Příspěvků: 38 Stránka 1 z 21, 2
- vrb
- Příspěvky: 381
- Registrován: 15.06.2005 21:51
Balistická želatina
zdravím, nikde jsem nenašel co to znamená 10% balistická želatina? to je jako že ze 20g sáčku udělám 200g želatiny? půjde použít ta potravinářská? zkoušel jste to někdo už vyrobit a střílet do toho?
-
Pavel R - Příspěvky: 359
- Registrován: 29.08.2005 7:30
- Bydliště: kousek od Brna
-
premek - Site Admin
- Příspěvky: 931
- Registrován: 20.01.2004 22:24
- Bydliště: Praha 6
Re: Balistická želatina
vrb píše:zdravím, nikde jsem nenašel co to znamená 10% balistická želatina? to je jako že ze 20g sáčku udělám 200g želatiny? půjde použít ta potravinářská? zkoušel jste to někdo už vyrobit a střílet do toho?
Poměrně dobrý návod na výrobu i s fotkami:
http://www.geocities.com/goldenloki2/make/makegel.html
Jinak doporučím GOOGLE: "ballistic gelatine"
-
Kall - Příspěvky: 2286
- Registrován: 20.01.2004 17:44
- Bydliště: Vepřov
-
MarK - Moderátor
- Příspěvky: 3843
- Registrován: 20.10.2005 20:14
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
premek - Site Admin
- Příspěvky: 931
- Registrován: 20.01.2004 22:24
- Bydliště: Praha 6
-
Bobr - Moderátor
- Příspěvky: 2276
- Registrován: 08.01.2006 13:09
želatina
ta želatina je nějaká speciální nebo vážně stačí vzít mámě tu co má na dorty a udělat s toho šulánek 10x10x30 a pak do toho střílet
-
Bobr - Moderátor
- Příspěvky: 2276
- Registrován: 08.01.2006 13:09
-
MarK - Moderátor
- Příspěvky: 3843
- Registrován: 20.10.2005 20:14
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
Bobr - Moderátor
- Příspěvky: 2276
- Registrován: 08.01.2006 13:09
-
MarK - Moderátor
- Příspěvky: 3843
- Registrován: 20.10.2005 20:14
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
Bobr - Moderátor
- Příspěvky: 2276
- Registrován: 08.01.2006 13:09
-
White feather - Častý návštěvník
- Příspěvky: 711
- Registrován: 26.08.2008 23:36
- pufr
- Pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 236
- Registrován: 10.07.2007 10:16
- Bydliště: západně od Prahy
Želatina má kromě koncentrace ještě i různou kvalitu, která se projevuje různou pevností finálního produktu, udává se takovým divným číslem, které cca vyjadřuje jak se musí zatlačit na válcový trn o průměru 1/2 palce, aby se zatlačil příslušně hluboko. Tomu číslu se říká "Bloom" a jeho hodnoty se běžně pohybují od 150 do 270 i výš. "Government" želatina má Bloom 250. Mimo to má želatina různou zrnitost (ta má vliv snad jen na rychlost přípravy) a je buď vepřová nebo hovězí, alkalická nebo kyselá .... , cukráři se s tím nese..u , taky se tam třeba v německém PTI přidávají příměsi proti smradu a proti plísním ....., za těch cca 30 let, co s tím Fackler začal je kolem toho spoustu vymyšleností.
Želatina má výraznou teplotní závislost "materiálových parametrů" (pokud lze o něčem takovém u této sra..y hovořit) velmi důležitá je proto temperace 48 hodin na 4°C, pak se při použití na zkušebně musí střílet během cca 1/4 hodiny po vyjmutí z chlaďáku.
Pokud ale nejde o nějakou přesnou zkoušku nebo zajištění opakovatelnosti experimentu tak je možno se na výše uvedené ......
Želatina má výraznou teplotní závislost "materiálových parametrů" (pokud lze o něčem takovém u této sra..y hovořit) velmi důležitá je proto temperace 48 hodin na 4°C, pak se při použití na zkušebně musí střílet během cca 1/4 hodiny po vyjmutí z chlaďáku.
Pokud ale nejde o nějakou přesnou zkoušku nebo zajištění opakovatelnosti experimentu tak je možno se na výše uvedené ......
- Mark 77
- Nový uživatel
- Příspěvky: 30
- Registrován: 09.07.2007 7:50
- Bydliště: Bratislava
Pufr to napísal úplne presne.
Ja akurát môžem dodať, že na slovensku je firma GeLiMa a.s. z Liptovského Mikuláša, ktorá vyrába a je schopná dodať potravinársku želatínu. Cena 25 kg vreca 240 blumovej je 3000 Sk, takže žiadna závratná suma a je reverzibilná teda 2, 3 krát sa dá rozpustiť a znova nechať ztuhnúť bez zmeny vlastností podľa vyjadrenia výrobcu. Proti plesniam a hubám sa pri varení pridáva ešte kyselina propiónová C3H6O2 maximálne do 1% navareného objemu. Želatina z bavčových koží by mala byť svetlejšia ako z hovedzích aspoň tak mi bolo povedané.
Ak je to reklama tak sa ospravedlňujem a nech to admin zmaže.
Ja akurát môžem dodať, že na slovensku je firma GeLiMa a.s. z Liptovského Mikuláša, ktorá vyrába a je schopná dodať potravinársku želatínu. Cena 25 kg vreca 240 blumovej je 3000 Sk, takže žiadna závratná suma a je reverzibilná teda 2, 3 krát sa dá rozpustiť a znova nechať ztuhnúť bez zmeny vlastností podľa vyjadrenia výrobcu. Proti plesniam a hubám sa pri varení pridáva ešte kyselina propiónová C3H6O2 maximálne do 1% navareného objemu. Želatina z bavčových koží by mala byť svetlejšia ako z hovedzích aspoň tak mi bolo povedané.
Ak je to reklama tak sa ospravedlňujem a nech to admin zmaže.
-
4mike - saigaholic
- Příspěvky: 7066
- Registrován: 28.11.2005 15:49
- Bydliště: Brno
- tsunami
- Občasný návštěvník
- Příspěvky: 57
- Registrován: 11.08.2008 15:08
- Bydliště: střední čechy
- nekromancer
- Častý návštěvník
- Příspěvky: 1918
- Registrován: 26.04.2004 9:26
-
alfonss - Grafoman
- Příspěvky: 5573
- Registrován: 22.11.2005 20:24
- Bydliště: Brno-venkov
Příspěvků: 38 Stránka 1 z 21, 2
Obsah fóra / Střelivo / Střelivo ostatní
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků