Brokovnice IPSC standart manual - doporucte...

Anketa končí za 29.03.2006 0:37

Remington 870
1
25%
Mossberg 500
0
Žádná hlasování
Benelli Nova
2
50%
Uplne jina....[specifikujte v prispevku]
1
25%
 
Celkem hlasů : 4
Uživatelský avatar
Jirka_KT
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 247
Registrován: 20.01.2004 20:25
Bydliště: Klatovy (http://leiko.powernet.cz)

19.12.2005 0:37

..: IPSC brokovnice :..

:?: V roce 2006 se bude konat rada zavodu IPSC brokovnice - vybiram mezi tremi typy a porad nevim pro kterou se rozhodnout ;-) Zakladni kriterium je "pumpa" do 20tis. Kc .

Uživatelský avatar
Adalbertus
 
Příspěvky: 182
Registrován: 15.04.2004 21:11
Bydliště: Olomouc

19.12.2005 1:45

Re: ..: IPSC brokovnice :..

Nedávno jsem řešil totéž a dost pátral. Z uvedených typů bych řekl Nova, ale tam se s prodlužkou a případně mířidlama těžko vejdeš do 20k.

Nakonec jsem objednal Winchester 1300 Practical Defender:
http://www.winchesterguns.com/prodinfo/catalog/detail.asp?cat_id=512&type_id=207&cat=012C

7+1 standardně, s Practicalama či jak se to střelivo S&B jmenuje 8+1, eventuelně ještě přidám prodlužku +1.

Flinta je teď na cestě :)

Uživatelský avatar
premek
Site Admin
Site Admin
 
Příspěvky: 931
Registrován: 20.01.2004 22:24
Bydliště: Praha 6

19.12.2005 2:23

Re: ..: IPSC brokovnice :..

Adalbertus píše:Nedávno jsem řešil totéž a dost pátral. Z uvedených typů bych řekl Nova, ale tam se s prodlužkou a případně mířidlama těžko vejdeš do 20k.

Nakonec jsem objednal Winchester 1300 Practical Defender:
http://www.winchesterguns.com/prodinfo/catalog/detail.asp?cat_id=512&type_id=207&cat=012C

7+1 standardně, s Practicalama či jak se to střelivo S&B jmenuje 8+1, eventuelně ještě přidám prodlužku +1.

Flinta je teď na cestě :)


Martínek jí má skladem za docela dobrou cenu myslím. Souhlasím s tebou, je to dobrá zbraň.

Remington, Winchester, Hatsan, Hege, Fabarm... Všechno to jsou nepochybně kvalitní brokovnice, ale jedna věc je podle mě vyřešená hůř, než by šla. Nabíjení.

Všechny tyto brokovnice mají podavač, který je odpružený a zakrývá nabíjecí okénko. Tento podavač musíš odtlačit při nabíjení každého jednotlivého náboje, to zdržuje (neumožňuje to nabít najednou víc nábojů, musíš se víc soustředit) a u brokovnic, kde konstruktér nemyslel na rychlé nabíjení (poslední tři) to může vést i ke zranění střelce (palec se zasekne a o podavač si strhneš nehet, osobně vyzkoušeno).

Mossberg (doporučil bych se podívat spíš na model 590, kvůli kapacitě) to má vyřešeno asi nejlépe - podavač je při běžném nabíjení schovaný, takže je okénko stále přístupné. U Mossberga je ovšem hodně znát, že je to vojenská zbraň. Je to hrubá zbraň, často ze špatných materiálů, se špatnými vůlemi a měkkou hlavní. Dobře mi u něj sedly Ghost-Ringy, lépe než LPA co používá Benelli.

Benelli má podle mě druhý nejlepší systém. Podavač se zatlačí jednou a pak je celé nabíjení schovaný. Navíc je dlouhý (komora 89, takže je to na delší náboje) a spolu s lučíkem vytvoří šíkmý náběh do zásobníku - dají se nabít dva náboje jedním pohybem.
Po hnutí předpažbím se podavač vrátí na své místo.
Mě navíc Benellka vyhovuje délkou pažby, ze všech uvedených brokovnic u ní pociťuju subjektivně nejnižší zpětný ráz (sedne mi nejlépe). Nevýhodou je, že pažba se nedá měnit - tvoří jeden celek s pouzdrem závěru. Jak říkám, mně to nevadí, ale když ti nesedne, můžeš to řešit jen návleky a botkami.

http://www.premek.cz/zbrane/benelli/

Nevýhoda (také diskutabilní) je ta komora 89 a zamykání rotací závorníku - pevnost systému je daleko vyšší (tedy i odolnost a výdrž), ale je třeba delší pohyb předpažbí. Předpažbí je delší, takže se dá dobře pumpovat i vleže (u klasických to může být problém).

Starší kusy mají problémy s křehkostí kladiva, bylo překalené a praskalo. V Itálii mi v roce 2003 vyměnili kladivo za nové a s tím nejsou problémy, takže se jim asi povedlo už udělat tu ocel správně. Koupit náhradní není problém např. na Brownells, mám je doma, ale jak říkám, zatím bez problémů.

Špičkový je materiál použitý na hlavni, stále vpadá jako nová i po mnoha tisících ranách. Mossbergy tolik nevydržely.

Benellku mám od roku 2001, jediný problém byl právě s tím prasklým kladívkem po cca 2500 výstřelech a bezpočtu ranách nasucho. Od výměny vystřeleno cca 5000 ran a opět hodně nasucho, bez problému. Prošly mi rukama 3 nebo 4 kusy, ani u jednoho nebyly žádné problémy (jeden měl opravdu kuriózně nízké výrobní číslo).

Mossbergů znám asi 6 velmi osobně, 3 nové mají problémy s vůlemi (nutno měnit a upravovat díly, až to začne fungovat bez problémů a zbytečného odírání).

Hege (neboli Fabarm, neboli Hatsan) jsem měl jen jedno :)

Winchestera a Remingtona jen na testy na pár set ran.

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Brokovnice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník