A co mám na předovkách nejraději?

složitost
8
8%
špínu
0
Žádná hlasování
smrad
7
7%
zpětný ráz
3
3%
velkou ráži
5
5%
romantiku historie
62
65%
nepřesnost
0
Žádná hlasování
přesnost
3
3%
poťouchlost
8
8%
 
Celkem hlasů : 96
tomasHy
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 11.03.2020 18:51

18.09.2020 22:08

Re: Proč střílíte předovky?

Zdravím všechny milovníky BP
Při procházení tohoto fóra, jsem narazil na toto zapomenuté vlákno a tak ho chci trochu oživit.
Od svého mládí jsem se zajímal o střelné zbraně. začínal jsem ve Svazarmu a mou první zbraní byla pistole "Pavlíček" .22, pak přišla pověstná a mimochodem výborná "Margolína", a pak byla velká pauza. Po revoluci a uvolnění poměrů jsem začal střílet perkusním Remingtonem ráže .44 a to mě naprosto nadchlo. Úžasná doba. Když ale přišla doba, kdy i na "pere" musel být zbroják, jsem se revolveru zbavil a zase jsem se věnoval jiným koníčkům. Po čase mě ale začala svrbět ruka a tak jsem si koupil Ardesu Patriot ráži .45. Nádherná zbraň, i když recenze byly všelijaké, chodí perfektně. Ale proč to všechno píšu. Když jsem střílel Remingtonem, bylo všechno poměrně jednoduché. Kule oříznutá válcem na normalizovanou míru, žádný problém s mazáním a poměrně jednoduché čištění. Ale co se týče pistole, tak je to úplně jiná liga. Obrovské množství možností kombinací mazání, navážky prachu, druhů střel, je to, co mě úžasně baví. Je to zábava na celý život. A to je ta má odpověď na otázku, proč střílím předovky. Nehledě na to, že jako strojař jsem fascinován řemeslným umem našich předků.

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

20.09.2020 15:39

Re: Proč střílíte předovky?

Konečně zase oživení.
Jeden kolega na první straně napsal, že odchází domů, když někdo přijde s "komínem". To je dobré, já s kamarádem bychom nejraději vypadli ze střelnice vždycky, když se přibatolí samopalníci-sypači.
Ale vážně. Pořídil jsem si zbrojní průkaz a koupil malorážku. Pak se časem stala zvláštní věc. Nachystal jsem si na střelby malorážku a předovku .45, křesadlovku. Odstřílel jsem malorážku, a vybalil křesadlo. Rozložil jsem si na stole střelivo, nabiják a vystřelil první ránu. "Aááách, to je paráda!" Konečně jsem zase doma u své předovky. Jako když si kuřák dá prvního šluka.
U předovky je neskutečná rozmanitost a krása výstřelu. Naším cílem se stalo vystřílení deseti desítek. A to je neskutečně obtížná věc. Na předovku nepatří puškohled, takže je důležitý mít oči v pořádku. A když je zub času nahlodal, tak ke slovu přijde diopter, brýle s dírkou...Předovkář se pídí o dobových materiálech týkajících se nabíjení předovky, ale ty nejsou dostupné, jsou velmi vzácné. Musí hledat materiál - zkuste sehnat tenkou látku, aby byla pevná, nepropálila se, neprotrhla a byla z bavlny nebo lnu. Hledá se přírodní mazivo, které je schopné umazat 21 gramů těžkou střelu po celé délce vývrtu hlavně, nevydrolí se z mazacích drážek střely a umožní střelci opakování stále a stále. Vedou se debaty, jestli se mají kule válcovat, nebo je nechat tak, jak se odlily. Jestli prach vážit na setiny gramu, nebo je porcovat objemem. To chlapi, co si koupí krabici nábojů .50BMG, v životě nepochopí.

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

21.09.2020 9:49

Re: Proč střílíte předovky?

Blecha.z - jen pro info abys neodradil případné nové zájemce o střelbu černým prachem,
vše co zde zminuješ a obtížně se shání, flastry, střely, mazání atd., atd. dnes lze
koupit i u nás ve specializovaných prodejnách kde i odborně poradí začátečníkům.
To jen tak na okraj.
Kdysi, i když jsem střílel pere jsem začínal s jednoranými zadovkami ve kterých jsem začal
používat bezdýmný prach, ale za chvíli jsem prozřel a všude používám BP, včetně všech
opakovaček a patronových revolverů. Moderní zbraně mnoho a mnoho let již nevlastním.
Samozřejmě jsem začínal ve Svazarmu s .22.

tomasHy
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 11.03.2020 18:51

26.09.2021 0:11

Re: Proč střílíte předovky?

Zdravím milovníky BP.
Tak jsem si nedávno myslel, že budu nahlas volat "SLÁVA", konečně jsem našel tu správnou kombinaci navážky, mazání, druhu střely, protože mi to lítalo krásné devítky, desítky. Už je všechno jinak. Stačilo jiné počasí, trochu občas mrholilo občas svítilo slunce a zas je to na terči rozsypané v průměru 15 cm. Ale je to jedno, stejně mě to ohromně baví. Stejně to nikdy nejde odhadnout, jak to bude lítat. A mám ještě jeden poznatek. Je nás nějak čím dál míň. Kamarád, co dělá správce střelnice mi říkal, že už jsem jeden z mála, co střílí BP. Mladý to prý nechtěj, je to moc práce, moc čištění, radši si tam vysypou tři čtyři zásobníky a jdou domů. Je to škoda. Stárnem a naše řady řídnou.

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

26.09.2021 19:18

Re: Proč střílíte předovky?

TomasHy - totéž se mně stalo asi před měsícem. Soustřel ověřené kombinace totálně pryč. Rozptyl asi 15 centimetrů, mimo černý kruhy. Šli jsme si zastřílet po roce, počasí dokonalé, klid, žádní samopalníci. Je to zřejmě rukama, protože vše ostatní bylo dokonale připravené. Jediný, co jsem měl jinak, to byl prach v mosazných nábojkách, uzavřených čepičkami, v papírových krabicích, zabalené v mikrotenových obalech a v suché stříni.
Nezájem mladých - to není jen lenost a nechuť k pucování kvéru.

Jojo1974
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 27
Registrován: 10.09.2019 8:25

02.10.2021 16:55

Re: Proč střílíte předovky?

Moje první "zbraň" byla křesadlová mušketa M1798. Tehdy ještě nemaje ZP, jsem teprve přičuchnul ke střílení a dodnes mě to nepustilo a i když vlastním i víceméně moderní zbraně, tak pokud to má být zábava vezmu Lorenzku nebo mušketu. ČZtou se dají honit desítky, ale černý prach pobaví víc. A zábava navíc začíná už doma při odlévání, sekání ucpávek, přípravy flastrů, mazání... etc. Takže na střelnici už je to jen takový bonbonek na konec.


Reklama

Předchozí

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků