TELESCOPIC.CZ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

14.06.2010 8:59

Re: spouštění, strhávání - tips & tricks

díky za rady, vyzkouším. Cony, to není možné, že vše vidíš jen jednou při otevřených očích. Minimálně musíš vidět zbraň dvakrát a při střelbě na opravdu malé vzdálenosti bys měl vidět trochu rozdvojený i terč (pouze za předpokladu, že ostříš na mušku).

Jinak ok, při mířence tedy ostřit na mušku. A co praktická rychlá střelba na krátké vzdálenosti? Já osobně ostřím na terč a obrazec mířidel vnímám jako siluetu, kterou si letmo kontroluju. Co vy, jaké máte zkušenosti?

Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.06.2010 9:26

Telescopic: on jde mozek vytrénovat tak, že obraz z druhého oka "ignoruje" a i když máš otevřené obě oči, vnímáš jen obraz z jednoho. Aspoň u mně to tak funguje, bohužel zatím ne vždy když bych potřeboval. Zrak ostřím vždy na mušku.

cony
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.06.2010 10:17

Opravdu, když zamířím, tak vnímám pouze jedno hledí, jednu mušku a jeden terč. Když zavřu po sobě levé a pravé oko, tak vnímám, že se mi obraz "posune", ale když je mám obě otevřené, vnímám pouze obraz silného oka. Funguje mi to dokonce i při střelbě s optikou, kde dokážu mít taky obě oči otevřené. Musí se to ale natrénovat, samo to většinou hned nejde. Ale i když vnímáš dva obrazy tak to není na závadu jen si musíš uvědomit který je ten "pravý". Doporučuju při mířence zkusit tu krytku oka abysis zvykl na ten pocit, že máš otevřený obě oči zároveň a doma při sušení trénovat bez krytky :) Při pudovce a drillech do 10m na mířidla moc neostřím, většinou zaznamenám jen siluetu zbraně, bliknutí třech barevných teček na mířidlech a spouštím.
cmk: ano když znáš postavení terču tak to zúžené zorné pole zas tolik vadit nemusí, ale třeba u LOSu, kde nevíš kde jsou terče a neterče se to hodí občas něco přehlídnu i s oběma očima otevřenýma. Minimálně se Ti při zavřeným oku zhorší prostorová orientace :lol:

cmk
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.06.2010 10:21

S mhouricim okem je to jako s prstem na spousti - kdyz nestrilim (nebo neprenasim na terc o 5 stupnu vedle), nemhourim, tudiz se nepripravuju o rozhled :-)

cony
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.06.2010 10:27

Tak jo, dostals mě, ale tajny terče neukecáš :)

cmk
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.06.2010 10:41

Neukecam, ale strelim :-)

Reklama

Wojtyla

15.06.2010 10:17

ano dá se střílet s jedním okem i akčně...mě třeba mnic jinýho nezbejvá neb mám od přírody naprosto dominantní levý oko ač jsem pravák, takže oběma otevřenejma vidim kulový...je to jak řiká Honza, je třeba se naučit přimhouřit ho jen když řešíš terč...

LPT
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

17.10.2010 11:01

Zdar, káždý to vnímá po svém podle toho jestli mu funguje řídící oko. Dle mých zkušeností (18 let instruktor služební přípravy) má řídící oko tak 98% populace ale né každý s tím umí od začátku pracovat. Je to otázka nácviku a taky osobního přístupu v ochotě se zdokonalovat. Těm kterým to fakt nejde nezbývá nic jiného než aby svůj handicap přizpůsobili - podobně jako se např. přizpůsobují leváci při manipulaci se zbraněmi vyrobenými pro praváky.
Periferní vidění je velmi důležité v průběhu konfliktu a při řešení krizových situací ale často se zapomíná, že zde automaticky člověk přechází do tzv. tunelového vidění a perifér se najednou velmi zužuje. Dá se to odbourat nácvikem modelových situací, zejména zařazením nácviku tzv. dohledu cíle s následnou kontrolou okolí - kontrolujete si vlastní prdel nebo stanovený perimetr ale hlavně dojde k rozbití "tuneláku" a k návratu do nornálního fungování periferního vidění .

Tada
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.11.2010 17:36

Tak přispěju svojí troškou - dřív prvních pár návštěv na střelnici jsem strhával jak blázen, většinou víc jak 1/3 jsem měl někde vlevo dole no a s zhruba 250tým výstřelem se to zlomilo a střílím na střed, i když třeba mačkám spoušť rychleji, asi to halt dělám plynuleji než dřív.

Plyne z toho "cvičit, cvičit, střílet a střílet" a strhávání přejde samo od sebe :P

AndrewCZ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

28.02.2011 12:47

Jsem začátečník. Já jsem také strhával asi ve třetině až polovině případů. Výrazně se to zlepšilo poté, co jsem si mezi ostré náboje začal dávat cvičný náboj a pak jsem na vlastní oči viděl jak krásně cukám rukou při stisku spouště.

Jelikož nemám kolegu, který by mi dával náboje do zásobníku, tak to dělám tak, že když dostřílím na terč, vyndám zásobník, vložím do zásobníků 3 ostré, 1 slepý, 2 ostré a pak přitáhnu terč, zalepím záslepky a oddálím terč a nabiju. Tím uplynou tak 2 minuty a to stihnu zapomenout v jakém pořadí jsem tam dal ten cvičný náboj. Jinak pořádí slepého cvičného měním, tak abych si nezvyknul. Jo a chce to střílet s vyzkoušeným střelivem, aby se cvičný náboj nemohl splést se selhačem kdyby to také nevystřelilo. Když vyhazujete cvičný náboj z komory, tak si dejte bacha aby vám nespadl pod mříže a chytejte ho do ruky a také různě nešermujte zbraní jako jsem to dělal ze začátku já.

Taky se mi vyplatilo střílet jen na 10 metrů a na bílou plochu papíru bez nakresleného terče a pokoušet se o soustřely. O něco málo také pomohlo, když jsem si koupil gumový tvarovaný grip namísto původních plastových střenek.

Po několika střelbách a cca 500 vystřílených nábojů už skoro nikdy nestrhávám a daří se mi pěkné soustřely (tzn. 0,5 cm až 1 cm od sebe) na 10 i 15 metrů. Zbraň je to SIG Sauer P239 v 9mm.

Quirinus
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

08.04.2011 23:36

Ahoj. Střílím krátce a mám následující problém. Např. dnes, na 7m jsem měl v pistolovém terči celkem malý rozptyl a zásahy 8-10. Ale na 15m už mám zásahy skoro po celém terči a na 25m jsem rád, pokud vůbec zásah najdu v papíře. :roll: Vzdálenosti jsem střídal po 5 výstřelech různě na přeskáčku a výsledky pořád stejné. Střelnice krytá, zbraň a náboje budou taky určitě ok, takže chyba je evidentně na mojí straně.

Samozřejmě chápu, že na větší vzdálenost je i malé strhnutí víc znát, ale o že by o tolik?

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.04.2011 9:46

Nech si od někoho do zbraně nabít ostrý nebo naopak cvičný náboj. Aby jsi nevěděl, jestli to vystřelí nebo ne. Pak zamiř a vystřel. Uvidíš, jak se zbraní cukneš, pokud tam bude cvičný. Začal bych s hledáním chyby v tomto směru a snažil bych se ho odbourat sušením.

johnnyjak
Častý návštěvník
Častý návštěvník

10.04.2011 21:54

Jakožto nezkušený střelec se potýkám se specifickým druhem strhávání. Strhávám totiž jen devítku (s dvaadvacítkou problém nemám) a to jen pokud věřím, že přijde výstřel. Při zamíchání cvičného náboje mezi ostré téměř pokaždé jasně vidím, o jaký kus zbraň stáhnu dolů. Doma při sušení se ale pistole ani nehne.
Co s tím? Můžu to odstranit intenzivnějším suchým tréningem?

Tiger
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

10.04.2011 22:14

Mam podobny problem, jenom se mi dari mene strhavat, ale zato se mi neuveritelne tresou ruce. Doma pri suseni - nic, muzu delat operace mozku devitkou lugerem... Asi to chce ostry trenink, suseni uz dalo co mohlo :-)

Kelly01
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.04.2011 9:37

Já mám oční vadu, prvních cca 20 nábojů pošlu kam chci, pak už se mi začne postupně rozmazávat terč,posléze začnu vidět dvojtě i mířidla takže se změním na "kropiče" a sázím to do dvouset ran na "pudovku",
od 200 vejš uř jdu na 15m a jedu rychostřelbu přibližně směrem kde tuším terč :mrgreen:
V tom případě už neřeším ani strhávání atd. chci si holt zastřílet :wink:
A argumenty: počkej, vymrkej a podobné neberu, jsem na střelnici a ne na závodech mířenkářů :oops:

DeadMan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.04.2011 10:48

hoši co vám to doma při sušení jde a pak na ostro strháváte tak bych to přisuzoval "strachu" z výstřelu je třeba si na to zvyknout taky jsem to tak dělal a jak píše kolega výše :D tak 22LR v poho protože to nekope a nedělá takovou ránu atd. je to o zvyku

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.04.2011 11:09

To je právě zrádné. Vzduchovka nebo malorážka tě za špatné držení nevytrestá, zafixuješ si slabý, nízký apod. úchop. Velká pistole tě pak vyfackuje, a spolehlivě si vybuduješ strach z rány.

IMHO naučit se nestrhávat plnotučnou ráži, na to neexistuje žádný zázračný cvik, prostě je třeba si zvyknout střílet plnotučnou ráží. 7,65, 9, .45, prostě to co mám, na 7-10m na IDPA/IPSC terč, aby člověka nedeprimovaly nějaké trojky apod. (Alfa potěší, Charlie je v pohodě :lol: ), a v klidu střílet, až chodí do alfy všechno, tak opatrně maličko zrychlit. Když se nedaří, zkontrolovat si postoj a úchop. Hlavně v klidu, ono se to poddá.

Huck Finn
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.04.2011 11:15

Joezbrna píše:IMHO naučit se nestrhávat plnotučnou ráži, na to neexistuje žádný zázračný cvik, prostě je třeba si zvyknout střílet plnotučnou ráží. 7,65, 9, .45

Nesouhlasím. Pepa z GC na to má zázračnou metodu. Už o tom určitě dříve ve vlákně byla řeč. Dává na výběr ze dvou verzí "normal" a "expres". Doporučuji verzi "expres". Při té nedostává strhávající střelec přes lýtka, ale přes koule :D 15 minut a je po strhávání :D .

Vyzkoušeno na lidech a řáži 45 ACP.

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.04.2011 11:29

To je jen aplikace toho, co říkám já - střílet plnotučnou ráží. Instruktor pouze manuálně zvýrazňuje důsledek chybného spouštění :lol:
O specializovaném kurzu v GC vím, ale su měké. Radši vystřílím nějakou tu tisícovku sám, než bych se nechal mlátit od Pepy :|

Huck Finn
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.04.2011 11:56

A Pepa nebude citovat tesne predchazejici prispevky nebo okusi vlastni mediciny! ufo

Pepa na to má poněkud sofistikovanější teoretický fundament: je třeba nahradit strach z výstřelu strachem z něčeho jiného, v tomto případě strachem z Pepovy magické hole a z maniakálního výrazu v Pepově obličeji při exekuci :D

Doporučuji vyzkoušet. Je to levnější a hlavně rychlejší než prohánět tisíce kulí laufem v naději, že se odnaučím strhávat. Řekl bych, že je to taky daleko účinnější. No a pro masochisty je to jediná možná volba :D

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních