Uživatelský avatar
andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 15.08.2011 20:30
Bydliště: Liberec

20.01.2015 14:43

Re: Držet či nosit?

Tak s "růžovim slonem" jsi mě fakt pobavil. :lol: Každopádně jsi to napsal dobře.Pokuď je sebemenší šance vytáhnout a vystřelit tak není na co čekat!S tím ale vyvstává další otázka.Kam mířit?Když bude mít na sobě Chestrig nejde poznat jestli v něm má pláty tudíž musíme předpokládat že má,od pasu dolu to nemá smysl takže zbívá hlava.Pokud Chestrig nemá tak by se asi dalo střílet na hrudník,i kdyby měl pod oblečenim měkou vestu bude to IMHO na krátkou vzdálenost takový šok že bude čas znovu zamířit na hlavu.

itchy355
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 54
Registrován: 08.01.2014 10:31

20.01.2015 16:25

Re: Držet či nosit?

Když se dívám na člověka 5 metrů daleko, do hlavy bych ho ve vypjaté situaci určitě netrefil bez toho, aby mi počkal chvíli na zamíření. Prostě bych nejspíš střílel na tělo dokud by nepadl.

Fifa
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 195
Registrován: 03.05.2010 9:52
Bydliště: Praha

20.01.2015 16:47

Re: Držet či nosit?

Diky za reakce.
Na druhou stranu nazor jako "...zastrelim ho..." nebo "...neni na co cekat..." mi uplne takticke neprijdou. Cekal jsem trochu rozmyslu (proto prave pisu o taktickem postupu - ktery si ted od stolu muzeme promyslet) Ze v realu bude vsechno jinak je jejiste pravda, ale budeme-li mit v hlave "idealni" chovani, muze nam to pomoct.

Sam za sebe bych volil asi takovyto postup:

a) Jsem v jine mistnosti - schovam se tak abych mel ihned pri vstupu utocnika moznost strilet s maximalni presnosti (za dvere, za sloup/nosnou zed) Do te doby bych byl ale uplne tise bez pohybu. Jakykoliv pohyb ve smeru k utocnikum zhorsuje kryti a koleduji si o vcelku.

b) Jsem ve stejne mistnosti, mam stesti ze jsem jeste neupoutal utocnikovu pozornost - okamzite k zemi a mirim smerem kde by se mohl objevit utocnik.

a) i b) jakmile se utocnik objevi v mem streleckem uhlu strilim.

Kam ? Nevim.
Hlava je riziko minuti, strela/strely do vesty boli, ale nakolik zastavi fanatickeho teroristu si netroufam odhadovat. Navic se obavam, ze kdyz ho prvni ranou nezastavime tak druhou uz to nemusime stihnout. Druha rana z dvojstrelu je vzdy mene presna (alespon v mem pripade) takze v pripade ze netrefim poprve, bych si prilis velkou nadeji do druheho vystrelu nedaval.

spm
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 18.02.2014 15:39

20.01.2015 18:34

Re: Držet či nosit?

Přesný taktický postup se bude stanovovat dost těžko. Na tom potom závisí takové věci jako kolik je tam místností, kde jsem, kde jsou oni, otevřené dveře, okna, ... těžko takhle obecně cokoliv plánovat. To mi na nacvičování přijde lepší chodit na různé akce typu LOS, kde se ty situace tomu budou alespoň trochu blížit.

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

20.01.2015 19:52

Re: Držet či nosit?

řešíte ptákoviny... Viděli jste někdy na vlastní voči někoho postřelenýho do nohy, když si tedy hlavu netroufáte trefit? Já jo. Stěžoval si, že ho to bolí, moc mu to nesprintovalo a všechno mu padalo z rukou....
Jak říkal William E. Fairbairn - a nakonec ho pořádně nakopněte do koulí.....

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

20.01.2015 20:35

Re: Držet či nosit?

Jenže to nebyl magor co se těší na to jak padne za Alláha a navíc po zásahu to začne bolet až dlouho po tom co dostřílí zásobník kalacha:!:


Reklama

sokar
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 305
Registrován: 11.09.2012 21:00
Bydliště: Vyškov

20.01.2015 22:16

Re: Držet či nosit?

Můj názor je ten, že absolutně netuším jak bych se zachoval. Ten šok když tam doběhne někdo z AK a začne pálit. Nevím esi by mě napadlo jako první po něm hned střílet. Spíš se schovat a čekat. Snad na vhodnou chvíli buď střílet nebo doufat že se mě to "týkat nebude"

Rád bych si byl jistej, že zareaguju tak, že vytáhnu kevina a z několika metrů ho zastřelím, ale tomu nevěřím.

Dá se na to vůbec připravit ? :?:

Fifa
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 195
Registrován: 03.05.2010 9:52
Bydliště: Praha

20.01.2015 22:31

Re: Držet či nosit?

Myslim ze se da pripravit. Ne kazdy to ale dokaze. Uz tim ze rikas "... tomu neverim" tomu moc nepomahas"
Jsou lidi kteri i v takove situaci dokazi zachovat klid a chovat se racionalne, ale i tito lide budou ve vyhode paklize se na tuto nepravdepodobnou udalost mentalne pripravi.

Uživatelský avatar
gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1304
Registrován: 20.01.2004 13:06
Bydliště: Lhota

20.01.2015 22:38

Re: Držet či nosit?

Sci-fi

Uživatelský avatar
SEXYaSMYSLNY
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 435
Registrován: 20.09.2010 3:01
Bydliště: Slovácko

20.01.2015 22:48

Re: Držet či nosit?

Pokud někdo ví/tuší, že ve stresu netrefí na 5m do hlavy, měl by trénovat tak, aby to dokázal. Navíc, by měl trénovat tak, že kdykoliv se záměr nepovede, nezačne hledět, ale dělá další kroky (opakovaná střelba atd.) k tomu, aby situaci vyřešil.

A druhá věc, beru to tak, že situaci můžu řešit za předpokladu, že to nedostanu mezi prvníma. Dojde magor, začne kropit dav, mně se podaří někam zalézt. Zamyslím se, nachystám, počkám až se otočí a vymířím si ho zezadu na jistotu. Z očí do očí bych to řešil jedině pokud by nebylo jiné možnosti. Radši to zkusím, než počkám na ránu jistoty. A pokud to bude magor, ideálně jeden a bude to popravovat na kontaktní vzdálenost, jde to pořešit i beze zbraně. Opět, radši se pokusím o něco, než se smířit s jistotou.

Mluvím o situacích, které řešitelné jsou. 10 salámů s kalachama, nebo jeden obložený výbušninou je z obliga.

itchy355
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 54
Registrován: 08.01.2014 10:31

21.01.2015 8:08

Re: Držet či nosit?

Samozřejmě na tom pracuju a pracovat budu i nadále. Rozjel jsem přebíjení, tak i častěji :)

Jinak Fifo, já tu otázku pochopil tak, že hledáš spor mezi střílet/nestřílet. Pardon.

Osobně mi zdaleka nejhorší a nejblbejc nacvičitelná otázka nošení přijde právě ta psychika. Řešit to, kam budu mířit a co přesně udělám můžu teprve po tom, až vím že zvládnu přemýšlet. Nevěřím na takový ty řeči z filmů že to je všechno nadrilovaná svalová paměť a ani nevíš co se stalo, dokud všichni nejsou mrtví. To je jednání psychopatů.

Všichni trenéři bojových sportů a pánové ze speciálních jednotek mluvi vždycky o hlavě. Bojuješ hlavou, ne rukama.

Jsou studie, které tvrdí, že na kytaru se člověk naučí hrát i jen tím, že na to myslí, nemusí na ni fyzicky šahat. A jelikož stresový situace nacvičit nejdou, dokud se do nich skutečně nedostanu, zbývá jen to psychický trénování..prostě sám sebe přesvědčovat o tom, že když se stane tohle, udělám tohle. Když najednou támhletomu pánovi vybuchne hlava kvůli zásahu z AK, okamžitě se schovám támhle k tomu sloupu tím znemožním útočníkovi střílet po mě, kouknu támhle ke dveřím jestli nejde druhej, počkám až udělá to a to a pak ho třikrát trefím do středu těla, počkám jak zareaguje, a tak dále. Několikrát denně a úplně koncentrovaně.

Ono pak když se něco stane, mozek si spíš vybere reakci, kterou má tisíckrát zopakovanou a tedy trochu známou, než šok.

Uživatelský avatar
Starosta
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 227
Registrován: 10.04.2008 10:35

21.01.2015 11:08

Re: Držet či nosit?

itchy355: Už to tady (nebo jinde) bylo řečeno, proti šoku se dá určité míry bojovat vědomým "donucením se" něco udělat hned teď - to aby člověk nestál a nečuměl.

Pak je tady samozřejmě možnost "zvykání na šok/stres", kterou bys mohl získat tréninkem zaměřeným čistě na to - opakovat naživo různé překvapivé/hlasité/násilné situace a snažit se začít co nejrychleji (a dostatečně přesně!) reagovat.
Důležité je vědět CO mám (nebo mohu) dělat a mít natrénováno JAK to udělat. Do té hlavy už se to pak dostane jaksi mimochodem.


nejistoty (trefím ho, nebo mě zabije?) se IMHO nezbavíš úplně nijak, jedině snad intenzivním tréninkem živých situací, které se budou maximálně blížit realitě. na což většina lidí nemá ani čas, ani peníze.
Ale můžeš se učit lépe střílet a tím získat určité přesvědčení o svých schopnostech a o svém chování při stresu/šoku:
Jsou lidi, kteří při leknutí zatrnou a "vnitřně změknou", jsou lidi, co se na leknutí "vrhají na útočníka" - no a většina z nás je někde mezi tím :D
Důležité je ale vědět, na co mám a na co už ne - člověk pak lépe vyhodnotí, jestli do toho má jít, nebo raději počkat (a doufat, že lepší příležitost vůbec bude) - a to je právě to "mimochodem".

Ale pokud se tomuhle scénáři chceš vážněji věnovat - nachystej si nějaké situace s Fx/AS/PB zbraněmi. Vím, že spousta lidí to kritizuje, protože "to jen štípne", "dá se uhnout", "pěstuje to blbé návyky", atd. atd.
Ale je to REAL time, proti LIDEM. Je to o Tvé hlavě.
To s ostrou zbraní proti papíru nikdy nenatrénuješ a nic realističtějšího a přitom bezpečného zatím není.


Od počítače se nezlepšíš (to s kytarou je blbost - zkoušel jsem to :lol:).
Můžeš z Youtube a DVD získat povědomí o tom, jak je dobré to dělat - ale abys to aspoň trochu uměl, musíš to trénovat, to dá rozum.

Ale máš pravdu v tom, že pokud si to takhle rozebereme "u kafe" a do té situace se několikrát vžijeme, může nám to dát lepší představu o možnostech, které by nás jinak ani nenapadly...
A pak taky, malinká část našeho mozku se třeba smíří s tím, že ta situace může skutečně(!) nastat - a tím se dostávám zpět na začátek k tomu šoku.


PS. K tomu konkrétnímu výběru, kam střílet - záleží na situaci, vzdálenosti, rukojmích, počtu nábojů, blablabla...
Správná odpověď neexistuje, stejně jako konkrétní zadání :)
Ale obecně bych se snažil asi trefovat trup na jistotu, více ranami a dodatečně se snažit útok ukončit třeba i střelou do hlavy.
Bavím se teď o jediném útočníkovi ve vestě (nevím, jestli balisticky odolné), ve vzdáleností 5m+, příp. v pohybu.

PPS. Dva útočníci dál od sebe už jsou (na mě) ve většině situací moc. Čímž neříkám, že bych to apriori vzdal :)

Uživatelský avatar
SEXYaSMYSLNY
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 435
Registrován: 20.09.2010 3:01
Bydliště: Slovácko

21.01.2015 14:05

Re: Držet či nosit?

Každý člověk jinak reaguje na stres. Zažil jsem některé situace ve kterých stres hraje roli. požár, autonehoda. Mně osobně teda nevadí pohled na mrtvolu s rozjetou hlavou od vlaku (zažil jsem jednou v Brodě, když jsem jel pro vzduchovku) a daří se mi při takových situací chvilku přemýšlet, pak jednat/rozdat úkoly. Bohužel jsou další povahové skupiny. Někdo je alespoň v klidu schopen spolupracovat a plnit potřebné požadavky. Další ztuhne, nemluví a upadne do pasivity. A asi nejhorší jsou hysterické panické osoby, co jen řvou, dělají rutiku a celou situaci akorát komplikují.

Povahové rysy má bohužel každý dané, ale stres se přiblížit dá, ne sice absolutní reálný, ale pořád lepší, než tuto možnost netrénovat. Jak už bylo psáno, třeba to AS střetnutí, hlavně pro nezkušeného má nádech stresu. Nechci byť herně umřít, nechci si udělat ostudu...

Co se týče tréninku sebeobrany, dají se řešit situace po vykonání nějaké rušivé činnosti. Fyzická námaha, přiměřené dokopání s řevem od kamarádů :-), oslnění světlem, nebo třeba takové to běžné točení na místě. Případně kombinace. Pokud je tělo navyklé přijímat bolest, člověk je zvyklý, že se na něj řve, má to v reálu jednodušší, než takto netrénovaný. U střelby například stačí nějaký pořádný sprint na zadýchání a střelba je pak někde jinde, protože dýchání ,,na dluh" je znát. Ale takovéto akce musí provádět jen člověk, co má naprosto zmáknuté základy a bezpečnost. A samozřejmě přístup na střelnici, kde je mu to umožněno.

Ale dá se to trénovat v rámci bezstřelecké sebeobrany, popř. jako první rána i s blbou AS manuálkou. Opakovaný výstřel je samozřejmě někde jinde, ale na trénink první rány airsoftovku možné použít je.

A nejobtížnější trénink je samozřejmě rozhodovací proces, koho mám zastřelit a koho ne. Kamarádi rozestaví různé fototerče (hodné i zlé), popř. železa označená čísly, která se na pokyn trefují. Člověka tato činnost minimálně 2x zpomalí oproti situaci, že ví, že vytasí a vše postřílí.

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

21.01.2015 18:53

Re: Držet či nosit?

To, že se bojuje hlavou je asi pravda, ale kdo se necítí na zásah na hlavu tak může zkusit větší a při zdvihání krátké dříve dosažitelný cíl - podbřišek.Po zásahu šikmo dolů,v oblasti pánevního zámku,dojde prý v 90% k okamžitému pádu na zem s velkou šancí to dokončit. Teda pokud se při tom nesesypete.
Kdo zažil zlomeninu stydké kosti(vlastní zkušenost po pádu s kola) tak tomu bude věřit.

PaF
 
Příspěvky: 1519
Registrován: 30.01.2007 21:54
Bydliště: Brno

21.01.2015 22:44

Re: Držet či nosit?

Problém je, že i po pádu na zem jde s kalachem ve full auto nadělat spousta paseky, i když to bude jen instinkt prstu. Headshot a ještě nejlíp "na vypínač" je jediný rozumově kalkulovatelný zásah, pokud má cíl prst na spoušti.
Myslím, že nestřílím špatně, ale v e stresu z ohrožení nejen mého života bych to na 5m nezkoušel. Navíc malou zbraní, kterou obvykle nosím...
Myslím, že lepší je vyčkat na střelbu zezadu nebo aspoň mimo přímý úhel pohledu agresora, na vzdálenost max. 3-5m. Hlava, pánev, pánev, hlava...

Vím ale z LOSu, že to dopadne dobře tak 50:50, když dobře. :roll: No, ve srovnání s jistou smrtí dobrý, ale dokud je naděje?!

Uživatelský avatar
WaA63
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 401
Registrován: 26.09.2013 9:32
Bydliště: F-M

21.01.2015 22:49

Re: Držet či nosit?

salámista obdařený kalachem bude v akci nejen obrněn ale patrně i pod vlivem nějaké drogy a takovou mašinu vypneš leda vzorkem tvé munice v jeho mozku.

Uživatelský avatar
Kody
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 701
Registrován: 20.06.2011 21:45
Bydliště: Praha

22.01.2015 9:02

Re: Držet či nosit?

Vím ale z LOSu, že to dopadne dobře tak 50:50, když dobře.


A to te nikdo nezasypava davkama ze samopalu. Bohate postaci vlasni stres rychlost x presnost.
A to nemluvim o stadiu hlubsiho soku. Pokud si predstavim stres typu "vazna dopravni nehoda" a v tomto stavu bych mel odstrilet jednu stage na losu... No nevim jak by to dopadlo.

itchy355
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 54
Registrován: 08.01.2014 10:31

22.01.2015 10:59

Re: Držet či nosit?

https://www.youtube.com/watch?v=rI01qKAqYts

..cca 1:10+..přebráno z konkurenčního fóruma.

To sem teda netušil, že schytat do vesty je až TAKOVÝ prd, nic, nula bodů. Jestli to teda nejni podvod.

No a s obyčejnou vestou

https://www.youtube.com/watch?v=2RMhOYk5wts

..zdá se, že do vesty vůbec nemá cenu střílet. V případě té obyčejné možná stylem Old Shatterhanda, tři kulky na stejné místo:) Takže v momentě, kdy se nám tu začnou objevovat vylízanci s kalachama ve vestách, budem asi halt přemýšlet o důslednosti kontroly nabývání střeliva skupiny A.

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

22.01.2015 13:01

Re: Držet či nosit?

Kody píše:
Vím ale z LOSu, že to dopadne dobře tak 50:50, když dobře.


A to te nikdo nezasypava davkama ze samopalu. Bohate postaci vlasni stres rychlost x presnost.....

někam do tý rovnice bych zahrnul i akustické trauma
Přílohy
dirdiagr.GIF

Fifa
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 195
Registrován: 03.05.2010 9:52
Bydliště: Praha

22.01.2015 14:43

Re: Držet či nosit?

Jeste k tomu mentalnimu treninku. Neni pravda ze nefunguje. Otazkou je jak na co.

Existuje basketbalova studie na davani kosu ze 4.5 m (klasicky trestny hod)
3 skupiny hracu na zacatku se srovnatelnou uspesnosti.
1) Nejlepsi byla ta ktera po nejakou dobu trenovaly hody na kos
2) Druha byla ta ktera netrenovala jen si po stejnou predstavovala jak dava kos
3) (kontrolni) nedelala nic

Prakvapive ale je, ze rozdil prvnich 2 skupin nebyl tak velky jak vsichni cekali. Pozdeji se ukazalo ze nejvic mentalni trening funguje u lidi, kteri uz maji neco standardne naternovano a menatlne uz jenom "piluji".
(sorry za OT)

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník