stromecek
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 18.06.2021 15:10

18.06.2021 15:42

Pravomoc policie při podežrení o spáchání přestupku

Zdravím Vás,

jsem budoucí aspirant o zbrojní průkaz a mám v hlavě jednu právní otázku, zda se nějakým způsobem po získání zbrojního průkazu připravuji o svá práva na soukromí v obydlí, pokud tedy nevlastním zbraň kategorie A, která by pak policii umožňovala vstup do obydlí z důvodu kontroly jejího zabezpečení.

Už jsem se dočetl, že střelba ze zbraně mimo dovolená místa je v podstatě tabu, ale stále se jedná pouze o přestupek, přestože tedy přestupek proti zákonu o zbraních, což není pro budoucnost ZP zrovna malebné. (Kdyžtak mě prosím opravte, kdybych se v něčem pletl, ještě nemám za sebou ani teoretický test.)
Každopádně jsem na Vašem fóru našel topic, který popisoval, jak někdo ze zbraně střílel plechovky v lese a přijela to řešit zásahová jednotka. Z toho jsem usoudil, že to policie asi bere poměrně vážně, a tak se ptám, když budu mít zbrojní průkaz a někdo dostane dojem, že na zahradě střílím ze zbraně, přitom bude vyloučený, že by mě u toho viděl, protože střílet nebudu, má policie právo mi vstoupit na pozemek a začít to tam prohledávat? Jde o to, že představa, že získám zbrojní průkaz, odhodím si na zahradě pár petard, někdo ze sousedství na mě zavolá policii v domnění, že tam střílím třeba do vzduchu, a ta mi začne prokopávat zahradu a hledat důkazy, že jsem tam vystřelil z něčeho nezákonného, mi není úplně po srsti. Ne že bych na zahradě něco ukrýval, přestože teda musím přiznat, že je tam takových krámů, že se pomalu bojím, co by tam našli, ale i tak mi to není úplně příjemný pocit.

Na druhou stranu, pokud takovou pravomoc mít nebude, tak si nedokážu vůbec představit situaci, jak by to policie chtěla dokazovat, pokud by opravdu někdo na zahradě střílel z něčeho, co bude dělat menší hluk (z flobertky se snad stále střílet smí...)

Z důvodu, že například u kategorie A je právě výjimka na kontrolu zabezpečení, tak se chci zeptat, zda neexistuje nějaká podobná záležitost, která by policii umožnovala takovýto vstup.

Uživatelský avatar
Žábra
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 336
Registrován: 05.12.2011 10:52
Bydliště: Praha 4

18.06.2021 17:04

Re: Pravomoc policie při podežrení o spáchání přestupku

Ahoj, máš střelnice, tam se můžeš vyřádit dosytosti, pokud to jejich předpisy dovolují. Nevím odkud jsi, ale tady u nás v Praze s výjimkou Silvestra nesmíš bouchat ničím, střílet ohňostroj celý rok. Já to zažil dvakrát, na zahradě rodinná oslava a malý ohňostroj. sprosté nadávky od sousedů a výkřiky o volání policie. Přijela dvakrát, ale vzhledem k určitému časovému posunu jejich dojezdu již nebylo co řešit, již bylo ticho. Dneska se už bojím mimo střelnici střílet i z airsoftového manuálu, i to dělá hluk výstřelu. Jinak policie mně osobně neřešila, jen diskutovala s těmi co to ohlašovali.

stromecek
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 18.06.2021 15:10

18.06.2021 17:50

Re: Pravomoc policie při podežrení o spáchání přestupku

U nás naštěstí žádná vyhláška o odpalování pyrotechniky není, zřejmě jen do doby, než ji někdo začne ve větší míře odpalovat a zastupitelstvo se na tom vyřádí. Ale to byl spíš jen takový příklad, pyrotechnice neholduji a flobertku ani nemám. Občasně si zastřílím ze vzduchovky a už při tom se cítím provinile, jak to cinká o terč, že vždy vystřílím 10 ran a nenápadně se pakuji pryč. Každopádně když by mě někdo obvinil ze střelby nyní, tak policii řeknu, že mi to může zkusit dokázat, případně, že tedy odpaluji dělobuchy a tím (doufám) pro mě obhajoba končí. U toho ZP se pak trochu bojím, co by při takovém obvinění vzniklo za mašinérie.

Uživatelský avatar
Žábra
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 336
Registrován: 05.12.2011 10:52
Bydliště: Praha 4

18.06.2021 18:22

Re: Pravomoc policie při podežrení o spáchání přestupku

Pokud by Ti přestupek dokázali, pak bych se bál o zbroják. Ale když by to byl jen přestupek, třeba za buchání petard, tak asi ne. To už by Ti mohli sebrat zbroják i za močení v parku.

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků