Uživatelský avatar
45fan
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 149
Registrován: 08.08.2017 14:46

29.10.2018 10:08

Re: Jsem normální?

... hlavně se z toho neposrat...

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

29.10.2018 11:37

Re: Jsem normální?

Bohemud
mám kámoše , že kterýho si utahuju, že je úchyl, poněvadž už měl všechny modely Glocka min 5x :D
holt jen nakupuješ impulzivněji než je úplně běžné, není na to norma.
Pokud Tě to ekonomicky neohrožuje, OK, prima že Ti to vrtá hlavou, poněvadž "cvoci" o sobě obvykle nepochybují.

Myslím, že kdyby jsi se věnoval konkrétní střelecký disciplíně, klesnul by jen počet nakupovaných a prodávaných zbraní, asi bys neušetřil poněvadž zbytek by šel do střeliva.

S tím půjčováním peněz , ať hodí kamenem, kdo si nikdy od kámoše nepůjčil krátkodobě pár tisíc na kvér jehož cena dočasně převýšila volný úspory a "nutně jste jej potřebovali"
nebo kámošovi nepočkali se splacením, když něco "nutně potřebného " nakupoval od Vás.

volně ocituji klasika
"půlku peněz jsem utratil za bouchačky, zbytek za chlast a holky, nelituji ani centu" :D

Jarda K
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 170
Registrován: 04.01.2016 16:22
Bydliště: Vlašim

29.10.2018 12:34

Re: Jsem normální?

Ale je to paráda, ne? Že když má někdo taková nutkání jako autor vlákna, tak těm nutkáním může popouštět uzdu. Je to jen důkaz, jak dobře se nám žije. (A proto se to Juncker a jeho melody boys snaží změnit.) V dobách minulého režimu, by autor vlákna měl za sebou jstě už několik trestů za nedovolené ozbrojování. :P
Važme si doby v které nyní žijeme.

Uživatelský avatar
45fan
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 149
Registrován: 08.08.2017 14:46

29.10.2018 12:43

Re: Jsem normální?

Na druhou stranu, možná ti i dost lidí závidí. Po pár letech už tě asi nic moc nepřekvapí. Hodně toho víš a nemáš si z kým na úrovni pokecat...pistole, revolver, přebíjení, BP, dlouhá, brokna a kruh vzrušujícího poznání se pomalu uzavírá... (nemluvím o sobě, jsem zelenáč)

Bohemund
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 193
Registrován: 29.04.2013 6:54

29.10.2018 14:57

Re: Jsem normální?

Já jsem taky vlastně stále zelenáč, poněvadž i když jsem vystřídal kdeco a vyzkoušel toho moc, tak nejde říct, že bych všemu plně rozuměl a byl nějaký odborník na slovo vzatý. Navíc některé zbraně se u mě ohřály měsíc, dva a šly dál do světa, aniž bych z nich vystřelil aspoň 50 ran.

Je ale pravda, že něco o zbraních už asi vím. V
práci působím dojmem nenápadného, nekonfliktního člověka, kterého si ostatní všimnou snad jen o pauze, když mezi nimi stojím ve frontě na kávu u kávomatu. Do rozhovorů kolegů se moc nezapojuji, zvlášť když vidím, jak se jeden před druhým vychloubají, dělají ramena a přitom jsou vlastně ve své omezenosti k smíchu. A já jim asi připadám jako obyčejný pacifista, pravdoláskař, sluníčkář, havloid a možná i humanista demokrat. Ale jen do určité doby.

Když se onehdy v práci předháněli v debatě při svačině a snažili se jeden druhého trumfnout svými "vědomostmi" typu že ráže je to a to a kalibr 7,65 je silnější než 7,62, protože je to vlastně vyšší číslo apod., tak jsem se škodolibě vmísil do hovoru s tím, že je velký rozdíl mezi 7,62x25 nebo x39 a že údaj 9mm Luger neznamená, že se střela zaryje maximálně 9mm hluboko do železného terče (jak se oni domnívali) :)

Koukali na mě nevěřícně a zmohli se jen na tupé "Ty o tom něco víš?" A já skromně a s netajenou ješitností odpověděl: "No, tak trochu tomu rozumím."
A pak, když se na mě dívali a mysleli, že ze mně vypadnou nějaký nesmysly, tak jsem jim naservíroval všechno možný - evropské a americké značení ráží, rozdíl mezi gramy, grainy, výrazy typu FMJ, Wadcutter, ogivální a sférické střely apod. A když jsem viděl, že jejich mozky už nestíhají a ten největší frajer, aby neztratil před ostatními tvář mi chtěl v něčem oponovat nebo mě doplňovat, tak jsem ho usadil s tím, že to co říká je nesmysl, což ví každý závodní střelec, tedy i já, protože jsem pár let střílel závodně, ale že ani já nemůžu vědět všechno, protože mám zbroják teprve 13 let a zeptal jsem se, jak dlouho má ZP on.

Ano, tím jsem ho zesměšnil a zahanbil, protože většině přítomným došlo, že tam plkali kraviny o věcech, o kterých neměli potuchy.

Upřímně se za tuto scénu trochu stydím, protože když jsem je tam takto "školil" cítil jsem radost nad tím, jak jsem nad nimi, a že se jim vlastně v tu chvíli chlubím a frajeřím já. Přitom jak jsem uvedl výše, nejsem znalec ani odborník a leckdo ze střelců toho ví mnohem víc, zvlášť, když jde o detaily. Zkrátka ale potřeboval jsem si i já dokázat před ostatními, že něco znám lépe, než ostatní. A tahle potřeba pramenila z pocitu nízkého sebevědomí, které jsem si v minulosti sám v sobě vypěstoval, ale to je zase jiný problém, který ale s mým nezřízeným nakupováním a prodáváním určitě také souvisí.


Ale zpátky k mojí/naší normálnosti - Ano, je pravda, že se máme vlastně skvěle. Můžeme si pořídit skoro co chceme a otázka je jen ve výši peněz. Žehráme na to, že nějakou bouchačku vyprodali nebo sem nedovážejí náhradní díly anebo že zdražili to a ono. Ve skutečnosti je to zlatý věk legálních zbraní u nás, protože to co můžeme nyní si koupit, o tom se našim otcům nesnilo. Pamatuju se, jak můj táta myslivec si podpultově vyjednal kolem roku 1990 zahraniční kulovnici a všichni mu ji záviděli, protože znali jen pár modelů CZ a ZH.

střeleček
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 172
Registrován: 11.12.2009 0:10
Bydliště: Českobudějovicko

30.10.2018 20:27

Re: Jsem normální?

ad Bohemund: Dokud to bylo "o zbraních jako zboží", to je věc zcela privátní, je-li zachován zákonný rámec. Ale ta kapitola o "vyškolení" nevědomců se mi osobně vůbec nezamlouvá a myslím, že nejenom mně. To zavání "knoflíkovou válkou"(pro mladší, co neznají kultovní film - jde o poměřování pinďíků mezi kluky) a v této podobě nesvědčí o psychické rovnováze!


Reklama

Jarda K
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 170
Registrován: 04.01.2016 16:22
Bydliště: Vlašim

30.10.2018 21:27

Re: Jsem normální?

Psychoanalýza na dálku? To jste si mohl klidně odpustit... To by se i na základě vaší snahy vám také nechalo něco přišít.

Uživatelský avatar
veselka
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 254
Registrován: 15.09.2006 13:32

09.11.2018 18:05

Re: Jsem normální?

Také jsem otočil pár zbraní. K některým zbraním jsem se i vracel. Nicméně po čase jsem začal zapojovat rozum :-) a zjistil jsem, že ideální zbraň neexistuje. A že je zbytečné tratit peníze.

Takže každou zbraň mám na konkrétní účel:
1.nošení,
2.přesné míření,
3.užitek z ráže,
4.užitek z konstrukce/líbivost,
5.home defense,
6..... atd.

A jsem v rovnováze :-)

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

10.11.2018 21:09

Re: Jsem normální?

Hele, znám člověka, co koupí zbraň (klidně za desetitisíce), totálně ji domrdá, tu hrábne pilníkem, tu flexou, pažbu řízne, rašplí ohobluje a pak ji za zlomek hodnoty prodá. Málo kdy z toho stihne dát víc než 200 ran.
Takže, jsi celkem případ pro Doc. Chcholouška, ale jsou lidi, na které ani zdaleka ještě nemáš
:lol:

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

12.11.2018 11:13

Re: Jsem normální?

JPP > Teď je otázka, jestli je větší blázen ten co tu zbraň totáleně "domrdá" nebo ten co jí od něj koupí :-D

Bohemund > Hele já ti poradim. Kupuj zbraně jen takové co mají cenu. To jest pokud možno, ať ta zbraň má historickou hodnotu a technicky je v pořádku, pak už si jen hlídej pořizovací cenu, ať jí ve sběratelské horečce nepřeplatíš. Pak i když za čas zjistíš že ta konkrétní zbraň do které ses zbláznil, neni uplně tvuj šálek kávy, tak jí bezproblémů prodáš za stejný peníz a nebo i násobně větší, záleží jak dlouho jí necháš u sebe odležet. Ono, když víš co kupuješ a za kolik to kupuješ a dáš tomu čas, tak jsou většina sběratelských zbraní líp uložený peníze s větším úrokem, než ta trága, co ti dneska za úrok dá většina bank ;-)

Dám ti příklad, kup novodobou pistoli 1911 od nějakého soudobého výrobce nějaký ten rok z ní střílej a abys jí prodal, tak budeš muset s cenou dolu. Konec konců, abys jí prodal tak budeš muset cenu shodit i když jí jen koupíš a hned se rozhodneš, že jí prodáš, páč u novovýroby ti nikdo nedá ty samé peníze za něco z "drůhé ruky", co si za ty samé peníze může jít koupit do krámu. No a naproti tomu kup za rozumný peníz (25 až 30 kkč) origo válečnou M1911 A1, nemusí být v top stavu, může již být i dost jetá a lauf už taky nemusí být uplně zrcadlo ale je důležité, aby byla pokud možno nenapadena kutilem a tuzingem :-) Pak jí za ty samé peníze bezproblému znova prodáš a když si jí pár let podržíš, tak patrně prodáš i za víc, neboť u starých zbraní hraje čas v tvůj prospěch a je to o omezené nabídce - tyhle zbraně se prostě už jen tak na pultech kdejaké prodejny se zbraněma nevalejí ;-)

Je to ale taky o vnitřní disciplíně, počitej s tím, že ne každý inzerát na který se rozjedeš skončí šťastným nákupem. Mnohdy si ten svůj kousek prostě musíš vyčekat a z pár inzerátů se budeš vracet s prázdnou a sklamaný, protože zbraň prostě neodpovídala tomu co ti k ní řekl její majitel a nebo v reálu byla již zubem času napadena víc než se z fotek zdálo. Mnohdy to ani nemám oněm majitelům za zlé, fotky prostě klamou a vždy to chce hodnotit, až v momentě, kdy držíš zbraň v ruce a to že se původnímu majiteli zdála v pohodě, nebo že toho a onoho si ani nevšiml, se taky nedivim, páč hodně lidí v podstatě ani skutečný technický stav zbraně prostě zhodnotit nedokáže. Holt někdy i nejakou tu kačku projezdíš, než narazíš na ten pravej kousek. Ale co, i to ježdění po kvérech je zábava, prostě si uděláš tu a tam hezkej vejlet po republice, kteréj tu a tam skončí koupí hezké bouchačky, která nejen že dobře střílí, ale čim dýl jí máš, tim víc roste nahodnotě ;-)

PS: Jo a nesmíš to teda chtit prodávat zrovna v době, když onoho konkrétního kusu zrovna třeba ZS doveze do ČR bambilion. Ale ani to neni trága, většinou stačí počkat, až vyprodaj to co maj a ceny zase začnou hezky lézt na původní hodnoty.

Předchozí

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků