- Grimpo
- Častý návštěvník
Re: Přebíjení - otázky začátečníků
Ted zrovna nemam tu moznost, ale uz mam fotku pripravenou. Nabojnice prane namokro (petflaska s octem, jarem, vodou a koralky) po dvanacti letech skladovani pouze v igelitce ve vlhkem, plesnivem sklepe, a vedle pro srovnani nabojnice prane nasucho ve vibracce a orechu pred ctyrma a dvema mesici, skladovane v plechovkach od detske vyzivy. Ani jedny nebyly mazany, konzervovany, pasivovany ani vakuovany.
EDIT: Takže zde slíbené foto.

A teď mi řekněte, které jsou prané před dvanácti lety namokro, a které před necelým půlrokem nasucho. Ve sklepě je opravdu velmi vlhko, zjisti jsem že plesnivět dokáže i hliník.
EDIT: Takže zde slíbené foto.

A teď mi řekněte, které jsou prané před dvanácti lety namokro, a které před necelým půlrokem nasucho. Ve sklepě je opravdu velmi vlhko, zjisti jsem že plesnivět dokáže i hliník.

-
slabyt - Častý návštěvník
Re: Přebíjení - otázky začátečníků
Takže nebude problém je vyprat v dávce s Lugery a pomalu střádat do doby, než pušku koupím a začnu s přebíjením. Nákup pušky plánuji až tak za tři roky, než našetřím dost peněz. Díky tedy za užitečné rady.
- Grimpo
- Častý návštěvník
Re: praní a leštění nábojnic, údržba náplní ...
Slabyt: Záměrně jsem nefotil vnitřek nábojnic, protože ty v octě prané jsou samozřejmě uvnitř krásně čisté. Ale takto na povrchu se opravdu prakticky nedá rozlišit, které jsou "archivní" a které čerstvé. Za mě - bez obav křečkuj mosaz. Narozdíl od hliníkového profilu mi v tom sklepě plíseň nechytla. A ani jinak nedegradovala.
PS: Jediné co mne napadá - možná že ty nábojnice jsou v tak dobrém stavu proto, že dost často používám rukavice. Je tedy možné že po vyprání jsem se jich nedotknul holou rukou, a tedy nikde nepočala reakce mosazi s potem. Jinak opravdu žádnou konzervaci jsem neprovozoval.
PS: Jediné co mne napadá - možná že ty nábojnice jsou v tak dobrém stavu proto, že dost často používám rukavice. Je tedy možné že po vyprání jsem se jich nedotknul holou rukou, a tedy nikde nepočala reakce mosazi s potem. Jinak opravdu žádnou konzervaci jsem neprovozoval.
-
Grimpo: Je mi jasné že vyprané budou uvnitř hezčí a čistší. Měl jsem pouze obavi z nějaké degradace materiálu, preci jen nejsem strojař. I když za tři roky to vážně asi nic neudělá. Takže náboje si začnu pomalu střádat a vždy je přihodím při praní k ostatním. V létě plánuju nákup vybračky, tak s tím to i bude rychlejší.
-
jpp - Častý návštěvník
Někde je popsán problém s odzápalkováním za mokra praných a delší dobu uložených nbc. Zápalkám se trhají dna...
-
Igrlik - Častý návštěvník
Tu by som videl príčinu v zbytkoch kyslého roztoku vnútri zápalky. Aj keď bude nábojnica po praní vysušená, môže vzdušná vlhkosť opäť vytvoriť kyselinu a pri rozdielnych zloženiach materiálu nábojnice a zápalky aj mikročlánok. A hlodá a hlodá... až prehlodá!
Najslabším miestom bude pravouhlý ohyb medzi dnom a stenou zápalky, plný mikrotrhlín. A ten povolí 
EDIT: Priznávam sa dobrovoľne, že po mokrom praní v PET-fľaške (kyselina citrónová a JAR) a vyliatí šedozeleného "sajrajtu" tam hodím mokka lyžičku sódy bikarbóny, napustím vodu, dôkladne pretrepem a vylejem... a potom ešte raz čistú vodu.

EDIT: Priznávam sa dobrovoľne, že po mokrom praní v PET-fľaške (kyselina citrónová a JAR) a vyliatí šedozeleného "sajrajtu" tam hodím mokka lyžičku sódy bikarbóny, napustím vodu, dôkladne pretrepem a vylejem... a potom ešte raz čistú vodu.

Naposledy upravil Igrlik dne 10.02.2015 21:47, celkově upraveno 1
- Grimpo
- Častý návštěvník
Ze jste to vy, tak pokud ratolest zabere v nejak rozumnou hodinu, tak to jeste kvuli vam vyzkousim dneska. Ale jen kvuli vam! 

-
alfonss - Grafoman
Igrlik píše:Tu by som videl príčinu v zbytkoch kyslého roztoku vnútri zápalky. Aj keď bude nábojnica po praní vysušená, môže vzdušná vlhkosť opäť vytvoriť kyselinu a pri rozdielnych zloženiach materiálu nábojnice a zápalky aj mikročlánok. A hlodá a hlodá... až prehlodá!Najslabším miestom bude pravouhlý ohyb medzi dnom a stenou zápalky, plný mikrotrhlín. A ten povolí
Peru nasucho v drti, loni jsem posbíral nábojnice po závodě, kterej se střílel v dešti, za 2 měsíce vypral nasucho ve vibračce a pak jsem jen kurvoval u lisu, protože u každá 40. nábojnice se mi utrhla zápalka. Kupodivu (no ani mě to nepřekvapilo) pouze u nepřebitých nábojnic SB...
-
Hungry - Moderátor
Ne že by se mi nikdy neutrhlo dno zápalky.... ale na množství přebitých nábojů se to dá označit za 0... Peru na mokro již delší čas a tento problém se neobjevil. Ale je fakt, že ve dovou roztocích - kyselý a pak zásaditý a nakonec proplach a sušení na sítu... Nábojnice skladuji čisté a bez starých zápalek...
- Jonasch
- Nový uživatel
Chtěl bych vás seznámit s produktem,který je ideální pro mokré praní odzápalkovaných nábojnic. Jmenuje se P3 Permeta L 76 a výrobce Henkel a předpokládané použití je alkalický odmašťovací prostředek pro průmyslové použití. Tento prostředek čistí a leští perfektně mosaz./používá podnik FAB/. Praxe je taková,že do lahve nasypu nábojnice naliji horkou vodu a jeden velký /frťan/ Permety. Je třeba několikrát protřepat a klidně nechat do druhého dne. Druhý den je voda mírně nazelenalá a je třeba znova protřepat,přes síto vysypat nábojnice a v horké vodě propláchnout,osušit ve starém ručníku a dát doschnout. Nábojnice jsou perfektně čisté a vyleštěné. Nevím zda se to nechá koupit v maloobchodě, ale je zde asi dost podnikatelů v kovo,kteří by to mohli sehnat. Cenu neznám. Kdo vyzkouší, nic jiného nebude chtít.
- taurus
- Častý návštěvník
Trochu nesouhlasím že je to ideální. Peru s kys. citrónovou a kapkou jaru. Kyselinu dám do konvice a naliju 1litr vody a nechám projít varem. Zaleju s tím nábojnice v keramice a jdu do práce. Spínací hodiny se postarají o zbytek. Nejenom že jsou nábojnice vyleštěné, ale od té doby neznám špinavou konvico od vodního kamene. Takže 2 mouchy jednou ranou 

- mihlit
- Častý návštěvník
Re: praní nábojnic, čistící media ...
Co jsem pročítal téma, tak kdo suší v troubě, tak často při celkem nízké teplotě. Je nějaký důvod, proč by byla vyšší teplota v něčem problém? Při vyšší teplotě by to mělo snad vyschnout rychleji a důkladněji i v neodzápalkovaném lůžku, ne? Vadilo by snad třeba i 250 stupňů nábojnici nějak?
-
RedCrown - Pravidelný návštěvník
- Bydliště: Liberecko ____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
osobně si myslím, že ne. 250°C není snad pro mosaz rekrystalizační teplota. Můj názor
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
-
RedCrown - Pravidelný návštěvník
- Bydliště: Liberecko ____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
-
rasto - Častý návštěvník
Rychlo sa ani pes nevyserie.
Daj tomu cas a ked ti truba nedokaze dat nizsiu teplotu, nechaj pootvorene dvierka, cim ju docielis a zaroven ma kadial unikat vlhkost.
Daj tomu cas a ked ti truba nedokaze dat nizsiu teplotu, nechaj pootvorene dvierka, cim ju docielis a zaroven ma kadial unikat vlhkost.
-
- cipis
- Sponzor serveru
Já na to používám takový ten kulatý sušák na ovoce. Nábojnice nasypu v jedné vrstvě do všech pater a nechám to tam dvě hodiny foukat na nejnižší stupeň výkonu.
- mihlit
- Častý návštěvník
Já chtěl použít vyšší teplotu, protože jsem teď dodělával várku čištění pozdě v noci a chtěl jsem to mít co nejdřív hotové, proto vyšší teplota. Zmatnění mi nevadí, jestli to nemění vlastnosti materiálu nábojnice. Je pak večer pro mě ideál nasypat to do trouby, zapnout ji na 250 a až se za +- dvacet minut (nevím přesně kolik to trvá) nahřeje, tak vypnout a můžu jít spát.
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic