímo nad srdcem a způsobily jeho smrt.
Celá novinová zpráva z 13 února 2009 je tady:
http://abcnews.go.com/US/story?id=94079&page=1
Naposledy upravil Fandaks dne 10.02.2010 0:58, celkově upraveno 1
-
Hungry - Moderátor
jj, kus toaletního papíru je schopno na 1,5m prostřelit z perkusního revolveru rifle a udělat krvavý šrám na řiti... Testováno na lidech...
(zkušenost z "telecích" let) 

- triska
- Pravidelný návštěvník
Ač nechtíc,jsem zjistil energii ucpávky.
Zkoušel jsem filcovou ucpávku slepenou ze dvou přes alobal, namočenou do mazaní.Na to kuli s přesahem.
Podotýkám zkouška, 2 gramy prachu,50 metrů.
No ucpávku jsem našel zaseknutou v terči cca 15 cm od díry po kouli.
Terč echt silný karton.
Takže na nějakých pár metrů by to "tele" asi posadilo
No dát tam tak 3-4 gramy,byl byl to dobrý rozháněč demonstrací nepřizpůsobivých občanů.
Zkoušel jsem filcovou ucpávku slepenou ze dvou přes alobal, namočenou do mazaní.Na to kuli s přesahem.
Podotýkám zkouška, 2 gramy prachu,50 metrů.
No ucpávku jsem našel zaseknutou v terči cca 15 cm od díry po kouli.
Terč echt silný karton.
Takže na nějakých pár metrů by to "tele" asi posadilo

No dát tam tak 3-4 gramy,byl byl to dobrý rozháněč demonstrací nepřizpůsobivých občanů.
-
Ahoj Fando, jo to odpovídá. Já jsem začátek toho dokumentu neviděl, zavolali mě až v polovině. Ta vzdálenost, kterou ten člověk vystřelil na druhého, odpovídala přesně vzdálenosti figuríny a střelce. Ta rána byla děsivá, je to varování pro všechny.
-
bufallo - Častý návštěvník
ja som za starych casov zaciatkom 90-tych rokov raz strielal s Armyho v jednom drustevnom hnojisku, na panelovu ohradu sme si namalovali kruhy a strielali z cca 20-tich metrov, 1,8 g LC + 200 gr ogival od LEE,
prva rana, bac a hned nasledna druha rana, odrazena rozcapena strela rovno doprostred mojho cela...
nastastie nebolo to silne, len cerveny flak na cele, ale sok dobry... strela bola uplne rozcapena na palacinku velkosti asi 10-korunacky
nahoda ako svina... ale ak by to clovek chytil do oka, ma smolu... odvtedy pouzivam okuliare...
prva rana, bac a hned nasledna druha rana, odrazena rozcapena strela rovno doprostred mojho cela...
nastastie nebolo to silne, len cerveny flak na cele, ale sok dobry... strela bola uplne rozcapena na palacinku velkosti asi 10-korunacky

nahoda ako svina... ale ak by to clovek chytil do oka, ma smolu... odvtedy pouzivam okuliare...
-
Hungry - Moderátor
bufallo píše:... odvtedy pouzivam okuliare...
Já myslel, že mozek....

-
to je tiez dolezite...
ale ako sa hovori, mladost, pochabost alebo mlady vojak hotovy k...t !

ale ako sa hovori, mladost, pochabost alebo mlady vojak hotovy k...t !
- triska
- Pravidelný návštěvník
Pouze zkušenosti zapsané vlastní bolestí jsou ty pravé a nenahraditelné.
Teď jen nevím,jak to vyhodnotit jako účinek strely v cíli
průbojný efekt nic moc, ale jako hluboké uložení zkušenosti do hlavy asi stačilo?
/nic ve zlém,ale pobavilo to,jen kdyby to vždy skončilo takto /
No přiznám se ,že ten trik s cigaretou mě vrtá hlavou a o víkendu ho vyzkouším.
Tedy jestli mi nezmrznou namočené zlaté stránky.
Teď jen nevím,jak to vyhodnotit jako účinek strely v cíli

průbojný efekt nic moc, ale jako hluboké uložení zkušenosti do hlavy asi stačilo?
/nic ve zlém,ale pobavilo to,jen kdyby to vždy skončilo takto /
No přiznám se ,že ten trik s cigaretou mě vrtá hlavou a o víkendu ho vyzkouším.
Tedy jestli mi nezmrznou namočené zlaté stránky.
-
V tom dokumentu použili pouze cigarety, bez ucpávky. Abys neničil cigárka, stačily by dutinky, které koupíš za 28,- Kč celé balení. Místo tabáku trochu čaje, nebo cigaretový papír. Ale dej si pozor na oči.
-
siber1 - Občasný návštěvník
No taky bych pridal příhodu z ,, telecích,, 90-let. Zkoušel jsem můj první perkus. revolver -Colt Army 1860 ve starém lomu ( neznal jsem žádnou střelnici). Kamarád truhlář přinesl kus těžké dubové fošny- samý suk.
Prach 1gram, filc, sférická střela na 25m. Byly jsme rádi když jsme vůbec zasáhly terč a občas svištící střely nás moc nerozptylovaly.( ve filmech to přece sviští taky). Dokud jedna odražená nerozbila zadní světlo na kamarádově milované Škodě 120- nedávno dovezené z Nizozemí.Naštěstí jen plexi- parabola přežila. Do čela bych to dostat nechtěl.
Zjistili jsme, že se odrážejí pouze zásahy do ,, suků,, , jinak byly střely zaryté asi jen 1-1,5 cm ve dřevě.
Jo dub je dub. Dnes na ní krájíme maso na zabijačce- z druhé strany. To se max. pořežu.
Prach 1gram, filc, sférická střela na 25m. Byly jsme rádi když jsme vůbec zasáhly terč a občas svištící střely nás moc nerozptylovaly.( ve filmech to přece sviští taky). Dokud jedna odražená nerozbila zadní světlo na kamarádově milované Škodě 120- nedávno dovezené z Nizozemí.Naštěstí jen plexi- parabola přežila. Do čela bych to dostat nechtěl.
Zjistili jsme, že se odrážejí pouze zásahy do ,, suků,, , jinak byly střely zaryté asi jen 1-1,5 cm ve dřevě.
Jo dub je dub. Dnes na ní krájíme maso na zabijačce- z druhé strany. To se max. pořežu.
-
Ahoj, pro ty, které ještě pořád zajímá otázka, jestli hubertus prostřelí koule z předovky, říkám - prostřelí.
Udělal jsem si lapač koulí ze starého kufru od vařiče PB. Vyložil jsem ho vrstvami jekoru, koberce a dekorační látky. Minie s navážkou 2,5 gramu prošly jako máslem. Kule .451 vystřelené dávkou prachu 1,5 gramu prošly také, ale zastavily se u zadní stěny v dekoračce. Nebyly ani nějak deformované.
Kufr splnil očekávané, budu muset ještě tuhle otázku dopilovat, ale hrst koulí jsem vydal, hrst přijal, což bylo podstatné. Vzpomínáte na třetí díl pro nás starší nezapomenutelného Vinnetoua? Jak Old Shaterhannd skočil za pohovku, převrátil ji na sebe a vzápětí do postele zlí kluci vyprázdnili své bubínky? Otázka zní: "Přežil by?"
Udělal jsem si lapač koulí ze starého kufru od vařiče PB. Vyložil jsem ho vrstvami jekoru, koberce a dekorační látky. Minie s navážkou 2,5 gramu prošly jako máslem. Kule .451 vystřelené dávkou prachu 1,5 gramu prošly také, ale zastavily se u zadní stěny v dekoračce. Nebyly ani nějak deformované.
Kufr splnil očekávané, budu muset ještě tuhle otázku dopilovat, ale hrst koulí jsem vydal, hrst přijal, což bylo podstatné. Vzpomínáte na třetí díl pro nás starší nezapomenutelného Vinnetoua? Jak Old Shaterhannd skočil za pohovku, převrátil ji na sebe a vzápětí do postele zlí kluci vyprázdnili své bubínky? Otázka zní: "Přežil by?"
- vybuch
- Nový uživatel
Myslel jsem si že pětačtyřicítka neprostřelí plech o tloušťce 5 mm, dokonce jsem to i tvrdil, OMYL, prostřelí a stačila na to dlouhá křesací pensilvánka. 7g LC, filc, flastr a koule 44. Výmečně jsem udělal fotku, i s kulí na porovnání.
- Zipíno
- Nový uživatel
Tak to muselo být zatraceně tvrdý olovo! Co to používáš za slitinu?
-
Pufik - Častý návštěvník
Z jake je to vzdalenosti, to je neuveritelne 

- vybuch
- Nový uživatel
Do železa používám výhradně čisté olovo, (relativně čisté) jinak používám legované olovo antimonem cca 2-5% pak jsou o poznání tvrdší, ale do železa se sníží průbojnost, což mě dost překvapilo. Střílel jsem to ze vzdálenosti asi tak 3m.
-
Fandaks - Častý návštěvník
vybuch píše: "ale do železa se sníží průbojnost, což mě dost překvapilo"
To je tím, že čisté olovo má největší soudržnost(kohezi). Když do něj něco přidáš, tak tu soudržnost narušíš a oslabíš.
To je tím, že čisté olovo má největší soudržnost(kohezi). Když do něj něco přidáš, tak tu soudržnost narušíš a oslabíš.
-
Phantom - Častý návštěvník
V životě bych tomu nevěřil - vypadá to jako procvaknuté průbojníkem 

- vybuch
- Nový uživatel
Nejsi jediny kdo tomu neveril,na strelnici me obvinovali,ze to bylo loziskem. Zajimalo by me,jestli to je tou dlouhou hlavni,bo co,protoze jsem to,uz skousel s kratkou a tam to skrz neslo,ale mel jsem jine nabijeni, prach a kuli. Ted,uz se to nedovim,bo jsem kratkou prodal,tak snad se tu nekdo najde
(kratka kolem 70cm a dlouha neco malo pres metr)

-
rozdiel medzi kratkou a dlhou hlavnou pri dodrzani vsetkych komponentov zhodnych, je len v ustovej rychlosti strely... na ciste olovo by to bolo slusne... 

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder