Uživatelský avatar
Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 642
Registrován: 07.05.2006 21:43

03.11.2007 12:25

Tak je fakt, že poteflonovaný vnitřek pánve tomu pomůže. :) Všechna, nebo skoro všechna mazadla tohoto typu mají za základ 40% až 50% včelího vosku. Zbytek jsou přírodní nebo průmyslové tuky a mnoho dalších vosků. Já sám např. parafin nepoužívám, zdá se mi dost "suchý".

Do černoprachých nábojů se dával pod střelu kotouček mazadla, nejčasteji včelí vosk, nebo směs vč.vosku s dalším tukem. Je to na obráku špatně vidět, ale mazadlo je mezi kotoučkama lesklé lepenky. Orig. obrázek je o dost větší. :(

Hungry má pravdu, s tím já taky souhlasím.

Obrázek

Přidám ještě fotku zajímavého lapače olova. Docela chytrý nápad.

Obrázek

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

04.11.2007 20:29

Je to přesně,tak!Musíš to mít rád a být hračička,pak jsou úspěchy a taky radost!
Fandaks-do některého mazání dávám,taky trochu včelího vosku,ale základ,je parafín.Nikdy jsem to nezkoušel pouze z včelího vosku,plus ostatní komponenty.Zatím jsem něměl potřebu,fuguje mi to super,jinak,bych to nedělal.To samé bude u Tebe,hlavní věc,je,že Ti to chodí a o tom to je!!!

Uživatelský avatar
emde
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 338
Registrován: 21.01.2004 8:56
Bydliště: Praha

06.11.2007 21:13

Jen tak pro pořádeček jeden dotázeček :

Kdeže přijde "Homo Panelákus" k vyškvařenému bizonímu loji :twisted:

Uživatelský avatar
Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 642
Registrován: 07.05.2006 21:43

06.11.2007 23:16

emde: Když budeš mít kliku, tak ti ho někdo věnuje.....jinak koupit v řeznictví nebo na jatkách a doma klasicky vyškvařit. :?
Někdo tyhle pachy nesnáší a tak je dobré to škvařit venku na zahradě.

Obrázek

Uživatelský avatar
bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 635
Registrován: 14.08.2007 6:28
Bydliště: Slovakia

07.11.2007 9:59

mam dotaz, ten hovedzi loj spolu z vcelim voskom, kde to skladujete? nemusi sa to drzat v chladnicke? nepokazi sa, nezosmradne to v teple?
rad by som si spravil zasobu...

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

07.11.2007 12:30

To Bufallo

Vyškvařený lůj,mám ve sklenicích dole v ledničce v přiděleném fochu od ženy.Polonáboje,namočené v mazání,mám třeba rok uložené,normálně v garáži v šuplíku.Nic nezasmrádne!No a navařené mazání,mám opět v garaži,volně v plechovce a podle potřeby s ním pracuji.Nic nesmrdí!!!!
Sice používám hlavně parafín,ale myslím,že s včelím voskem to bude stejné!Na to by Ti spíš odpověděl Fandaks!!!
Jinak,při škvaření opravdu smrádek,mně to nevadí,ale kdo má možnost,tak to dělat venku,dle návodu Fandakse!


Reklama

Uživatelský avatar
bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 635
Registrován: 14.08.2007 6:28
Bydliště: Slovakia

07.11.2007 12:47

ok, tak teda skusim to.. ja som doteraz pouzival len syntetiku, vazelinu a parafin... chcel by som nieco prirodzenejsie, vonavejsie, zivocisne.... ropa je humus... taka vona vcelieho vosku je na zjedenie...

Uživatelský avatar
Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 642
Registrován: 07.05.2006 21:43

07.11.2007 14:01

Já to skladuju stejně jako Virginan, malé množství toho co zrovna potřebuju mám v ledničce. Včelí vosk se nekazí a myslím, že ani tuky ve směsi s včelím voskem se nerozkládají. Aspoň já jsem si toho nevšim. Lůj se taky nekazí, ale je lepší ho mít někde na chladnějším místě, např. ve sklepě. Důležité je mít včel. vosk i lůj v uzavíratelných nádobách aby do nádob nepadal prach a nešly na to myši.

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

07.11.2007 14:07

tuky se nerozkládají ani samy... :-)

Uživatelský avatar
jiml
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 249
Registrován: 21.05.2007 17:07
Bydliště: PRAHA

07.11.2007 18:28

SW_FOX píše:tuky se nerozkládají ani samy... :-)


Omyl Foxi, tuky se rozkládají-kazí se, ztrácí původní užitnou hodnotu. Přírodní tuky tzv. "žluknou", to se týče sádla a loje včetně přírodních olejů, všechny bez vyjímky mají určené datum spotřeby. Ani výrobky z ropy nejsou vůči času rezistetní, na běžné, například motorové oleje je záruka (doporučená) 12 měs. Přál bych ti vidět olej na kola a šicí stroje, který mám doma asi 16 let. Původně, to byla světle žlutá čirá tekutina a dnes je to tmavě hnědá hustá břečka. O vazelínách i litných, staršího data, raději nehovořit, rozkládají se na jednotlivé složky, na povrchu "plave" olej.
No, ale třeba jsi to myslel nějak ůplně jinak a já Ti jenom špatně porozuměl. :lol:

Uživatelský avatar
Netopyr
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1917
Registrován: 03.02.2006 19:45
Bydliště: Berounsko

07.11.2007 18:51

Tuky se opravdu rozkládají, většinou reagují se vzdušným kyslíkem za vzniku volných mastných kyselin a všeho možného.....

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

07.11.2007 19:48

Že tuky žluknou,není,žádná novina,ale v mazání se mi to ještě nikdy nezkazilo!Taky to nikdo nebude skladovat 16 let,protože to spotřebuje a uvaří si nové.Lůj mám v lednici,možná víc,jak rok a nic se neděje,nežloutne a nezapáchá.Na tohle,asi směřoval dotaz kolegy,že si chce udělat nějakou zásobu!

Uživatelský avatar
jiml
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 249
Registrován: 21.05.2007 17:07
Bydliště: PRAHA

07.11.2007 20:48

virginan píše:Že tuky žluknou,není,žádná novina,ale v mazání se mi to ještě nikdy nezkazilo!Taky to nikdo nebude skladovat 16 let,protože to spotřebuje a uvaří si nové.Lůj mám v lednici,možná víc,jak rok a nic se neděje,nežloutne a nezapáchá.Na tohle,asi směřoval dotaz kolegy,že si chce udělat nějakou zásobu!


Buď tak laskav a nepleť si pojmy s dojmy. Já jsem reagoval na Foxův příspěvek, že se "tuky nerozkládají ani sami", což není pravda, tečka. O tom, že by někdo skladoval "uvařené mazání" 16 let, nepadlo ani slovo, když už píšeš příspěvky o mazání, tak se alespoň nauč číst a nevytrhávej věci z kontekxtu.

romi
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 37
Registrován: 24.10.2007 19:57
Bydliště: SM

07.11.2007 21:13

bufallo píše:mam dotaz, ten hovedzi loj spolu z vcelim voskom, kde to skladujete? nemusi sa to drzat v chladnicke? nepokazi sa, nezosmradne to v teple?
rad by som si spravil zasobu...

Nekazi mam za to, ze pri tuhnuti se mazani rozvrstvi - vceli vosk zustane na hladine a zamezi pristupu vzduchu. Pri znovu pouziti - rozehrati vse zamichas...

Uživatelský avatar
SW_FOX
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5148
Registrován: 20.01.2004 23:33
Bydliště: Zlín/Brno

08.11.2007 9:11

SW_FOX píše:tuky se nerozkládají ani samy... :-)


No dobrá, nevyjádřil jsem se sám dost jasně, různé přírodní tuky používám na kde co, žádný se mi nezkazil, neb každý během roku či dvou vypotřebuju...... a to je ničím nekonzervuju, jen dávám do sklenic od 1kg oliv (šroubovací zavařovačka), neleze tam vzduch, dávám do špajzu.

Uživatelský avatar
bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 635
Registrován: 14.08.2007 6:28
Bydliště: Slovakia

08.11.2007 13:14

ok, ok... klidek... nejako sa nam to rozohnilo... ja som len myslel to, ze ked si trebars na jesen navarim mazivo, ponamacam strely, ci mi to nezosmradne pri izbovej teplote trebarz do jari, leta... aby som nemusel drzat strely v chaldnicke....

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

08.11.2007 15:32

To jiml

Veliká omluva pane kolego!Netušil jsem,že se naštveš,nemyslel jsem to zle!My si tady,tak píšem ,nějak dohromady.Číst umím docela dobře,tak Ty si zase přečti,že tohle téma o mazání ,založil kolega na můj popud,když,jsem chtěl dát do placu návod,na mazání,když jsem v jiném tématu uváděl návod na výrobu polonábojů.Pokud jsem se dotkl Tvého ega,tak se ještě jednou omlouvám,něměl jsem to v úmyslu! No a fox to myslel,asi trochu jinak :D :) s rozkládáním tuků! :P ,nejsou tuky,jako tuky!
Já jsem si myslel,že by tyhle stránky měly hlavně pomáhat,lidem,kteří začínají a potřebujou poradit!Kdybych, byl začátečník,tak z toho občas spíš zblbnu!Opět mne prosím nechytej za slovo!!!A máš pravdu,že se tuky,o kterých tu píšeme rozkládají!A tečka!

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

08.11.2007 15:40

To všichni

To byl teda fofr,jak se to tu rozjelo!Ani jsem nestačil napsat nasr...,kolegovi!
Já jsem psal,že to mám v garáži,myslím ,teda namočené,hotové polonáboje,je tam chladněji,při pokojové teplotě,což může být i 23 stupňů,tak to fakt nevím!Jinak platí,co už napsali zasvěcení,zašroubovat víčkem a do chladna,pak to fakt vydrží hodně dlouho!

Uživatelský avatar
bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 635
Registrován: 14.08.2007 6:28
Bydliště: Slovakia

08.11.2007 15:41

ok, ja som tuto temu zalozil pre tych co sa chcu podelit s ostatnymi o svojich skusenostiach s mazanim striel, co si myslim je pri strelbe predovkami alfou a omegou, dalej z informaciami z historie co sa pouzivalo niekde davno a co teraz a vsetko ostane okolo tohto... pre pripadnych zaujemcov ako chovat vcely na vosk to bude na inom fore... pohoda, klidek, tabacek...
no dufam ze nam toto nezrusia, ako pisal admin vyssie...

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

08.11.2007 15:49

to Bufallo

Jasan,drsan!V případě zavření,by to bylo docela mizérie!Dobře se tu pokecá a taky občas dostanu vynadáno,prostě,by mi to chybělo! :D

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků