-
blecha.z - Častý návštěvník
Dobrá, dobrá. Nic ve zlém. Telefonní seznamy namočené ve vodě mají svůj vypovídající význam. Myslím, že každého z nás zajímá, nakolik je jeho střelivo účinné. Zrovna tak i hrudní pláty brnění. Ale viděl jsem střelce, který se na střelnici rozhlížel, co by rozstřílel. A okapy, které jsou provrtané směrem OD TERČŮ.
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
-
Jasně, že je v tom rozdíl. Namočený papír několik dní klade střele obdobný odpor, jako tkáň. Naproti tomu prostřelená láhev vypovídá pouze o tom, že někdo má dobré oko a trefí. Je to pouze akademická debata, já osobně se dostanu na střelnici s určitými obtížemi, takže mám čas a oči pouze pro terč 50/20 a ne na zbytečnosti.
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
To je otázka. O tom se můžeme ještě dlouhou dobu přít.
1) můžeme debatovat zda skutečně maso má stejný odpor jako papír. V namočeném seznamu je velký podíl vody stejně tak i masu, ale je nutné sledovat stejný poměr vody a pak by stejnou hustotu musela mít vláknina obou materiálů. Hledal jsem hustotu masa a nenašel jsem ji, tabulky doma nemám, takže těžko říct, ale řekl bych (upozorňuji, je to jen dojem), že maso nemá stejný odpor jako papír. Pokud mě zajímá průstřel masa, bylo by nejednodušší koupit pořádnou flákotu hovězího, případně testnout vepřová žebírka.
2) proč má větší výpovědní hodnotu průstřel pseudomasem než plastovou láhví?
3) "Naproti tomu prostřelená láhev vypovídá pouze o tom, že někdo má dobré oko a trefí. Je to pouze akademická debata, já osobně se dostanu na střelnici s určitými obtížemi, takže mám čas a oči pouze pro terč 50/20 a ne na zbytečnosti."
A o čem tedy vypovídá prostřelený terč 50/20?
4) téma se jmenuje "Učinok strely z predovky v cieli" a já uvedl jaký měla účinek odražená střela. Původně jsem uvedl málo podrobností, OK. Doplnil jsem. Od té doby přesně nechápu debatu.
1) můžeme debatovat zda skutečně maso má stejný odpor jako papír. V namočeném seznamu je velký podíl vody stejně tak i masu, ale je nutné sledovat stejný poměr vody a pak by stejnou hustotu musela mít vláknina obou materiálů. Hledal jsem hustotu masa a nenašel jsem ji, tabulky doma nemám, takže těžko říct, ale řekl bych (upozorňuji, je to jen dojem), že maso nemá stejný odpor jako papír. Pokud mě zajímá průstřel masa, bylo by nejednodušší koupit pořádnou flákotu hovězího, případně testnout vepřová žebírka.
2) proč má větší výpovědní hodnotu průstřel pseudomasem než plastovou láhví?
3) "Naproti tomu prostřelená láhev vypovídá pouze o tom, že někdo má dobré oko a trefí. Je to pouze akademická debata, já osobně se dostanu na střelnici s určitými obtížemi, takže mám čas a oči pouze pro terč 50/20 a ne na zbytečnosti."
A o čem tedy vypovídá prostřelený terč 50/20?
4) téma se jmenuje "Učinok strely z predovky v cieli" a já uvedl jaký měla účinek odražená střela. Původně jsem uvedl málo podrobností, OK. Doplnil jsem. Od té doby přesně nechápu debatu.
-
-
Hungry - Moderátor
Hardburg: Jen na vysvětlenou, nepokračuj prosím dál v debatě podobným tonem, skončilo by to emotivní debatou ...
Mokré telefonní seznamy jsou uznávané jako náhradní materiál za balistickou želatinu, která je nepoměrně dražší... Ano, není ani zdaleka ideální. Rozhodně její vypovídající hodnota bude větší než plastové láhve...
Informace o to rozstřílení toho či onoho mnohdy více vypovídá o tom, že střelec se domníval, že cíl by měl vydržet o mnoho více či méně...
Test do žebírek či hovězí flákoty by byl asi lepší, ale stejně ne ideální, je to vykrvené a krom toho to raději zbaštím...
Takže klidně pokračuj v testech, jen by to chtělo foták a vždy uvést více podrobností, které jsem prve po tobě "žádal"...
Apropo, měl by jsi znát navážku prachu, kterou střílíš. Osobně počítám, že to bude tak 1-1,2gramu. Zkus to odměřit alespon 10x a zvážit na kuchynských vahách. Pak to můžeš doplnit do svého příspěvku...
Mokré telefonní seznamy jsou uznávané jako náhradní materiál za balistickou želatinu, která je nepoměrně dražší... Ano, není ani zdaleka ideální. Rozhodně její vypovídající hodnota bude větší než plastové láhve...
Informace o to rozstřílení toho či onoho mnohdy více vypovídá o tom, že střelec se domníval, že cíl by měl vydržet o mnoho více či méně...
Test do žebírek či hovězí flákoty by byl asi lepší, ale stejně ne ideální, je to vykrvené a krom toho to raději zbaštím...

Takže klidně pokračuj v testech, jen by to chtělo foták a vždy uvést více podrobností, které jsem prve po tobě "žádal"...
Apropo, měl by jsi znát navážku prachu, kterou střílíš. Osobně počítám, že to bude tak 1-1,2gramu. Zkus to odměřit alespon 10x a zvážit na kuchynských vahách. Pak to můžeš doplnit do svého příspěvku...
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
2 Hungry - O emotivní debatu nestojím.
OK. Beru, že telefonní seznamy ukážou kolik cm jich prostřelíš, ale o tom můj původní příspěvek nebyl. Zaujalo mě, že odražená střela se natolik deformovala, že urazila celý spodek láhve. To bylo vše. Nečekal jsem, že ji kule neprostřelí. Překvapila mě ta díra.
Kromě toho nemám moc zkušeností, respektive žádné. Původně jsem si koupil Pensylvanii, s kterou jsem střílel jen 2x. Pak jsem jí reklamoval, reklamace se hodně protáhla a nyní jsem si místo ní koupil Scouta, se kterým jsem za víkend stihl 3x střílení. To je vše. Takže asi občas objevím Ameriku.
Navážku jsem dopoledne věděl jen objemově. Vážil jsem prach pro tu "starou" pušku před zhruba 2 měsíci na starých dopisních vahách. Tehdy mi vyšlo, že jedna násypka z prachovnice asi zhruba vyhovuje.
Ráno jsem to psal z práce a nepamatoval jsem si přesně kolik je to na gramy. A nechtěl jsem tedy psát blbosti. Když to nyní převážím tak to bude o něco méně než 1,5 g.
Vzhledem k tomu, kolik jsem toho nastřílel mě experimenty s laborací teprve čekají.
OK. Beru, že telefonní seznamy ukážou kolik cm jich prostřelíš, ale o tom můj původní příspěvek nebyl. Zaujalo mě, že odražená střela se natolik deformovala, že urazila celý spodek láhve. To bylo vše. Nečekal jsem, že ji kule neprostřelí. Překvapila mě ta díra.
Kromě toho nemám moc zkušeností, respektive žádné. Původně jsem si koupil Pensylvanii, s kterou jsem střílel jen 2x. Pak jsem jí reklamoval, reklamace se hodně protáhla a nyní jsem si místo ní koupil Scouta, se kterým jsem za víkend stihl 3x střílení. To je vše. Takže asi občas objevím Ameriku.
Navážku jsem dopoledne věděl jen objemově. Vážil jsem prach pro tu "starou" pušku před zhruba 2 měsíci na starých dopisních vahách. Tehdy mi vyšlo, že jedna násypka z prachovnice asi zhruba vyhovuje.
Ráno jsem to psal z práce a nepamatoval jsem si přesně kolik je to na gramy. A nechtěl jsem tedy psát blbosti. Když to nyní převážím tak to bude o něco méně než 1,5 g.
Vzhledem k tomu, kolik jsem toho nastřílel mě experimenty s laborací teprve čekají.
-
Jimi - Moderátor
Myslím si, že by bylo užitečné vytvořit závaznou tabulku s parametry.
Tedy ráže, hmotnost a typ střely, typ a navážka prachu, zbraň ... a materiály "zajímavé" pro testování. Na začátku je jen takový náznak, takže pokud by se tam "vylepil" mustr, bylo by všem jasné jak postupovat.
To jenom tak k zamyšlení.
Pokud někdo znáte (pár lidí odsud jsem tam viděl) valka.cz mají ve faktografické části striktně dané jak popisovat techniku. Je to pak přehledné a porovnatelné.
Tedy ráže, hmotnost a typ střely, typ a navážka prachu, zbraň ... a materiály "zajímavé" pro testování. Na začátku je jen takový náznak, takže pokud by se tam "vylepil" mustr, bylo by všem jasné jak postupovat.
To jenom tak k zamyšlení.
Pokud někdo znáte (pár lidí odsud jsem tam viděl) valka.cz mají ve faktografické části striktně dané jak popisovat techniku. Je to pak přehledné a porovnatelné.
-
Jimi - Moderátor
Zbraň:
1) typ
2) ráže
3) délka hlavně
Střela:
1) typ
2) hmotnost
Prach:
1) typ
2) navážka
testovaný materiál:
1) typ
2) rozměry
3) vzdálenost
Vhodný testovací materiál:
1) průbojnost: dřevěné fošny a trámy - druh a síla dřeva (příp.stav)
plech - materiál a síla
kevlar - máteli
kolik vláken, vrstev na jakém podkladě
různé předměty: dveře z auta - typ, dveře od baráku - popsat... nejlépe něco z praxe na co by se eventuelně dalo střílet třeba v boji (kryt)
2) náhradní balistický materiál: bal. želatina (%), bal.plastelína, mokré telefonní seznamy (dát postup: př. 48 hod leží ve vodě), maso - kosti, rozmražené, čerstvé...
1) typ
2) ráže
3) délka hlavně
Střela:
1) typ
2) hmotnost
Prach:
1) typ
2) navážka
testovaný materiál:
1) typ
2) rozměry
3) vzdálenost
Vhodný testovací materiál:
1) průbojnost: dřevěné fošny a trámy - druh a síla dřeva (příp.stav)
plech - materiál a síla
kevlar - máteli

různé předměty: dveře z auta - typ, dveře od baráku - popsat... nejlépe něco z praxe na co by se eventuelně dalo střílet třeba v boji (kryt)
2) náhradní balistický materiál: bal. želatina (%), bal.plastelína, mokré telefonní seznamy (dát postup: př. 48 hod leží ve vodě), maso - kosti, rozmražené, čerstvé...
-
Jimi - Moderátor
Taky je dobré na začátek testu uvést proč se test provádí, co se očekává a pak co se testem zjistilo. O tom, že by se tak (pokud to zákon vyžaduje) mělo činit na místech k tomu schváleným a se souhlasem provozovatele tu snad psát nemusím. Není třeba zavdávat blbcům záminky k zavírání střelnic či prznění zákonů.
- OLD SHATERHAND
- Nový uživatel
Re: Učinok strely z predovky v cieli
Je to sice starsieho data cca.2-3r. ale neda mi to spomenut.DERHANTER-45.klasicka kupena gula,flaster cca.8g vesuvit LC.TERC-diviak za behu streleny z kona. UCINOK-trafeny za lopatkov rostrhnute pluca gula vysla von spodnov sankov na pravej strane a zarita v hrabe asi 5cm hlboko vzdialenost od strelca cca.25-30m. Podotikam strielal polovnik a zaroven maniak do perkusov bol som s toho trochu mimo
mislim s toho priestrelu vaha diviaka 90kg Pre zvedavcov mal povolenie na odstrel a vpripade potreby bol pes a gulovnica
edit:
za lopatkou, spodnou sankou, zaryta, Podotykam, myslim, v pripade ...

edit:
za lopatkou, spodnou sankou, zaryta, Podotykam, myslim, v pripade ...
-
Jimi - Moderátor
No v ČR jsou k lovu předovky zakázané
I když jejich účinek je rozhodně dostačující, přeci se s nima lidi zabíjeli déle, než zbraněmi na betdýmák...

- vybuch
- Nový uživatel
Zdar,dloho tu nikdo nepsal,tak je rada na me,je to z casu kdy jsem nemel poneti o zpravnych navazkach, ale vysledek stal za to. voj per Sprinfild 1841 kulicka kal69 vahy 32g a Lc10g vzdalenost cca5m sileny zpetny raz a vysledek, deravy 8mm silny plech a jeste krasne zahvizdal vyrazeny kousek zeleza.
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
Možná se to i dá vypočítat, ale já to neumím. Nicméně máte někdo nazkoušené různá ráže při stejné navážce (např. 3 g u .45, .50, .54)? Zajímala by mě závislost schopnosti něco prostřelit na váze střely.
Je mi samozřejmě známo, že s větší ráží je jiná doporučená navážka. Přesto by mě to zajímalo.
Je mi samozřejmě známo, že s větší ráží je jiná doporučená navážka. Přesto by mě to zajímalo.
- kolos
- Nový uživatel
Zdrar
Jaky material bude nejlepsi na test .50 in line evolution ld vs 7.62-39.
Strely pouzite budou pro .50 xtp-mag 240gr poloplast-sabot,celoplast kal.45sab230gr-sabot,real320gr.
Pro 7.62 poloplast sab celoplast sab.
Vzdalenost 10m,necham se inspirovat,pristy tyden pudu nastrelovat tak bych to prubnul.DIK
Jaky material bude nejlepsi na test .50 in line evolution ld vs 7.62-39.
Strely pouzite budou pro .50 xtp-mag 240gr poloplast-sabot,celoplast kal.45sab230gr-sabot,real320gr.
Pro 7.62 poloplast sab celoplast sab.
Vzdalenost 10m,necham se inspirovat,pristy tyden pudu nastrelovat tak bych to prubnul.DIK
-
Hungry - Moderátor
No, já bych hlavně alespon zdvojnásobil vzdálenost cíle... Létající střepiny nejsou nic moc extra...
-
Radowan - Nový uživatel
1861 Springfield, 32g Minie tradiční podoba, 65gr vesuvitu na 10m zástřel do 2 špalků asi smrkového dřeva postavených do bloku za sebe, dráha střely v obou špalcích dohromady cca 40-45cm, bez větší deformace střely, dřevo se naštíplo.
pistole .54 křesačka kentucky, kule .53 cca 14,5g, navážka 48gr Vesuvitu na 1m zástřel v tomtéž dřevě asi 8cm. Vše stříleno lehce šikmo na průběh let. Viz foto
Pro porovnání Glock 17, 9mm Luger, 7,5g Sellier a Bellot zástřel na 5m asi 16cm do téhož volně stojícího dřeva.
pistole .54 křesačka kentucky, kule .53 cca 14,5g, navážka 48gr Vesuvitu na 1m zástřel v tomtéž dřevě asi 8cm. Vše stříleno lehce šikmo na průběh let. Viz foto
Pro porovnání Glock 17, 9mm Luger, 7,5g Sellier a Bellot zástřel na 5m asi 16cm do téhož volně stojícího dřeva.
- vybuch
- Nový uživatel
Hadrburg mam to vyzkouseny,testoval jsem raze 45,58a69 strilim pouze koulema. Prubojnejsi byva vetsi raze obvzlast,kdyz kapnes na tvrde drevo,pak muzes do 45 sypat a sypat ale dal jak cca7cm se nedostanes. Pak staci vzit 58 nalozit 6g lc a je to. Pri strelbe do zeleza je ten rozdil nejmarkantnejsi. S tou 54 by sis mohl trofnout na 4mm plech,ale 3g lc na to stacit nebudou. Jesli nemas zmakli navazky, napis tip zbrane a ja ti kouknu do manualu,od vanoc ho mam doma tak delam machra 

-
Fandaks - Častý návštěvník
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder