Uživatelský avatar
Gobey
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 255
Registrován: 31.07.2011 21:22
Bydliště: Pchery / Praha 1

30.11.2011 19:03

Střelivo se zvýšeným ranivým účinkem - definice

Částečně se to nakouslo v jiných vláknech.

Jak je prosím definováno střelivo se zvýšeným ranivým účinkem.

Na stránkách Mínisterstva vnitra se píše:

Otázka: Měl bych dotaz ohledně zákona o střelných zbraních a střelivu - pokládá se za střelu šokovou, nebo střelu určenou ke zvýšení ranivého účinku jakákoli střela s výraznou (vetšinou konstrukcí předem danou) deformací v cíli? Pokud ne. Dle jakých kritérií se definuje střela zakázaná a povolená? Děkuji za odpověď.

Zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, zařazuje střelivo pro krátké kulové zbraně se střelou šokovou nebo střelou určenou ke zvýšení ranivého účinku do kategorie A mezi zakázané střelivo. Šokovou střelu definuje v příloze jako jednotnou střelu, se špičkou ve tvaru komolého kužele, který je na vrcholu opatřen otevřenou válcovou dutinou, do které zasahuje část olověného jádra tvaru komolého kužele, plášť je na okrajích podélně naříznut. Tato definice šokové střely vychází z České normy ČSN 39 5002-1 Civilní střelné zbraně a střelivo – Všeobecné termíny a definice. Pojem „zvýšený ranivý účinek“ zákon o zbraních neřeší. Definici ani termín střely se zvýšeným ranivým účinkem neobsahuje ani uvedená Česká norma. Podle komentáře autorů JUDr. Jiřího Teringela a Ing. Antonína Kremla v knize „Zákon o zbraních a střelivu s komentářem“ je střelou určenou ke zvýšení ranivého účinku každá střela vyrobená nebo upravená tak, aby v působení na živý organismus způsobovala těžší následek než střela běžné konstrukce. Konkrétní posouzení a zařazení tytu střeliva provádí ve smyslu ustanovení § 3 zákona o zbraních Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva.

(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/bezp ... dp046.html)

Jinde se píše: Pokud vyjdeme z běžných zvyklostí, můžeme ke střelám se zvýšeným ranivým účinkem řadit především střely expanzivní (také nazývané zplošťující se, rozšiřující se, historicky střely typu Dum-Dum apod.), tedy střely, které podléhají funkční deformaci při pronikání tkání, a dále střely, které při pronikání tkáněmi ztrácí stabilitu.

(http://www.strelnicepraha.cz/index.php? ... rzne-lanky)

Směřuji konkrétně na střelivo s olověnou střelou.

Mám sice ještě mokrý zbroják, ale jestliže mi zákon povoluje určitý druh střeliva (konkrétně pak ust. § 2 odst. 1, písm. a) prováděcí vyhlášky MPO č. 370/2002 Sb.,) tj. (1) Za dovolené výrobní provedení střeliva se považuje a) střelivo se střelou celoplášťovou, poloplášťovou, olověnou, plastovou, pryžovou nebo značkovací.... pak nevidím důvod, proč bych toto olověné střelivo nemohl použít v rámci NO/KN.

Nepodařilo se mi dohledat předpis, který by definoval "zvýšený ranivý účinek". Ale na podrobné hledání nebylo dost času. Každopádně jestliže je olověná střela povolená tak nemůže být taky stejným předpisem zakázaná.

Olovo se má větší ranivý účinek než FMJ, ale zákon hovoří o zvýšeném ranivém účinku.

Díky za názor

H.

PS: pokud patří do sekce "Střelivo" nechť prosím admini přesunou, ale toto je spíše legislativní než techniká otázka.

Uživatelský avatar
andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 15.08.2011 20:30
Bydliště: Liberec

30.11.2011 19:57

Re: Střelivo se zvýšeným ranivým účinkem - definice

Olovo můžeš klidně nosit a bránit se jim z tvého pohledu má větší ranivý účinek ale z pohledu zákona ne.To je podobné jako kauza zcivilněných vojenských nábojů z Multiagra tzv."kremlíků".Mají sice jádro z oceli,avšak je to nějaká hřebíková ocel nízký kvality aby se ušetřilo za olovo tudíž CUZZS rozhodl že se nejedná o střelivo průbojné.

Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 998
Registrován: 12.01.2007 10:45
Bydliště: Brno

30.11.2011 22:15

Re: Střelivo se zvýšeným ranivým účinkem - definice

Co je a co není střelivo se střelou "určenou ke zvýšení ranivého účinku" může v případě pochybností dle zákona rozhodnout jen jedna jediná instituce - ČÚZZS (Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva) - za kategorizaci se platí podle ceníku 4000,- Kč za každý jednotlivý typ střeliva. Ze zákona není (zatím) povinnost nechat si kategorizovat veškeré střelivo uváděné na náš trh, takže je tam jakési vakuum resp. může být právní nejistota uživatele jestli konkrétní střelivo má nebo nemá zvýšený ranivý účinek a je tedy dle zákona o zbraních zakázané do krátkých kulových zbraní. Současná definice v zákoně je ale vesměs považována za dostatečnou a zřejmě se vychází z toho, že držitelé ZP jsou osoby dospělé, svéprávné a se zdravým úsudkem aby sami věděli jaké střelivo můžou (mají) nosit na obranu a jaké ne.

Dosavadní rozhodnutí o kategorizaci zbraní a střeliva můžete najít zde: http://www.cuzzs.cz/index.php?topic=32
Zatím z důvodu zvýšeného ranivého účinku bylo kategorizováno jako zakázané do krátkých zbraní jen EFMJ od Federalu, takže u tohoto typu máme jistotu.

Co se týká zkoumání ranivého účinku, tak prakticky to probíhá tak, že zkušebna nastřelí plastelinový blok a velikost a tvar dutiny porovnává s dutinou způsobenou "standartním" střelivem (existuje k tomu metodika měření). Pokud je dutina "nepřiměřeně" větší než ta způsobená standartním střelivem, tak je to kategorizováno jako střelivo se zvýšeným ranivým účinkem. Podrobnosti k tomu sem psát nebudu, kdo má opravdu zájem tak si tu metodiku nastuduje sám.

Co se týká "kremlíků" tak existuje i metodika pro určování průbojného účinku malorážového střeliva. Podle ní nemají "kremlíky" průbojný účinek.

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků