Uživatelský avatar
jirka.pap
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 451
Registrován: 15.08.2014 9:49
Bydliště: Rajec - Tisá

08.12.2023 17:17

Re: Stabilizace ruznych strel ve vyvrtu dle stoupani

Měl bych dotaz nebo spíše prosím o radu. puška Colt M4 s hlavní 14,5´ a se stoupáním vývrtu 1:7

S pušky mi chodí perfektně střelivo S&B 223 rem se střelou 69 gr ..... ptám se jaký bude vliv pokud změním střelivo třeba GGG 223 rem se střelou 55gr ???

Ptám se jen ze zvědavosti jelikož zvažuji změnu střeliva protože S&B špiní jak prase a už po cca 50 Belotech je puška zasraná jak po 1000 GGG....

Dík za radu popřípadě za typ na střelivo co nešpiní a hlavně funguje dobře na dané stoupání atd.... Současně sem koupil sice GGG 223 rem 62 gr ale to sem ještě nezkoušel ...........

Jinak dotaz je že v této ráži sem spíš amatér, spíš jedu 7,62x39 tudíž proto tento dotaz.
Díky

Uživatelský avatar
jirka.pap
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 451
Registrován: 15.08.2014 9:49
Bydliště: Rajec - Tisá

11.12.2023 20:14

Re: Stabilizace ruznych strel ve vyvrtu dle stoupani

Tak jsem našel toto : Máte někdo stejný názor ?

Co zvážit při výběru AR15?
Spousta zákazníků k nám přichází s dotazem, jakou AR15 pořídit. Dovolím si zde shrnout moje osobní zkušenosti, které jsem měl možnost podložit reálným vyzkoušením více jak 20 různých flint. Na základě čehož jsem si vybral vlastní zbraň.
Ráže?
Co se ráže pro AR15 tyká, myslím, že je scestné u primární dlouhé zbraně uvažovat o něčem jiném než 223 Rem. Cela koncepce zbraně byla vymyšlena a za léta odladěna k dokonalosti s tímto nábojem. 99% příslušenství, zaměřovačů, kvalitních zásobníků, dostupných náhradních dílů je pro 223/5,45. V našich končinách je lákavé pořídit si AR v ráži 7,62*39, ale málo kdo si uvědomí, že valná většina zbraní nemá dobrou spolehlivost s ocelovou nábojnicí. Neexistují zásobníky se stejnou spolehlivostí, jako pro 223 a hlavně většina Čechů počítá, že bude střílet do nedávna levné střelivo s korozivní zápalkou. Ale najít na trhu AR v 7,62*39 v plně chromovaném provedení je problematické, minimálně to velmi snižuje výběr.
Stoupání?
Pokud jsme se rozhodli pro 223/5,45 máme výběr obrovský. Nyní je třeba se zamyslet nad stoupáním vývrtu. Obecně lze říct, základní výběr je mezi 1/7 nebo 1/9. Pokud hodláte střílet akčnější disciplíny určitě kvůli ceně střeliva budete používat nejrozšířenější a nejlevnější střelivo tj. s 55 gr. střelou. Z různých v USA prováděných porovnání má nejlepší stabilizaci a přesnost pro 55 gr střelu vývrt 1/9. Pokud Vaše zbraň má být schopná střelby i na střední vzdálenost 200-300 m. Bez problému můžete použít přesné HPBT 69 gr., které z 1/9 lítají perfektně. Již jsou dostatečně těžké, aby u nich byl menší vliv působení větru a podobně.
Jestliže máte přístup k vojenskému těžšímu střelivu, či chcete zbraň, od níž požadujete zejména přesnou střelbu na delší vzdálenosti. Je na místě pořídit stoupání 1/7. Budete střílet střely od 62 gr výše. S 55 gr. bude totiž vždy obtížnější na 200-300 m dosáhnout stejných výsledku, jako se střelou těžší. Většina zákazníků, kteří se baví střelbou, ala lehká odstřelovačka v 223 Rem. nakupují S&B 223 Rem. MATCH HPBT 77 gr. nebo obdobné.
Délka plynového systému?
Máte na výběr ze tří možností. Dlouhý Rifle, střední Middle a krátký Carabine. To, jak dlouho trvá než od iniciace zápalky dojde k otevírání závěru má vliv na zpětný ráz. Pro představu, při porovnání tří 16“ hlavní mi u krátkého systému cílový bod po výstřelu kmital cca na 1,5ti násobek 60 MOA – záměrného obrazce Circle Dot. Middle systém byl klidnější a záměrný bod vyskakoval z 60 MOA kruhu jen nepatrně. No a při dlouhém systému se bod prakticky nehýbe. Pro úplnost všechny tři zbraně měly samozřejmě totožný kompenzátor... Nejenže z krátkého plynového systému plyny, které pohání závěr, mají vyšší tlak/rychlost, ale také teplotu. Proto těsnící kroužky a pružina pod vytahovačem mají u Carabine Lenght oproti Riffle Lenght o 1000 až 1500 ran kratší životnost. Vyšší dynamika a teplota bude mít vliv na životnost ostatních dílů, ale ty jsou naddimenzovány a měly by přežít hlaveň. Nicméně vyšší rychlostí plynů vstupujících do plynového kanálu z hlavně vzniká na tomto přechodu mnohem větší eroze u systému Carabine. Ta je po 7000 ranách velmi zřetelná, kdežto u systému Dissipator s Rifle Lenght po stejném množství je téměř neznatelná. Hlaveň tedy odejde dřív v Carabine Lenght. Tedy závěr, čím delší plynový systém můžete mít, pořiďte si jej.
Délka hlavně?
A teď délka. Tady je největší názorový rozpor a spousta střelců je schopna se o délce hlavně hádat do zblbnutí. Tak se pokusím to vzít trochu bez emocí.
1. Pokud chcete střílet přes mechanická mířidla a to i na vzdálenost 100 m a dále, Potřebujete dlouhou záměrnou Rifle lenght a tedy minimálně 16“ hlaveň (dissipator) nebo delší. O kratší vůbec neuvažujte.
2. Pokud chcete kolimátor nebo optiku, je to složitější. Po roce 2010 se z USA rozšířila vlna módy kraťasů s 12,5 a 14“ hlavní, někdy i kratší. Krátká hlaveň má jen dvě výhody. První – kompaktnost, pokud zbraň opravdu nosíte nebo vozíte v autě, to ale v ČR asi moc lidí nedělá. Za druhé hmotnost. No a možná do třetice, vypadá to cool. Při střelbě přes hradla náboji Mesko 55 gr. je rozdíl úsťové rychlosti mezi 16 a 14“ hlavní 10%. 7,5“ versus 16,5“ je to prý až 40 %! Pro přesnost a účinnost v cíli u ráže 223 Rem je klíčová právě rychlost.
Maximum z výkonu dostanete z 20“ hlavně. Přes 20“ už rychlost střely roste zanedbatelně, tedy není důvod pořizovat třeba 24“. To si pořizují jen nadšenci, co se snaží s 223 střílet v USA na 1000 Yardů. Ne že by to nešlo, ale zase si už dovedu představit na podobnou taškařici vhodnější ráži. 20“ je vážně dlouhá flinta a v moderních systémech bojové přípravy i sportu ji uvidíte spíše výjimečně. Dobrým kompromisem se zdá 18“ který převládá v soutěžích trigun. Pro sport a střelbu na delší vzdálenosti jistě, ale jako univerzální flinta je již dost těžká a trochu neohrabaná. Kompromisem mezi ještě dobrým výkonem a přijatelnou hmotností zůstává 16“.
Pokud bych chtěl jen zbraň s kolimátorem pro střelbu do 100 m, maximálně 150, šel bych do lehké 14“ varianty. Ale komu jde o univerzálnost, tedy používat variabilní puškohled a střílet do 300 m. Výhody mluví pro 16“ délku.
Dost lidí si kupuje 12,5“ s tím, že budou střílet jen na českých střelnicích, kde jen výjimečně lze střílet přes 75 m. Něco na tom je, ale poté bych už raději přemýšlel o karabině v ráží 9 mm Luger, která s rychlým 95 gr. polopláštěm bude odvádět naprosto srovnatelnou práci při menším hluku i zpětném rázu. Proč střílet puškový náboj, když stejně polovina energie přijde vniveč, když prach nedokáže shořet v hlavni. Problém hlavní 7,5 a 10,5“ je, že většinou nefungují stejně spolehlivě, dokud nemají nějaký kompenzátor, bez kterého je nižší tlak v hlavni nebo rychleji poklesne a flinta dost často závadí. Navíc všechny flinty do 12,5“ i s dobrým flash hiderem nedovedou utlumit záblesk výstřelu a už jen za šera se stávají spíš plamenomety, což z pohledu taktiky není úplně v pořádku.
Jaký vývrt?
Dnes můžete mít zbraně s chromovaným vývrtem a nebo bez něj. Prakticky nenajdete náboje s erozivní zápalkou v 223 Rem. Tedy spousta lidí považuje Chrom za zbytečný. Fakticky dohledáte na US fórech testy, kdy bylo z nějakých zbraní vystřeleno x nábojů a porovnávala se přesnost i životnost. Shrnout to lze tak, že u přesných zbraní pro střelbu na větší vzdálenost je záhodno preferovat hlaveň bez chromu. Při „kropeni“ na menší vzdálenost má chrom jednoznačně vyšší životnost. Zkoušel jsem dva uppery s 16“ hlavní, jedna chromovaná a druhá Lothar bez chromu. Nedokázal jsem na 100 m rozeznat rozdíl v přesnosti. Tedy argument životnosti byl pro mě důležitější.
Profil hlavně?
na trhu je spousta různých variant. Zejména u levnějších zbraní je to LightWeight opravdu tenká a lehká hlaveň. Při extra rychlém „kalení“ se má tendenci přehřívat, ale je velmi lehká, dobře se s ní trénuje taktika a mají ji rády i ženy. Ideální pro střelbu s kolimátorem do 100-150 m.
MediumWeight, sem patří i různé vojenské profily. Asi nejlepší varianta. Hlaveň snadno nepřehřejete a poměrně málo kmitá při výstřelu, tudíž se dá předpokládat vyšší přesnost při střelbě na delší vzdálenosti. Dobrá volba pro univerzální zbraň na které bude osazen puškohled - variábl 1 až X.
Heavy – profil hlavně, která je fakt těžká a nechá se z praktických důvodů opravdu doporučit jen pro „odstřelovaci“ pušky.
Pro začátek myslím, že by to mohlo stačit. Každé téma by se dalo rozebrat na deset stran, tak podle zájmu můžeme v budoucnu pokračovat .

Předchozí

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Dlouhé zbraně - ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků