-
PetrL3 - Častý návštěvník
Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu
Věř mi, že se podceňuješ. Když kopneš dost razantně, nestihne se zakousnout ani omylem. Pokud nemáš sandále, nehrozí ani škrábnutí a tudíž riziko infekce, kterého se někdo tak obává.
Pokud by ses do takové situace dostal a neměl nic v ruce, musel bys ho prostě pořádně nakopnout a zjistil bys, že už tě nebude chtít znova kousnout. Ovšem nemluvím o nějakém jemném odstrčení, pokud nemáš alespoň kanady. Musí to bejt důrazný. Když ho zraníš moc, může se to stát, ale to už není tvoje vina.
EDIT: Můj pes občas bývá cílem útoku ještě menších smetáků, proto vím, o čem mluvím. Vždy se před něj stavím, protože nechci riskovat, že se porvou. Taky mám už plný zuby pejskařů, co jim nevadí, že jejich pes smí všechno a ani ho neseřvou, když po někom vyjede.
Pokud by ses do takové situace dostal a neměl nic v ruce, musel bys ho prostě pořádně nakopnout a zjistil bys, že už tě nebude chtít znova kousnout. Ovšem nemluvím o nějakém jemném odstrčení, pokud nemáš alespoň kanady. Musí to bejt důrazný. Když ho zraníš moc, může se to stát, ale to už není tvoje vina.
EDIT: Můj pes občas bývá cílem útoku ještě menších smetáků, proto vím, o čem mluvím. Vždy se před něj stavím, protože nechci riskovat, že se porvou. Taky mám už plný zuby pejskařů, co jim nevadí, že jejich pes smí všechno a ani ho neseřvou, když po někom vyjede.
-
alfonss - Grafoman
majsner píše: Kde je pro Tebe hranice pro vytažení zbraně? Když Ti jen vyhožuje? Nebo když už má v ruce nůž? Nebo a když tě poprvé bodne, praští atd.?
Když mi někdo vyhrožuje, můžu být posranej strachy, ale vytáhnout zbraň? Proboha to ne.
Když má v ruce nůž...záleží na okolnostech, vzdálenostech, situaci apod., ale v takovéhle situaci proti použití zbraně nic nenamítám.
Když mě poprvé praští? Ano, dejme tomu. Ale proti neozbrojenému člověku aniž by došlo ke vzájemnému fyzickému kontaktu (z jeho strany), bych nejspíš na tasení zbraně nepomýšlel.
Zbraň považuji za opravdu krajní řešení, kdy už není jiná možnost, protože vytáhnout a střílet je VŽDY průser. Proč si přidělávat problémy, když se dají věci řešit jinak (viz útok mrňavýho psa)...
-
Biggles - Častý návštěvník
Na druhou stranu......leckdy po první ráně už nemusíš tasení řešit..........
-
alfonss - Grafoman
-
Biggles: To máš pravdu, ale pokud se budeš snažit tomuto za každou cenu předejít, stejně strávíš život v base, když budeš stílet z obavy před první ranou pěstí. To je skoro jistota. Teda po prvním propuštění už bys asi ani zbroják nedostal, takže by ses už stejně neměl čím bránit (vyjma nedovoleného ozbrojování).
-
alfonss - Grafoman
Pane soudce, já jsem nevinnej, byla to jasná nutná obrana, myslím, že mě chtěl praštit, tak jsem ho radši střelil 

-
Biggles - Častý návštěvník
Jen jsem poměrně jasně naznačil, že je třeba řešit nastálou situaci a plané teoretizování leckdy vede k nesmyslné paušalizaci.
-
ufo - Moderátor
-
Urdo von Fuj - Častý návštěvník
2Alfonss: takhle paušalizovaný to zní samozřejmě jako nesmysl, ale podobná konkrétní situace skončila u NS a střelec byl osvobozenej
-
Hungry - Moderátor
alfonss píše:takže podle Tebe je vhodné tasit už při slovní výměně názorů?
Asi by to bylo celé na delší debatu v klidu u piva.. Mícháte tu různé situace a různá řešení pro různé lidi...
K tvé citované otázce: A no, považuji to za velmi vhodné v situaci, kdy to zamezí postupné eskalaci slovní výměny ve výměnu fyzickou... Myslím tím takové to požduchování v hospodě či nedaleko ní, (ale hospoda není podmínkou), které pak leckdy končí těžkým ublížením na zdraví... K eskalaci takového konfliktu někdy stačí jen snaha agresivní snahu ignorovat...
Jinak se to také označuje jako "hrozba zbraní" a v USA je jich ročně několik tisíc, ne-li více, na každé použítí, tj. střelbu v sebeobraně...
alfonss píše:Pane soudce, já jsem nevinnej, byla to jasná nutná obrana, myslím, že mě chtěl praštit, tak jsem ho radši střelil
Zde si jen dovolím poznamenat, že na téma střelby v sebeobraně byl kdysi pořad v ČT, kterého se účastnil právní, expert na sebeobranu, moderátor a mám pocit, že ještě někdo, nevím, kdo... Expert na sebeobranu odpověděl jasně: "Střílet, hned. To, že mi chce "jen" dát facku neznamená, že nemohu upadnout zátylkem na hranu a zemřít". Právník to tak jednoznačně neviděl... Asi nevěděl, koho bude odbhajovat...

- majsner
- Častý návštěvník
Wojtyla píše:Vrčící a štěkající pes, který běží k Tobě a kterého neznáš, je analogií gaunera, co k tobě běží, mává nožem a křičí, že Tě zabije...
řekl bych že jde o to že vlčák je možná alanlogii gaunera, jezevčík je analogií tak 9tiletýho dítěte... dítě se dá vyřešit jinak než dospělej chlap a to je to co jsem měl namysli já a myslím, že i PetrL3, tedy že s obranou 100% souhlasím, ale s adekvátní...
Stačilo skočit o dva příspěvky výše a přečíst si to celé.
majsner píše:Lidská alternativa k vrčícímu psu je pro mě křičící gauner mávající nožem, byť nebezpečnost je neporovnatelná kvůli velikosti a hmotnosti (čím těžší pes a větší zuby, tím více se to přibližuje).
alfonss píše:...Ale proti neozbrojenému člověku aniž by došlo ke vzájemnému fyzickému kontaktu (z jeho strany), bych nejspíš na tasení zbraně nepomýšlel.
Zase záleží na situaci. Pokud mi bude 150 kg řízek vyhrožovat smrtí a vyhrnovat si rukávy, tak otevírám ledvinku a zvažuji, jestli bych mu utekl nebo ne. Hospody nevymetám a pohybuji se mezi dospělými lidmi, kde se o takových věcech nežertuje, takže mohu oprávněně předpokládat, že pokud mi někdo vyhrožuje smrtí, tak to myslí vážně.
alfonss píše:Zbraň považuji za opravdu krajní řešení, kdy už není jiná možnost, protože vytáhnout a střílet je VŽDY průser. Proč si přidělávat problémy, když se dají věci řešit jinak (viz útok mrňavýho psa)...
Tak v tom se 100% shodneme. Pokud to jde řešit jinak, není co řešit.

-
majsner píše:... Pokud mi bude 150 kg řízek vyhrožovat smrtí a vyhrnovat si rukávy, tak otevírám ledvinku a zvažuji, jestli bych mu utekl nebo ne...
Rozhodně bych aspoň naznačil útěk aby bylo jasný že JÁ sem ten napadenej a snažil se vyhnout střetu i když to není moje povinnost a když se za mnou vydá, pak teprve střílet. Pokud totiž případní svědci vypoví něco ve smyslu že sme proti sobě stáli, něco si vysvětlovali a v tom vyšla rána, tak sem troufám si tvrdit v pr...
- shi
- Pravidelný návštěvník
alfonss píše:
Když mi někdo vyhrožuje, můžu být posranej strachy, ale vytáhnout zbraň? Proboha to ne.
Když má v ruce nůž...záleží na okolnostech, vzdálenostech, situaci apod., ale v takovéhle situaci proti použití zbraně nic nenamítám.
Nezlob se, ale jsi ještě větší teoretik, než já.
Samozřejmě záleží na situaci, ale obecně platí, že jakmile je útočník v kontaktní vzdálenosti, tak je pozdě něco tahat. Už proto, že:
- než ji vytáhneš, tak už ji máš a už i ta první rána může být likvidační
- pokud to útočník jen trochu umí, tak se ti už tasit nepovede
- pokud to jen trochu umí, tak případný nuž uvidíš, až ti bude trčet z břicha
Pro další teoretické informace doporučuji seznámit se s cca 20 stranami ze začátku knihy "Nebojte se bránit", jejíž autorem je soudní znalec v oblasti sebeobrany JUDr. Náchodský, praktické zkušenosti se dají obstarat v libovolném seriózním klubu BU.
---
Mimochodem, naposledy, když mi někdo vyhrožoval, tak mi hlavohruď vyhrožoval svým psem a já jsem opravdu strach měl, protože ten bulík byl dost nezvladatelný a dost agresivní (jaký pán takový pes). Ovšem nabídka likvidace psa střelnou zbraní byla natolik účinná, že jsme se opět všichni k sobě začali chovat jako slušní lidé.
Opět se potvrdilo, že "Bůh stvořil lidi silné a slabé, leč tyto rozdíly Samuel Colt odstranil".
- cmk
- Častý návštěvník
Proti nozi je snad i 6m malo.
Na strankach www.obranna-strelba.cz byly videa, kde to kluci z Kuguaru zkouseli a myslim, ze 6m s couvanim od frajera, co se na obrance rozebehl s nozem stacilo tak akorat na vytazeni zbrane a vystrel.
Na strankach www.obranna-strelba.cz byly videa, kde to kluci z Kuguaru zkouseli a myslim, ze 6m s couvanim od frajera, co se na obrance rozebehl s nozem stacilo tak akorat na vytazeni zbrane a vystrel.
-
alfonss - Grafoman
Nevím kdo z nás je větší teoretik, já nemám zapotřebí pročítat různé brožury, kde tě nabádají jak se bránit, realita je taková, že pokud střelíš neozbrojenýho chlapa a nebudeš mít ani rozbitej ciferník, tak nejspíš následujících pár let ti budou kámoši v kameňu obden vesele protahovat čokodírku...
Pokud máš jinej názor, neberu ti ho, zajisté v těch Tvých příručkách a klubech BU se to řeší tím nejsprávnějším způsobem, ale já to řeším jako normální člověk, kterej není z každýho extémně předposranej a nevybavují se mi apokalyptický scénáře a předtuchy, co všechno by se mohlo stát...
Náplní mého života není přehnanej strach... Někdy mám pocit, že od té doby, co jste dostali možnost vlastnit zbrań, jste všichni ze všeho nějak moc posraní...
Pokud máš jinej názor, neberu ti ho, zajisté v těch Tvých příručkách a klubech BU se to řeší tím nejsprávnějším způsobem, ale já to řeším jako normální člověk, kterej není z každýho extémně předposranej a nevybavují se mi apokalyptický scénáře a předtuchy, co všechno by se mohlo stát...
Náplní mého života není přehnanej strach... Někdy mám pocit, že od té doby, co jste dostali možnost vlastnit zbrań, jste všichni ze všeho nějak moc posraní...
-
rabbit3278 - Pravidelný návštěvník
osobně si myslim, že pokud nejste člověk, co si obranu proti jakékoliv zbrani chodí třeba 2x týdně potrénovat, aby pohyby byly nadrilované a provedené bez přemíšlení, tak vám jakékoliv čtení a podobné nesmysli moc nepomůžou. Kdo střílí LOS a podobné soutěže, si uvědomte, jestli po pípnutí timeru řešíte situaci tak, jak jste si ji v hlavě přichystali při sledování jiných. Mě osobně se to povede tak v 10%.
- PatrikV
Alfons: neznám tě, ani jsem tě nikdy neviděl, ale pokud se představuješ jako někdo kdo "denně" štípe sekerou xx kubíku dřeva tak mám v hlavě asi takovouhle představu 
a je mi jasné že ty strach nemůžeš mít. Ale nesrovnávej sebe s ostatníma.

a je mi jasné že ty strach nemůžeš mít. Ale nesrovnávej sebe s ostatníma.
-
rabbit3278 - Pravidelný návštěvník
-
Pokud mě někdo bude chtít sejmout plánovaně, nemám moc šanci se ubránit. A žít s permanentním strachem se mi nechce. To bych si v žádnym větším městě namohl anit koupit zmrzlinu, abych nesundal ruku z rukojeti pistole, protože furt kolem mě prochází lidi co se mi zdají nebezpečný nebo lidi s pitbullama nebo lidi co mají na opasku kudlu atd.
Za sebe můlžu říct, že zbraň mám na to, abych se mněl čím bránit, když už sem v situaci, kdy pžežiju prnví výstřel nebo pokus o trefení tyčí, nožem atd... Zkrátka abych měl čím se bránit, když už se mi podaří získat čas.To jde v situaci, kdy na mě někdo něčím míří a chce např. prachy a čeká až mu je dám. Tam je prostor pro nějaký manévr a následnou střelbu.
Jinak bych musel denně odbouchnout několik lidí, protože i když tě někdo zastaví, jestli nemáš drobný, může to bejt záminka k přepadení. Střílet nemůžeš, ale je dost blízko, pokud tě bude chtít něčím bodnout.
Ale vidim, že už se tu spíš schyluje k osobním úrokům, než ke sdělování pohledu na věc.
Za sebe můlžu říct, že zbraň mám na to, abych se mněl čím bránit, když už sem v situaci, kdy pžežiju prnví výstřel nebo pokus o trefení tyčí, nožem atd... Zkrátka abych měl čím se bránit, když už se mi podaří získat čas.To jde v situaci, kdy na mě někdo něčím míří a chce např. prachy a čeká až mu je dám. Tam je prostor pro nějaký manévr a následnou střelbu.
Jinak bych musel denně odbouchnout několik lidí, protože i když tě někdo zastaví, jestli nemáš drobný, může to bejt záminka k přepadení. Střílet nemůžeš, ale je dost blízko, pokud tě bude chtít něčím bodnout.
Ale vidim, že už se tu spíš schyluje k osobním úrokům, než ke sdělování pohledu na věc.
-
alfonss - Grafoman
Patrik: Jsem menší, méně objemnější a nejsem kalifornskej guvernér
zkuste pozorně poslouchat text tohoto songu, mylsím že je to velmi výstižné
http://www.youtube.com/watch?v=W4mnA6oOmi0

zkuste pozorně poslouchat text tohoto songu, mylsím že je to velmi výstižné

http://www.youtube.com/watch?v=W4mnA6oOmi0
Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA