Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

10.10.2010 10:39

Re: RPA Rangemaster .308W

Zdar chlapi,
zde se obhajuje neobhajitelne. Cely problem vznikl, ze p. Vavreckovi zde bylo umozneno psat o RPA stylem reklamy a to minimalne dost zavadejici. Vzhledem k tomu, ze s temito zbranemi mam praktickou zkusenost a mohu je porovnat s dalsimi vyrobci, ktere rovnez mam a nebo mel, tak jsem povazoval za ferove napsat svuj nazor podepreny praxi.
Zbrane RPA patri ke spicce seriove vyrabenych zbrani. V pripade vyberu seriove zbrane bez ohledu na ekonomicky faktor, bych na 1. miste bral AI (vojenskou verzi) a pak na 2. miste RPA.
Pokud bych ale zahrnul ekonomicky faktor a nejel do valky a nemel narodni komplex hrani si na vojaky, tak je tu moznost jinych seriove vyrabenych zbrani ktere cenove vychazi daleko prizniveji a strileji stejne presne.
Jak jsem psal drive, v roce 2006 jsem zastoupeni RPA dostal na IWA vystave, jenze od vzniku EU, Evropsti vyrobci nemohou davat zastoupeni a musi prodat komukoli kdo se na ne obrati, takze sveho distributora podporuji pouze cenove. V temze roce jsem vystavoval na Inchebe a po zkusenostech s RPA (byli jsme jediny stanek co vystavoval zbrane) bych RPA nedoporucil zadne ozbrojene slozce. At jsou zbrane sebelepe vyrobeny a strili sebepresneji, tak pro vojaka kteremu na zbrani zavisi zivot, jsou nepouzitelne. ve spechu pri baleni zbrani z vitrin do kufru se mi podarilo zasunout kliku do pouzdra zaveru o JEDEN OZUB spatne. Vysledek byl ze se system musel vyndat z pazby a spoustovy mechanismus se musel odsroubovat. pak se klika dala teprve vyjmout. Na IWA 2007 jsem na to upozornil RPA, se starym personalem jsem mel velice dobre vztahy, a oni mi to nechteli verit. Vzal jsem flintu po flinte a u treti se to stalo u nich primo na stanku. Nevim jestli s tim od te doby neco udelali, ale ja si u sve davam zatracene pozor. Nedovedu si predstavit ze by se to stalo vojakovi v akci.
Niripe
jsi tak trochu mimo misu. Custom zbrane neznamena ze do zbrane nemuzes pouzit seriove strelivo, to pouze znamena ze je zbran postavena dle tvych pozadavku a toleranci a je to kusova vyroba. Kdyz si vemu seriovku od SAKA (TRG) tak kazda komora je kriva. Kdyz si necham vymenit hlaven za custom hlaven s CIP komorou tak bude komora rovna.
Ja jsem privezl nekolik zbrani jez maji komory na prani klientu v CIP rozmeru.
Ano vetsina seriove vyrabenych zbrani je predrazena. Ale nektere vic a nektere min. A nezlob se, u nas, diky kupni sile obyvatel, neni mnoho lidi, kteri na ekonomicky aspekt nehledi. Takze si myslim ze je naprosto na miste uvest jiz zminene "B", ze lze dostat flintu ze priblizne stejne penize (zalezi na specifikacich) jez je presnejsi, ma moznost vymeny hlavni, hlavne se nechaji doobjednat atd.
Jasne ze z toho nebude zadny prodejce odvazany. Ani bych sem nepsal, kdybych si neprecetl, ze RPA Rangemaster v .308W je vlastne etalon kvality, presnosti a spolehlivosti. Takovy dojem jsem nabyl po precteni prispevku.

Niripe
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 288
Registrován: 02.08.2006 13:19
Bydliště: Zlín

10.10.2010 14:50

Re: RPA Rangemaster .308W

to Shiva:
asi si nerozumíme, o továrním střelivu jsem nic nepsal. Já to myslel tak, že model Rangemaster je určený pro ozbrojené složky a tudíž jeho vlastnosti (a cena) by měly být porovnávány se zbraněmi stejné kategorie. Třeba např. TRG 22 se sklopkou, AI AW nebo raději AI AE apod. To o té "poruše" závěru je vlastnost, která je dle mého názoru přesně pro hodnocení Rangemasteru vhodná, protože je relevantní k účelu, ke kterému byla zbraň určena.

Mě třeba zajímalo, v čem je pažba u Rangemasteru výrazně lepší oproti např. AI AE (válcový tvar, Rem700 footprint, ozub zpětného rázu přišroubovaný pomocí hlavně, apod.)

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

10.10.2010 15:41

Re: RPA Rangemaster .308W

AI AE je urcena pro civilni trh. lepe receno, je cenove dostupna a nabizena na civilnim trhu. AI AW(M) byla vyvinuta pro ozbrojene slozky.
pletes se v tom ze ze nema porovnavat to ci ono. Pokud tu nekdo prohlasi ze ta a ta zbran je nejpresnejsi a nejlepsi tak to proste neni pravda. A to RPA urcite neni. Jestli ze ten ci onen model urceny pro ozbrojene slozky a ma takove a makove vlastnosti, tak nabizeni teto zbrane nekomu jinemu nez ozbrojene slozce neni fer bez toho aby se nezduraznilo to, ze z duvodu tohoto zamereni ma takove a makove omezeni. Pokud si ji kupuje nebo o koupi zvazuje sportovni strelec, tak je primo nezodpovedne a laciny obchodni trik tuto zbran nabizet jako sportovni. To seriozni obchodni proste neudela.
Ja bych rangemastra zadnemu sportovnimu strelci nedoporucil, doporucil bych neco na zaveru quadlite. Ja totiz na rozdil od jinych, necpu mym klientum za kazdou cenu vyrobky ktere prodavam a nerikam ze jsou nejlepsi. Klidne doporucim jinou zbran od jineho vyrobce o ktere si myslim ze bude pozadavkum klienta vyhovovat vice.
Protoze RPA nema zajem o uspokojeni klienta, ale jejich zamereni je nasekat co nejvice flint a co nejvice jich vyexpedovat, tak samozrejme nemaji zajem ani delat upravy jine nez proste maji nastaveny masiny. a protoze u nas nejsou lidi kteri jedou do prace na stredni vychod se zivit likvidovanim amerikou vyhlasene teroristy, tak si myslim, ze nez vyhodit spoustu penez za Rangemastra od RPA, kterou je vyzbrojen nejaka slozka na Filipinach, a je postavena podle necich (rozumej ne mych) pozadavku, tak mohu koupit zbran dle mych predstav, ktera bude strilet o tridu lepe.

BestPatron
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 91
Registrován: 21.10.2008 13:39

26.10.2010 13:48

Re: RPA Rangemaster .308W

Shiva píše:Ja bych rangemastra zadnemu sportovnimu strelci nedoporucil, doporucil bych neco na zaveru quadlite...


Je vidět že máte se zbraněmi RPA mnohem menší zkušenosti než tvrdíte. Každý kdo si jen zběžně projde technické specifikace RPA Rangemastera tak zjistí že dva modely ze čtyř jsou postaveny na systému quadlite. Už v minulosti jste tady na fóru psal že spoušť je využitelná pouze ve dvou odporech, což také není pravda. Spouště jsou pouze standardně z výroby dodávány ve dvou základních odporech ... které jsou samozřejmě upravovatelné v různých rozmezích a to hned dvěma způsoby.

Dále jste tu psal že byste ani ozbrojeným složkám nikdy nedoporučil RPA Rangemastera. Proto by mne zajímala Vaše profesionální vojenská kariéra? Jako sportovní střelec BR totiž máte k požadavkům armádních ostřelovačů asi tak blízko jako Škodovka k Mercedesu. Ano oboje má kola a zabývá se ježděním, ale požadavky kladené na tyto dva rozdílné produkty jsou diametrálně odlišné. Proto když zde na tomto fóru mícháte požadavky na BR custom pušky a na taktické a vojenské pušky, tak prostě mícháte hrušky s jablky. Krom toho jste to míchání pojal velmi poučně, když jste začal výsledky taktického Rangemastera v 308 WIN míchat s BR puškami třeba v 300 RUM a dalších kalibrech určených úplně jinam.

Co se týče "plesání nad jedním dobrým nástřelem" jak to tu nazval jiný pisatel: RPA Rangemaster v 308mě o kterém tu byla předchozí diskuze ... tak bych jen rád dodal, že to nebyl jeden nástřel. Celá střelba z této zbraně měla výborné výsledky (možná by nebyly až tak exklusivní na soutěži BR) ale přesto byly velmi vysoce nadprůměrné (i s průměrným střelivem a podprůměrným střelcem). A jeden nástřel byl prostě natolik dobrý (a navíc můj) takže se vůbec nestydím za to že jsem posdílel své nadšení z něj.

Co se týče dokumentování těchto nástřelů, tak každý kdo se podívá na vypublikovaný terč, který jsem na tomto fóru umístil, tak zjistí, jak detailně je zdokumentovaný a kolik nástřelných ran tam bylo. Na rozdíl od Shivy jsem se rozhodl, že v diskuzi o taktickém RPA Rangemasteru v 308 nemá smysl publikovat všechny mé "náhodně" dobře nastřílené terče z mých všech možných vlastněných i cizích zbraní jiných kalibrů. Protože nástřelné terče třeba malorážkou a vzduchovkou by sice mohly ve svých kategoriích zaujmout ... ale v diskuzi RPA Rangemaster 308 by měly stejnou relevanci jako Shivovy nástřely 300 RUM.

Co se týče CIPových komor: Hloupost obchodníka který se chlubí tím, že prodává pušky kde komora je mimo CIP a ještě to dává na veřejná fóra je opravdu zarážející. Shiva se vlastně chlubí tím, že obchoduje za hranicí zákona a to by asi dobrý obchodník jak si jej vysnil ... asi taky neměl dělat, viďte?

Celá tato diskuze je jen velmi málo o RPA Rangemasteru a většina horlivých přispěvatelů ji naživo nikdy neviděla a nemá páru o čem vlastně píše. V tomto dávám za pravdu Shivovi, že každý přispěvatel by měl komentovat pouze to s čím má aspoň minimální zkušenosti praktické. Proto přestože se tu "přetahujeme s Shiwou o suché v nose" tak jeho komentáře pro mne mají alespoň částečnou hodnotu. Komentáře typu "nikdy jsem to sice neviděl, nedržel, nestřílel ... ale vím že je to mizerné a předražené" ty znám už z prodeje zbraní SphinxArms, tam také každý kdo na ně nemá a střílí ČZtou píše že Sphinx je jenom předražená ČiZa. Ale nikdy ho nedržel, nestřílel z něj, popřípadě jej naživo ani neviděl. Ale třeba si o nich přečetl něco "zhola pravdivého na nějakém fóru...".

Takže pokud by tato diskuze měla být aspoň trochu přínosná pro tu majoritní většinu která o RPA Rangemasteru nemá ani páru ... tak by se tu měli vyjadřovat převážně ti kteří tu zbraň vlastní nebo aspoň stříleli. Popřípadě by měla být porovnávána (VE SHODNÉM KALIBRU) se zbraněmi stejného zaměření. Pojďme se vrátit k jádru tématu ... taktické 308ky. Pojďme se bavit jenom o "jablkách".

Já jsem si jistý tím, že ti co měli možnost z daného Rangemastera 7,62 střílet mají k tomuto tématu co říci.

S přáním hezkého odpoledne
Michal V.

BestPatron
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 91
Registrován: 21.10.2008 13:39

26.10.2010 14:00

Re: RPA Rangemaster .308W

Jinak ještě k výroku Shiwy o pružnosti RPA k specifickým požadavkům BR střelců. Ano i RPA přiznává že požadavky BR střelců jsou "každý pes totálně jiná ves" a že nejdou uspokojit ani kdyby se celý svět rozkrájel. Což asi potvrdí i Shiwa :) prostě každý by to chtěl úplně jinak: některý s komorou na CIP (dle zákona) jiný s komorou dle požadavků (ale mimo zákon), jeden takový kalibr ... jiný jinačí ... třetí zase úplně jinačí.

A to je potom každá flinta úplně jiná. A to je pro zbrojovku opravdu vývoj každé zbraně naprosto "custom". To je to co rádi přenechají profesionálním puškařům, kteří se touto kusovou zakázkovou výrobou zabývají. Nemyslím si, že by na tom bylo cokoli "nehorázného v chování RPA". To není "nezájem o zákazníka" ... to je "selekce cílového zákazníka". Každý výrobek má nějakou cílovou skupinu. A to že některý zákazník se do ní nevejde neznamená, že RPA "má příšerné zákaznické chování".

Zkuste si představit že chcete Škodovku Octavii ale chcete ji ve 4litrovém benzínovém motoru. Zkuste přijít do Mladé Boleslavi a chtít po nich aby Vám to předělali podle Vašich představ. Kam Vás asi pošlou ??? Chtělo by se říci "do prd..." ... ale ne... pošlou Vás za firmou, která dělá přestavby. A to je na místě. Prostě Škoda bude mít jiné cílové zaměření, než "Custom firma". Já na tom nevidím vůbec nic špatného? Vy ano?

(Vůbec bych se nedivil tomu, že kdyby se Škodovka pokusila o takovouto přestavbu nemuselo by to dopadnout nejlépe, protože v tom nemají dostatečně hluboké zkušenosti. Což byl pravděpodobně případ Shiwovy 223ky...)

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

26.10.2010 14:35

Re: RPA Rangemaster .308W

Pane Vavrecka, vy dlouhym kulovym zbranim vubec nerozumite a obhajujete neobhajitelne.
Vy jste totalni laik a jako takovy sem prispivate, viz vase chapani CIPu.

Navic pozadavky strelcu na jine specifika zbrani RPA nebyly vubec pozadavky BR strelcu, to jste si ted sehnal par informaci o mne a vymyslite tu bachorky.
Nikomu neberu to, ze si koupi seriovku, traba i drahou a splnujici "tacticool" ale prestante si tady delat raklamu ze RPA jsou nejlepsi a nejpresnejsi zbrane na svete. delate ze sebe osla.

Ja od prvopocatku jen tvrdim, ze ty zbrane jsou proste predrazene a ze pomer cena/kvalia ci cena/presnost je spatny. ze za stejne penize existuji lepsi, presnejsi zbrane a jsou udelany dle pozadavku strelce.

Vy mozna strilite dobre z brokovnice a nevim jak byste se tvaril kdyby nekdo prisel a zacal povidat hovadiny o strelbe z brokovnice a o brokovnicich po tom co vystrilel 350 ran a udelal si tzv. zastoupeni nejake tovarny na drahe brokovnice. Zacal to to nemistne vychvalovat a vy pritom vite, ze to tak neni.

Jak jsem jiz jednou rekl, tahla diskuze nema zadnou uroven. vy se snazite klamavou reklamou prodat sice kvalitni seriovy ale predrazeny produkt. A kdyz to nekdo nazve pravym jmenem a rekne ze jsou lepsi produkty za stejne penize, tak reagujete jak certik bertik.

Nemam k tomu co vic rici, a diskuze s vama o strelbe jako takove, je ztrata casu. No a cesky trh potrebuje asi obchodniky jako jste vy, co kazdemu namelou to co zrovna prodavaji, bez ohledu na spravne informace ci na to co klient chce. Kup si proste skodovku, protoze nic jineho neni (rozumej, nic jineho neprodavam).


Reklama

BestPatron
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 91
Registrován: 21.10.2008 13:39

26.10.2010 15:09

Re: RPA Rangemaster .308W

Vážený pane Ningere,
Vaše arogantní vystupování přesně odpovídá tomu co mi o Vás řekli lidé kterých jsem se na Vás poptával a proto mne nepřekvapuje že ani lidé kteří se sami označili za Vaše přátele mi přiznali že nejsou ochotni si u Vás koupit pušku Kelbly. Ne proto že by to byl špatný produkt, ale proto že ho prodáváte VY.

Obě skládačky Kelbly pana Abraháma jste dával dokupy řádku měsíců a jedna nebyla schopna podat ani do komory a nakonec jste z ní tedy udělal jednoranku ... druhá problémy s šínou a nastřelením. Nemožnost reklamací v USA díky markýriu které by Vás čekalo... Objednání zbraně s jinou délkou hlavně než chtěl zákazník ... všechny tyto věci by Vás měly držet trochu při zemi. Ale je vidět že cizí chyby umíte nalézt velmi rychle ... ale na vlastní zapomínáte rychlostí světla. Máte sice kolem sebe skupinku střelců která Vás vyznává až fanaticky jak pánaboha, ale to samo o sobě neznamená že Vaše slovo "je slovo boží".

Buďte prosím té lásky a už se na mou adresu nevyjadřujte, dokud si nezametete před vlastním prahem.
Děkuji

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

26.10.2010 18:17

Re: RPA Rangemaster .308W

Pan Abraham byl dopredu upozornen na spatnou funkcnost podavani a vyhazovani naboje raze 6BR v tolerancich BR komory ze zasobniku, a to jak mnou, tak vyrobcem. I pres tato varovani si ji objednal. Pri prakticke strelbe se obavy prokazaly jako oduvednene a diky spatne dodane picatinny liste jez je integrovana do pouzdra zaveru, byly zavery poslany zpet jako reklamace se zadosti aby obe byly jednorane. Tato reklamace byla uznana a zavery prisly obratem zpet. Obe zbrane strili stejne presne. Co se tyce reklamace na pazbu McMillan byla nabidnuto vraceni a poslani vyrobci, toto bylo odmitnuto, byla nabidnuta financni kompenzace, taktez odmitnuto. Financni pozadavek zakaznika jsem postoupil vyrobci a cekam na vyjadreni. Kelbly inc. postoupil stiznost na pazbu vyrobci McMillan, ten poslal vyjadreni ze to je v toleranci vyroby a reklamaci neuznal.
Doba dodani byla s klienty vzdy diskutovana a bylo jim vzdy nabidnuta moznost odstoupeni od objednavky.
Vada na pazbe od jneho vyrobce objednana klientem nema nic spolecneho se systemem jako takovym.
Pokud nekomu zbrane nestrili 0.2MOA tak je v rukach a to at prebijenim nebo neschopnosti strelce.
Pritelkyne p. Abrahama jez strili se zminovanou zbrani (kdyz se ucastni souteze) je bud druha za p.A nebo ho prestrili. Takze ani deklarovana vada pazby evidentne nehraje zadnou roli.
S touto presnosti RPA vzivote strilet nebude.
Pokud si u mne nedko nechce neco koupit a vi ze to je dobry produkt, tak to asi moc proziva. Ale je to jeho volba.
Prodej techto zbrani delam jen z jednoho duvodu a to je aby tady byly a lidi meli za sve penize to nejlepsi (je celkem jedno jestli je to BAT ci jiny vyrobce) a nebyli zavisli od seriovek za stejne penize. Vsichni prumerne inteligenti lide vedi ze prodejem par zbrani v soukr. sektoru se clovek neuzivi. A na rozdil od vas ja ambice na dodavky zbrani ozbrojenym slozkam nemam. protoze proto nejsou ani urceny.
Vetsinu zde zminovanych zbrani jsem mel nebo stale mam a strilel jsem s nimi (na rozdil o vas) tak se k nim mohu vyjadrit. To ze to nezapada zrovna do vasich reklamnich aktivit, je vas problem.

Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

26.10.2010 20:15

Re: RPA Rangemaster .308W

Nu což, pěkné počtení. Ale jak určitě oba tušíte, nastal čas na zásah vyšší moci.

Osobní výpady řešte přes PM nebo e-mail.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

18.12.2011 14:48

Re: RPA Rangemaster .308W

Tak je doma 16palec v 308 Win v levém provedení.Foto zítra.

Zdenek N
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 241
Registrován: 27.11.2006 0:19
Bydliště: Olomouc

18.12.2011 18:40

Re: RPA Rangemaster .308W

Chystáš se střílet ve městě?Nebo k čemu je to dobrý takovej kraťas?

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

18.12.2011 18:53

Re: RPA Rangemaster .308W

Šéf to koupil , protože se mu líbil.Teď dělám testovací laborace.Zítra uvidíme jak to bude chodit.

OSKAR
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 309
Registrován: 21.10.2009 8:35

18.12.2011 18:53

Re: RPA Rangemaster .308W

Gratuluji, mohu se zeptat na cenu?? Děkuji za info

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

18.12.2011 18:55

Re: RPA Rangemaster .308W

Fakturu mám v práci , bralo se toho víc tak ted přesně nevím.Přesně zítra.Ale přes kilo to bylo.

Uživatelský avatar
komisar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 411
Registrován: 09.09.2009 13:11
Bydliště: Svitavy

18.12.2011 20:24

Re: RPA Rangemaster .308W

...to si myslim,ze to muselo byt znacne prez kilo.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

18.12.2011 20:31

Re: RPA Rangemaster .308W

Mám pocit , že kolem 180litrů cca .Opravdu ted nevým.Brali jsme hodně věcí naráz.

OSKAR
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 309
Registrován: 21.10.2009 8:35

18.12.2011 21:01

Re: RPA Rangemaster .308W

Copak šéfa, spíš to RPA na zkoušku jak to maká? Nevím,ale ta cena je oravdu móóóc velká!!
Jinak třeba DTA je za 117 a to už je přeci jenom lepší cena. :lol: :lol:

Zdenek N
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 241
Registrován: 27.11.2006 0:19
Bydliště: Olomouc

18.12.2011 21:09

Re: RPA Rangemaster .308W

OSKAR: máš pravdu předsedo.A ten DT je krátký,ale má dlouhý lauf.Škoda,že jsem si nemohl ozkoušet.Vypadalo to jako supr taktická puška.Jinak to 16" RPA jsem v rukách měl,ale nestřílel jsem z něho.No já bych to nekoupil a za tu cenu už teda ani náhodou.Respektive ani za půlku.To je ale jedno,spíš mě zajímá to využití.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

18.12.2011 21:20

Re: RPA Rangemaster .308W

No bude se s toho střílet.

Zdenek N
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 241
Registrován: 27.11.2006 0:19
Bydliště: Olomouc

18.12.2011 21:33

Re: RPA Rangemaster .308W

No tak to se tak nějak předpokĺádá,že se z toho bude střílet :D .Ale já to myslel tak,co jako konkrétně.Samozřejmě to může být jen tak pro radost.Nic proti.Jinak tohle krátké RPA jde koupit jen železo a po úpravě jde zapažbit do pažby AI a je to lepší (teda podle mého mínění) a celé to vyjde o cca 40t.míň. Už min. dvě tady běhají.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Sportovní a lovecké

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků