PatrikV
 
Příspěvky: 846
Registrován: 03.05.2008 13:07
Bydliště: Novojičínsko

23.02.2009 22:45

Minimálně B a povolení k nákupu.

Uživatelský avatar
Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1519
Registrován: 09.01.2007 14:46
Bydliště: Kroměříž

23.02.2009 23:19

100% ZP + nakupka, jednu mam doma...

Uživatelský avatar
tazator
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 297
Registrován: 13.07.2006 16:15
Bydliště: Lanškroun

25.02.2009 21:43

Signálku jsem měl - tudíž nákupní povolení a měl jsem to na sportovní účel...

PatrikV
 
Příspěvky: 846
Registrován: 03.05.2008 13:07
Bydliště: Novojičínsko

15.03.2009 1:44

Zajímavý názor p. Komendy na signální pistole:

Legální nabytí signální pistole větší ráže a střeliva pro ni do vlastnictví je pravděpodobně mnohem jednodušší, než střelba z takové pistole. Střelba ze signální zbraně je střelbou velmi specifickou a zákon o zbraních ji nijak specificky neřeší, což je s ohledem na poměrně vysokou nebezpečnost některého střeliva v případě jeho chybného použití poměrně závažný nedostatek.

Nejrozšířenější jsou vojenské vzory signálních pistolí ráže 26,5 mm. Podle ustanovení § 5 zbrojního zákona jsou to zbraně kategorie B, stejně jako všechny signální zbraně ráže větší než 19 mm. Ostatní signální zbraně ráže 19 mm a menší jsou kategorie D. Vzhledem k tomu, že signální pistole ráže větší než 19 mm nemá charakter sportovní ani lovecké zbraně, lze ji nabývat do vlastnictví a držet (kromě případů nabytí na zbrojní licenci a zbrojní průvodní list) jen pro sběratelské účely - na zbrojní průkaz skupiny A, nebo k ochraně života, zdraví a majetku - na zbrojní průkaz skupiny E.

Podle § 12 je k tomu však třeba povolení. Při žádosti o toto povolení musí žadatel uvést důvod, který musí být ve shodě s vyjmenovanými ?řádnými? důvody v § 12, odst. 5 zákona. Jinak nebude žádosti vyhověno. U signální pistole přichází v úvahu prakticky pouze sběratelská činnost (a), nebo uskutečňování zájmové, kulturní činnosti (b), nebo ochrana zdraví, života nebo majetku (f), ovšem ne za účelem sebeobrany, ale za účelem signalizace při ohrožení ? v rámci záchranných akcí). Na trhu v ČR jsou dostupné některé druhy střeliva z vojenských zásob, schválené pro použití v civilním sektoru.

V praxi není mnoho možností, kde by se dalo ze signální pistole v civilním sektoru vystřelit. V úvahu přichází střelba v těchto případech:

- záchranné akce,
- střelba v rámci oslav, ohňostrojů,
- ostatní případy (např. varovné výstřely v lomech před odpálením, na střelnici před zahájením střelby ? pokud je to uvedeno v Provozním řádu střelnice).

Podle § 28 odst. 5 zákona smí držitel zbrojního průkazu ze zbraně (jakékoliv), kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu (v honitbě apod.), nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Takže obecně by bylo možné střílet i ze signální zbraně v uvedených případech, tedy i na střelnici, pokud by k tomu byla střelnice přizpůsobena a bylo to ve shodě s jejím Provozním řádem. Takových případů ale asi mnoho nebude. Je otázkou, jaký by byl v tomto případě ten řádný důvod.

Podle zákona je tedy možná střelba ze signální zbraně mimo střelnici (pro soukromé účely) pouze v rámci ochrany života, zdraví nebo majetku (např. budu-li sám ohrožen v odlehlých končinách (voda, souš) a budu potřebovat dát o sobě v krajní nouzi vědět). Je otázkou, kolik takových situací může na teritoriu poměrně hustě zalidněné ČR nastat.

Střelba v rámci záchranných akcí i střelba v rámci ohňostrojů je jiný případ, kdy je zbraň používána profesionály buď z řad členů záchranných sborů (z důvodu zajištění bezpečnosti - např. horská služba) nebo z řad podnikatelských subjektů (z důvodů komerčních - firmy specializující se na ohňostroje). Pro běžného občana ? držitele signální zbraně je tento druh střelby neaktuální, resp. neproveditelný v souladu se zákony. V případě, střelby ze signální pistole na oslavách města zákon nerozlišuje zda se střílí z pistole, kulovnice, upraveného "samopalu" nebo jiné zbraně kategorie "B" a tato střelba není dovolena.

Podle zákona je tedy nelegální např. i střelba ze signální zbraně v civilním sektoru příslušníky ozbrojených sborů (armáda, policie) při různých ukázkách, pokud není speciálně povolena jako střelba v souladu s § 60 ? tj. střelba při zvláštních příležitostech. Podle tohoto paragrafu by se však nabízela určitá možnost zábavné střelby (ovšem jen na střelnicích), nebo střelby v rámci jiné akce (se souhlasem pořadatele). S ohledem na výše uvedené to vše vede opět k použití signální zbraně podnikatelským subjektem, který provozuje koncesovanou živnost v oboru zbraní a střeliva.

Uživatelský avatar
Mugen
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 17.01.2009 23:33
Bydliště: Děčín

18.03.2009 0:02

Zdravim, nevíte náhodou, jak to je, když signálkou nad 16mm chci vybavit loď, jachtu, nebo člun? V tom případě, by se to dalo nakoupit jak na "B", tak tedy i na "E"? Je jasné, že ze sportovního nadšení, si nikdo vzdálenou pomoc "třeba na moři, když je v dohledu" asi přivolávat nebude. Je vůbec možné, v zahraničí s tím vybavit loď? Je zřejmé, že zde je to asi nemožné, když nepočítám, že signálku musím mít pod dohledem, tak i jde těžko na lodi jí zabezpečit, protože bych jí pak mohl použít výhradně jen já. Pak je tu povolení o krátkodobý vývoz a co já vím ještě... ? Je tu nějaká cestička, jak si zbytečně nezadělat na problem?

PatrikV
 
Příspěvky: 846
Registrován: 03.05.2008 13:07
Bydliště: Novojičínsko

18.03.2009 0:15

Kolega co dělal kapitánské papíry říkal, že to je povinné vybavení lodě. "na moři"


Reklama

Uživatelský avatar
MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1269
Registrován: 22.04.2008 22:34
Bydliště: Vysočina

18.03.2009 0:34

Myslím, že signální pistole nebude povinnou výbavou, určitě ne ve všech přímořských zemích. Světlice její funkci bude suplovat dostatečně a bude určitě volně prodejná.

Uživatelský avatar
Mugen
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 17.01.2009 23:33
Bydliště: Děčín

18.03.2009 0:44

Velké jednorázové světlice jsou volně prodejné? Myslím tím třeba náboj 40mm ROS viz: http://www.zeveta.cz/index.php?url=cs/v ... lni-vyroba
Není to už pyro třídy II., nebo snad III.? Aby jsem zase nemusel být odpalovač ohňostrojů apod. blbiny. Co vývoz takové pyrotechniky, dle druhu jení nebezpečnosti? Zase asi narazím tam, co :D Je jasné, že to není povinná výbava, to bych si ani raději nechtěl domýšlet, co by pak nastalo. To je jak lano v autě, taky ho nemusíš mít, přitom Ti dost pomůže. Na vodu pro Tebe UAMK asi nedojede. :(

Uživatelský avatar
MarK
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 3843
Registrován: 20.10.2005 20:14
Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

18.03.2009 0:45

Jak to ale pak probíhá s cestováním do zahraničí? U cest na sportovní akce už zhruba vím (každý tvrdí něco trochu jiného), ale tohle je dost odlišný případ, v podstatě se jedná o držení (nošení? loď asi nemůže být považována za pozemek vlastníka) pro účely KN.
Podobný případ budou třeba i lidé, co dělají tůry do odlehlých hor.

Uživatelský avatar
sstepan
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 28
Registrován: 14.04.2004 9:30
Bydliště: Praha 5

18.03.2009 0:50

To Mugen:
Na nošení (E) ti signálku nepovolí (Jak to vím? No, ehm, zkusil jsem to. :roll: Paní za přepážkou vypadala, že omdlí. :lol: )
Dostaneš povolení na sport (B) a v případě použití mimo příslušné prostory (střelnice) - pouze v KN a ze stavu držení.
Btw: stejně je "o život" nosit 26,5 mm naládovanou :wink:

Problematiku s vycestováním se zbraní kategorie B neovládám.

Prodávají se světlice pro ruční odpal - od 18 let.
http://www.paintballshop.cz/zbozi/4523-ros---rucni-vrhac-svetlice
Ale také nevím, jak je to s jejich vývozem. Když si vzpomenu na výraz toho německého celníka, jak se nás onehdy (silvestr 99) s nefalšovaným zájmem ptal jestli máme v autě nějakou pyrotechniku - a já musel odpovědět, že bohužel ne, protože jsem ji zapomněl doma (a ona tam opravdu zůstala :( ), tak i to dostat přes hranice asi nebude košer.

Buď pronajmout i s lodí (jako součást vybavení) nebo zkusit zakoupit (ruční světlice) v místě.
Naposledy upravil sstepan dne 18.03.2009 1:09, celkově upraveno 2

Uživatelský avatar
MarK
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 3843
Registrován: 20.10.2005 20:14
Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

18.03.2009 0:55

To mi přijde dost hloupé odůvodnění. Držením se totiž mimo jiné rozumí "zbraň nenabitá náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uložená v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo" což může být třeba u horské tůry dost sporné. Nošení přece není jen o knedlíku v komoře.
(je pravda, že těžko vás bude v horách někdo kontrolovat, nicméně je to dostatečný důvod k oprávněnosti takové žádosti. Nemluvě o tom, že v zákoně není nic co by je opravňovalo takovou žádost zamítnout, podobně jako u dlouhých zbraní, se kterými mají občas "paní za přepážkou" problém...)

Uživatelský avatar
MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1269
Registrován: 22.04.2008 22:34
Bydliště: Vysočina

18.03.2009 1:01

Mugen: Pokud se bavíme o moři, tak se řídíme podle zákonů země v jejíchž vodách se budeme plavit. Tam předpokládám, pokud je to povinnou výbavou, tak to bude volně prodejné. Nepochybuji o tom, že světlice bude volně prodejná v zemích které mají moře. Její použití a potřeba je na moři na snadě.
Zítra mohu případně přesně zjistit (pokud bude zájem) jak to skutečně je ve středozemním moři a atlantiku...
U nás bude situace možná trochu jiná, ale mám za to, že záchranáři v horách je také používají a určitě na ně nemají papíry.

U signální zbraně (pistole) bude všechno jinak a je třeba o ní uvažovat jako o jakékoliv jiné zbrani kat.B.

Uživatelský avatar
MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1269
Registrován: 22.04.2008 22:34
Bydliště: Vysočina

18.03.2009 1:07

sstepan píše:Dostaneš povolení na sport (B) a v případě použití mimo příslušné prostory (střelnice) - pouze v KN a ze stavu držení.

Je to stejné jako s jakoukoliv jinou zbraní kat.B. Stejná situace jako dlouhá kat.B na nošení. Mám ve zbrojáku dovoleno nosit zbraň kat.B, tak ji chci napsat na nošení a pokud mají námitek, tak to budu chtít písemně a odvolám se.

Uživatelský avatar
MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1269
Registrován: 22.04.2008 22:34
Bydliště: Vysočina

18.03.2009 1:08

sstepan píše:Buď pronajmout i s lodí (jako součást vybavení) nebo zkusit zakoupit (ruční světlice) v místě.

Stejně tak to vidím i já.

Uživatelský avatar
Mugen
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 17.01.2009 23:33
Bydliště: Děčín

18.03.2009 1:21

sstepan píše:To Mugen:
Na nošení (E) ti signálku nepovolí (Jak to vím? No, ehm, zkusil jsem to. :roll: Paní za přepážkou vypadala, že omdlí. :lol: )
Dostaneš povolení na sport (B) a v případě použití mimo příslušné prostory (střelnice) - pouze v KN a ze stavu držení.
Btw: stejně je "o život" nosit 26,5 mm naládovanou :wink:

Problematiku s vycestováním se zbraní kategorie B neovládám.

Prodávají se světlice pro ruční odpal - od 18 let.
http://www.paintballshop.cz/zbozi/4523-ros---rucni-vrhac-svetlice
Ale také nevím, jak je to s jejich vývozem. Když si vzpomenu na výraz toho německého celníka, jak se nás onehdy (silvestr 99) s nefalšovaným zájmem ptal jestli máme v autě nějakou pyrotechniku - a já musel odpovědět, že bohužel ne, protože jsem ji zapomněl doma (a ona tam opravdu zůstala :( ), tak i to dostat přes hranice asi nebude košer.

Buď pronajmout i s lodí (jako součást vybavení) nebo zkusit zakoupit (ruční světlice) v místě.

Samozřejmě nepotřebuji povolení k nošení, na co taky, že? :D S tímhle problem "v držení" jistě nebude, jde spíš tedy o ten vývoz, nejen té signálky, ale případně i té jednorázové (tř. II.)?
Tamten link, to je světlice pro zábavu. potřebuji minimálně 150 - 300 metrů aby to letělo, lépe s padákem, za 6vteřin co to je ve vzduchu si těžko na moři z 2km někdo všimne.
Jde o vlastní loď, raději v tomto případě je lepší tahat dříví do lesa. :D Ale dík.

Uživatelský avatar
Mugen
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 17.01.2009 23:33
Bydliště: Děčín

18.03.2009 1:31

A vlastně, je 100% zakázáno, že signálka nemůže být "E"? Já ji ale nepotřebuji na sport, je to k ochraně zdraví přeci, případně i majetku. Pirátství je dnes taky už docela medializováno, tak co kdyby. Nemyslím, že by se s tím nedal vyřadit útočník z boje. To je ale už o něčem jiném. Myslím tím, že na moři, bez vysílačky, se zlomeným stěžněm a dírou do lodi to může být poslední záchrana.
MiRaS: pokud by jsi byl tak hodnej, jednalo by se o Italii, Řecko apod. USA už asi nehrozí :D Jestli na to koukneš někde, děkuji.[/b]

Uživatelský avatar
MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1269
Registrován: 22.04.2008 22:34
Bydliště: Vysočina

18.03.2009 1:42

Mugen:
ad nošení - Zakázáno to nikde není, je to pouze chybný výklad oné úřednice. Pokud máš E a máš ve zbrojáku oprávnění nosit zbraň kategorie B, tak trvej na povolení k nošení, áš na to ze zákona právo. Případné zamítnutí chtěj písemně. Neslyšel jsem zatím, že by to někomu písemně zamítnuli.
ad světlice - Kámoš má svou loď střídavě v Itálii, Sardinii, Řecku, Chorvatsku a Španělsku, tak bude vědět přesně jak se věci mají, zítra zjistím a dám vědět.

Uživatelský avatar
sstepan
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 28
Registrován: 14.04.2004 9:30
Bydliště: Praha 5

18.03.2009 1:43

Obávám se, že u nás nepochodíš. :(
Snad až v místě, např. ...

[url]http://www.overtons.com/modperl/product/details.cgi?r=view&[url]i=75941[/url]
http://www.signal-flares.com/products/m ... _itemId=69[/url]

Uživatelský avatar
Mugen
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 22
Registrován: 17.01.2009 23:33
Bydliště: Děčín

18.03.2009 23:31

To je vlastně taky fakt, koupit to až tam, pak to schovat pod kámen, nebo zamontovat do šasí lodě a je to :D Tak to asi bude jednak levnější tak i rychlejší. Nebo nevim, tady na to spíš asi nemysleli, třeba by to nějak upravené v zákoně bylo. Nejsou tu asi takové volné pustiny a moře, aby to někdo vůbec potřeboval.
Stejně, každej kdo má "jakoby" signálku do sbírky, střílí s tím jen na Silvestra, jinak to je myslím na nic :lol:

Uživatelský avatar
robin
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 98
Registrován: 05.09.2007 19:18
Bydliště: Heřmanův Městec

20.03.2009 0:26

Ahoj potřebuju si v tom konečne udělat pořádek, proto:

Napíšu sem takové tvrzení a vy mi prosím řekněte jestli uvažuju správně či ne.

Takže signálka jako taková je zbraň kategorie B tudíž na zbrojní průkaz. Ovšem munice do ní se řadí pouze do pyrotechnické třídy zkupiny 1 (T1) (což je vlastně stejná pyrotechnika, která se používé o silvestra jen je nejnebezpečnější tudíž je od 18ti let) a teď teda když vystřelím například zrovna o silvestra na vlastní zahradě ze světlice, tedy Bčkovou zbraní do vzduchu munici která je ale volně prodejná od 18ti let, porušil jsem zákon nebo ne ? (samozřejmě počítejme s tím že držím ZP zkupiny B)

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků