reloader
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 377
Registrován: 27.12.2005 21:16
Bydliště: Brno

01.05.2008 19:58

Dobrá přesněji zkalibruji nábojnici, ale stejně potom vložím střelu a potom ji potřebuji precizně zaškrtit a kvalita zaškrcení bude mít vliv na roptyl rychlostí. Tam jsem myslel, že se používá bushing na zaškrcení, ale jak je vidět tak jsem se spletl. Jak teda zaškrcujete? Vložíte střelu pomocí bullet seating die a co dál? Stejně mikrometrické nastavení délky kalibrace krčku se mě zdá až moc.... V čem se bude náboj lišit, když ho udělám s kalibrací krčku bez mikrometru a s mikrometrem. Není to zbytečná vymoženost?
Ptám se protože pořád nemám jasno jakou sadu koupit. Střílet na 1000yard nebudu, tak super detaily řešit nepotřebuji. Na to bych taky musel mět odpovídají pušku.

Jakou sadu matric a do čeho ostatní používáte?
Jakou byste mi doporučili pro CZ550 varmint?

Neznáte nějaké stránky, kde jsou popsaný všechny detaily, které ovlivňují přesnost vyráběné puškové munice?

Uživatelský avatar
Kall
 
Příspěvky: 2286
Registrován: 20.01.2004 17:44
Bydliště: Vepřov

01.05.2008 20:15

seš z Prostějova, do Olomoca je to blízko, až bude liga udělej si výlet, tam se můžeš dovědět spoustu věcí.
Kup si co chceš a hlavně na co máš peníze,pravdou je, že kvalitní věci jsou dražší než nekvalitní.
Pokud vím tak zaškrcovací matrici na hotovej puškovej náboj dělá LEE.
Kolega to měl, je to taková kleština, která zmáčkne krček hotovýho náboje.
Výsledkem bylo, že často praskaly hilzny,mám dojem, že se mu to pak ani nepodařilo prodat, nikdo to nechtěl....

ARES
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1198
Registrován: 28.06.2005 15:28
Bydliště: Zlín

01.05.2008 20:30

Pravda taky je, že pokud chce někdo střílet aspoň trochu přesně, tak neškrtí

reloader
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 377
Registrován: 27.12.2005 21:16
Bydliště: Brno

01.05.2008 21:55

Já jsem nikdy puškový nepřebíjel ani se o nezajímal a že se neškrtí to jsem nevěděl. LEE matrice nechci. Chtěl jsem jít do Reddingu, ale pořád nevím jakou sadu. Dobrá věc bude mikrometrické nastavení délky náboje, ale pořád ještě nikdo nenapsal k čemu je dobrý mikrometrické nastavení délky kalibrace krčku.
No viděl bych to asi na tuhle sadu http://www.midwayusa.com/eproductpage.e ... mid=357095

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

02.05.2008 10:27

Hm,
postup prebijeni, to je docela tezka otazka k zodpovezeni. Da se samozrejme shrnout do par slov. Zkalibruj nabojnici FL matrici, ozapalkuj, nasyp prach a usad strelu. Hotovo. Staci ti k tomu nejlevnejsi vybaveni a kdyz budes peclivy, tak to bude strilet dobre. Je potreba si uvedomit, ze naklady vynalozene na zlepseni presnosti o dejme tomu 1/3 MOA jsou neumerne jak cenove tak co se tyce vynalozene praci. A cim presneji nam zbran strili tim je ten pomer horsi.
Predpokladam, ze jsi chtel slyset neco jineho, :-) Jenze rozebrat a popsat prebijeni vyjde obsahove na nekolik stranek.
Zalezi co a do ceho prebijime. zpusob prebijeni pro loveckou pusku a pro semi auto pusku je v podstate stejne. U obou typu potrebujeme zasobnikovou OAL, potrebujem bezporuchove nabijeni, mechanickou odolnost naboju jak pri strelbe, manipulaci tak pri transportu. Temto pozadavkum se musi prizpusobit prebijeni.
FL kalibrace, usazeni strely na zasobnikove OAL a tzv. crimp. v podstate vysledny naboj odpovida CIP rozmerum.
Samozrejme u taktickych zbrani to castecne plati take, ale vzhledem k tomu, ze pri sluzebnim pouziti musi pouzivat komercne vyrabene naboje (nafasovane) takze je zahrnu do dalsi typu prebijeni.
Ke zlepseni presnosti u vsech typu zbrani pomoci prebijeni plati tri zasady.
1. peclivost
2. konzistencnost
3. priprava komponentu

prvni dva body jsou jasne. treti bod, jedine komponenty ktere muzem ovlivnit jsou strely a nabojnice.
strely muzem pouze tridit ev. kalibrovat.
Nabojnice, jejich priprava je jeden z nedulezitejsich faktoru ultra presneho strileni. musi se dodrzovat bod 2. vsechny nabojnice od jedneho vyrobce z jedne serie. Vsechny se zkrati na stejnou delku, odgrotit krcky z venku i ze vnitr. Odgrotit zatravku zevnitr, vystruzit luzko zapalky, sestruzit krcek vne a rozvazit do skupin podle vahy.
tyto upravy pomohou zlepsit presnost u vsech typu zbrani. Samozrejme zalezi na pouzitych nastrojich, raspli nikdy neudelam hladky povrch jako pilnikem, ze?
takze pro klasicke presne strileni plati popsane. Uprava nabojnic. zadny crimp. Jsme omezeni dvema vecmi, delkou komory (nabehu) a pokud chci strilet ze zasobniku, tak rozmerem zasobniku. Pro seriove vyrabenou zbran, bych volil kvalitni matrice. Nemusi byt bezpodminecne mikrometricke, SD (seating die) neni potreba mikrometricka, je to jen vetsi opruz ji nastavit. Zvlaste kdyz potrebuji testovat chovani naboje pri ruzne vzdalenosti strely od nabehu.
Neck bushing die (krckovaci) se myslim jina nez mikrometricka nedela, ale nejsem si jisty. v kazdem pripade je dobre ji mit mikrometrickou protoze ne vzdy chcem mit krcek zkalibrovan cely.
Rovnez je potreba pocitat s tim, ze pouze krckovat, drive nebo pozdeji material nabojnice zacne krehnout a ztrati svou pruznost, a to nejen v krcku. Krcek zacne byt volny (vymena za tesnejsi bushing pomuze docasne) a nabojnice sama o sobe jde hure a hure vyndavat z komory nebo nabijet. Proto doporucuji jednou po trech prebiti kalibrovat FL. Krcky se daji resit vyzihanim, ale nevim jestli je to zas az tak vyhodne.
Pokud mam nabojnice prebrane a krcky opracovane, tak ze jejich material je na vsech krccich stejny, tak nepotrebuji vypichovaci jehlu s tzv. expander ball, ktery slouzi prave k ziskani uniformniho vnitrniho prumeru krcku. (zde se zase vytraci vyhoda ovlivneni vytahovaci sily pomoci ruzne tesnych bushings). Zapalkuji rucnim zapalkovacem, protoze jsem schopen citit jak zapalky jdou usadit. v pakovem lisu je prevod tak velky, ze nic necitim. navazka prachu, zalezi na kazdem co povazuje za dostatecnou presnost a v jakych tolerancich. k usazeni strely slouzi SD, kvalitni (mikrometricka nebo ne) ktera vede strelu tak aby ji usadila v ose. Totez plati i o krckovaci. Problem je jen jeden, u seriove vyrabenych zbrani je komora temer vzdy hozena mimo osu vyvrtu. takze i sebe souoseji usazena strela bude nabihat do nabehu krive. Ale pokud je souosy, tak bude nabihat vzdy STEJNE krive. pri krive usazene strele, to bude pokazde jinak a to znamena i horsi presnost. Proto je lepsi usazovat strelu tak hluboko aby se otiskly vsechny drazky a strela byla jeste pred vystrelem oprena v nabehu. pri tzv. jump vznikne stos coz nedela dobre pesnosti.
Pak tu mame tridu custom zbrani, kde se komory zhotovuji na miru a podle prani. vetsinou jsou to tzv. tight neck. do takove to komory komercni naboj nanabijete. Je moc tesna. Zde se krcek opracovava ne jen kvuli souososti ale hlavne aby jste naboj do komory dostali.
ted jsem konecne sehnal vsechny komponenty na jednu z mych BR specialu (6.5-284) a na hlavni je vyznacen rozmer krcku (.290 NK) to znamena ze musim mit naboje po usazeni strely v krcku .288" mozna .289" to obnasi vzit nove nabojnice, zkalibrovat krcek zevnitr na stejny rozmer, a pak je vsechny sestruzit na potrebny rozmer. To same budu delat u 6PPC (tam musim nabojnice udelat z jine raze)
Matrice pro tyto komory jsou vetsinou dodavane od puskare co delal komoru. kalibrace je vzdy FL s neck bushing. Ale FL matrice je delana podle komory, takze je kalibrovana jen o par setinek. SD je velice jednoducha a da se pouzit i pomoci kladivka. Vse je prizpusobeno k maximalni koncentricite a stejnemu provedeni kus od kusu. Jsou velice jednoduche.

samozrejme, ze se da uspesne kombinovat toto vybaveni s prebijenim pro seriove zbrane. Ja mam jak na .308 tak na .338LM udelane matrice podle komory. vetsinou vyrobce chce 3x vystrelenou ne FL kalibrovanou nabojnici od vyrobce ktery chcete pouzivat (v soucasne dobe kraluje Lapua). podle nabojnic udela custom FL pro danou komoru s bushingem. doporucuji objednat i SD, je nesrovantelne presnejsi nez vsechny seriove vyrabene.

figi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 105
Registrován: 03.01.2006 14:28

05.05.2008 21:45

A kolikrát lze nábojnici použít ?


Reklama

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

05.05.2008 21:52

zalezi od vyrobce, od raze, od komory, od zpusobu kalibrace apd.
mne vydrzi Lapua tak 3-5 prebiti.

Uživatelský avatar
Iha
 
Příspěvky: 1466
Registrován: 24.09.2006 23:58
Bydliště: Prerov

07.05.2008 0:40

Nejde o to, jestli by byl zajem. Ten tu urcite bude a kazda kniha co se napise bude jen k dobru. Ja tim myslel to, aby jsi si promyslel kolik vytisku udelat. Udelat 1000 kusu nebo 10000 kusu? Mas tu 300 000 lidi vlastnicich zbrojak. Jenze kolik je lidi co opravdu strili dlouhou a knihu by si koupilo. Muj odhad je, ze tak 1 %, ale i tak mi 3000 lidi pripadne dost. Navic dobre napsanou knihou by jsi mohl prihtanout i dalsi lidi.
A pak v tvem pripade jeste jedna vec (myslim to v dobrem) mel by jsi to nejakym zpusobem usporadat tak, aby tam byly nejmene dve kategorie: zacatecnik a pokrocily. Protoze ty uz se snazis dostat na hranice moznosti, jenze pro zacatecnika by to asi bylo velmi nakladne a takova kniha by ho mohla spis odradit ;).

Uživatelský avatar
Kall
 
Příspěvky: 2286
Registrován: 20.01.2004 17:44
Bydliště: Vepřov

22.05.2008 18:59

dnes jsem byl měřit, tentokrát lovecký střelivo:
Přebitý před 5 měsícema, skladovaný 20 st C 40 % vlhka, tma..
rychlosti 709,709,714,710 bylo to tam, jak má bejt, rány se dotýkaly.
Srnci mějte se na pozoru.....

Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

23.05.2008 9:01

Ty Kalle, to je asi tím uložením ve tmě. :lol: :lol: :lol:
Od teďka ukládám přebíjenky do špajzu. :lol:

reloader
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 377
Registrován: 27.12.2005 21:16
Bydliště: Brno

26.05.2008 16:35

to KALL: to je nádhera. RSD 0,34%. Při takto malých rozdílech už bude mít vliv i přesnost měření toho hradla. Kolik vlastně je udávaná odchlyka měření hradla? Zkoušel někdo z Vás změřit rozptyl rychlostí udělaných s matricí s bushingem a bez? By me zajímalo jak moc se to bude lišit v rychlostech.

to SHIVA: jak to vidíš s tou knihou? Můj odhad je, že min 1000ks by se mělo prodat a pokud to bude i o pistolových tak několikrát víc. Taková bible přebíječů tady v ČR dost chybí. Momentálně je na trhu pouze jedna kniha o přebíjení a ta je podle mě dost stručná.

Uživatelský avatar
Kall
 
Příspěvky: 2286
Registrován: 20.01.2004 17:44
Bydliště: Vepřov

26.05.2008 19:37

odchylku měření nevím,ale měří to i DUPP což je to samý na metr stejně.Bez bushingu to kolísá víc,
bez bushingu: 725 724 742 747 711 723 772 734 atd...

reloader
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 377
Registrován: 27.12.2005 21:16
Bydliště: Brno

27.05.2008 9:33

máš všechny bushing co redding doporučuje pro .308win nebo jenom pár. Oni tam mají .335-.343. Jaký pro jaký nábojnice používáš?

Uživatelský avatar
Kall
 
Příspěvky: 2286
Registrován: 20.01.2004 17:44
Bydliště: Vepřov

27.05.2008 17:08

¨mám 332 až 336a pasujou mi na lapua a sako hilzny, jak potřebuju.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

28.05.2008 0:37

reloader píše: Zkoušel někdo z Vás změřit rozptyl rychlostí udělaných s matricí s bushingem a bez? By me zajímalo jak moc se to bude lišit v rychlostech.

v prvni rade zalezi jake neck bushing sizing die mas. pokud pouze krckujes a mas trn s tzv. expander ball tak by vykyvy mely byt minimalni. Vytahova sila bude stejna.
Pokud ale nemas expander ball, a nemas opracovane krcky vne na stejnou silu, a okrckujes nabojnici, budes mit rozdilny vnitrini prumer krcku stejne jako je rozdilna vaha nabojnice (pri usazovani strely, vzdy citis kdyz mas nabojnici tezsi = silnejsi material, a tim budes mit samozrejme rozdilnou vytahovou silu a tim i horsi vysledek mereni). To je snad logicke.
velikost bushings je doporucena na strankach vyrobce a zalezi vzdy na vyrobci nabojnice. Sako versus Lapua je ze Sako je tensi, takze potrebujes tesnejsic bushing a zaroven potrebujes min. jeden jeste tesnejsi, kvuli tomu, ze se material unavi a potrebujes proste tesnejsi kalibraci.

edo
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 253
Registrován: 01.09.2005 20:59
Bydliště: slovensko

03.06.2008 21:06

K tým rýchlostiam s obyčajnými matricami RCBS plná kalibrácia bežne
2,3 x rovnaká rýchlosť potom ďalšia rana mierne viac a prepad 10-15 m/s obyčajné lovecké SST + AA 2520+náojnice Lapua + CCI 200 .
Krčkové martice RCBS obyčajná osadzovacia matrica RCBS scenar 167 + N-150 + CCI BR2 + lapua zase 2-3 x rovnaká usťovka ďalšia pár m rýchlejšie 5 rana viac do 10 m/s . Toto isté robilo aj továrenské origilál Scenar 167 ale tam to išlo veľmi mierne viac rozkolísané .
Z toho mi vyplýva , že po viacerých ranách môžeš urobiť náboj aký chceš ti usťovky začnú kolísať zaujimavé je , že N-150 po zahriatí lieta rýchlejšie ale AA 2520 mierne zrýchli a potom sa usťovka prepadne ...

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

03.06.2008 21:10

no mne ztoho vychazi ze mas blbe prebite naboje.
pri 10ti ranych polozkach mam rozdil +/- 2m konstantne a pokud mam vic, tak je to k vuli spatne prebite patrone.

edo
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 253
Registrován: 01.09.2005 20:59
Bydliště: slovensko

04.06.2008 6:56

To akože máš rozdiel v usťovkách aj kěd dáš náboj do zohriatej komory ?
Pretože pokiaľ nemám horúcu komoru tak sú tie rýchlosti viac menej rovnaké
tiež +- len pár m ale akonáhle pustím viacej rán usťovky začnú kolísať hlavne keď dlhšie mierim s horúcou hlavňou a náboj sa v komore zahreje to isté robí aj továrenské strelivo lapua scenar ale tam sú rodiely rýchlostí oproti mojim nábojom mierne väčšie .

Trandak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 232
Registrován: 20.09.2006 9:20
Bydliště: Praha - Smichov

04.06.2008 12:47

Prohlasenim - " kdyz kolisa rychlost pri zahrati komory, ze je blbe prebita patrona" - ... no nevim, takove vyjadrei bych necekal od profesionala Shivova formatu...
Nejsem zadnej BR blazen, spis me zajimaji kratke - flintu mam spis pro radost, loveckou na delsi vzdalenosti v razi ne uplne tercove...WBY Mk V Accumark v .257 WBY Mag. Prestal jsem ladeni naboje kdyz jsem dosahl rozptylu cca 1cm na 100m / kolem 4cm na 300m. (Nabojnice Norma, prach NC, nabijeci hustota 97%, zapalka Norma LR pouzivana do .416 Rigby, Strela Sierra / Nosler, Vo-1100-1130m/s dle pouzite strely, matrice - neck die od Lachmillera a seating die od Baira) - na hradlech to ma rozptyl do 5m/s v pripade nechani schladnuti komory - v pripade rychle za sebou nasledujicih vystrelu dochazi ke zvetseni kolisani rychlosti (Vo jde nahoru o 15-20m/s) a zvetsuje se rozptyl - na 300m az o 12 cm doleva nahoru. Nechali se zbran schladnout - k popsanym nesvarum nedochazi. Vzhledem k ucely flinty postrada rychlejsi strelba smysl. V kombinasi s kukatkem od NF - naprosta spkojenost.
Naposledy upravil Trandak dne 05.06.2008 10:49, celkově upraveno 1

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

04.06.2008 13:26

Nepochopil jsem, ze ma nekdo naboj v komore tak dlouho, ze se mu ohreje, tak aby aby se menila rychlost horeni. Proste mne se to nestava to za 1.
za 2. ano hlaven se pri zahrati (u kazde hlavne jiny pocet ran) chova jinak. Vznika posun zasahu a zhorsuje se soustrel. Markantni je to u loveckych tenkych hlavni. u varmintovych by kvalitni hlaven mela vydrzet min. 10 ran. U tezkych BR hlavni dokonce vyrobce zarucuje udavanou presnost pouze do 20ran.
dulezite je, ze rychla strelba bez castejsiho cisteni nici hlaven.
Pokud mam zhavou flintu a nacpu naboj do komory a cekam, tak je to totez jako kdyz necham naboje na slunci.
Myslim si, ze toto netreba psat, to je elementarni znalost, proto mi ani nenapadlo, ze to nekdo muze udelat.
Take jsem jasne napsal, ze do 10 ran, mam konstatne rozdil +/- 2m/s. dalsi navazky testuji az po vycisteni a vychladnuti zbrane.
Pokud mam vetsi rozptyl hodnot tak je to naboji, nikoli hlavne nebo dokonce zahranitm naboje v komore.
Pravda je, ze jsem jeste neslysel aby synthesia varila nekomu prach na miru. A to jsem nedavno mel dlouhe rozmluvy a debaty o nedostatecne kvalite a nabidce jejich prachu primo s vyrobnim reditelem.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Puškové ráže

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků