- Bradek Džon
- Častý návštěvník
Re: Tavení olova
glocku, to je masakr. Když budu počítat průměrnou váhu střely cca 8g tak to bylo přes 2 miliony střel.
Dík za nabuzení, jen jsi mě utvrdil v tom, že i kdyby to nebyla ta správná slitina, pořád se to vyplatí i do sběrny. 17500 kg x 33,-kč/kg = 577500,-kč. To už se dá v Příbrami nakupovat po tunách.
Taky to je důkaz, že investice do lapačů střel taky není úplně marná
Dík za nabuzení, jen jsi mě utvrdil v tom, že i kdyby to nebyla ta správná slitina, pořád se to vyplatí i do sběrny. 17500 kg x 33,-kč/kg = 577500,-kč. To už se dá v Příbrami nakupovat po tunách.
Taky to je důkaz, že investice do lapačů střel taky není úplně marná
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
Počítejme , ale ze střela ma vetsinou plast.Tak olova bude méně .
Udelali nám pekne rekultivace valu. Jeden metr odbagrovali . Na to místo se nasypal žlutý pisek.
To co odbagrovali tak prekatrovali na motorovém katru.Pak to pretavovali v zabijackovem kotli a tím padem jsme se zbavili i všeho dřevěného nepořádku .
Dokonce na to byla nejaka dotace v rámci ekologie .
Udelali nám pekne rekultivace valu. Jeden metr odbagrovali . Na to místo se nasypal žlutý pisek.
To co odbagrovali tak prekatrovali na motorovém katru.Pak to pretavovali v zabijackovem kotli a tím padem jsme se zbavili i všeho dřevěného nepořádku .
Dokonce na to byla nejaka dotace v rámci ekologie .
-
jpp - Častý návštěvník
Záleží z čeho je val, a čím se na střelnici převážně střílelo.
Kolega takhle odkopával kus valu a byl z toho docela na prášky. Víc než 2/3 materiálu byli sintrovaný střely po policajtech a jádrovaný 43. Nakonec po té brutální práci a jebáním s míchačkou (bylo to v jílu, takže co nakopal do míchačky, prolil vodou, pomlel a pak na síto, přebral od kamínků...) dal dohromady asi 50 kg materiálu, který nechytil na magnet a to pak tavil... Dal dohromady asi 40 kg olova a prohlásil, že si ho radši koupí i kdyby stálo nevím co...
Kolega takhle odkopával kus valu a byl z toho docela na prášky. Víc než 2/3 materiálu byli sintrovaný střely po policajtech a jádrovaný 43. Nakonec po té brutální práci a jebáním s míchačkou (bylo to v jílu, takže co nakopal do míchačky, prolil vodou, pomlel a pak na síto, přebral od kamínků...) dal dohromady asi 50 kg materiálu, který nechytil na magnet a to pak tavil... Dal dohromady asi 40 kg olova a prohlásil, že si ho radši koupí i kdyby stálo nevím co...
- Bradek Džon
- Častý návštěvník
... kdyby stálo nevim co?... Už ví kolik stojí v Příbrami? Né vážně, máš pravdu, že v jílu se to asi bez bagru a motorového kátru asi nevyplatí, ale když je to v písku tak to musí být balada. Železo, mosaz a ostatní sajrajt při tavení přeci vyplave, tak poč to přebírat? Pokud toho železa opravdu není víc.
EDIT: jo vono ho bylo víc... aha... už to čtu: 2/3. No tak to se musí opravdu něco přebrat... alespoň na základní taveninu. pak už to jen do ní sypat a vybírat bordel
EDIT: jo vono ho bylo víc... aha... už to čtu: 2/3. No tak to se musí opravdu něco přebrat... alespoň na základní taveninu. pak už to jen do ní sypat a vybírat bordel
-
jpp - Častý návštěvník
No kolega moc dobře ví "zač je v Příbrami olovo"
Hold ceny z LME není jak obejít. Vyjede cena na burze, kterou následuje cena výkupu a tak je prostě olovo aktuálně za 40 Kč/kg bez DPH, čisté
Kde jsou ty časy kdy se tam za 45 Kč kupovala hotová slitina 92/6/2...
Proto to taky zkoušel... Jasně těžit val, kde je převážná část z malorážky nebo z perkusáku musí být pohoda, ale tady to fakt byla řehole

Kde jsou ty časy kdy se tam za 45 Kč kupovala hotová slitina 92/6/2...
Proto to taky zkoušel... Jasně těžit val, kde je převážná část z malorážky nebo z perkusáku musí být pohoda, ale tady to fakt byla řehole

-
staM - Moderátor
Nemáte náhodou někdo osobní,případně věrohodně zprostředkovanou zkušenost s tímto:
http://cs.strobl.cz/prisada-do-olova-cl ... lead-flux/
Je to o tolik lepší než samotný vosk aby mělo cenu do toho investovat??
http://cs.strobl.cz/prisada-do-olova-cl ... lead-flux/
Je to o tolik lepší než samotný vosk aby mělo cenu do toho investovat??
-
alfonss - Grafoman
Nemůžu si pomoct, ale kdykoliv jsem do pícky dal něco jinýho, než slitinu olova, tak to dělalo neplechu. Ať už se jednalo o vosk, kterej měl za následek jen to, že to smrdělo, nebo dřevěné uhlí, které mělo "zabraňovat" oxidaci. Moje zkušenost je taková, že do pícky nic jinýho než olovo nedávat, stejně tak kokilu dokonale odmastit (např. čističem na brzdy, nebo acetonem, benzínem) a nechat ji čistou a suchou, jakékoliv načuzování způsobilo, že střely stály za ...
-
staM - Moderátor
Kokily,ať už hliníkové (s kterými se mi zrovna dvakrát dobře nepracuje) nebo ocelové nenačuzuju.Oboje před litím tak jako ty dokonale odmašťuju.Jde mi především o to,zda má smysl toto používat při tavení olova (závažíček) nebo jeho legovaní při odlívání ingotů.Pokud by tento přípravek zabraňoval vylučování cínu nebo antimonu na povrch taveniny a usnadňoval jejich rozpouštění (zpětné "vmíchání") lépe než vosk smysl by měl.Při minulém tavení cca 30 kg závažíček se mi stalo že kromě kovových sponek a bordýlku mi vyplavalo nezanedbatelné množství těstovité pěny.Evidentně v ní bylo značné množství kovu,ale ani po mnohonásobném použití vosku,rychlém míchání,pomalém míchání,zvýšení teploty a přikrytí taveniny pěna nezmizela.Mám pocit že právě s touto pěnou jsem odstranil i část legujících kovů.Rád bych se tomuto jevu pro příští jarní tavení vyhnul.....
-
alfonss - Grafoman
já jsem vždycky tavil tak 200-250 kg pohromadě a pak z toho lil ingoty. "Pěna" se mi taky vždy tvořila, důkladně jsem to zamíchal do taveniny a odlil zkušební střely a změřil tvrdost. Nadále vysráženou "pěnu" jsem odebral (a vhodil do kotle při tavení další várky) a z toho čistýho jsem odlil ingoty. Z ingotů jsem pak lil střely a měly ihned po odlití nachlup stejnou tvrdost, jak zkušební střely odlité z celé rozmíchané várky.
Od tohoto okamžiku mě různé harakiri s voskem a jinými přísadami přestaly zajímat...
Od tohoto okamžiku mě různé harakiri s voskem a jinými přísadami přestaly zajímat...
- margolina
- Pravidelný návštěvník
4 staM
Přípravek od Frankford Arsenal používám a opravdu funguje. A to jsem před tím dělal pokusy se vším možným - vosk, borax, kalafuna, salmiak, kyselina boritá, dřevěné uhlí a nevím co ještě.
Frankford tě rozpustí napěněné oxidy zpátky na tekutý kov a na hladině zůstane plavat trocha popela, ten sebereš a máš nádherně čistou taveninu.
Zdar
Luďa
Přípravek od Frankford Arsenal používám a opravdu funguje. A to jsem před tím dělal pokusy se vším možným - vosk, borax, kalafuna, salmiak, kyselina boritá, dřevěné uhlí a nevím co ještě.
Frankford tě rozpustí napěněné oxidy zpátky na tekutý kov a na hladině zůstane plavat trocha popela, ten sebereš a máš nádherně čistou taveninu.
Zdar
Luďa
- radex
- Nový uživatel
Chystám se dělat tavbu asi 150kg olova + liteřiny na ingoty a rád bych do toho mlasknul cca 0,5 kg rtuti která mi tu zůstala jako nechtěné dědictví. Dočetl jsem se že rtuť vytváří s olovem i jinými prvky tvrdé slitiny tzv. amalgámy, takže by to mohlo pomoct i tvrdosti. Jenže bod varu rtuti je nebezpečně blízko bodu tání olova, takže mám dost obavy, aby se spíš neodpařila a neskončila v mých plicích, prý je to pěkný svinstvo. Nejde mi o vytvoření "superslitiny" ale spíš způsob jak se jí zbavit. Nebo máte jiný nápad kam s ní? Sběrny to nevykupují a do kanálu ani potoka ji fakt vylívat nechci.
- Bradek Džon
- Častý návštěvník
nejsem chemik, ale pokud vím tak slitina resp. liteřina má o něco vyšší bod tání a navíc když tavíš tak stejně o několik desítek stupňů výše než je bod tání. Ani bych to nezkoušel a když jo tak bych doporučoval okruh několika desítek metrů vyklidit od všeho živého, navštívit notáře kvůli sepsání poslední vůle, zašel bych si do spemobanky uložit svůj genofond a na xicht bych si vzal atombordel s filtrem Hg čevená.
Nedělej to !
Nedělej to !
-
BARRY - Moderátor
To je stejné, jako bys tu rtuť nalil rovnou do valu, nebo do toho potoka. Je to prasárna.
-
alfonss - Grafoman
radex píše: ale spíš způsob jak se jí zbavit.
Odnes ji k hasičům, vymysli si báchorku že jsi to někde "našel" a že se toho bojíš, že jsi slyšel že je to pěkný svinstvo, oni tě toho velmi rádi zbaví...
- Bradek Džon
- Častý návštěvník
Hoď to na aukro... tam to udáš určitě. Tedy pokud se na to nevztahuje zase nějakej předpis... nedej bože europředpis
-
BARRY - Moderátor
- garf
- Sponzor serveru
Sama čistá rtuť Hg až tak hrozná není
- ale Eu ji zakázala i v teploměrech a přiřadila k jedům
, výpary jsou neurotoxické a sloučeniny většinou jedovaté ,kumuluje se v ledvinách a játrech...
každej zubař poradí
, co s půlkilovkou rtuti,kam s ní...

každej zubař poradí

- Bradek Džon
- Častý návštěvník
Moje známá má takovou zkušenost, že její synek rozbil teploměr a rtuť posbíral lžičkou do skleničky. Použitou lžičku vrátil zpět do šuplíku mezi čisté. Ta známá si po práci udělala kafe a zamíchala právě tou lžičkou. Strávila na hajzlu několik hodin. Když se to na chvilku uklidnilo, zašla do nemocnice a tam jí po nějakých vyšetřeních oznámili že má silnou otravu rtutí a že defakto měla na kahánku.
Z toho vyplývá, že Hg je tak toxická, že se ani nedivím, že jí unie zakázala.
A tady kolega toho má půl kila.... kůrňa zbav se toho
A už dost OTéčkování
Z toho vyplývá, že Hg je tak toxická, že se ani nedivím, že jí unie zakázala.
A tady kolega toho má půl kila.... kůrňa zbav se toho
A už dost OTéčkování
-
staM - Moderátor
Nemá někdo aktuální info ohledně ceny antimonu v kovohutích?Nakupoval jste ho někdo v nedávné době?Závažíčka a liteřina pomalu dochází ale měkkého mám zase nadbytek.
- radex
- Nový uživatel
Naposledy k té rtuti, vono s tou čistou rtutí to opravdu nebude tak zlé, někde jsem četl případ, že nějaký sebevrah si injekční stříkačkou vpravil čistou rtuť přímo do žíly a nestalo se mu vůbec nic a dožil ještě mnoho let. Po provedené pitvě všechnu rtuť našli usazenou v srdci. Jednoznačně problém jsou výpary, vtavit do olova tedy určitě ne, takže hasiči či zubař to jistí, díky za tipy.
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic