ste za lov predovkami aj u nas?

ano
76
78%
nie
13
13%
nepoznam tuto problematiku
9
9%
 
Celkem hlasů : 98
Uživatelský avatar
staM
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1300
Registrován: 29.12.2006 23:12

15.01.2015 21:26

Re: Lov s predovkami

Nerad bych byl podezírán ze zaujatosti proto:
LL nemám
Nejsem v žádném MS
Nikdo neintervenoval
Některé příspěvky ale hraničí s urážkou těch kteří myslivost berou vážně,poctivě a obětují ji nemálo svého volného času,o financích nemluvě.

Proto si prosím příspěvky typu staří páprdové,netrefí ani vrata od stodoly,nebo neadresné moralizování ani nevkládejte.
Ty slušné to urazí a těm ostatním je to jaksi jedno.My zde slušné lidi přece urážet nechceme a ani by jsme neměli jejich urážení dopustit.
Proto dále jen technické a mající souvislost s názvem tohoto vlákna.
Vše ostatní= del
V to počítám i odkazování na videa lovu oštěpem a podobné.

Uživatelský avatar
bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 633
Registrován: 14.08.2007 6:28
Bydliště: Slovakia

16.01.2015 8:32

Re: Lov s predovkami

napr. v niektorych statoch US maju obmedzenia co sa tyka lovu konkretneho druhu zvery len kalibrom, lebo urcit vykon je tazsie, to treba ist na hradla... myslim ze vacsinou to bolo min .45 a vyssie, niekde az od .50 hore co sa tyka raticovej zvery... kolko prachu a aku strelu zvolit to uz nechavaju na konkretnom strelcovi kde sa pocita s tym ze ten kto chce s predovkou aj lovit je dostatocne uvedomely a ma to zmaknute, teda odskusane...
myslim ze kazdy kto by chcel sa tomuto lovu venovat by isiel dost do hlbky a urcite by nepouzival navazky 1-2 gramy na sekanie papiera ked vidno volnym okom ako strela leti...
zase horna hranica by bola doporucenie max.navazky skusobnou alebo vyrobcom...
no a zeby stuplo pytliactvo, ty si vobec nemyslim, lebo kto chce pytliacit nepotrebuje aby bolo schvalene v zakone lov s predovkou.. volny pristup limitovany len vekom mu nedava opravnenie nahanat zver s tym po lese, to hadam kazdy normalny clovek vie, ostatne veci ako nosenie nabitej predovky su obmedzene zakonom o zbraniach ktory bezny clovek ale nepozna... tieto zbrane su dost narocne na obsluhu a to uz samotne odradza kakejakych spekulantov od tohto... a kto bude spekulovat, potresta sa sam... minimalne znicenou zbranou, v horsom pripade zdravim... :cry:

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

16.01.2015 10:37

Re: Lov s predovkami

StaM: Doplněn edit s vysvětlením na předchozí stránce. Když jsem na to dnes koukal, napsal jsem to fakt hodně příkře a na první pohled ne dobře rozlišitelně.

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

16.01.2015 14:44

Re: Lov s predovkami

Všichni, co čteme tyto stránky, víme, jak je předovka nepředvídatelná. Jeden den to jde skoro jednou dírou, za tři dny je to rozsypané od osmiček po desítku. A přísahali byste, že nabíjíte pořád stejně. Za ty roky je to rutina. Použijete novou pixli prachu a je to jinak. Berete prach ze spodku flašky, frakce prachu je jiná, drobnější, a na výsledku se to podepíše.
A další věc - první dvě rány z čisté hlavně jdou většinou jinak. Jak se tím vyrovnat.
Asi by to znamenalo nastřelit pušku tak, aby střelec věděl, kam mu první rána vždy půjde.
Přiznám se, že bych si na to netroufnul. Ale je fakt, že jsem se o lovecké použití nikdy nezajímal a stránky s loveckou tématikou vždy přeskakoval.

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

16.01.2015 17:13

Re: Lov s predovkami

Ale pendrek, mě to chodí furt stejně :) Pokud ne, jsou to chyby střelce. Ovšem chyby, který střelec dělá, na 50 metrů obvykle neodhalí. Chce to vyrážet na 100 a střílet jí hezky ve stoje. Neodpustí nic.
1% ovlivní puška a odlišnosti v náboji. 4% počasí. 95% střelec a hlavně NERVY. Protože u černoprachu je vývin rány oproti bezkouři pomalejší, je ovlivnění rány činností střelce samozřejmě větší.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

16.01.2015 17:27

Re: Lov s predovkami

Každý normální myslivec,či sportovní střelec si při změně nějakého komponentu,či náboje,nastřelí zbraň! :roll: :wink:
Je jedno,zda je to předovka,per.zadovka,nebo zbrań na jednotný náboj.
Krátká ,či dlouhá!


Reklama

Ratte
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 29.08.2008 17:06

12.02.2019 17:28

Re: Lov s predovkami

Něco málo o praktickém lovu s předovkou.

http://www.asp.g6.cz/lov-cernoprachou-predovkou/

Uživatelský avatar
Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1049
Registrován: 22.03.2007 14:12
Bydliště: Znojmo

13.02.2019 15:13

Re: Lov s predovkami

Příspěvek jsem přečetl víceméně na přeskáčku a ne dost důkladně. Zásadně jsem proti lovu zvěře předovkami, luky a dokonce kopími. Jsem proti lovu jako takovému, pokud je konán pro zábavu, vzrušení, nebo radost. A pokud je k lovu používána v podstatě primitivní zbraň, tak to už hraničí s hazardem. Nepřekvapilo by mě, kdyby se nějaká sorta lovců odhodlala lovit zvěř do pastí v podobě hlubokých zamaskovaných jam a zvěř pak dobíjela kamením a pazourkovými nástroji. Zbraně byly vyvíjeny proto, aby zabíjení bylo rychlejší, spolehlivější a efektivnější.To je můj soukromý názor a dospěl jsem k němu během svého dosti dlouhého života.
Teď něco k radě autora, jak bezpečně nosit perkusní zbraň nabitou. Rada s kouskem tvrdé kůže na zápalce přiklopené kohoutem je špatná. Hodně špatná, pokud to někdo chce riskovat, tak lepší by byla rozhodně měkká kůže. K iniciaci zápalky stačí někdy tlak na slož v ní. Vím o čem mluvím a stojím si za tím. Takže stačí třeba nechtěně klepnout s pažbou, nebo o kohout a může dojít k výstřelu. Neradil bych tedy tento způsob používat.

Ratte
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 29.08.2008 17:06

13.02.2019 16:55

Re: Lov s predovkami

V pořádku, Vás názor na lov plně respektuji, i když nesdílím. Konečně, nemusíte se obávat, že by se něco z toho zavedlo v ČR, zákony které to upravují jsou postaveny tak, že jejich změna zespoda je téměř vyloučena. I když, to s těmi pazourky je zajímavý nápad.

Jak jsem již psal na jiném fóru, tu radu s kůží mám z druhé ruky od lovců z USA, kteří to tak v praxi používají. Vzhledem k objemům jimi ulovené zvěře, a svého malého testu s perkusním revolverem, jsem o tom neměl důvod pochybovat. Nicméně uznávám určitou kontrovernost takového opatření. Koncem měsíce bych se měl dostat na střelnici, poprosím kamaráda s perkuskou aby jí vzal a udělám test. V případě, že se ukáže nebezpečí takového řešení, provedu změnu ve článku a uvededu to zde do vlákna.

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

13.02.2019 20:23

Re: Lov s predovkami

Nuž, článek jsem si přečetl.

Nejsem myslivecký mravokárce, ale střelit muflona na palici, křesadlem, použít výrazu, "že se tam plácal 5 minut" a že "zvěř byla okamžitě mrtvá" a ještě ke všemu se u toho kusu vyfotit v multicamu černejch gatích, to je síla i na mne... Pokud máš LL, tak bys ho asi měl vrátit... Ale dost o tom pochybuju...

Co mám já zkušenost, tak Maďaři si na tradice celkem potrpí, ale tady asi kvůli bankovkám zavřeli všechny oči a ještě to naháněli před lauf...

Bohužel, se mi potvrdilo pravidlo, že čím víc bankovek má lovec v kapse, tím je to větší vemeno... Čest výjimkám...

Ale proč to celé píšu... Nosit u perkusky kohout opřený na zápalku přes kůži je sebevražda. Naprostá většina zbraní má za tímhle účelem odskok, takže vymýšlet něco s kůží je blbost. Pád na kohout z metru a rána vyjede jako z praku, protože ta kůže to bez problémů přenese...

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

13.02.2019 21:15

Re: Lov s predovkami

Původně jsem ten článek vůbec nechtěl číst nebot jsem proti střílení zvěře pro zábavu všeobecně. Avšak po přečtení názorů ostatních jsem ho jen tak rychle přelétl, fuj,
to jsem se zase naštval jak tohle může někdo dělat a mít z toho radost.
Trochu jsem četl ten odstavec o prachu a mohu říct , že jsem již dlouho nečetl podobné bláboly, kdy pisatel neví co píše, pak bláboly o množství prachu a váze střely...pyrodex, a pod.

Ratte
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 29.08.2008 17:06

13.02.2019 22:20

Re: Lov s predovkami

: jpp

Chápu a respektuji, že takový lov nemusí být každému po chuti. Nicméně já jsem nevykonával právo myslivosti, nýbrž poplatkový lov, tudíž nejsem povinován omezovat se na tradiční myslivecký oděv. Zrovna ten multicam smock je na lov, z praktického hlediska výborný.

Proč je špatný zásah mozku? Jak jsem psal, kdybych měl dobrou možnost tak střílím na komoru, ale když se mi naskytl čistý výstřel na mozek, tak proč toho nevyužít? Při dobrém zásahu dojde k naprosté destrukci mozku. Ano, srdce ještě chvíli bije a je zde určitá svalová aktivita, jak jsem popsal, ( uznávám, že pro někoho nedostatečně citlivě a bez myslivecké latiny) ale smrt mozku a tedy samotné zvěře je prakticky okamžitá.

Nevím jak jiní Maďaři, s tímhle jsem se potkal v Africe, kam jezdím pro změnu s lukem a je to PH západního střihu.

Váš názor, nemyslím si to a pro informaci, boháč zrovna nejsem. Na Afriku začínám zpravidla šetřit hned jak přijedu z té předchozí a za cenu stovek hodin přesčasů.

Jak jsem psal výše, to s tou kůží jsem bral od zkušenějších. Udělám test, jeho závěry zde zveřejním a případně opravím tento bod v článku.

: FrankJ

Opět platí, že Vás názor na takový lov plně respektuji. Poprosil bych však rozvést, v čem konkrétně jsem se v pasáži o prachu a váze střel dopustil omylu. Pokud se Vaše připomínka ukáže jako relevantní rád zjednám nápravu.

Jirik.fx
Komerční inzerent
Komerční inzerent
 
Příspěvky: 143
Registrován: 06.02.2016 18:29

13.02.2019 22:34

Re: Lov s predovkami

Miliony lidí na celém světě loví zvěř pro "zábavu". Asi jenom naši myslivci to dělají z nutnosti, ale jinak je to vůbec nebaví. Proč to tak je? Protože část populace (především mužské populace) má lovecký pud. Prostě někteří z nás mají nutkání lovit. Buď ryby na prut, nebo jelena puškou. Nedá se s tím nic dělat. Je to to samé, jako když část populace má nutkání vlastnit palnou zbraň. Prostě ji chci a chci z ní střílet. Další část populace se tváří, že je to špatně, geneticky původně pravděpodobně sběrači, dnes například houbaři nebo návštěvníci nákupních center shánějících něco výhodně ve slevě. Mám silně vyvinutý lovecký pud, předovkou nelovím, ale nemám proti tomu žádné výhrady. Články se mi líbily. Někdy jsem autorovi i záviděl i když upřednostňuji výkonnou kulovnici s kvalitní optikou. Na druhou stranu se velice často potkávám s myslivci nastřelujícími své výkonné kulovnice s kvalitními optikami. Je mi z toho smutno. Být muflonem raději bych si nechal vystřelit mozek z hlavy předovkou na 10 metrů než se nechat trefit na "komoru" nebo někde poblíž naprosto nevhodnou střelou myslivce. Naštěstí mají myslivci psy na dohledávání, takže za hoďku za dvě bych to měl stejně za sebou. Už když jsem články četl tak jsem tušil, že autor bude pranýřován. Dle mého názoru naprosto neopodstatněně.

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

13.02.2019 23:37

Re: Lov s predovkami

ratte - tato literární práce je dobrá pro hospodské řeči,tady jsme na odborném foru.
Jen pár postřehů - čím menší číslo v zrnitosti tím větší zrno a obráceně ( 1Fg má větší zrno než 4Fg ), pravidlo 1/10 váhy střely platí jen pro sférickou střelu, ne obecně ! Ale vždy střela/prach dle výrobce! Proč použít jemnější prach pro menší kalibry ?
Mazání, polopravdy, jen mimochodem proč se vlasně používá mazání u černoprachých zbraní?
Minie,maxibaly - u nás normálně k dostání hotové ( např.Ares ) nebo licí kleště, stejné
jako v US, lovit s minií - nesmysl... atd. atd.
Vývrt, co to je pomalý vývrt ? Proč mají maxibaly spodní drážku menšího průměru ?
Mimochodem, kompresní strela vypadá úplně jinak než maxibal...
To fakt nemá smysl opravovat.

Ratte
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 29.08.2008 17:06

14.02.2019 2:26

Re: Lov s predovkami

: FrankJ

Kdyby o lovu s předovkou nějaký odborník, který tak loví něco napsal byl bych velice rád. Ušetřil bych si spoustu času a necítil bych potřebu to pak sepsat. Ovšem, stejně jako v případě mého článku o lovu krátkou zbraní, o tom nikdo nic nenapsal. Jsem toho názoru, že lepší něco než nic. Nemusíte se mnou souhlasit.

Zrnitost prachu :
Velikost zrn. Tady máte naprostou pravdu. Musel jsem to nedopatřením otočit během psaní hrubého textu a nějak to uniklo následné technické korektuře. Bude opraveno.

Dávkování prachu :
S použitím doporučené dávky prachu od výrobce jako něco od čeho se dá při laborování odpíchnout souhlasím a do článku doplním. To jsem vskutku opomněl. Nicméně sám jistě víte, že správná navážku na konkrétní zbraň a střelu je záležitost obsáhlého testování a jsem toho názoru, že pravidlo 1/10 - 1/5 je při hledání optimální navážky použitelné i pro ogivály, v případě, že se nepřekročí maximum uvedené výrobcem. - upravím.

Mazání - polopravdy :
U mazání jsem očekával nějaké reakce. Není to zrovna exaktní věda a receptů je mnoho. Také je téma mazání v internetových diskusích značně protěžované a je o tom obrovské množství textu. Přečetl jsem toho hodně a snažil jsem se o stručný výčet možností, uvedl jsem co používám a co se používá. Pokud v tom někde vidíte zásadní, škodlivou dezinformaci, prosím uveďte ji, provedu nápravu. Počítal jsem s tím, že odborníkům na toto téma můj text stačit nebude, ale byla by chyba to tam alespoň takto okrajově nezmínit. Ovšem zmiňoval proč je mazání důležité už mi v textu přišlo jako tahání dříví do lesa a zbytečné natahování textu. V tom se mnou ale nemusíte souhlasit.

Lovit s minii - Nesmysl :
Proč je to nesmysl? Loví se s tím. Mohu to doložit zdroji.

Co je to pomalé stoupání vývrtu :
Vývrtům je věnována celá část kde je, řekl bych, více než dostatečně vysvětleno co je to pomalé stoupání, včetně obvyklého rozmezí a vysvětlení funkce. Pokud narážíte na samotný výraz "pomalý vývrt" tak uznávám, že se asi nejedná o přesné pojmenování, ale jsem si jistý, že běžný čtenář s tím dokáže pracovat.

Proč mají maxiball spodní drážku menšího průměru :
Citace z článku :
"Má obvykle tři vodící žebra s odstupňovaným průměrem, pro snadnější a přesnější nabíjení, u dna je průměr nejmenší a měl by jít vložit do hlavně bez odporu, u čela je zase největší a tam by se již měl zařezávat do drážek"
Vy v tom odpověď nevidíte?

Maxiball nevypadá jako kompresní střela :
Maxiball funkcí spadá pod množinu kompresních střel. Mám to hned z několika zdrojů, protože o tom na jednom fóru proběhla pře a musel jsem si být jistý.

To fakt nemá smysl opravovat :
Pro Vás jistě ne, sportovním lovem dle svých slov pohrdáte a technická stránka věci, pro Vás zřejmě není nová. Nicméně pomůže to těm, co by rádi takový lov zkusili.


Jirik.fx.

Lépe bych to nenapsal.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 25.05.2009 21:40

14.02.2019 11:15

Re: Lov s predovkami

Mě se ten článek líbil. Soustu věcí sice třeba dělám jinak, ale jako populárně naučný článek to jde. Navíc autor šel s "kůží na trh", to musím ocenit.

Je jasné, pokud někdo má vychytaný způsob střelby z jeho předovky, na kterém pracuje 10 let, tak má možná jiný postup a iné názory, proč ne.

K dávkování prachu, ano, existují doporučení výrobce, a pak je lidové doporučení, že pušku je třeba nakrmit. Já dávám cca 1/3 hmotnosti střely (tedy Vesuvitu). Švýcarákem to ale bude jiné kafe. Váha 1/10 lze tak do revolveru, do pušky klidně 3x více. Navíc, laborace pro lov je potřeba na výkon při určité přesnosti, při terčové laboraci třeba na 50m jde jen o tu přesnost a výkon není potřeba. Pedersoli třeba doporučuje pro Kentucky pušku v .45 dávkování od 2g do max. cca 6g černého prachu, nevím ale jakého, přitom kulička .45 má necelých 9g. ... výrobce Pedersoli publikuje podrobné tabulky pro všechny svoje zbraně a jejich různé ráže, vždy doporučenou a maximální dávku prachu, a doporučený průměr střely a flastru.

Poslední moje poznámka je spíše taková filozofická: pokud se někomu prudce nelíbí lov pro zábavu, nebo přímo poplatkový lov, na který můžeš klidně jít v růžovém kloboučku, tak ten článek nemusí číst, aby mu zbytečně nezvedal tlak. Když budu vegetarián, taky nepolezu očumovat do řeznictví, ne? .. tím chci říct, recenzujte a kritizujme mu raději praktické věci ve článku, ne emociální.

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 455
Registrován: 21.07.2014 7:56

14.02.2019 21:50

Re: Lov s predovkami

Wdog - Pedersoli považuje za základ prach Swiss a pro cal 45 zrnitosti 3Fg.
Což tomu odpovídá i Goex a nahražky jako Pyrodex nebo 777.

Předchozí

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků