- Ladislav Šedý
- Nový uživatel
střely s krčkem
Na druhé straně Střel. magazínu č. 9 je na obrázku pistole Ing. Tůmy AT 2000 PR několik nábojů se zvláštní střelou. Střela má výrazný krček, asi na probíjení kevral. vest. Ví někdo, kdo to vyrábí a v jakých rážích?
-
Kall - Příspěvky: 2286
Čistě teoreticky: průbojnost střeliva v balistických materiálech je dána kromě energie skladbou střely, tím je myšleno jádro.Mám obavy, že tvar krčku na toto nemá takovej vliv. JIná je ovšem u loveckých střel, kterém jsou většinou poloplášťové a tam má tvar krčku významný vliv na účinnost střely, neboť cílem je: aby se jádro střely po zásahu zvěře neoddělilo od pláště.Mnohem víc by asi věděl myslivec FOX.
-
SW_FOX - Grafoman
Dík za důvěru ale obrázek jsem neviděl, když tak sem nebo mě do mailu (mjancik@post.cz) hoď scan, mrknu na to (nemám dnes čas běžet někam do supermarketu mrknout na časopis). Obecně je to tak ja popisuje Kall. Prostě stavba střely je šílená alchymie, prvotně tady ty "krčky" vznikaly proto, aby se dala střela (většinou olověná) mazat, později s příchodem pláš'tovaného střeliva to byl proto, aby střela držela v nábojnici (mazat netřeba) a následně se začaly objevovat další důvody, jako třeba "uzamčení jádra" nebo se objevily střely dvojjaderné.
- Vlada
- Častý návštěvník
-
Voux - Pravidelný návštěvník
Re: střely s krčkem
Ladislav Šedý píše:Na druhé straně Střel. magazínu č. 9 je na obrázku pistole Ing. Tůmy AT 2000 PR několik nábojů se zvláštní střelou. Střela má výrazný krček, asi na probíjení kevral. vest. Ví někdo, kdo to vyrábí a v jakých rážích?
Jedná se o variantu střely THV. Střela je francouzského původu, určena pro zvlášť vysoké rychlosti střely, je homogení (vyrobena z jednoho kusu materiálu - mosaz).
Ten divnej tvar asi bude mít opodstatnění právě pro použití na hodně vysokejch rychlostech (i přes 700m/s u 9mm Luger), ale je to jen můj odhad. Tvar střely se nijak neváže na průbojnost střely. Průbojnost bude zajišťovat jen extrémně vysoká energie na ploše příčného průřezu střely.
-
Chorche - Občasný návštěvník
- bibros
- Častý návštěvník
Voux píše:Ladislav Šedý píše:Na druhé straně Střel. magazínu č. 9 je na obrázku pistole Ing. Tůmy AT 2000 PR několik nábojů se zvláštní střelou. Střela má výrazný krček, asi na probíjení kevral. vest. Ví někdo, kdo to vyrábí a v jakých rážích?
Jedná se o variantu střely THV. Střela je francouzského původu, určena pro zvlášť vysoké rychlosti střely, je homogení (vyrobena z jednoho kusu materiálu - mosaz).
Ten divnej tvar asi bude mít opodstatnění právě pro použití na hodně vysokejch rychlostech (i přes 700m/s u 9mm Luger), ale je to jen můj odhad. Tvar střely se nijak neváže na průbojnost střely. Průbojnost bude zajišťovat jen extrémně vysoká energie na ploše příčného průřezu střely.
Střely THV I, THV II, THV III. Při dodržení Pmax podle CIP tyto střely dosahují mírně zvýšených rychlostí a jsou určeny proti ochraným vestám, princip funkce je jasný z tvaru, v začátku probíjení obrovské průřezové zatížení. Ve sbírce mám s touto střelou 9 Para, .38 Spl a 7,65 Browning.
-
tom - Častý návštěvník
-
tom - Častý návštěvník
-
glock1719 - Příspěvky: 8118
-
BARRY - Moderátor
- bibros
- Častý návštěvník
-
glock1719 - Příspěvky: 8118
-
tom - Častý návštěvník
Nezkoumal někdo jak je to s legalitou tohoto střeliva? Po shlédnutí dokumentu o Denverském střelci v neprůstřelné vestě mě nějak chytá paranoja.
-
Phantom - Častý návštěvník
Jestliže je to určené proti vestám, tak to bude IMHO kategorie A - paušálně určeno jako průbojná. Ledaže by specifikace říkala, že střela může být průbojná, jen když má jádro.
Jinak na tom není nic extra, prostě lehká střela podivného tvaru
Jinak na tom není nic extra, prostě lehká střela podivného tvaru
- pufr
- Pravidelný návštěvník
Aramidová vlákna balistické ochrany jsou pevná - těžko se trhají, ale vhodná - dlouhá, pevná kuželka s vysokou dopadovou rychlostí jich hranou drobného čela několik přestřihne a zbylé "roztáhne". Moc energie jí nezbyde, ale je "uvnitř" (+ už ten dopad na vestu - jak když kopne kůň).
Obsah fóra / Střelivo / Střelivo ostatní