Jarda K
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 170
Registrován: 04.01.2016 16:22
Bydliště: Vlašim

16.12.2018 13:13

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Jak byla dlouho ve výzbroji 1911A1? TT33, P08, P38 alias P1 ????

Jsme nejbohatší stát na světě! Frekvence přezbrojování zrychluje...

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

16.12.2018 13:13

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Nechci pochybovat o relevanci těchto informací, ale pochybuji, že jakýkoliv voják byl schopen vystřílet z jedné zbraně 7 K, aby ověřil její životnost i vzhledem k tomu, že exponované útvary, kde se střílí mají povětšinou Glocky. Navíc balistická životnost hlavně je podle ofiko webu A ČR výrobcem uváděna na 1500 ran. Pokud tohle mají ve smlouvě, tak potěš koště...

Zdroj:http://www.73tankovyprapor.army.cz/fotogalerie/9-mm-cz-75-sp-01-phantom

Phantom je prostě sračka, která v době svého vzniku byla dávno za zenitem. Plastový rám u 75 měl smysl počátkem 90. let ale zavádět ho v roce 2020 masově do výzbroje.

Takhle to hold dopadá, když se prosadí něco bez výběrového řízení. Kdo chce, může si za domácí úkol nastudovat, jak se dostal Phantom do výzbroje... Když si to člověk projde, tak by se pozvracel :cry:

Uživatelský avatar
certik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 444
Registrován: 30.12.2007 14:53

16.12.2018 15:58

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

nechci vypadat jako nenapravitelný optimista, ale ten údaj na výše uvedeném odkazu musí být překlep, podle mého mínění tam mělo být aspoň 15.000 ran...snad... :D

filmovymaniak
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 407
Registrován: 13.02.2005 16:25

16.12.2018 17:13

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Ahoj,
v tom článku na Euro je možné vypočítat cenu za 1 kus
5500 Ks stálo 61 milionů bez DPH
11091 bez DPH za kus

Nepamatuji se za kolik si ji mohl tehdá koupit civilista a za kolik příslušník se slevou pro ozbrojené složky

Kolik AČR zaplatí dnes :shock:

P.S. ten útvar byl v Žatci, pandury

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

17.12.2018 14:54

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Předně bych chtěl pozdravit přispěvatele "jpp", jehož komentáře mám rád a už dlouho jsem od něj nic nečetl…. :D

O tomto kontraktu se již delší dobu spekuluje, jde v podstatě o završení toho, co jsme zde s jpp už dávno psali, a to, že hromadný nákup podřadné výzbroje z tehdejší produktové ofenzívy CZUB do A ČR po roce 2001, byl nejen vyhazování peněz daňových poplatníků, ale vytvářel všechny předpoklady pro další vynucené předčasné přezbrojení na kvalitativně lepší zbraně.

V případě útočné pušky to bylo jasné, Bren 2, v podstatě po pár letech, nahrazuje u A ČR drahou a nezdařilou CZ 805 Bren. U pistolí jsem očekával, že MO ČR pořídí CZ P 10, což by odpovídalo i některým aktuálním interním dokumentům A ČR. Možná to bude jako v případě Brenu 2, kdy ještě podklady ke kontraktu obsahovaly název CZ 805, a pak se najednou, napřímo, nakoupily součástkově nekompatibilní CZ Bren 2, se zdůvodněním migrační krize…. :twisted:

Možná se jim to nezdařilo díky výhradám vládní komise pro veřejné zakázky, ono zdůvodnit podle zákona (znění pro úsek obrana a bezpečnost) nákup nového, součástkově a manipulačně odlišného typu pistole, napřímo, bez výběrového řízení, a to v počtu celých 19 000 kusů, to už by byla opravdu vrcholná alchymie. :mrgreen:

Daleko jednodušší je argumentovat speciálním paragrafem, že nákup odlišných zbraní od jiného dodavatele by způsobil nepřiměřené technické potíže při provozu a údržbě…(tedy chci dokoupit to, což už mám zavedené....). Je zajímavé, když totéž a o celé řády v menším objemu (pár stovek zbraní) udělá P ČR, např. v případě Glocků, tak CZUB hned ječí jako protržená….. :mrgreen:

Stížnost na krátké periody přezbrojování u tuzemských ozbrojených složek jsou oprávněné, hlavní příčinou je nákup zjevně druhořadé výzbroje, nevhodné a problémové už v době jejího zavádění (chce to holt konkurenční prostředí a skutečné srovnávání produktů na trhu). A to jen málokdo ví, že např. v případě pistolí vz. 52 a vz. 70, se obměňovaly i tyto pistole, často po minimálním zatížení, byla to náhrada vz. 52 za vz. 52, či vz. 70 za vz. 70…. :shock:

Kdo čte genezi o policejní CZ mod. 75 D Compact (a některé jednotlivce mé komentáře opravdu iritují…. :mrgreen: ,jak se říká: pro pravdu se člověk nejvíc zlobí.... :mrgreen: ), tak pochopí, proč chtěla P ČR už v polovině 90. let otevřené výběrové řízení a když se to po několikaletém souboji s tuzemskou klientelisticko-korupční hydrou nepovedlo, proč P ČR nadále trvala na svých požadavcích (už měli po desetiletích dost divadla, kdy CZUB s velkou slávou dodá ozbrojené složce státu nové zbraně, přitom reálné „výkony“ pistolí o celé třídy zaostávají za deklaracemi, a po pár letech se již uvažuje o dalším přezbrojování…. :evil: ) Kdo sledoval výsledky CZ mod. 75 D Compact v původní, CZUB nabízení podobě, tak se mnou bude jistě souhlasit, že tohle koupit, tak i P ČR musela už dávno přezbrojit! :shock:

Armáda si doposud opravdu neuměla vybrat pořádnou pistoli, není divu, lokajský přístup k politickým přáním není příliš efektivní model k prosazení svých potřeb…, jediná výjimka byl Glock, jehož další větší nákup byl ale politicky, na podnět CZUB, v podstatě zablokován :evil: a hromadně, opět na základě vládního usnesení, si MO ČR napřímo pořídilo problémové CZ 75 SP 01 Phantom, které z počátku, díky evidentním vadám rámu (zejména nevhodný polymer) vykazovaly pro uživatele doslova smrtící vady (především v mrazu). :shock: :evil: :mrgreen:

A to měla CZUB i MO ČR velkou výhodu v know-how, získaném při letitém vývoji a výrobě policejních CZ mod. 75 D Compact, které CZUB využívala celá léta, a to i u sportovních pistolí. Železo by mělo být celkem dobré, technologicky a materiálově srovnatelné, ale stačilo přidat nezdařilý polymerový rám, a už byly léty, pro stát dost draze (škoda min. 100 mega), a pro CZUB s velkou ostudou, nabyté zkušenosti doslova znehodnoceny… :shock:

Mj. Phantom měl být původně, ještě s kovovým rámem, pistole pro speciální jednotky P ČR. Přesto, jak hrozně se CZUB k P ČR chovala, dostala, tuším snad v roce 2002, poté, co se tam objevilo pár zdánlivě normálních lidí, nabídku na vývoj pistole v plné velikost, s lepšími parametry než CZ mod. 75 D Compact, životnost nad 20 000 ran….. :shock: Jenže CZUB začala P ČR dodávat vadné pistole CZ mod. 75 D Compact, jejich vady zapírala, lhala, vyhrožovala, a vůbec se chovala krajně nekorektně, a tak se v P ČR nas…. a koupili si Glocky… Vývoj této pistole CZ s plnými rozměry pak pokračoval v CZUB bez vlivu P ČR a výsledný produkt nakonec skončil na MO ČR…. dobře jim tak…. :mrgreen:

Laťku pro životnost sériové výroby služebních pistolí v CZUB stanovil policejní compact, z původně, spíše „papírových“ min. 8000 ran, na min. 15 000 ran. Jak dlouhá a těžká k tomu byla cesta, ví ten, co si čte mé komentáře… :mrgreen:

Co se týče ceny a životnosti, je srovnání u pistolí zavedených v A ČR celkem jednoduché:

CZ 75 SP 01 Phantom a Glock 17 stojí ozbrojené síly v podstatě stejně, jak zde někdo uvedl, tuším okolo 13,5 tis. Kč s DPH s tritiovými mířidly. U Phantoma je garantováno, alespoň bylo, min. 15000 ran, u Glocka 17 min. 40 000 ran. V praxi se však mohou tyto „nůžky“ ještě více rozevřít.

Když sečteme nákupy pistolí pro MO ČR, tuším po roce 2011, tak je to již cca 18 400 + 19 000 = 37 400 pistolí pro cca 23 000 člennou armádu + zálohy do 6000 lidí… a to k tomu nepočítám ještě nákupy Glocků, nějaká ta tisícovka (údaje jsem nikde pečlivě neověřoval)….

Předpokládám, že naprostá většina původně pořízených Phantomů nebude ani na 25 % plánované životnosti…. a hodně střílející speciálové mají většinou Glocky. V A ČR to mohli vyřešit podobně jako v P ČR, intenzívně střílející disponují Glocky, ostatní Phantomy, jenže v kapitalismu se musí peníze otáčet, a tady to platíme přece my, daňoví poplatníci… :evil: Ono je v tom ještě jeden problém, ty tisíce Phantomů s původním materiálem rámu, nepatří do ozbrojených složek, ale tak maximálně hobíkům na hraní, a tak se jich musí nějak zbavit! :twisted:

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

18.12.2018 14:16

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Jelikož hromadný nákup zbraní z produkce CZUB je odůvodněn dle materiálu čj. 1115/18 takto:

§ 29
Obecné výjimky
Zadavatel není povinen zadat veřejnou zakázku v zadávacím řízení,
s) jde-li o veřejnou zakázku, jejímž předmětem je výroba vojenského materiálu nebo obchod s ním, a tento postup je nezbytný k ochraně podstatných bezpečnostních zájmů České republiky, přičemž tento postup nesmí nepříznivě ovlivnit podmínky hospodářské soutěže na vnitřním trhu Evropské unie s výrobky, které nejsou určeny výlučně k vojenským účelům,

očekávám, přes argumenty v tisku, dodávku produktů CZ Bren 2 a CZ P10… Bude to patrně podobné, jako při přechodu z CZ 805 na Bren 2…(důvod migrační krize…. :shock: :twisted: :mrgreen: )

Nad zdůvodněním odborníci na ZVZ kroutí jen hlavou, neboť pušky a pistole jsou běžně dostupným vojenským materiálem, produkovaným v celé řadě zemí světa, včetně spojenců v rámci NATO, a jejich přímý nákup nezbytný k ochraně podstatných bezpečnostních zájmů ČR evidentně není, přičemž je zřejmé, že přímé přidělení zakázky na dodávku desítek tisíc ručních palných zbraní podmínky hospodářské soutěže na trhu EU nepříznivě ovlivní…. (pušky a pistole nejsou produktem výhradně určeným pro vojenské účely, ale i pro bezpečnostní sbory a pistole i pro civilní sektor). Takže podmínky zákona nejsou naplněny jak v první, tak ani ve druhé části odstavce… :shock:


Reklama

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

18.12.2018 15:53

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Jako pokud by koupili fakt P10 tak by se dalo říct, že že je to ještě ta nejlepší varianta z možného... Jenže tolik rozumu nikdo nemá, takže to bude Phantom... Ach jo... :roll:

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

18.12.2018 16:00

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Viděl jsi jak vypadá P 10 po 15 tisících? Šrot.

filmovymaniak
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 407
Registrován: 13.02.2005 16:25

18.12.2018 16:56

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Ahoj,
máte někdo bližší a aktuálnější info co to bude za pistole. Phantom nebo p-10?
Já jen že v katalogu pro ozbrojené složky Phantom vůbec není.

Viděl někdo jak vypadá Phantom po 15000 ranách?

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

18.12.2018 20:16

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

1. Phantom se v podstate jiz nevyrabi.
2. CZUB ma zajem na prodeji a referencich sve nove nosne pistole CZ P 10, ne na obnove vyroby jiz davno zastaraleho Phantomu.
3. CZ P 10 je uvedena v internich dokumentech ACR.
4. Kdyby chteli jen dokoupit to, co uz maji ve vyzbroji, tedy Bren a Phantom, mohli zvolit mnohem mene konktroverzni zpusob nakupu dle "unifikacniho paragrafu", coz by prakticky neslo nijak napadnout. Oduvodneni je vsak dle par. 29, pism. s), a to zadavatele podminkou nakupovat zbrane vyhradne do vyzbroje jiz zavedene nesvazuje.
5. Kdo tu ve skutecnosti ridi vyzbrojovani A CR, ustraseni a velmi lokajsti urednici MO CR, nebo manazeri CZUB....

Tot muj zaver.

Baske
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 186
Registrován: 01.06.2008 13:53
Bydliště: Praha

18.12.2018 20:22

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Glock1719 jdi se podívat do Avimu, mají tam P10, který mají nalítáno celkem dost a šrot to není...

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

19.12.2018 8:43

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Jj, zrovna v Avimu jsem s jednou takovou P10 nedávno střílel a chodila teda parádně, rozhodně žádná vylítaná a rozhrkaná ludra :-)

Jo a Phantoma s cca 13000 ran jsem v ruce měl - šlo o kus u kterého majitel naprosto kašlal na údržbu - lauf pokusaný od koroze, vevnitř hnojník že i v plastové popelnici na komunál je čistějc a unavená vratná pružina, která již měla co dělat aby vůbec ten bordel přetlačila do uzamčené polohy, no a k mému naprostému úžasu ta pistole přece pořád střílela, trefovala a nic z ní nepadalo. Jen mi jí bylo teda fest líto...

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

20.12.2018 19:55

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Tak se to potvrzuje, pres blaboly tisku jiz dva relevantni zdroje potvrzuji, ze MO CR bude nakupovat CZ P10. :D

Stejna finta, jako pri nahlem prechodu z CZ 805 na novy model Bren 2, medialne se hovori o dodavkach jiz zavedeneho produktu a pritom se potichu a bez vyberoveho rizeni zavadi novy model.... :shock:

Takze celou armadu, a to opakovane (puvodni a nova generace zbrani CZ) dali behem par let s jednim naprosto zmanipulovanym tendrem na dodavku CZ 805 a jinak uz jen sama vladni usneseni. :mrgreen:

A na jinych chteji, aby soutezili (resp. kupovali od CZUB) bez ohledu na to, zda je to v zaverecne fazi prezbrojovani bezpecnostniho sboru odborny a ekonomicky nesmysl.... :twisted:

Uživatelský avatar
certik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 444
Registrován: 30.12.2007 14:53

20.12.2018 21:00

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

for DPMS

nevíš, jaká to bude verze, zda P-10 C nebo P-10 F ? Koketuji s myšlenkou na koupi P-10 F, ale chci tak rok počkat, až se vychytají mouchy... kdyby byla v armádě, mohlo by dokončení vývoje být rychlejší... :D

shotgun75
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 48
Registrován: 05.12.2012 17:30

21.12.2018 13:31

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Já teda nevim, zavádět pistoli s "nečitelným" bicím mechanismem do armády? V týhle banánový republice projde snad úplně všechno. Takže obě osobní zbraně vojáků, tedy útočná puška i pistole budou produkty, které nezvítězily v žádném výběrovém řízení. A mě osobně by zajímalo, jestli tyhle zbraně prošly nějakými vojskovými zkouškami(spolehlivost, přesnost, životnost, náchylnost na poruchu při znečištění, funknčnost při pádu z definované výšky, bezpečnost provozu atd.). Kdysi to v armádách obecně bývalo zvykem. Nicméně i tak si myslim, že změna pistole bude k lepšímu. Doufám, že na rámy pistolí už dávají místo tvrzené pryže kvalitní plast. :shock:

VitaSVT40
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 320
Registrován: 18.04.2010 13:17

21.12.2018 14:28

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Tu myšlenku s "nečitelným" bicícm mechanismem byste měl rozvést. Od doby co je na trhu Glock jsou kohoutové pistole v armádě přežitek. Zrovna u Phantoma se často stává, že se po prolézání bordelem v lese kohout sám plně napne, to na klidu nepřidá. Občas se pod něj dostane větévka, stébla trávy a případný výstřel není bez vyčištění možný.
Navíc voják přeci má přehled o stavu zbraně, ví jestli uváděl pistoli do stavu "nabita" nebo "připravena". Další bonus je, že odpor spouště při první ráně stejný jako při dalších.
Někteří vojáci se prostě nesmíří s prvním DA výstřelem u Phantoma.

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

21.12.2018 14:40

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

No ja osobně z těchto SF bouchaček nikdy neměl nejlepší pocit při náboji v komoře a pistoli na opasku. Jako sorry, ale mít na opasku nadrcnuto a na spoušti 2.5kg, bez jakékoliv pojistky... to rovnou můžeš nosit nezajištěnou 1911 s nábojem v komoře a napnutym kohoutem :-) Já teda dávám přednost první ráně v DA a všechny ostatní hezky v SA, navic když je čas, tak je to nejmenší si přecvaknout palcem kohout z DA na SA. Prostě SA/DA dává zkušenému střelci víc možností a vnější kohout větší přehled nad stavem zbraně. Lepší, než nějaké výstražníky.

A místo P10 bych raději bral P09. Za mě jsou tyhle SF pistole jen hůř chodící SAčka :-D Joo, jiná je to u Glocku v USA NY, kde maj na spoušti 5kg, ale tam zas bych příliš neocenil, že má první spuštění stejnou charakteristiku jako všechny ostatní :-D

VitaSVT40
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 320
Registrován: 18.04.2010 13:17

21.12.2018 14:49

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Není SF jako SF .) Zrovna P10 má úderník pouze předepnutý, tak jako glock. Takže po nabití náboje do komory je úderník od zápalky asi 3mm. Pro jeho úplně natažení (o cca 9mm) musíš plně stisknout spouť. To se ti nestane jen tak omylem, nebo třeba při pádu.
Takže tvůj příměr není správný, je to jako bys nosil nadrcnutou 1911 s kohoutem na pojistném ozubu.

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

21.12.2018 15:19

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Nesouhlasím, z P10 jsem již něco taky nastřílel a Glocka taky doma mám, ale upřímně, stříli se mi s nima dobře, ale zrovna u P10 mi chod spouště pro úplné dopnutí úderníku příjde již dost krátky a malou silou na spoušti. Na střelnici je to fajn, ale na nošení ve stavu nadrcnuto, nic pro mě.

Jasně viňuňaný SA na 1kg na spoušti to námá ale jak se to liší od spousty standardních SA které jsou z výroby taky na 2.5 kg ?

spadnutí úderníku z ozubu neřešim (při pádu...atd), od toho máš blokaci úderníku.

shotgun75
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 48
Registrován: 05.12.2012 17:30

21.12.2018 16:00

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Tak k tomu "nečitelnému" mechanismu u Glocka to byla ironie. Použil jsem pouze slova, kterými se ke Glocku svého času(před vyvinutím vlastní SF pistole) vyjadřovali lidi z CZUB. Teď budu OT, ale jinak SF pistole jsou samozřejmě velmi vhodné pro službu u ozbrojených složek. Výhody-stejný odpor na spoušti u prvního i druhého výstřelu, kompromisní délka i odpor spouště, který přispívá k bezpečnosti při manipulaci, přesto ještě dává šanci na slušný přesný zásah. Možná máte také info, že tuším policejní sbor New York si dělal studii z reálných použití zbraně jejich policisty a dospěli k názoru, že nízkou úspěšnost zásahu pachatelů policisty ze služebních zbraní způsobuje několik faktorů-stres, nedostatečný výcvik řadových policistů(ano i v USA) a mimo jiné velký odpor DA spouští jejich služebních zbraní, v případě Glocku jejich speciální NY stojina spouště s odporem tuším 4.5 kg. Tedy v případě služebních zbraní je každý extrém špatný, jak dlouhá a těžká DA/DAO spoušť, tak spoušť s parametry mířenkářského speciálu. :!:

PředchozíDalší

Obsah fóra / Krátké zbraně / CZUB+CZ Strakonice+ZVI+Alfaproj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník