vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.08.2007 10:19

Teleskopický obušek je zbraň.

Možná mě admin smázne, protože neuvedu ani které TV zprávy to byly, ani který víkendový den to bylo. Všiml jsem si toho jen letmo, ale protože je to neuvěřitelná nehoráznost, tak to sem dávám.
Na jakémsi srazu, demonstraci nebo kontrole opilců, byl podle vedoucího akce, policisty, zadržen a předveden muž, který měl, cituji: " věc, kterou je možno považovat za zbraň - teleskopický obušek" , konec citátu.
Tak nevím, sním nebo bdím?

Andy
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.08.2007 11:27

kdo vi at zdroj doplni... jinak tezko o tom budeme debatovat.

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.08.2007 12:03

Re.:

Jasně, předem jsem se omluvil. Když to nebude košer, tak ať to klidně admin smázne.

Obelix
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.08.2007 12:05

vito : Pokud tím teleskopem nikoho neohrožoval, nebylo to uřčitě jako důvod předvedení. Při předvádění osoby se ale předvádějící přesvědčuje, zda předvedená osoba nemá u sebe zbraň. A tady se za zbraň považuje vše, co by mohlo učinit útok důraznějším, a to teleskop jednoznačně je.
Tady nejspíš vznikl nějaký informační šum...

Harkonnen
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

27.08.2007 12:28

anebo si chtel s tim obuskem z policajtu vystrelit.. no nic, mlceti zlato. Sry za OT

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.08.2007 13:50

Re.:

Obelix: To je pregnantní vysvětlení. Jsem také z oboru, takže to znám. Pak měl ovšem uvedený vedoucí akce jasně říct, že důvodem zadržení a předvedení bylo to, že zadržený " někoho " zmíněným obuškem ohrožoval. Pro toho, kdo problematice nerozumí, bylo prohlášení, mírně řečeno, idiotské. Takové prohlášení bych čekal od novináře.

Reklama

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.08.2007 16:14

Pokud trestní nebo přestupkový zákon výslovně nezakazují přinesení jakékoli zbraně na veřejné shromáždění nebo emonstraci, jedná se IMO jednoznačně o t.č. zneužití pravomoci veřejného činitele, neboť zákon o zbraních a střelivu na takovéto akce zakazuje přinášet pouze střelné zbraně.

Datajev
Nový uživatel
Nový uživatel

27.08.2007 16:46

To bylo u nás, taky mě to zarazilo: Jednoho z radikálů policisté odvezli k podání vysvětlení na policejní stanici, a to kvůli držení zbraně, teleskopického obušku.
http://www.novinky.cz/domaci/v-holesove ... s4acf.html
Já kvůli tem blbcum tahal celý den bambitku bez pouzdra za pasem, protože se mě teprve vyrábí. A v noci jsem měl jít s opíkačky domů městem s přítelkyní.

Vlada
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.08.2007 17:12

Zase to neprehanejte, nacky je treba buzerovat jak to jen jde. Na fotbal je taky s obuchem nepusti a muzou si stokrat rikat ze to zakon nezakazuje. Krom toho je obuch snad az od osmnacti ne? Treba mu osmnact nebylo.

cmk
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.08.2007 17:52

Ja bych obecne nerikal koho je a koho neni potreba buzerovat.
Buzerovat je treba kazdeho, kdo neuznava zakonem dana prava ostatnich - a jestli je to starocech, nacek, cikan, madar, slovak nebo ufon je skoro jedno.
Pokud bude nekdo chodit po ulicich a hlasat, ze mu vadi priliv pristehovalcu (nebo male socialni davky, nebo velke socialni davky...), je to jeho pravo - a ze pri tom ma u sebe obucha, to je taky jeho pravo.
Kdyz ale vytahne a pouzije toho obucha na kolemjdouciho, ktery se mu nelibi - mel by tim obuchem dostat poradne za usi on sam.

premek
Site Admin
Site Admin

27.08.2007 19:24

Buzerovat neni potreba nikoho. Je treba dohlizet na dodrzovani zakonu, nikoliv zneuzivat moc. Nemuzu souhlasit s buzerovanim kohokoliv jen proto, ze ma jine nazory.

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.08.2007 7:13

Re.:

Ale pánové, mě přeci nešlo o to, koho buzerovat a koho ne. Mě prostě vytočilo to stupidní prohlášení v TV. A jeho vnímáni lidmi, kteří nejsou znalí jako my a nedovedou si to přebrat. A ty tisíce lidí, kteří TV věří na slovo si řeknou: aha, teleskopický obušek je zakázaná zbraň, soused ji nosí, tak zavoláme na nějakou práskačskou linku, které se teď zavádějí.
O to jde.

armytec

28.08.2007 10:55

Vlada píše: Krom toho je obuch snad az od osmnacti ne? Treba mu osmnact nebylo.

oprav prosímtě moje znalosti ale jakto že by měl být obuch až od 18? kde si na to přišel. Pokud vím tak v ČR neexistuje žádná legislativa upravující nošení chladných zbraní. pokud se mílím rád se přiučím. od 18 jsou zbraně kategorie D a jak jistě víš není tam o chladných ani čárka.

Luger
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.08.2007 13:27

Vy tady řešíte obuch jako zbraň podle zákona o zbraních nebo max. podle trestního zákona a tam tento případ opravdu nenajdete, ale existuje taky Zákon o policii (který by si mohli taky někteří přečíst než začnou do něčeho jebat). V něm je § 17 "Oprávnění odebrat zbraň" a odstavec 2 a následně 5, podle kterých byl ten obuch odebrán a tyto se vztahují k tomu případu. To co v tom článku na konci napsali ti magoři novináři, že byl převezen k podání vysvětlení kvůli držení obuchu jako zbraně je blbost, spíš zase něco zkomolili, protože v tomto případě se takováto "zbraň" odebírá přímo na místě. Leda, že by se kolem toho odehrálo ještě něco dalšího...

vito
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.08.2007 13:33

Re.:

Luger. Tak to je omyl, pane kolego. Pokud by to řekl novinář, tak je mi to v podstatě jedno, na to jsem zvyklý, ale tohle řekl zasahující policista v civilu. A ten by si měl vidět do úst. Vždyť podle citovaného zákona o PČR mě může v podstatě policista zadržet a odebrat mi propisku nebo pilníček na nehty, protože tím také mohu učinit útok proti tělu důraznější. Ale teď s určitým odstupem vidím, že je to vlastně jedno. Bláboly a absurdity slyšíme kolem sebe pořád a ve všech oblastech života. Raději se na zprávy nebudu dívat vůbec.

cmk
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.08.2007 13:50

Ohledne "opravneni odebrat zbran" - pokud by to bylo uplne tak jednoduche, ze by proste prislusnik PCR mohl proste a jednoduse odebrat zbran a zaroven, pokud bychom se drzeli definice zbrane jako "cehokoli, cim je mozne cinit utok duraznejsim" - potom na prislusnici PCR muzou sebrat opravdu UPLNE vsechno - protoze vsim hmotnym lze cinit utok duraznejsim - propiskou, fotakem, notebookem, kravatou, autem, mobilem, ...

Takze zpet na zem :-) Myslim, ze z citace bude zrejme, oc vlastne jde :-) - PCR opravdu ad absurdum (!!!) nam muze odebrat "cokoliv" a prohlasit to za zbran :-)

§ 17

Oprávnění odebrat zbraň

(1) Policista je oprávněn přesvědčit se, zda osoba, která je předváděna nebo zajištěna nebo proti které směřuje služební zákrok z důvodu jejího agresivního chování, nemá u sebe zbraň, kterou by mohla ohrozit svůj život nebo zdraví anebo život a zdraví jiných osob, a odebrat ji.

(2) Policista je oprávněn po předchozí marné výzvě k vydání zbraně odebrat zbraň osobě na místě veřejně přístupném, je-li to nezbytné v zájmu ochrany veřejného pořádku, života a zdraví osob nebo bezpečnosti majetku a hrozí-li, že zbraně může být užito k násilí nebo pohrůžce násilím. Osobě, která zbraň vydala nebo jíž byla zbraň odebrána, vystaví policista potvrzení o jejím převzetí.

(3) Zbraní podle odstavců 1 a 2 se rozumí cokoli, čím je možno učinit útok proti tělu důraznější. 7)

(4) Odebranou zbraň podle odstavce 1 je policista povinen vrátit proti podpisu při propuštění předvedené nebo zajištěné osoby. To neplatí, brání-li vrácení zbraně zákonné důvody. O odebrání zbraně vystaví policista osobě, které byla odebrána, potvrzení.

(5) Jestliže pominuly důvody pro odebrání zbraně podle odstavce 2 a nebrání-li tomu jiné zákonné důvody, vrátí se zbraň tomu, kdo ji vydal nebo komu byla odebrána, pokud se tato osoba o vrácení zbraně přihlásí u útvaru policie uvedeného v potvrzení o převzetí zbraně.

Luger
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.08.2007 13:55

vito
No, tu reportáž jsem neviděl ani jsem nebyl u toho na místě, ale podle té tvé citace z prvního příspěvku je jenom zřejmý, že byl zadržen a předveden muž, který měl u sebe.... Ale ne, že byl zadržen a předveden kvůli tomu obušku. A to, že ti může odebrat propisku nebo pilníček, pokud to bude splňovat náležitosti toho paragrafu, tak asi jo. Ono, pokud někde hrozí sraz skinů a anarchistů, tak tam asi je důvodná obava, že toho obuchu může být zneužito. A co si budeme vykládat, když slyším a vidím v TV některý mluvčí PČR co tam plodí za slinty, tak i jejich vyjádření bych nepřikládal moc velkou váhu :?
Naposledy upravil Luger dne 28.08.2007 14:01, celkově upraveno 1

Luger
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.08.2007 13:59

cmk, ono to není absurdní. Jak už jsem psal, musí to splňovat podmínky toho paragrafu - hlavně to, že hrozí, že zbraně může být použito atd, což asi u střetu skinů a anarchistů hrozí, ne ? A nikdo ti nic nebere nenávratně - viz odst. 5. A vždycky si můžeš stěžovat na neoprávněný postup. Pochybuju, že ti nějakej polda bude jenom tak pro nic za nic na ulici něco odebírat.

Obelix
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.08.2007 14:17

cmk: nevím, co je na tom tak absurdního... Pokud budu předvádět osobu, s klidným svědomím ji na dobu předvedení odeberu i tu propisku. Zeptej se odborníků na streetfight, co ti řeknou o možném použití takových nouzových zbraní...

cmk
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.08.2007 15:08

Me jde hlavne o odstavec 2 :-)
Kdy by me pod zaminkou ohrozeni nekoho mohl v podstate svliknout do naha (a jeste me pritom zmlatit), jelikoz cokoli, co mam na sobe, lze pouzit jako zbran (za kosili se da nekdo povesit z okna, totez za kalhoty ci pasek, ponozky by sly pouzit i jako chemicka zbran :-) ).

Další

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních