JR.
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 296
Registrován: 14.07.2013 9:23

08.06.2015 15:22

Sightron SV

Sightron SV – aneb výlet Sightronu na pole premiérových optik

Sightron – Japonská značka, která produkuje puškohledy, jež jsou po celém světě známy hlavně díky poměru kvalita/cena, si v roce 2015 novou řadou puškohledů označenou SV dovolila vyšlápnout na pole premiérových optik. Pojďme se podívat, jak se její počin jeví mě.
Ještě než se pustím do recenze, musím podotknout, že ač se snažím o objektivitu, očekávejte spíše subjektivní názor. To, co vyzdvihuji já pro mou aplikaci střelby jako pozitivum, může pro jiného střelce být negativem a naopak.
Už delší dobu jsem se Sightronem střílel, konkrétně s řadou SIII 6-24x50 FFP/MRAD. Měl jsem dva. Na malorážce i na velkoráži. Za peníze, které stojí, se jedná o slušnou optiku s dobrou a spolehlivou mechanikou. Konkrétně u tohoto skla se jedná o výbornou kombinaci na „taktické“ soutěže. Těch je však v ČR jako šafránu. Největší kvantum závodů se v ČR pořádá od 100 do 300 metrů a jde spíše o mířenku, než o „taktiku“. Začal jsem si tedy uvědomovat, že zvětšení 24x je na 300 metrů prostě málo. Tady mi možná mnozí budou oponovat, že je zvětšení dostatečné. Já míním, že se sklo dá použít, ale vyšší zvětšení přinese do střelby nad 200 metrů větší komfort a i přesnost. Můj zrak nepatří bohužel mezi orlí. I když se doktoři již několikrát snažili, efekt se bohužel nedostavil.
Řada SV přichází se zvětšením 10-50x60. Produktoví znalci Sightronu mohou namítnout, že firma už tohle zvětšení nabízí. S řadou SV ale přichází zcela nové konstrukční řešení. Za prvé řada SIII v tomto zvětšení bohužel disponuje dvoudílným tubusem, což jí – alespoň z mého pohledu eliminuje z pole velkorážných zbraní. Její určení vidím maximálně do úrovně malorážky. Řada SV je na tom nejen po téhle stránce zcela jinak. Nejenže nemá dvoudílný tubus, ale na poli optik se jedná o jednoho z největších macků, které jsem kdy viděl. Nicméně na pušce je velmi „sexy“. Sklo váží 1185 gramů a puška s ním náležitě ztěžkne. Pro srovnání má SIII 6-24x50 pouhých 689 gramů. Délka skla je též úctyhodná – bez milimetru 43 centimetrů. S trochou nadsázky by se nový zázrak od Sightronu dal použít i jako kyj. S takhle velkým zvětšením bylo puškohledu potřeba dodat i širší tubus z důvodu zvětšení rozsahu elevace. SV je čtyřiatřicetimilimetrový tlouštík. Což bohužel při přechodu z 30 mm způsobuje nemalou finanční újmu, jelikož na poli 34 mm montáží nejsou alespoň ty, které za něco stojí zrovna levnou záležitostí. Člověk se tak musí smířit s další investicí kolem 10 tisíc korun. Já vybral SPUHR.
Puškohled se vyrábí ve dvou variantách MRAD a MOA. Oba mají kříž typu Mil-Hash, přičemž u MRAD verze je jeden plný dot 1MRAD, u MOA verze je jeden plný dot 2MOA, takže kříže jsou shodné s klikáním. Verze MRAD kliká po 0,5 MRAD a na jednu otáčku se vejde 5 MRAD. Což .308 při nastřelení zbraně na 100 m vezme na jednu otáčku cca do vzdálenosti 500m. V MOA verzi je na jednu otáčku vymezených 20 MOA. Já mám verzi MRAD. Na pušce mám nainstalovanou lištu se sklonem 17 MOA a s puškohledem z nuly, kterou mám na 100m, naklikám přesně tři otáčky – tj. 15 MRAD. To mě se 175gr střelou v rychlosti 810m/s dostane dál než kilometr – pak je tu samozřejmě možnost si pomoci křížem. Ale kdo by na takovou vzdálenost střílel, že?
Kříž je hned po velkém zvětšení – alespoň pro mě – velmi důležitou věcí. Zde se dostáváme k subjektivitě, o které jsem psal hned ze začátku. Už u předešlého Sightrona jsem si jeho Mil-Hash od začátku zamiloval. Pro moje aplikace se jedná o nejuniverzálnější – a tedy i pro mě nejlepší kříž. Hledal jsem totiž něco, co má uprostřed jen tečku a okolo na všechny směry čáru s cejchováním po půl milu. A to byl sakra problém. Nikdo jiný – alespoň pokud já vím, takový jednoduchý kříž nedělá. Proto mi srdce zaplesalo, když jsem se do SVčka poprvé podíval – to nejlepší tam zůstalo. Díky Bohu! A v tu chvíli jsem o něm začal vážně uvažovat. Všichni ostatní výrobci totiž svá skla nabízí s jednoúčelovým křížem. Nitkový na benchrest (NF March), dvě tečky, nebo jedna tečka a horní čára kříže chybí na precizi (NF, March). Mil-Hash se dá použít opravdu na každou aplikaci. Na precizi můžu použít tečku, jejíž okolí je na rozdíl od obyčejného kříže prázdné, takže mě tu nic neruší, na mizivky i statické cíle v různých vzdálenostech použiju svislou osu (včetně horní poloviny, která u mnoha křížů na precizi chybí), na vítr a odečty použiju horizontální osu. Prostě nic nechybí, nic nepřebývá. Kříž je v druhé ohniskové rovině (SFP) což má své klady i zápory – pro mě opět převládají klady. Proporce kříže se dají snadno najít v manuálu na stránkách výrobce. Kříž není ani tlustý, ani tenký. V roští se vám neztratí, na terči nedominuje. Prostě akorát. Mil osnova sedí při 24x. To je pro mě malé zklamání. Lepší variantou by dle mého bylo, kdyby osnova fungovala při min, nebo ještě lépe při max. zvětšení. Jednak bych měl bez vizuální kontroly jistotu, že měřím správně (protože jsem na dorazu) a za druhé bude stejně většina lidí sklo používat minimálně z 90 % na maximální zvětšení. I s touto výhradou se pro mě pořád jedná o nejlepší dnes dostupný kříž – přestože jich je už nepřeberné množství. Na obrázku je kříž na terči 50/20 na 300m – zvětšení 50x. Ale pozor! Kvalita snímků ale není taková, že by mohla vypovídat o kvalitě skla.

Mechanika puškohledu je bytelná a hlavně opakovatelná. Na klik je absolutní spolehnutí. Vzhledem k tomu, že jedna otáčka knobu rovná se plným 100 klikům, člověk musí věnovat přesnému nastavení větší pozornost. Klik je ale zřetelný po celé dráze. Když je klid, je i slyšet. Ovšem o klik, při kterém se po vás otočí zbytek palebné čáry se nejedná – pro někoho dobře, pro druhého špatně. Velkou škodou je absence Zerostopu. Obří komínky elevace a windage postrádají nešvar jejich předchůdců – u kterých byla rektifikace nějakým zlým šotkem vyvedena v zlatavé barvě, která ač byla dizajnově zajímavá, nebyla v přítmí některých střelnic (například v Ludvíkovicích) vidět. Takže jsem s sebou musel vozit baterku. Tohle u SV nehrozí. Rektifikace je vyvedena jakousi stříbřenkou, která naopak při šeru ještě více vynikne. Díky Sightrone. Na obou „knobech“ přibyla aretace. Aby šlo komínem (protože o komínek se opravdu nejedná) otočit, je potřeba ho pohybem od těla skla odjistit. Jinak se ani nehne. Výborná blbuvzdorná pojistka, takže Sightrone děkuji podruhé.
A konečně třetí – jednoznačně největší díky firmě náleží za cosi, co mělo napadnout výrobce puškohledů již dávno. Sightron totiž s řadou SV přichází s revolučním laděním paralaxy. Systém nazval F.A.S.T. (Fine Adjustment Sight Tuner). Nejde o žádnou novinku. Známe ji všichni – bohužel zatím jen z pozorovacích dalekohledů. Sightron je však první kdo převedl dvojí ostření (hrubé a jemné) na paralaxu puškohledu. Dvourychlostní ostření je, přátelé, něco neskutečného. Dovoluje vám to naladit ostrost a kontrast obrazu tak, jako ještě nikdy předtím. Jestli je něco, co se dá na puškohledu jednoznačně vypíchnout jako klad nad konkurencí, tak je to právě F.A.S.T. Sklo mám na pušce už měsíc, ale tohle mě pořád dokola znovu a znovu dostává. Tatam je u Sightronu známá tuhost paralaxy. Zde vše funguje tak jak má, v celém rozsahu pohybu – klikání, paralaxa i zoom. Paráda. Focus funguje od 13 yardů, což puškohled nominuje i k použití ve větrovkářské soutěži FT (Field Target), kde je paralaxa důležitým prvkem při zjišťování vzdálenosti cíle. Pravda, na větrovce by tahle kláda vypadala poněkud pitoreskně.
Optická kvalita jsou spolu s mechanikou nejdůležitější prvky na optických zaměřovačích. Sightron se již dlouho pyšní výborným obrazem na poli levnějších optik. Dokáže nová řada konkurovat takovým ikonám jako je SB, NF, nebo March? Koukal jsem skrz všechny uvedené značky. Všechny jsou výborné. Ale na to, aby je někdo mohl porovnat mezi sebou, musel by je mít vedle sebe. Mě se podařilo porovnat nového Sightrona vedle NF Competition (model 2014). Dostal jsem tuto příležitost, protože jsem Kompetišna 15-55x52 vezl střelci – kamarádovi domů. A tak jsem se cestou s jeho svolením stavil na střelnici. Panovalo ideální počasí pro střelce. Bylo pod mrakem, žádný opar, žádná mirrage. A jak to tedy dopadlo? Sightron byl o fousek horší. Ale opravdu jen o trošku. To, co bylo vidět v NF, bylo vidět i v Sightronu, ale musel jsem se na to více soustředit. To by zřejmě hrálo nějakou roli při dlouhodobém civění do optiky (mluvím o hodinách). NF neměl žádnou aberaci. Barvy byly naprosto věrné. Sightron měl na terči při ostrém přechodu z bílé do černé mírnou aberaci do fialova, tak, jako jeho menší bráškové z řady SIII. Se světelností jsou na tom oba puškohledy podobně. Tady by ale měl být Sightron lepší, protože má světelnější objektiv. Ale není. Opět se dostávám k revolučnímu provedení paralaxy u Sightronu. Jemné doladění ostrosti je zřejmě na vině toho, že si jsou skla opticky téměř rovny. I když nerad, uznávám, že slovo téměř se zde použít musí. Ovšem bez FAST systému by na tom Sightron byl možná o něco hůře. Dokázat to ale nemohu. Na obrázcích je možné vidět oba kříže na maximální zvětšení. Terč 50/20 je 300 metrů. Pozor! Kvalita snímků ale není taková, že by mohla vypovídat o kvalitě skla.
O čem se zde ještě musím zmínit je chování puškohledu s mirrage. Sightron buďto neumí mirrage odfiltrovat tak, jako ostatní premiérové značky, nebo to udělal schválně, ale mirrage je v něm opravdu znatelná. A tady se potencionální kupci rozdělí na dva tábory. Mirrage je špatný pán, ale výborný pomocník. Jedni jí nenávidí, druhým pomáhá. Všichni, kteří střílí na větší dálky ví, že jakmile se objeví známé vlnění, přestávají být vidět zásahy v terči. To je špatné. A jako kdyby toho nebylo málo, grupy se začnou důsledkem toho, že terč vidíme vždycky trošku jinde rozlézat. Výborně odfiltrovat mirrage umí například spektivy Kowa. Ostatní výrobci jsou na tom o něco hůře. Co je ale u SVéčka zajímavé je to, že přestože mirrage cloumá obrazem, zásahy jsou – ač jsou rozvlněny – pořád viditelné. Všiml jsem si toho při jednom závodu. Od té doby si na to dávám pozor a je to opravdu tak. V puškohledu jsem viděl hodně mirrage, ale i zásahy. V pozorováku – i když se jedná o APO verzi s dobrým sklem jsem měl sice mirrage do jisté míry odfiltrovanou, ale zásahy jsem jen tušil – ve stejnou chvíli. A jdeme k meritu věci. Majitelé skel s výbornými filtry na mirrage přicházejí díky nim o důležité informace o stavu a povaze větru mezi nimi a cílem. Ne tak u Sightronu. Pro mě je to výborná zpráva, která znamená naučit se lépe odezírat ono mnohými nenáviděné vlnění a pomocí něj tak v budoucnu zlepšit svoje výsledky díky „porozumění větru“. To je výzva.
Obě skla jsem testoval na maximální zvětšení. Sightron tedy 50x a NF Comp. 55x. Puškohledy jsem si samozřejmě zhodnotil i z dalších hledisek, ale další porovnání by bylo již hodně subjektivní. Nechtěl jsem k němu sklouznout ani při líčení optické kvality, ale jak popsat něco nehmatatelného, čísly nevyjádřitelného? Na konec mi jako nejlepší cesta vyšlo přímé porovnání.

Ještě pár technických detailů:
Zoom: 10-50x objektiv: 60mm
Šířka zorného pole ve 100 yardech je 2,9 m(10x) a 67 cm (50x)
Oční reliéf je 97- 114 mm
Kříž Mil-Hash, true při 24x
Klik: MOA, nebo MRAD – 1/4MOA, nebo 0,05MRAD
Elevace 20,4 MRAD, Windage 17,5 MRAD – 5MRAD, nebo 20 MOA na jednu otáčku
Komínky: taktické s uzamčením
Paralaxa: postranní dvourychlostní kolo (FAST), ostří od 13 yardů
Váha: 1185 g
Délka 42,9 cm
Tubus: 34 mm
Sluneční clona: ano
Krytky: ne
Cena: kolem 64 000 korun
Přílohy
20150529_175925.jpg
Sightron SV celkový pohled
20150529_180341.jpg
Paralaxa F.A.S.T.
20150529_180216.jpg
Elevace/windage
20150529_174858.jpg
NF Competition kříž FCR-1
20150529_175721.jpg
Sightron SV kříž Mil-Hash
Naposledy upravil JR. dne 08.06.2015 16:29, celkově upraveno 1

JR.
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 296
Registrován: 14.07.2013 9:23

08.06.2015 15:28

Re: Sightron SV

Další foto.
Přílohy
20150529_180103.jpg
Sightron SV plus Dolphin
20150529_180420.jpg
Sightron SV zadní část

trubenekr
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 70
Registrován: 21.02.2012 10:52

23.02.2017 0:09

Re: Sightron SV

Diky za recenzi. Na strankach Sightron USA a na vsech shopech se docit, ze u SIII je tubus jednodilny. Odkud mate informaci, ze tomu tak neni. Diky

vlady
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 506
Registrován: 29.08.2012 6:51
Bydliště: Luhačovice

23.02.2017 10:35

To klikani na MRAD verzi neni 0.05? Temer vsechny puskohledy maji 0.1MRAD, pokud by tento mel 0.5MRAD tak to neni premiova optika.

Jirik.fx
Komerční inzerent
Komerční inzerent
 
Příspěvky: 143
Registrován: 06.02.2016 18:29

23.02.2017 19:34

Re: Sightron SV

No nic. Mám SIII a jsem s ním max spokojený, přečetl jsem si recenzi a odklikl jsem objednávku na SV. Nechcete někdo koupit SIII i s montáží Spuhr?

rchpz
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 61
Registrován: 07.11.2015 12:23

23.02.2017 21:05

Re: Sightron SV

jirik.fx sz


Reklama

JR.
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 296
Registrován: 14.07.2013 9:23

24.02.2017 22:08

Re: Sightron SV

Dvoudílnej z řady 3 je pouze 10-50x60. Menší zvětšení až do 32x maj jednodílnej tubus.

Klik je 0,05 MRAD

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

24.02.2017 22:32

Re: Sightron SV

NO proto hodinu jsem hledal co to máš za hybrid a nic nenašel. :D

Jirik.fx
Komerční inzerent
Komerční inzerent
 
Příspěvky: 143
Registrován: 06.02.2016 18:29

27.02.2017 19:39

Re: Sightron SV

Tak jsem dnes dostal balíček s SVéčkem. Zrovna jsem ho domontoval na flintu, ze které jsem předtím musel sundat Sightron SIII 10-50x60. Nové SV má identické rozměry jen je trochu těžší. Výhoda oproti SIII je jak už psal kolega hlavně v čitelnosti popisek komínků, respektive komínů. Další obrovská přednost: nastavení paralaxy - pecka (kvůli tomu jsem ho vlastně kupoval), dále možnost aretace komínků (u starého se musely odšroubovat krytky, to mě moc nebralo). Hlavní nevýhoda SV oproti SIII: méně čitelné klikání. SIII kde se klikalo po 1/8 MOA bylo prostě absolutně perfektní - jak hodinový strojek. Sluneční clona a neoprénový kryt v ceně taky potěšily. Všechno co jsem od SV očekával bylo splněno, tedy to co se dá vypozorovat večer doma, klikání je pro mne neočekávaný minus. Zbytek vyzkouším tento týden na střelnici.
Robustnost této optiky vhodně doplnila robustnost mého Sig Sauer SSG 3000 v ráži .308win, teď už tu pušku snad ani neunesu.

Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků