-
armytec - Příspěvky: 317
-
Petzold - Moderátor
-
dydla - Častý návštěvník
- nekromancer
- Častý návštěvník
Nemůžu říct, že bych měl válečné filmy přímo v oblibě, protože v drtivé většině mi připadají jako politická prohlášení a ta válka, která je sama o sobě příšerná záležitost, je tam jen zneužitá jako kulisa.
Takže bez žebříčku filmy, které si dovoluji doporučovat k zamyšlení (i třeba jen nad rozdělením na "válečné" a "protiválečné") a považuji je za příklady excelentních děl, z výše uvedeného vybočující (neplatí tak úplně pro FMJ a Pattona):
Shindlerův seznam (*****)
FMJ (****)
Patton (*** až ****)
Most přes řeku Kwai, Král Krysa, Hlava XXII (všechny *** až ****)
Apokalypsa (***)
Bílé peklo (***)
Umírání za dlouhého dne (*****)
Stará puška (****) - není úplně relevantní, válka je tu víc kulisa příběhu než objekt zkoumání, ale žádná politika
Takže bez žebříčku filmy, které si dovoluji doporučovat k zamyšlení (i třeba jen nad rozdělením na "válečné" a "protiválečné") a považuji je za příklady excelentních děl, z výše uvedeného vybočující (neplatí tak úplně pro FMJ a Pattona):
Shindlerův seznam (*****)
FMJ (****)
Patton (*** až ****)
Most přes řeku Kwai, Král Krysa, Hlava XXII (všechny *** až ****)
Apokalypsa (***)
Bílé peklo (***)
Umírání za dlouhého dne (*****)
Stará puška (****) - není úplně relevantní, válka je tu víc kulisa příběhu než objekt zkoumání, ale žádná politika
-
Silencer - Pravidelný návštěvník
- Grimpo
- Častý návštěvník
Můj oblíbený tuzemský válečný film je Signum Laudis.
Nedávno jsem ve filmovém klubu viděl Kukušku, to je sice spíš vtipné, ale je to z války.
Viděl někdo Merry Christmass Mr. Lawrence?
(Takeshi Kitano jako dozorce v japonském zajateckém táboře, to je nářez)
Kdyby nebyl Nepřítel před branami tak romantickej, tak by se mi i líbil. Až na ty zázračný zásahy. Stalingrad se mi, nevím proč, moc nelíbil. O něco málo víc se mi líbila Ponorka. Umírání za dlouhého dne jsem bohužel viděl jen kousek, ale líbilo se mi to moc.
Četa u mě vede, co se týče Vietnamu. Apokalypsa a FMJ - fajn. Naopak, Zelený barety, základna Gloria a pod jsou čirý zoufalství.
Nedávno jsem ve filmovém klubu viděl Kukušku, to je sice spíš vtipné, ale je to z války.
Viděl někdo Merry Christmass Mr. Lawrence?
(Takeshi Kitano jako dozorce v japonském zajateckém táboře, to je nářez)
Kdyby nebyl Nepřítel před branami tak romantickej, tak by se mi i líbil. Až na ty zázračný zásahy. Stalingrad se mi, nevím proč, moc nelíbil. O něco málo víc se mi líbila Ponorka. Umírání za dlouhého dne jsem bohužel viděl jen kousek, ale líbilo se mi to moc.
Četa u mě vede, co se týče Vietnamu. Apokalypsa a FMJ - fajn. Naopak, Zelený barety, základna Gloria a pod jsou čirý zoufalství.
- nekromancer
- Častý návštěvník
Grimpo píše:Umírání za dlouhého dne jsem bohužel viděl jen kousek, ale líbilo se mi to moc.
Až se dostanu k tomu, abych to z tátovy kazetotéky nazobal do počítače, se na to můžeš mrknout na mým bookovi

BTW co se týče filmů s válkou jako kulisou, jsou geniální např. od Akiry Kurosawy RAN a Krvavý trůn. Ale za druhý jeho nejlepší film po RANu považuju asi Rudovouse.
A kdo mi sežene Killing Fields, dostane ode mě hubana (pokud to bude holka, jinak dejme tomu že mi doma leží bezprizorní flaštička El Jimadora

- Grimpo
- Častý návštěvník
Zaplať Slepý Io za Levný knihy. Mám, doufám, všechny Kurosawovi filmy, co tam vyšli. Škoda, že MIRA ještě pár let nepočkal. Měl by velkou radost z těch všech Pasoliniú, Feliniú, Viscontiú a jánevím jakých ještě špagetožroutů. Na tý Itálii ujížděl.
Byl tu už někdo na Dopisech z Iwojimi? Já tedy ještě ne, ale TO je film, který chci vidět v kině.
No, pokud lze hodnocení rozšířilo i na válku jako kulisu, tak potom Kočár do Vídně. A rozšířilo-li by se hodnocení i na historické s válkou jako kulisou, tak potom Čest a sláva.
Byl tu už někdo na Dopisech z Iwojimi? Já tedy ještě ne, ale TO je film, který chci vidět v kině.
No, pokud lze hodnocení rozšířilo i na válku jako kulisu, tak potom Kočár do Vídně. A rozšířilo-li by se hodnocení i na historické s válkou jako kulisou, tak potom Čest a sláva.
-
4mike - saigaholic
-
PiDiBi - Příspěvky: 1959
-
ufo - Moderátor
-
Phantom - Častý návštěvník
- Grimpo
- Častý návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
Ani se mi s tím nechce rozepisovat, oblíbené mam prakticky tytéž filmy, co tu byly zmíněny.
Jen tech. poznámka k DAS BOOT - původní zpracování je hooodně dobrý film, ale nezapomeňte se kouknout na režisérkou versi (je snad až o hodinu delší) - to je bomba! A fajnšmekrům se jistě bude líbit i verse s komentářem o natáčení, od režiséra Petersena a herce J.Prochnowa (kapitán), která je na DVD jako bonus.
Jen tech. poznámka k DAS BOOT - původní zpracování je hooodně dobrý film, ale nezapomeňte se kouknout na režisérkou versi (je snad až o hodinu delší) - to je bomba! A fajnšmekrům se jistě bude líbit i verse s komentářem o natáčení, od režiséra Petersena a herce J.Prochnowa (kapitán), která je na DVD jako bonus.
-
Jimi - Moderátor
-
boris_ - Častý návštěvník
-
4mike - saigaholic
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
4mike píše:červ.trpajzlík je super ale válečnej mi nepřijde
A co bazukoidy?

RMP píše:Jen tech. poznámka k DAS BOOT - původní zpracování je hooodně dobrý film, ale nezapomeňte se kouknout na režisérkou versi (je snad až o hodinu delší) - to je bomba! A fajnšmekrům se jistě bude líbit i verse s komentářem o natáčení, od režiséra Petersena a herce J.Prochnowa (kapitán), která je na DVD jako bonus.
Mám DVD (orig.) s editors cutem, takže ani nevím, jak vypadá krácená verze. Nicméně chápu, že pro běžného diváka byla zapotřebí.
Každopádně výborná je ve filmu i hudba.
Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA