- Jiří Sláma
- Nový uživatel
Registrace zbraně - plná moc
Dobrý den,
snažil jsem se najít podobné téma, ale zplnomocnění se zde řešilo pouze v případě odhlášení zbraně, proto jsem založil téma nové.
Modelová situace: Jsem držitelem ZP. Kolega který je také držitelem ZP si zakoupí zbraň skup.B, ale má trvalé bydliště 400km od místa pobytu. Pro něj by registrace nové zbraně na PČR znamenalo 800km cestování a ztráta celého dne. Já do místa jeho trvalého pobytu jezdím pravidelně a nedělá mi problém mu zbraň zaregistrovat. Může mě k takovému úkonu zplnomocnit?
Děkuji za rady.
Jiří S.
snažil jsem se najít podobné téma, ale zplnomocnění se zde řešilo pouze v případě odhlášení zbraně, proto jsem založil téma nové.
Modelová situace: Jsem držitelem ZP. Kolega který je také držitelem ZP si zakoupí zbraň skup.B, ale má trvalé bydliště 400km od místa pobytu. Pro něj by registrace nové zbraně na PČR znamenalo 800km cestování a ztráta celého dne. Já do místa jeho trvalého pobytu jezdím pravidelně a nedělá mi problém mu zbraň zaregistrovat. Může mě k takovému úkonu zplnomocnit?
Děkuji za rady.
Jiří S.
-
jpp - Častý návštěvník
Re: Registrace zbraně - plná moc
Těžko někomu zaregistruješ zbraň kat.B neb k jejímu držení potřebuješ povolení a ve chvíli kdy ji tam poneseš, tak držet ji budeš Ty. Vyřízení podobného povolení - pro registraci v plné moci - zákon neumožňuje, neb důvody pro povolení jasně stanoví.
- Alci
- Pravidelný návštěvník
zakon o zbranich fyzickou pritomnost nevyzaduje. Nekteri policajti nicmene mohou. Rozhodne budes ty sam potrebovat povoleni drzet takovou zbran, jinak ti ji on nesmi sverit (a policajti by si to mohli pravem vylozit jako prestupek). Jinak bych si tam zavolal a pripravil je na to. Aby se nahodou nestalo, ze tam prijedes a oni to odmitnou.
-
armytec - Příspěvky: 317
naopak zákon to výslovně vyžaduje:povinnost předložit zbraň při registraci:
§ 42
(1) Fyzická nebo právnická osoba, která nabyde vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C,
je povinna tuto skutečnost oznámit na předepsaném tiskopise, jehož vzor stanoví prováděcí
právní předpis, příslušnému útvaru policie do 10 pracovních dnů ode dne nabytí vlastnictví a
současně předložit zbraň. V případě nabytí vlastnictví zbraně děděním (§ 66) počíná běh lhůty k
ohlášení dnem, kdy rozhodnutí soudu o dědictví nabylo právní moci.
§ 42
(1) Fyzická nebo právnická osoba, která nabyde vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C,
je povinna tuto skutečnost oznámit na předepsaném tiskopise, jehož vzor stanoví prováděcí
právní předpis, příslušnému útvaru policie do 10 pracovních dnů ode dne nabytí vlastnictví a
současně předložit zbraň. V případě nabytí vlastnictví zbraně děděním (§ 66) počíná běh lhůty k
ohlášení dnem, kdy rozhodnutí soudu o dědictví nabylo právní moci.
- Alci
- Pravidelný návštěvník
vlastníka samozřejmě, nikdo nepíše, že jim zbraň nedoneseš :/ zbraň je nutné předložit ke kontrole stavu, není ze zákona nutné ji tam donést osobně. Takže kromě problému s držením jinou osobou, samotná registrace podmínky neklade.
- Bradek Džon
- Častý návštěvník
Alci - dle mého zákon mluví jasně "Fyzická nebo právnická osoba, která nabyde vlastnictví ke zbrani... ...je povinna tuto skutečnost oznámit... ... a současně předložit zbraň". Pokud v tom stále hledáš nějakou skulinu tak se obávám, že jí nenajdeš. Ovšem my tady můžeme jen spekulovat a pan Sláma si mezitím si zadělá na přestupek. Každopádně ti pane Slámo radím zvedni telefon a zavolej na příslušné oddělení v tvém trvalém bydlišti (né jinam, každé oddělení má individuální přístup) a zjisti to. Co se dozvíš sem napiš ať máme také fundovanou odpověď k dispozici. 

- Alci
- Pravidelný návštěvník
fundovanou tezko, ale bude jasny jak to zrovna ted vidi dalsi oddeleni. Mimochodem to opravdu neni skulinka.
Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Registrace, převody, kategorizace CUZZS, ...