Uživatelský avatar
Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1044
Registrován: 22.03.2007 14:12
Bydliště: Znojmo

18.07.2017 23:57

Re: Prach trošku jinak

No, já zase někde četl, že Švýcaři uhlí pálí z vrbového proutí.

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2134
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

19.07.2017 2:12

Re: Prach trošku jinak

No... Jak pravila Irena: "černý prach je svině, panáčku..." A ona o tom něco ví, protože na něm několik let dělala technologa... :lol:

Ale vážně... S tím dřevem je to fakt alchymie. Doslova... Síra a ledek jsou prostě stejný, (+/-) složení se taky mění jen +/- málo, prostě číňan to vymyslel a dělají to tak všichni...

Pokud jde o technologii, všichni nakonec skončili u koloběhů, tak jak to mají v Semtíně, ve Švajcu a všude jinde, snad kromě pár matláků, kteří to míchají v kulovém mlýnu s dubovýma koulema...

Čili dřevo... Když jste jeli na L-ko (oddělení výroby ČP v Semtíně) tak Vás uvítali úhledně složené hranice dřeva v metrech, právě akorát do karbonizačních pecí. U každé hranice byla cedulka s popisem, co je to za dřevo, kdy se tam dovezlo, odkud... Některé byli pod střechou, některé ne. Nikdy jsem nebyl dendrolog, ale Krušinu olšovou, Olši lepkavou a další speciality si pamatuju dodnes.

Pak samozřejmě vlastní proces karbonizace, teplota, čas, poměr vzduchu a vsázky dřeva, jeho mletí a prosévání, mletí bináru (směs síra + uhlí)...

Atd. Atd...

Jenže... To vyžaduje moc lidí, moc energie, a to stojí peníze... A na to se v dnešní moderní době, kdy výrobu řídí bývalý lampasák, co o chemii ví asi to, co stará Blažková, tak na to se prostě nehraje...

Takže koupíme to uhlí co je pod tu kýtu, že jo...

PS: A jinak trefa do černého... Mirek J. , mistr výroby černého prachu, který věděl o téhle "mrše" snad nejvíc si již dva roky užívá vnoučat a spokojeného důchodu...

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 963
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

20.07.2017 0:05

Re: Prach trošku jinak

Jak si může užívat spokojeného důchodu, copak neslyší ten nářek předovkářů :?: Já mám také vnoučata a důchodu bych si mohl užívat už skoro 4 roky, ale stále nemám hotovo a tak makám :!: :D :D

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 235
Registrován: 02.10.2012 18:22

20.07.2017 7:35

Re: Prach trošku jinak

Olše ne :-) Právě krušina olšová (Frangula alnus aka Rhamnus frangula). Swiss je takřka výhradně z ní, plus pokud vím, s podílem lísky. Když se pokácí ve správný čas na správném místě, dá se dobrý prach udělat i z olše (Alnus incana). Hodně záleží na jaké půdě, s jak dlouhou vegetační dobou a v jaké průměrné teplotě to rostlo (kvůli vnitřní stavbě dřeva, resp. pórovitosti). A takhle byl vždycky dělaný nejkvalitnější evropský prach. Takže dobrý technolog černého prachu je krom chemika a výbušnináře ještě dendrolog, pedolog, tak trochu expert fyziologie rostlin...
Plus po odkornění musí dřevo vyschnout a vystárnout (cca. 3 roky, lépe déle). V principu tak na skladě leží zásoba ideálně minimálně na 5-7 let s tím, že už je v ní i práce s odkorňováním. Pro honiče cashflow a jiných "ukazatelů" je tohle noční můra.

Jinak kdo remcá nad cenou Swissu-ten velmi dobrý prach, se kterým stříleli Angličané v posledních 40 letech 19. století (a kterému se Swiss výkonově a vůbec vším možným opravdu hodně podobá) stál libru za libru. Ten nejlepší stál dvě libry za libru. V době, kdy plat univerzitního profesora byl kolem 360-380 liber ročně. Na naše dnešní je to řádově kolem 5-6000,- resp. 10-12000,- za kilo.
Proč? Protože i z dobře uřízené retorty je na dobrý puškový prach ideální cca. 30-40% vsázky, na ten nejlepší asi 5-7%. A teplota karbonizace se musí uřídit +/- 2°C s náběhem, který odpovídá dřevu-což je o zkušenosti a všech těch výše zmíněných oborech-do těch mám nějaký náhled a z toho co a jak ovlivňuje výsledné uhlí, jeho stavbu a chemismus jde hlava kolem. Krom toho se to nesmí podělat nevhodným způsobem odstavení tepla a chlazení. Nedá se to stihnout za směnu, protože retortování je na cca. 30 hodin, kdy u toho musí být furt k dispozici ten správný člověk, plus chlazení skoro na dva dny (taky vidíte někoho z HR jak péruje kvůli zápisu pracovní doby a přesčasů?). Jde udělat poloautomatiku s programem podle zkušenosti, jenže to vyžaduje hnát všechno co jde z komína retorty přes spektrák-a stejně se s každou várkou (druhem, místem původu, ročníkem) dřeva musí udělat zkouška ručně, aby se dal program upravit. Jak to dělá Swiss netuším-ostatně co se dřevem a uhlím je největší část know-how černého prachu.

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 483
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

20.07.2017 8:01

Re: Prach trošku jinak

Výborně, poslední články jsou vynikajícím přínosem pro náš koníček. Jen víc a větší kapky.

Uživatelský avatar
Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1044
Registrován: 22.03.2007 14:12
Bydliště: Znojmo

20.07.2017 12:16

Re: Prach trošku jinak

Je to skutečně hotová alchymie ten černý prach. Netušil jsem, že je to opravdu tak náročné vyrobit dobrý prach. Zase jsem se něco dozvěděl. Myslím, že s ohledem na poptávku Vesuvitu na našem trhu nemá výrobce motivaci něco s tím dělat. Takže se asi budeme muset spokojit s ním a každou šarži holt odzkoušet.


Reklama

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2134
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

20.07.2017 12:29

Re: Prach trošku jinak

Je to celkově složité... Ekonomika u výroby ČP vycházela poměrně příznivě, technologie a objekty odepsané, neinvestovala se tam za poslední desetiletí ani koruna, lidí pár, na jednu směnu a to ještě chodili vypomáhat na jiné objekty, když potřebovali pomoct...

Trhací prach šel v prodejích dolů, jednak vlivem delaborátů z munice a taky díky změnám technologií, kdy to co se dřív střílelo se dnes řeže diamantovým lanem a nebo trhá cevamitem. I když v posledních letech se to zase trošku zvedlo...
A z hlediska objemu výroby je tahle komodita stále nejžádanější...

Výroba zápalnice ve Vlašimi a tím časovacích prachů skončila v podstatě úplně a pokud někdo takový prach chtěl, bylo ho na skladě obvykle vždy několik desítek kilo z minula, takže se poptávka vykryla a nebo se těch pár kilo prostě odmítlo...

Něco málo bere posledních pár firem co se tu snaží dělat kvalifikovanou zábavnou pyrotechniku a občas nějakou tu specialitu pro armádu, ale to jsou skutečně množství spíš pro spletení...

No a takže zbývá vlastně sport... A hobby, čímž hobby myslím různé rekonstrukce bitev, kam v posledních letech mizeli a stále mizí tuny a pravda na kvalitu se tam příliš nehraje, neb ránu udělá nakonec v trubce každý černý prach...

Jenže co s tím udělá unie a její registrace předovek ví čert..

Takže ten sport - ten je prostě až úplně na konci z hlediska objemu a tedy i tržeb a tedy i zájmu do toho cokoliv investovat, čímž myslím i investici v řádech desítek tisíc třeba do sít kvůli určité požadované frakci...

Takže, bohužel...

Dokonce se několikrát uvažovalo o uzavření, ale nakonec se vždy výroba udržela, protože jak říkám, je odepsaná, přidaná hodnota výrobku je vysoká a tržby to nějaké nese... Navíc je ta výroba nezbytná pro výrobu jiné komodity, kde jsou objemy tržeb ve stovkách mil. Kč ročně a bez ČP by to prostě nešlo...

Uživatelský avatar
Truman Head
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 322
Registrován: 06.06.2006 15:48
Bydliště: OSTRAVA

20.07.2017 21:26

Re: Prach trošku jinak

..........dopředu se omlouvám jestli budu mimo téma.....situace s dřevěným uhlím už je známá nějaký ten pátek......a byli i nějake srazy výrobců kdy se snažili.....o nic....je to přesně o tom jestli výrobce chce investovat a vyrabět kvalitni prach ,nebo ví že je jediný v regionu a co vyrobí to prodá,protože má +/- stejnou kvalitu(na 50m dobrý,na panvičku přemelem a pro lepší hoření usušíme v troubě)....byla cca.před 2 roky nová vycházející hvězda polská výroba zn.Zloty Stock
Srovnatelný se swiss(srovnatelný cca.80%)ale ve stejnem množství 50% ceny oproti swissu.......bohužel letos nehoda ve vyrobě,část fabryki(černý prach) vyletěla do vzduchu.....zatim se neví kdy se obnoví výroba ,a tím
pádem buď budu střílet vesuvitem na 50-100m a long range s swissem.
P.S. I long range jsem střílel vesuvitem,náboj ok,flinta OK!....Ruce a oči Vám nikde nevymění :-)
P.S.2 pokud to střílím pro zábavu,pro radost ,a pokud budu stat na bedně tak je to poslední co mi chybí k štěstí tak klidně vesuvitem a jak říkají
slovenští přátelá.........po závodě následuje přátelská výměna zkušeností......značku "matonky" doplňte dle vlastních zkušeností.......

hawken.45
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 173
Registrován: 03.02.2010 14:48

24.06.2022 9:08

Re: Jak nabíjíte předovky?

http://www.strelectvi.cz/forum/jak-nabijite-predovky-t28-640.html#p462862
***
Už jsem to psal jinde. Než bych začal utrácet za LC1 nebo jemný švýcarský prach, koupil jsem za 25 Kč sitko na čaj s okem cca 0,5 mm. Mělo sice uprostřed dirku, ale ta šla zalepit tavkou. Přes něj prosetý prach je přibližně LC1 a na pánvičce funguje bezvadně. Zkoušel jsem ho i v hlavni a v perkusním revolveru s navážkou jako LC. Ale to si musí vyzkoušet každý sám. Hrubý prach nabíjím do perkusní pušky s hlavní dlouhou 835mm. Tam patrně stihne jakž takž vyhořet.

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

24.06.2022 13:11

Re: Jak nabíjíte předovky?

Nějak jsi to nepochopil. Takže dle tvé teorie kdybych si koupil nějaké ještě dražší sítko bych mohl vyrobit dokonce Swiss ?
Tady přece nejde jen o zrnitost, tady jde především o kvalitu a ta je u LC1 úplně někde jinde než u LC. Prachy LC1 a LC2 jsou vyrobeny z daleko lepších vstupních surovin než klasická LC.

Uživatelský avatar
snusmumrik
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 43
Registrován: 17.05.2011 14:22
Bydliště: Košice

24.06.2022 14:03

Re: Jak nabíjíte předovky?

No neviem, neviem. minule sme s kamošom prehnali cez hradlá swiss aj LC a vyšli + - na rovnako. Nevezieme sa na vlne spred 20 rokov o nekvalite Vesuvitu?

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

24.06.2022 14:21

Re: Jak nabíjíte předovky?

Mohli bychom o tom trochu diskutovat kdyby jsi napsal nějaké podrobnosti jak jste hnali Swiss a LC přes hradla. Tzn. jaká zbran, navážky, střely, zápalka a zrnitost prachu. Pak by to mohlo mít nějakou vypovídající hodnotu.
A i kdyby ( což není ) by byly rychlosti stejné nebo podobné tak stále to není o kvalitě prachu.
Tady se jedná o konzistennost, čistotu hoření, popelnatost a schopnost zapálení, atd.

hawken.45
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 173
Registrován: 03.02.2010 14:48

24.06.2022 19:53

Re: Jak nabíjíte předovky?

Asi jsem to opravdu nepochopil. Myslel jsem, že dotaz směřoval k nějakému jemnějšímu prachu pro lepší zápal v křesadlovce.
Ano, třídím jen podle zrnitosti a funguje to. Jemná frakce dobře chytá na pánvičce, hrubší dobře funguje v delší pušce a méně špiní. To je můj praxí získaný poznatek. Pro pravidelnost výstřelu je co nejstejnější velikost zrn základ. A je mi úplně šumafuk z čeho míchají drahé LC1 a LC2. Mimochodem z jakých kvalitnějších surovin by ty lepší prachy měly být? Kvalita dusičnanu draselného a síry je dána jejich čistotou a jediná proměnná může být dřevo použité na výrobu uhlí.
Osobně si myslím, že rozdíl oproti LC je pouze v té zrnitosti, ale je to jen moje domněnka. Třeba nám to někdo povolaný vysvětlí.

Uživatelský avatar
staM
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1297
Registrován: 29.12.2006 23:12

24.06.2022 20:29

Re: Jak nabíjíte předovky?

V tomto případě myslet znamená málo vědět.
Timhle prosíváním si prošli skoro všichni kdo stříleli křesajdy trochu vážněji na terč.
Kdyby to bylo jen o prosívání,s tím že to tak stačí,tak by se tu neprodalo ani deko swissu.
Kdo nevyzkouší,nemůže ani posuzovat,nanejvýš prezentovat doměnky.

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

24.06.2022 20:46

Re: Jak nabíjíte předovky?

Přesně tak jak říká staM. Jen pro info, ledek je ledek a síra je síra si mnoho lidí myslí,
ale záleží na čistotě. Proto LC mohl být tak levný protože syntezie semlela vše co levně nakoupila. Ale hlavní problém je dřevěné uhlí a málokdo ví, že musí být co nejměkčí, ale pokud tam semelete třeba uhlí na grilování tak nemůžete očekávat zázraky.
Další požadavek je na technologii mletí, kulové mlýny, sušení, drcení atd. A na závěr si dáme
grafitování. Tady jeden paradox, Swiss prachy jsou hodně grafitovány ( bezpečnost )
a přitom zapalují naprosto bez problémů.
Jedna připomínka na konec - nikdy jsem neslyšel, že by někdo vyhrál nějaké mistrovství
s LC prachem, snad možná nějakou Horní - Dolní ligu - a to již o něčem svědčí.
A co se týče dnešních cen LC prachů to je naprosto jiná kapitola, která nemá nic společného
s kvalitou. Syntezie deklarovala, že pro své prachy LC1 a LC2 nakupuje kvalitnější suroviny,
ale jestli je to takhle stále nevím. Záměr byl přiblížit se svým výrobkem Swissu, ale myslím, že se to mnoho nepovedlo.

hawken.45
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 173
Registrován: 03.02.2010 14:48

24.06.2022 21:25

Re: Jak nabíjíte předovky?

Ale dyť jo. Každý ať si střílí tím, co mu vyhovuje. Chtěl jsem jen borcovi poradit jak levně vyzkoušet jemnější prach na pánvičku.

vrbodol
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 463
Registrován: 11.11.2009 21:36

26.06.2022 10:49

Re: Jak nabíjíte předovky?

Ale tak se nehádejte kluci. Příští pokus udělám s prosejvanym LC a pak uvidim. S tim nemužu nic zkazit. Já ho používán celej život a myslim že hlavní vliv na moje soustřely má ten mezičlánek mezi zbraní a zemí. Chci prostě dosáhnout lepších zápalů na pánvičce. Takž pokud pak koupim na zkoušku LC2 což je takovej velikostní průměr zrn mezi LC a LC2 by to mělo jít i vystřílet v tý dlouhý .54 akorát bude víc zasviněnej lauf a ta LC1 už by na tu ráži byla moc jemná a hrozně špinila?

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

26.06.2022 17:40

Re: Jak nabíjíte předovky?

Vidím, že stále jsou zmatky okolo zrnitosti Vesuvitů. Takže ještě jednou :
Vesuvit LC má směs zrn od 0,28 do 0,71. Vesuvit LC1 má zrna 0,28 - 0,50 . Vesuvit LC2 má
zrna 0,50 - 0,71 . LC1 a LC2 je vyráběno z lepších, kvalitnějších vstupních surovin.
Takže to není Vesuvit LC proset na dvě části.
Vrdobol - proč by měla větší zrnitost "zasvinit" hlaven, notabene v cal.54 ?
Proč by měla LC1 více špinit ?
Copak se volí prach podle "svinění" nebo špinění ? Tyto jevy jsou přirozeným projevem
spalování BP a pokud k němu dochází v extrémní míře je příčina někde jinde.
Velice zkrátka-čím delší hlaven a větší kalibr - větší zrna ( 2Fg, 1Fg )
čím kratší hlaven a menší kalibr - menší zrna ( 3Fg, 4Fg ).

vrbodol
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 463
Registrován: 11.11.2009 21:36

26.06.2022 20:59

Re: Jak nabíjíte předovky?

FrankJ - Píše to níže Haweken.45 a tak jsem se toho chytil. Jinak s čistotou hoření klasickýho LC jsem spokojenej. To když jsem přebíjel 9lugra a přešel jsem z Acuratte na Vectan, tak to bylo sakra znát jak líp hořel, ale to jsem odbočil od tématu.
Dík za osvětu.

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

26.06.2022 22:10

Re: Jak nabíjíte předovky?

OK, ale není to správné přirovnání protože Acurate prach, který jsi pravděpodobně používal je velice grafitovaný a navíc Vektan je jen jednosložkový, nitroceluozový prach, tedy daleko čistější hoření. Zatímco BP jsou pořád směsi ledku, síry a uhlí, čili stejné složení.
Mimochodem, i syntezie prachy jsou čisté pokud použiješ single prachy jako S011,S015
popř. S020. Ale to jen na okraj.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků