Uživatelský avatar
rotwajlerdick
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 517
Registrován: 09.04.2010 20:11
Bydliště: plzen

28.03.2012 22:37

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

ja vim ze toto je lepsi.budu ale uplny zacatecnik.takze si myslim ze muj ruger je bytelnej dost a pro zacatek 357m prebijet neni spatny.nevim zda u toho vydrzim a zvladnu to i psichycky,nejsem clovek setrnej a vsemu dopravam.a v tutom pripade to neni dobry.mam uz vahy z davnych dob a par kamaradu co mne snad usmnerni.jakejkoliv lis bude urcite lepsi volba,ale je to tisicovka za nej a druha za matrice a nevim zda to budu delat....takze tu jednu tisicovku bych ozelel a podle toho co se bude dejt bych se rozhodl zhda poradne vybaveni ci ne. :roll:

Uživatelský avatar
alfonss
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5573
Registrován: 22.11.2005 20:24
Bydliště: Brno-venkov

29.03.2012 11:29

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

právě jako začátečník bys měl mít něco, co do jisté míry eliminuje Tvoji nezkušenost, u tohodle mě napadá zpousta možností jak "něco doku*vit"...

Uživatelský avatar
Hungry
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5206
Registrován: 22.01.2004 20:00
Bydliště: Otrokovice

29.03.2012 12:20

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

Tady se říká: "Kdo chce kam, potom at nebrečí..." To bude takový vopruz, že by mi to znechutilo přebíjení i ted... :twisted: Mi to přijde dobré opravdu jen jako rarita... A než toto, nebo to ruční lis LEE, to raději jakýkoliv "C" nebo "O" lis, protže truhlářskou svorku, kus dřeva a na místě nějaký stůl, římsu, zábradlí, na který to chtím, najdu vždy...

I když na druhou stranu nutno dodat, že znám střelce, kteří si dělají hodně přesné náboje a dělají to podobný způsobem jen na udělátcích jiných značek... :shock:

hanysmarea
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 16
Registrován: 19.06.2012 7:33

19.06.2012 7:48

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

Vlastním tento loader do kapsy pro ráži .45ACP
Pokud se někdo rozhodne pro tento loader,je třeba si dávat pozor na usazování zápalek,v mém případě šlo o špatně opracované sedlo pro zápalku,kde byl po soustružení otřep.Asi nemusím popisovat co následovalo :shock:
Doporučuji používat plastovou paličku,ochranné brýle,sluchátka a pracovní rukavice.

figi11
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 3
Registrován: 19.05.2016 16:00

23.10.2016 14:26

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

Tak po letech co to tu usnulo taky přidám pár postřehů. Všechno, co bylo napsáno sedí :-). Je to pomalý, ale jde to s tím. Je potřeba k tomu dokoupit ještě min. vhodnou paličku a pro sychr váhy, přiložená odměrka po převážení odpovídá 5 gr (sada na 9mm Luger ,zkoušel jsem Vectan BA9 i Lovex DO 32). Nebyl by k tomu špatný přesný prachovač. Je u toho strašný kravál, doma to dělat nejde, ideální je zavřít se do dílny/garáže. Taky jsem to koupil jako začátečník na odzkoušení a momentálně doklepávám první tisícovku nábojů. Na tu druhou už si pořídím víceoperák :-). Střely FMJ od AP jsou naprosto bez problému, naopak s tím nejde lisovat střely HP, ty se v tom vždycky zvrtnou a náboj je šišatý. Při formátování nábojnice je potřeba čas od času přípravek (matrici) máznout, pak se do toho nemusí tolik bušit. V podstatě si myslím, že přebíjení tímto způsobem je časově srovnatelné s ládováním perkusních zbraní. No a nakonec jsem si v praxi odzkoušel už několikrát napsané, když člověk nepočítá svůj čas, náboj je sice za půlku, ale zase se toho na střelnici vypálí jednou tolik, takže stejně neušetří, ale co, je to koníček :-)

MilaZ
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 25.10.2016 12:25

15.03.2018 11:21

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

Shodou okolností jsem koupil sadu LEE LOADER 223REM ješte před tím článkem v SR. Ale čekal jsem na váhy, tak se reálné zkušenosti dostalo až později. Popíšu mnou získané zkušenosti/úskalí, třeba se to bude někomu hodit.

Předem říkám, že do toho nemlátím kladivem až na určité vyjímky, ale lisuju.

Odzápalkování. Jediný problém byla vyosená vypichovací jehla už z výroby, jako že dost možná o 2mm, popravdě nechápu, asi páteční směna. Tu jsem srovnal do požadovaného směru, kladla dost odpor. Krimpované zápalky nejsou problém, jen to chce trochu víc síly. Chce to dávat pozor, zda jehla zapadla do zápalky. Dobré jsou brýle a rukavice.

Krčkování. Matrice taky nebyla uplně dokonalá. Pár otřepů, esteticky trochu potlučená. Bez vlivu na funkci. Před krčkováním krček lehce přejedu ocelovou vatou 000, abych odstranil nečistoty. Jinak mažu minimálně. Chce to trochu grift při vyťuknutí nábojnice z matrice, ale jinak to jde bez problémů. Přebíjím pouze mnou vystřelené nábojnice do kliky, pokud si někdo myslí, že to půjde i s cizími nábojnicemi, tak pokud byla komora vetší, tak to opravdu nepůjde. Chce to celoformát. Takže jestli někdo sbírá různé nábojice, tak nemíchat vlastní a cizí.

Praní. Petka, 100 nábojnic, půllitru teplé vody, lžička jaru, 5 minut lehce prohrkavát, lžička kyseliny citrónové, minuta hrkání, lžička jedné sody, hlavně nezadělávat petku, páč to bude dost pěnit, prohrknout, parkrát vyměnit vodu. Usušit. Pár dní u krbu. Nejlíp postup nacvičit na vzorku, aby to nebylo moc flekaté nebo sežrané od citrónu. Nehrkat brutálně, jinak se pomačkají krčky.

Zkracování. LEE CASE Condition kit. Původně jsem myslel, že si nastavím libovolnou délku. Ale to by chtělo dost přesnou podložku pod délkový kalibr. Možná časem. Teď jsem to zašrouboval na doraz, on se to stejně časem na ten doraz zašroubuje sám, délka nábojnice 44,45mm. Nejlíp se zkracuje ve stojanové vrtačce. Pozor na prsty a případný olej z vtračky. Součástí je i nástroj pro čištění lůžka. Jak to má pracovat jsem pochopil, ale moc to nečistí. Používám ocelový čelní kartáček. Na krimp se v nouzi nechá použít 6mm brusná kulička z čelní frézky. Časem je nutná fréza zápalkového lůžka.

Zápalkování. Podle návodu 1. nábojnici ozápalkuju. Přeměřím a hloubka uložení 00nic, teda 0,03mm. Ještě na zápalce divné rýhy. Asi zas páteční směna. Jednak to místo, kde leží dno zápalky, bylo obrobené dost na ..., prostě nezačistěno. Bylo tam vidět jetí frézy. Takže začistit. Začištěním se hloubka usazení ještě zhoršila/zmenšila. Zkusil jsem parkát jebnout řádně řádným kladivem jako při zápalkování, samo že bez zápalky, jestli si to někde nesedne. Situace nic moc, hloubka max. 0,05mm. Ještě navíc vypadla ta tyčka co slouží pro usazení střely :-). Takže je lepší ji tam preventivně dolisovat, kladivem, nebo ještě líp na závit. Ten náběh na té tyčce je, no škoda mluvit. Pozor na konec té tyčky, kde je osazení pro střelu. Zpět k hloubce zápalky. Ta vymezovací podložka je tam zakrimpovaná. Ale dostal jsem ji ven, relativně i bez velkého poškození toho krimpu i vlastní podložky. Přizdvihnout a vytáhnout do boku. Pak jsem se uklidňoval ruční zbroušením síly té podložky na smirku. Ubral jsem cca 0,1mm. Trvalo to. Postup vrácení stejný jako demontáž. Přesně v tom místě a směru, jak se dostala ven, tak dovnitř. Opravit ten krimp co ji drží byla jen estetická záležitost. Teď už je hloubka uložení 0.10-0.15mm. Zapalkování jde pomalu. Brýle, případně rukavice.

Prachování. Odměrkou se nechá poměrně přesně "odvažovat" prach, cca +- 0.1gr, pro mě překvapení, ale záleží asi na druhu prachu. Chce to chytit grift a vždy stejný postup. Stejně každou dávku vážím. Při sypání prachu do nábojnice je nutné mít nábojnici doraženou krčkem v matrici, aby se prach nenasypal mezi stěnu nábojnice a matrici. Pokud se nějaký prach dostane mezi stěnu a matrici, tak způsobí vyosení uložení střely u dalšího náboje. Přižemž se tam hromadí. Až na konec nepůjde další prázdná nábojnice zasunout do matrice. Proto sypu prach mimo matrici trychtýřkem. Odkádám do krabičky. Takto udělám 50ks. Potom trochu klepnu krabičkou a okometricky zkontroluju, zda někde výrazně nepřebývá/nechybí.

Usazení střely. Nastavení délky náboje pomocí matrice jde bez problému. Je dobré dost dotáhnout ten jistící kroužek a někde si poznamenat délku celé sestavy. Pro případnou opakovatelnost.

Takže to je asi tak vše. Podle mě ta sada byla zralá na reklamaci, ale nechtělo se me čekat.

Z CZ527 1:12 kolem 1MOA , vyladěná laborace kolem 0,5MOA, v sedě s oporou 50m
aaa.jpg


Reklama

Poky
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 9
Registrován: 15.02.2018 9:31
Bydliště: Prachatice

31.03.2018 12:00

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

Nejsou ty naboje kratky? Ja jsem meril komoru v moji 527 1:9" a delam naboje na Céčku teda, ale 56,8mm

25,46 grs D73.4 (1,65 gramu)
Hornady FMJ 55 grs
Geco zihane hilzny zkracene stejnou sadou na totoznou delku
jemně škrcené a většinou to lítá jednou dírou..

Ty kratší náboje mi litaji kazdej jinam... Jinak soupis dobrej :)

MilaZ
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 25.10.2016 12:25

02.04.2018 7:20

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

Celková délka té laborace je skutečně krátká. Vznikla v době, kdy jsem dělal pokusy se škrcením, vycházelo to na konec škrtící drážky.
Sice se škrtit dá, ale nepodařilo se mě vymyslet způsob, jak udělat škrcení s LEE loader konzistetní, přišlo mě to, že je to pokaždé jiné. Rychlostně to nemám odměřené. Tak neškrtím vůbec.
Po cca 200 přebitých nábojích si sedla podložka vymezující hloubku usazení zápalky. Takže teď je hloubka +- 0.15mm. I tak by to bylo, v původním továrním nastavení, asi 0.07mm.
Další poznatek u vícenásobně přebité nábojnice je, že po zamknutí náboje, jde poměrně blbě vyndat, nevystřelený. Jednak vytahovač už má ledacos za sebou, druhak, je ten náboj asi až moc přesný na komoru. Přitom tam moc nedrží, ale asi se nějak vzpříčí, když ho táhne vytahovač z boku. Začal jsem při krčkování mazat, v doměnce, že se nábojnice deformuje při krčkování(lahvovitý tvar). Měřitelné to v mých podmínkách není. Moc to nepomohlo. Po výstřelu bez problému.

Co se týká laborace. Musel jsem vyměnit šarži D73.4, původní 2roky stará došla. Zkoušel jsem také SB FMJ 2903 a Lapua SP 4PL5006, ty mě chodí kolem 1MOA, tam jsem dal tabulkových 56,6mm. Zkusil jsem znovu ty hornady 2267B při téhle délce, a nejlíp mě vychází 25.0gr. Přišlo mě, že to pak není tak citlivé na navážku. Na 56.8mm už mám drážky na střele 2267B, bohužel je jich jen 5 :-(. Vše nábojnice SB, váhově roztříděné, 102gr - 103gr. Vážím pak pro kontrolu i hotové náboje a jsem pak nervózní, když jsou velké odchylky.

MilaZ
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 25.10.2016 12:25

20.05.2018 6:17

Re: skusenost s LEE Loader 902xy

Mám další poznatek týkající se usazování střel.
Řešil jsem problém vyndávání nevystřelených nábojů, těsné to je v oblasti krčku a těla nábojnice těsně za krčkem. Vyřešeno opravou vytahovače, který už byl omletý a nedržel pořádně v drážce. Ale při tom jsem si všimnul, že občas na některých střelách je otisk drážek, při stejné délce náboje. Proměřil jsem tedy délku střel a našel rozdíl. U H2267B +- 0.1mm, u 4PL5006 dokonce +-0.2mm.
Jelikož ta usazovací tyčka určuje hloubku usazení víceméně dle celkové délky střely, tak jsem odvrtal vnitřní kužel 3,5jkou vrtákem, aby docházelo ke kontaktu na ramenou střely a ne na hrotu. Tím sice hloubka usazení záleží na tvaru střely, ale je konzistentnější než usazení na délku střely. Bohužel pak vychází rozdílná délka náboje dle kvalit střel, u té 4PL5006, poloplášť, až o 0.5mm. Ono je to i na té střele okometricky poznat, že ten olověný hrot má jiný tvar.
Nově mě tedy i ta Lapua 4PL5006 chodí do 0.5MOA.

Předchozí

Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Lisy, matrice a prachovače

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků