eagle-eye
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.05.2011 7:59

Re: Náplně do vibračních leštiček nábojnic a jak je udržovat....

NECITUJU tesne predchazejici prispevek! ufo

Tělíska se při mokrém praní nikam nelepí. To je zcela zbytečná obava. Vyliješ vodu, v separátoru odseparuješ a je to. Jako tělíska používám 3mm kuličky.

Mokré praní má nevýhodu, že se musí hilzny sušit, ale není to žádná katastrofa. Dá se to provést v troubě (stačí pár minut), nebo stačí hilzny rozházet na suchý ručník a do druhého dne jsou suché.

Když jsem pral hilzny za sucha v ořechové drti, tak byly vždy celé zaprášené. Navíc když jsem pral odzápalkované hilzny, tak se mi ta drť někdy nacpala do prošlehové dírky a musel jsem to vyšťourávat hřebíkem pryč.

Řekl bych, že mokré praní v keramice je rychlejší a účinější než ořechy, ale chápu, že to někdo může vidět jinak. U černého prachu je keramika nutnost.

Hungry
Moderátor
Moderátor

12.05.2011 8:51

V pondělí jsem navštívil osobně zminovanou firmu. Keramická tělíska neměli, čekali na dodávku. Měli jen rozměry, co jsem nechtěl. Ale byli ochotní a chvíli se mi věnovali. Odvezl jsem si dvě chemikálie, které se přidávají do lázně. Dle informací, by jedna várka měla trvat tak 10min+10min. Hodlám prát nábojnice od černého prachu, tak jsem zvědav. Pračku s vhodnou nádobou už mám, čekám jen na tělíska. Pak budu chytřejší.
Sušení bude trošku opruz, hlavně na jaře a na podzim. V létě uschnou na dvoře, v zimě na topení...

sairon
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

22.05.2011 20:33

Jak dlouho vydrží ten kompound na mosaz, než se musí použít nový? A má už někdo ozkoušenou nějakou velikost tělísek pro praní .45 ACP? Mám v plánu tělíska objednat, protože kukuřice sice pěkně leští vnější povrch, ale uvnitř, hlavně na spodku nábojnice, černota nezmizí ani po 12 hodinách vrtění...

Hungry
Moderátor
Moderátor

24.05.2011 20:15

Při osobním pohovoru přímo ve firmě jsem vybral "šikmé" válečky 2x4mm. Pán, se kterým jsem jednal je také střelec a čištění zkoušeli přímo ve firmě.

Kompound je tekutá přísada. Míchá se velká injekční stříkačka až 30ml/l.

sairon
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

24.05.2011 20:41

Aha, měl jsem za to, že je ten kompound naředěná kapalina. Takže se přidá do vody a po praní jde i s vodou do kanálu, ano? Tak já tam asi napíšu a domluvím se na zaslání stejných tělísek. Už je máš nebo se ještě stále čeká na dodání?

Hungry
Moderátor
Moderátor

24.05.2011 21:53

Slíbil mi je tento týden dovést...

Reklama

jiml
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

24.05.2011 22:22

Hmm..., pěkný čtení, inu nové technologie, (nechť žijí keramická tělíska) :lol:
Zatím zůstanu u ořechů a kukuřice, páč je to funkční (i na BP - trvá to déle) a je to takříkajíc "in natural", teda přírodní :lol: :lol:

Ale je to zajímavý, kroutit hilzně v keramice, počkám na vaše reference, jsem hnusně konzervativní :wink:

Original.boy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.05.2011 0:49

Už to tam Hungry máš, deska jsem si byl vyzvednout svoji porci tělísek 2x4+kompoty. Funguje to luxusně za 15 minut lesk jak blesk i vevnitř.

harrykv
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

26.05.2011 6:54

Používá někdo tuto variantu média?
http://www.youtube.com/watch?v=kdvq3Kc_ ... re=related
podrobněji zde http://www.youtube.com/watch?v=i-6SOiWE8Hc&NR=1
mám za to že leštění nerezovým médiem používají zlatníci

alfonss
Grafoman
Grafoman

26.05.2011 12:11

Jak budou vypadat nábojnice po 20 vypráních v keramice, či nerezi?

staM
Moderátor
Moderátor

27.05.2011 17:17

Co máš přesně na mysli?Ubytek materiálu nbc?

Netopyr
Moderátor
Moderátor

27.05.2011 18:36

Úbytku materiálu bych se nebál, to by zlatníci přišli na buben.

staM
Moderátor
Moderátor

29.05.2011 22:22

Ta keramická tělíska,nerez,ocel či jakýkoliv materiál který je tvrdší než leštěný musí být co nejhladší.
Už jsem to zmiňoval někde výše....

sairon
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

04.06.2011 0:00

Tak jsem na začátku týdne napsal do Technoservisu, že bych chtěl objednat nějaká tělíska a kompoundy. Ozval se mi pan inženýr Chromý, že mu mám poslat telefonní číslo a domluvíme se. Poslal jsem, do hodiny telefon, nakonec doporučil vzít ZS/TVJ 3×5 mm s tím, že 2×4 mm stojí asi 200 Kč/kg, kdežto tyhle jen 81 Kč (bez DPH) a sloužit by měly stejně. Pak jsem ještě vzal litr kyselého a dva litry "univerzálního" kompoundu. Dnes jsem dorazil domů a čekala tu na mě zásilka. Poštovné 94 Kč bez daně.

Vyzkoušel jsem praní hilzen .45 ACP v pračce od Frankford Arsenal (byť se nemá s tekutými médii používat - není při troše obezřetnosti důvod), nejprve s T-komp acid 2 (30 ml) po dobu 20 minut, spodek jsem zasypal tělísky, pak jsem nasypal hilzny, pak ještě vrstva tělísek (celkem asi 2 kg) a celé zalito vodou na 3/4 objemu nádoby. Jinak, pokud by to někoho zajímalo (případně pokud nevíte, kolik kilo objednat, já docela tápal), sypná hustota těchto tělísek je cca 1,86 kg/dm^3.
Výsledek - hilzny zvenčí úžasně čisté, ale prý je potřeba poté opláchnout, aby se na mosazi nedělaly mapy (kompound je trochu kyselý). Uvnitř vyprané do lesku jen do 1/2 nábojnice, hlouběji bohužel pořád svinstvo, i když trochu méně než před praním. To samé jsem vyzkoušel s kompoundem T/1, ale navíc jsem přihodil ještě jednu nábojnici, totálně zeleno-hnědou, kterou jsem našel na střelnici a ani desítky hodin v kukuřici ji prakticky nezměnily (přidával jsem ji do každého praní :) ). Po 20 minutách už to vypadalo dobře, ale chtěl jsem zjistit, jestli se nábojnice vyperou i zevnitř, tak jsem nechal pračku celkem tři hodiny běžet a šel na pivo. Když jsem se vrátil a odseparoval tělíska, nemohl jsem tu "hnusnou" nábojnici najít - našel jsem ji až podle dnového ražení :) Nicméně zevnitř vypráno stejně "mizerně" - přičítám to ale spíš pračce než nevhodné velikosti tělísek. Buď by to chtělo intenzivnější vibrace nebo spíš bubnovou pračku ála kulový mlýn - tělíska se v mojí pračce jen usadí do spodku nábojnice a vůbec nedrbou, jen pár nábojnic mělo vyčištěná i dna. Počítám, že ta o milimetr menší tělíska by se chovala stejně...

Takže suma sumárum - keramická tělíska jsou určitě krok dopředu, ale vibrační pračka od Frankfordu asi není ideální. Při praní od bezdýmného prachu mi stačí kompound T/1, na BP je prý dobré použít i kyselý (to musí poreferovat třeba Hungry). Ještě vyzkouším praní .357 a uvidím, jak budou nábojnice vypadat uvnitř tam, třeba to je jen nevhodným poměrem velikostí tělísek k nábojnicím, ale nevím... Rozhodně mi ale přijde lepší praní namokro než v kukuřici, ve které pak všechno svinstvo zůstane. Takhle jen vyleju vodu a tělíska jsou jako nová. Sušení není problém, stačí nasypat na hadr a nechat schnout.

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.06.2011 10:51

Pokud chceš lepší výkon, stačí trochu více rozvážit motor. Ale jenom trochu, jinak jí budeš honit po místnosti. :wink:

Nitroš
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.06.2011 13:25

Dle mého názoru je lepe prat v bubnu ktery se točí a ne vibruje!mam pračku s točicim bubnem peru pul hoďky a nabojnice jsou čiste i zevnitř.Nabojnice 9mm luger a 38 special.

staM
Moderátor
Moderátor

05.06.2011 12:19

Toto jsou nbc čištěné v keramice vypadlé z bruskoblázince známého.
Šílenost běžela 15 minut smrděla spáleninou ale požadovaný výsledek
je patrný.
Foceno narychlo mobilem tak fofo nic moc,jedna nbc pro porovnání.

A pak si vyber jestli točit nebo vibrovat.....

Original.boy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

05.06.2011 17:01

Mě stačí 10x10 minut a nábojnice jsou lesklé i vevnitř (tělíska 2x4), dávám asi kilo tělísek a dvě deci naředěného kompoudu. Nábojnice je potřeba co nejdřív osušit jinak na nich zůstanou flíčky. http://www.youtube.com/watch?v=J0udrXb9A_c
Přílohy
IMAG0028.jpg

staM
Moderátor
Moderátor

05.06.2011 17:23

To máš home made vibrostroj?

Hungry
Moderátor
Moderátor

05.06.2011 18:27

Tak moje zkušenost je zatím minimální, jedno praní. Vybrační pračka Smart reloader. Dal jsem cca 3kg tělísek a něco málo přes litr vody plus kompound. Nejdřív slabý kyselý a pak znova silnější a nakonec jsem použil roztok zásaditého kompoundu. Do pračky jsem hodil cca 150ks .45ACP střílených BP. Některé byly staré i několik měsíců, řádně zelené a černé. Ostatní byly max 2-3 dny staré. Protože jsem na pračku střídavě zapomínal, pral jsem to od 20min po 2-2 1/2hod na jeden roztok. Po kyselém roztoku nebyl výsledek moc přesvědčivý... Po aplikaci zásaditého se to prudce zlepšilo. Sice jsem nedosáhl požadované absolutní čistoty, jak jiní prezentátoři, ale na "odepsané" vypadají více než dobře a dají se znova použít. Fota později.

Před praním:
Obrázek

po praní:
Obrázek

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic