Špatňák
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 1
Registrován: 09.02.2021 16:17

15.02.2021 19:18

Doporučení, co koupit

Zdravím všechny,

potřeboval bych radu pro laika. Aktivněji střílím ani ne rok, takže předesílám, že nejvíc ocením radu bez odborných zkratek a termitů, kterým ještě nerozumím. Stejně tak nejsem schopen rozlišit drobné nuance, které jsou pro profíky podstatné.

A teď k věci. Plánuji si koupit nějakou moderní pušku (zatím jsem si splnil dětské sny v podobě M1 Garand, Mauser 98K a Mosin Nagant). Dostal jsem obecné doporučení, že má jít o nejlépe o nějaký klon AR. Těch možností je ale mraky. Chápu, že přesné doporučení je těžké. Trochu upřesním:

- Cena. Počítám, že pod 30k se ani omylem nedostanu, spíš odkládám 50k.
- Rád bych hlaveň, co něco vydrží. Sám nemám nastříleno tolik, abych měl vlastní špatnou zkušenost, ale dočetl jsem se nemálo nářků, jak si někdo koupil zbraň a hlaveň je ve špatném stavu a to v hodně špatném a hodně rychle.
- Když bude žrát náboje v rozumné cenové hladině, budu jen rád (z M1/98K jsem zvyklý na cca. 15 Kč/kus).
- Nikdy nebudu chodit na soutěže. Střílím si jen tak do terče. Pro radost. Takže nějaká přesná terčovka není opravdu nutná. Resp. může být. Ale necítím potřebu za ni připlácet.
- V poslední řadě přemýšlím i nad zastavovacím účinkem. Za každou cenu se chci vyhnout situaci, kdy bych musel zbraň použít na ochranu zdraví, života či majetku osob a nedej bože, aby se tak někdy stalo, nicméně kdybych už neměl jinou možnost, tak samozřejmě chci, abych měl i v tomto aspektu na zbraň spolehnutí.

Mám jen jedno doporučení od kamaráda na

https://www.alfatactical.cz/v-ar-pavel- ... i6iZIvbD40

On sám ji vlastní, je spokojený (ale je na tom asi stejně, jako já :D ) Největší výhoda má být podle něj v tom, že je vedena jako "kulovnice samonabíjecí", což má předcházet nesmyslům, které si EU ještě vymyslí. Pokud by to byla správná volba, pak ale tápu v délce hlavně, jaké příslušenství chtít a asi nejblbější dotaz - nerozumím ráži 5,56 / 223.

Vím, že někteří nevěřícně valíte oči na dotazy, co jsem vypotil. Ale každý musí nějak začít. :-)

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

16.02.2021 10:49

Re: Doporučení, co koupit


Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské / klony AR

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků