Jirka030
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 5
Registrován: 16.02.2013 22:53
Bydliště: Česká Lípa

18.02.2013 19:59

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Kosu pod kabátem nenosím, ale velice reálně si dokážu představit následující situaci na odlehlém statku. Je po půlnoci. Matka sama doma s dítětem, manžel v práci. Někdo se jí snaží dostat dveřmi do domu. Matka kříčí na drbana, ať odejde a že volá policii. On jí odvětí, že než hlídka z té dálky přijede, tak že bude už stejně mrtvá. Matka zavolá na policii, kde jí operační slíbí vyslání hlídky, ale ona ví, že tam nebudou dřív jak za 15 minut. Vyndá manželovu kosu (jediná střelná zbraň v domě) ze skříně a připraví se na obranu sebe, svého domu a svého dítěte. V tom se drbanovi podaří rozrazit sekerou dveře a stojí v domě. Když uvídí v šeru siluetu matky, zaútočí na ní. Ona střílí a drbana zabije. Myslím si, že v tomhle případě by jí to muselo projít snad u každého soudu, protože si nedokážu představit jiný způsob obrany, kterým by se žena mohla ubránit ozbrojenému a třeba ještě nafetovanému ozrojenému muži. Navíc kdo kdy bránil svoje dítě, tak ví, že jakákoli přiměřenost obrany vůči agresorovi ho v tu chvíli vůbec nezajímá. Ale tady to by jako přiměřená obrana určitě prošlo.

Uživatelský avatar
Prim
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 134
Registrován: 04.10.2011 9:21
Bydliště: Vojkovice

18.02.2013 20:16

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Tada: Ok, tak to asi neni uplne bezna situace a je uplne klidne mozne, ze slo jen o namyslene hovado, ktere melo potrebu Te zastavit a vyeskalovat problem, protoze jsi na silnici "prekazel". Rozhodne slo ale o slusny risk, kde kdyby to agresor myslel skutecne vazne, muze na Tebe poslat pohodlne par vcelek a je vystarano. Nicmene po bytve je kazdej general a byt v te situaci ja, dost pravdepodobne vyklepavam bobky z nohavic :D

opavak: noseni pod kabatem je skutecne blbost, o tom zadna - spis bych samonabijecku videl jako zbran koupenou za jinym ucelem (sportovni strelba), kterou kdyz uz je doma vyuziju v situacich, kdy vhodnejsi nastroj proste neni po ruce - na veskere situace obrany/ochrany majetku existuje asi vhodnejsi volba, ale muze to byt leckdy fajn univerzal.

opavak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 144
Registrován: 03.01.2012 13:44

18.02.2013 20:24

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Tady se pořád řeší tzv coby - kdyby...vycházejte z reality (to nejsou akční filmy a střílečky na PC) a sežeňte si seriozní informace ( statistiky) o použití střelných zbraní v reálné sebeobraně v ČR = ochranu majetku (na odlehlé samotě) na více než 50 m tam nikde určitě nenajdete... možná po válce, někde při lokálních konfliktech s Banderovci :)
Ale tím netvrdím že by řádní občané neměli mít právo vlastnit pušky - naopak, sám rád dávám k dobru průpovídku "samopal do každé rodiny" :) ...ALE osobně bych pro tyto účely doporučil univerzálnější opakovací brokovnici (pumpu) - tam mám jistotu že o 1 km dál nezasáhnu nějakou nezúčastněnou osobu a dopad střely (střel) mám pod naprostou kontrolou.
Tvrdím, že v našich podmínkách si občan v pohodě vystačí s krátkou -já většinou nosím obyčejný G26 a na 50m jsem ještě pořád schopný s touto subkompakt pistolí zasahovat terč - nekrytě ležící postava.
V předchozích příspěvcích mi víc šlo o ty "lidi" co mezi námi (třeba v metru) běhají s kosou pod kabátem = magory.
Prim: souhlas

Uživatelský avatar
Knecht
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 468
Registrován: 14.03.2011 18:28
Bydliště: HK / Brno

18.02.2013 22:23

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Jen aby bylo jasno, já kosu pod kabátem nenosím :roll: Reagoval jsem na předchozí zmínku o tom, zda se tam zkrácená vejde.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

18.02.2013 23:38

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Já tedy kosu pod kabátem nenosím ... chlapi, to je výborná hláška, začínejte tak zde každý příspěvek ... takže já tedy kosu pod kabátem nenosím, ale automaticky bych každého takového ta magora nepovažoval. Pro mne třeba může být magor každý, kdo si dá denně svých obvyklých pět šest piv a doma pak čumí na mexické telenovely. Záleží na úhlu pohledu, a pak na definici v zákonech a obecně přijímané názory. Současná situace je taková, že standarní alkoholik čili závislák je považován za normálního, kdežto chlap se skrytou zbraní za magora.

Držení/nošení pušky na obranu: ano, bezesporu, zákon to umožnuje, ale o tom tato debata není. To je jasná věc. Ale ve chvíli, kdy zbraň použiješ a dojde k usmrcení či zranění, dojde na trestní zákon a to je jiné kafe.

A přesně, řešíme tu samé coby-kdyby, čili spekulace až hovadiny. Kolega Tada ale napsal reálnou historku, a to je život. Podle mne to vyřešil dobře, kdyby neukázal kosu (odstrašující moment), tak by se třeba nelekli a pokud by byli v přesile a třeba trošku sjetí, pak by třeba ráno na silnici našli jednoho nevinného, ukopaného k smrti. Kdyby v A8 byl profi atentáník, neměl by Tada šanci ani s krytím, a naopak PČR by takto blbě neriskovala, se zablokováním silnice a sezením v autě. Podle mě to vyřešil dobře, kdyby nebyl "magor" s kosou, třeba by tu už nebyl, a jeho žena by byla vdova. Trošku jiný pohled na to, kdo je vlastně "magor".

Větší problém asi bude ego a psychicky nevyrovnaní jedinci.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

18.02.2013 23:48

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

K těm statistikám: ano, asi to tak je, ale problémem je, že většina úspěšných sebeobranných situací vyřešených hrozbou zbraní se do statistik nedostane, páč o tom obě strany pomlčí. Takže na jednu sebeobrannou situaci vyřešenou skutečnou střelbou do 5m se odehraje třeba XYZ situací vyřešených hrozbou kosy vytažené z pod kabátu :-) či ze skříně. To čistě je spekuluji.


Reklama

Tada
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 701
Registrován: 15.09.2010 18:53

19.02.2013 4:24

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Tak tak, dobře připravený útok poznáte podle toho, že ho nepoznáte a prostě jen umřete.

Krytí - neměl jsem důvod se krýt, situaci jsem ovládal já, měl jsem je na mušce a hezky nasvícené, ani neměli odepnuté pásy a nemohli mě z auta nějak zvlášť rychle ohrozit. Ano, samozřejmě jsem mohl postavit svoje auto taky na štorc a krýt se za ním, ale to by mi zase omezilo mobility.

Pokud by to byla PČR tak by se vše asi nějak rozumně vysvětlilo.

Za mě je to fakt jednoduché - samonabíjecí puška na obranu rozhodně ano, ale musí být patřičně vybavená, aby byla efektivní a hlavně střelec musí cvičit trošku jinak než jen střílet mířenku na 50m.

Jinak klasická kosa s 390mm hlavní je pro manipulaci v autě hoooodně dlouhá a to i se sklopkou. Krátké AKčko nebo 10.5 palcová AR15 odvedou možná lepší službu, ale jsou to velmi drahé a specifické zbraně. Jednou jsem jel jako spolujezdec a měl jsem Remington 870 s 18" hlavní a zaujmout s tím nějakou pozici abych měl zbraň k dispozici a zároveň se mi sedělo tak nějak dobře, bylo skoro nemožné.

Jirka030
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 5
Registrován: 16.02.2013 22:53
Bydliště: Česká Lípa

19.02.2013 9:51

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Chlapi, bavíme se tady už úplně mimo mísu o tom, kdo je magor a kdo ne. Uvědomme si, že pro 60% populace a všechny nafetovaný hipísáky jsme nadšení zbraňoví idioti (jak tu někdo napsal) už jen tím, že se scházíme na těchto serverech. Jde vždy jen o úhel pohledu. Podle kamarádky mojí ženy je vypatlanej magor každej, kdo je voják, policajt, sportovní či rekreační střelec a taky každej, kdo koupí dítěti v hračkárně nějakou hračku ve tvaru zbraně. Já jsem pro ní magor samozřejmě také a nepochybuji o tom, že by takto označila všechny přispivatele do tohoto fóra. Podle mně je zase magor ona, protože místo aby vzala dítě v létě odpoledne ven do lesa na procházku, tak věčně tlachá zavřená doma s jinejma ženskejma o řasenkách a parfémech. Dítě se ven dostene jen se školkou. Takže vše je to jen o úhlu pohledu. Admine, promiň za off-topic příspěvek, ale už jsem tu to debilní škatulkování lidí magor/nemagor prostě neunesl.

Uživatelský avatar
ufo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4035
Registrován: 05.07.2006 14:16
Bydliště: Brno www.maxrounds.com

19.02.2013 9:58

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Osobne mam pocit, ze se tohle tema vycerpalo a uplne v klidu by slo zamknout...

Dancer
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 89
Registrován: 06.02.2012 16:38
Bydliště: Praha 5

19.02.2013 13:14

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Myslím si, že (už vzhledem k určení dlouhých zbraní = střelba na větší vzdalenost = vzdálenost, na kterou je střela krátkou zbraní již nedostatečně přesná či účinná) lze použít dlouho zbraň je v řádově nižším počtu případů.
1) Buď pro odstrašení útočníka (viz historka s Audi) - dlouhá zbraň vypadá prostě "hrozněji", "drsněji", blá blá blá.
2) Pokud budu střílet na větší vzdálenost = rabující dav se bude valit přes plot mé rozlehlé usedlosti se zcela zřejmým cílem mne zabít (mačety a jiné zbraně v rukou) a není šance uprchnout.
3) Prostě nebude v případě ohrožení mého života po ruce. Jenže to už není o dlouhé zbrani, pokud mi stejnou službu prokáže třeba pingpongová pálka, váleček na nudle, kulečníkové tágo, pánev na smažení, obouruční meč atd., použiji to, či ono.

Nic jiného není, podle mého názoru, v našem právním systému průchozí.

Tada
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 701
Registrován: 15.09.2010 18:53

19.02.2013 13:30

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Ono taky jde o to, že dlouhou je mnohem snazší se trefit bez ohledu na vzdálenost.

Uživatelský avatar
Netopyr
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1917
Registrován: 03.02.2006 19:45
Bydliště: Berounsko

19.02.2013 15:59

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Pánové, vaše diskuze mi přijde naprosto zcestná, na přání některých modů to nechávám odemčené, ale žádám vás buďte trochu soudní, leckdy bych řekl, že vaše příspěvky patří do vtipů. A nebo možná úplně jinam. :evil:

navry
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 269
Registrován: 29.03.2009 14:58

29.05.2013 17:18

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Z nedávné doby
Při registraci Mosina 1891/30, M38 a SKS45 , kdy jsem jako důvod uvedl sportovní střelbu, mě samotný pracovník PČR registraci provádějící v podstatě ukecal abych to doplnil o obligátní:Ochrana života, zdraví a majetku...
Ale nějak to nevyužívám. Ten kufr od kytary jsem si pořídil z recese... :lol:

Uživatelský avatar
veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 354
Registrován: 11.03.2010 16:48
Bydliště: Ostrava

31.05.2013 21:20

Re: Samonabíjecí puška na sebeobranu

Když samonabíječku na sebeobranu tak je pro mě jasnou volbou Steyr Aug:
Zásobníky 9, 30, 42
Kompaktní a přitom dlouhá hlaven
Díly v pohodě k sehnání
Rozloží se a složí do malého batohu, plny dv pažbě drží závěr a všechny díly pohromadě, pokud zapomenete náboj v komoře a rozložíte tak automaticky vypadne. Vysoký výběr střeliva, velmi nízký zpětný ráz.

Předchozí

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků