Uživatelský avatar
Anorektik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 476
Registrován: 29.09.2006 15:01
Bydliště: Vedle sousedů

11.05.2018 22:24

Lukostřelba v lese ?

Zdravím. Po nějaké době strávené jinými koníčky se zase oklikou vracím ke střelbě - ovšem tentokráte z luku. Vzhledem k tomu, že si rozšiřuji obzory i v tomto střeleckém sportu, jsem přes halovou a terčovou lukostřelbu dospěl k lukostřelbě terénní. Jedná se o střelbu na papírové terče, při které se musí zohledňovat i svahovitost a členitost terénu. Vzdálenosti pro holý luk (bez zaměřovače a stabilizátorů) jsou od 5ti do 50ti metrů, polovina vzdáleností je známých, ta druhá se odhaduje. Střílí se minimálně na 24 terčů. Terče jsou velké od 20 do 80 cm podle vzdáleností, ale v dost volných mezích. Prakticky jediný způsob jak tuto střelbu natrénovat na větší závody je účastnit se těch menších - ovšem z důvodu pořadatelské náročnosti je jich jak šafránu a znamená to cestovat po Republice. A teď k mému dotazu: Brání nějak legislativa tomuto sportu v našem rodinném lese ? Nechci pořádat závody, ale trénovat. Mám v plánu terčovnici přenášet a střílet na ni z různých vzdáleností, abych mohl trénovat takříkajíc "za barákem". Pokud jsem dohledal, s Lesním zákonem by problém být neměl (když trefím strom byl stejně náš), s Mysliveckým také ne (nehodlám střílet po zvěři), akorát Zákon o zbraních mi není úplně jasný. Chápu dobře §15 tak, že střelba ze zbraně kategorie D (§7 písm. g - mechanické) mimo střelnici, a to i na veřejnosti přístupném místě, pokud je zajištěna bezpečnost, není zakázána, ergo JE POVOLENA ?

cipis
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 528
Registrován: 02.06.2012 19:14
Bydliště: blízko Brna

12.05.2018 0:23

Re: Lukostřelba v lese ?

Ano.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

12.05.2018 1:21

Re: Lukostřelba v lese ?

No, ja bych myslel, striktne podle definice, ze do cca 32 lb to vlastne nemusis resit. Ale nad tuto silu se obavam, ze kdyz nekdo bude chtit, tak te na nedostatecnem zajisteni prostoru pri strelbe na napr. 50 m, je-li to prostor volne pristupny, lehko dostane.

Uživatelský avatar
Anorektik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 476
Registrován: 29.09.2006 15:01
Bydliště: Vedle sousedů

12.05.2018 7:06

Re: Lukostřelba v lese ?

V Zákoně jsem zmínku o librách nějak nenašel ("g) mechanické zbraně, u nichž je napínací síla větší než 150 N") , a i když se síla ramen/luku takto běžně udává a kdysi jsem o tom slyšel, vzbuzuje to ve mně značné podezření. A to zejména vzhledem k použitým imperiálním jednotkám, které by snad v českém zákoně být neměly... Ona ta nátahová síla je i tak u luku dost zavádějící, záleží totiž na délce nátahu (kterou má zejména u reflexního luku, který používám každý jinou, podle toho jak má dlouhé ruce) a navíc i na přitažení/povolení šroubů ramena držících (u tzv. take-down = skládacích luků), kterými se nátahová síla dá ladit +- cca 2 - 4 lb u ramen silnějších.

Edit: Tak koukám, že těch 150 N odpovídá cca 33,7 britským librám ((150/9.81)/0,453 592 37). Tudíž asi jediným problémem bude zajištění bezpečnosti (což by mohly spravit cedulky na stromech, v případě střelby na horizont pak navíc stará autoplachta zavěšená za terčovnicí). Pokud nemá nikdo žádnou vážnější připomínku, tímto děkuji, a jakmile mi přijde terčovnice jdu na to !

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

12.05.2018 8:59

Re: Lukostřelba v lese ?

Na autoplachtu bych moc nespoléhal, i můj lowendový skládací 28lb Ragim dokázal leccos prostřelit. V Jasa Archery mají na toto speciální zachytávací sítě, formát 3*4m sice nejlevnější za skorem 3k Kč, ale vrátí se to na ušetřených ztracených a zničených šípech.

Dost mne zaráží zmínka o střelbě na horizont. Snad nejsem jediný s názorem, že v mírové době by toto mělo být tabu při jakékoli střelecké aktivitě. Nebo házecí či vrhací.

Nevím jak pro 3d nebo loveckou lukostřelbu, ale u terčovky je nátah daný rozměry luku, silou ramen a délkou šípu, přičemž základem je optimální velikost luku daná délkou střelcových paží, jeho zkušeností a nátah pak dle jeho fyzické síly. Od toho je odvozena délka a hmotnost šípu. Při střelbě by pak ideálně měl být nátah konstantní. To zajišťuje např. takové informativní "cvakátko" na středu luku, které při dokončování nátahu sjede z hrotu šípu.
Že by se nátah ladil šrouby, o tom jsem neslyšel. Ale taky jsem se o to výrazněji nezajímal. Upínací šroub ramena skládacího luku musí být utažený napevno, jinak by tam vznikaly vibrace a ničily luk a zhoršovaly přesnost.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

13.05.2018 0:21

Re: Lukostřelba v lese ?

Neřešit, nerozmazávat, střílet. Do terče, pařezu, soušky, jak je libo. ne do živého, směrem k živému a směrem, o kterém dokonale nevím co tam je.
No problem.
Nahoru na horizont ani náhodou, to jde na pár místech kde se mj. i kvůli tomu terénní pořádají. Cedulky? To je vtip? Na závodech to řeší pár lidí od pořadatelů osobně a vždycky jsou kvůli tomu bobky.

Je fakt, že tohle je hodně smutný. Jako (i odrostlý) kluk jsem lítal s lukem po lese furt, všem to přišlo normální, nikdo nic neřešil. Teď budeme řešit, jestli se tím náhodou třeba možná něco neporušuje... Blééé.
Pardon, ale srát na to a chovat se jako normální člověk a používat hlavu.
A jestli je les tvůj, tak už ti vůbec může každý leda leštit boty.

Nerozmazávat, jinak se toho nějaký dement chytí. 1984 taky nebylo psané jako návod...


Pokud "autoplachtou" máš na mysli takovou tu věc cca. 1200g/m2 se dvěma vrstvami skleněného kordu, která dost připomíná Hypalon, tak jo-když ji necháš dole volně viset a nebudeš blíž jak 20 m, tak se to zvládne. Jinak sít´o které píše Grimpo.

Grimpo:
ladit samozřejmě jde, ale jen u těch, které mají na patě zámku kapsu-plave na stavěcím šroubu, který se v místě upínacího, anebo mají celou desku se zámkem naklápěcí (pak ovládáš dva šrouby). U skládačky za pár šupů s pevným úhlem zámků se bez klínů nebo podložek nic ladit nedá.


Reklama

Dolmar
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 74
Registrován: 08.06.2016 22:02
Bydliště: Hořovice

13.05.2018 9:07

Re: Lukostřelba v lese ?

Anorektik: já střílím ze vzduchovek, nicméně řešil jsem to taky. Nosím vytištěný u sebe ten soubor v příloze, tam je to popsaný víc než jasně.
Přílohy
Stanovisko_stÅ_elba_ze_zbr.kat.D_170_2013.pdf
(83.86 KiB) 731 krát

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

13.05.2018 11:27

Re: Lukostřelba v lese ?

Stručně řečeno - jsi ve svém a tak se nemusíš ptát majitele a pokud budeš mít za terčem protisvah, nebo přehlednou plochu tak můžeš každého kritika poslat někam :!:

Uživatelský avatar
Anorektik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 476
Registrován: 29.09.2006 15:01
Bydliště: Vedle sousedů

13.05.2018 18:36

Re: Lukostřelba v lese ?

Na horizont se opravdu na lukostřeleckých závodech střílí (zatím co jsem viděl, tak vesměs na krátké vzdálenosti), také jsem se tomu jako myslivec divil, ale prostě je to tak. A proto i tyto situace je třeba nějak natrénovat, samozřejmě s ohledem na bezpečnost. Analogicky bych to přirovnal k tomu že byste měli všichni ze svých "milášků" na střelnicích pálit pouze do kruhových terčů, protože na lidi se přeci nemíří... Toto asi bude nejlepší jistit osobou s dostatečným přehledem na vyvýšeném místě za střelcem (každý pak bude mít horizont úplně jinde). Autoplachtu zřejmě vynechám, cedulky osadím. Stejně hodlám střílet jenom na jednu terčovnici, takže nebezpečný prostor bude vždy pouze daným jedním směrem, který by neměl být větší problém uhlídat (přes les ani kolem něj nevede žádná cesta).

Grimpo: Tzv. "Klapačka" není u závodních holých luků povolena, kvůli čemuž může při střelbě mimo vodorovnou rovinu docházet ke změnám jak délky nátahu, tak polohy ramen a hlavy, což v kombinaci s mířením přes hrot šípu a string walkingem může dát součet chyb který vede až k minutí cíle. Toto právě potřebuji pořádně natrénovat. Mimochodem dosažitelná přesnost je právě důvodem proč na terénních závodech tzv. holé luky končí na 50ti m a tzv. reflexní alias olympijské vybavené zaměřovačem, klapačkou a stabilizátory až na 60ti metrech. Předpětí ramen/síla jde dobře ladit u středů vybavených zámky "ILF", do kterých se ramena pouze zacvaknou a pak už je drží předepjatá tětiva.

Dolmar: Díky, v něco takového jsem doufal.

Proč se tak "blbě" ptám: S místními myslivci jsem tak trochu na válečné stezce a proto předem počítám s možností udání a namátkovou policejní kontrolou.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

14.05.2018 16:45

Re: Lukostřelba v lese ?

V tom případě může být ještě veselo. V zákoně je to napsané naprosto jednoznačně, plus Dolmarem odkazované stanovisko MV.

Protože udání nejspíš provede hospodář, nebo někdo s průkazem myslivecké stráže-nebo na tebe naběhne rovnou (což de facto i de iure může). A pak si ho můžeš podat pro zneužití pravomoci úřední osoby a potahat mu perka co se zbrojáku týče, protože pokud ze 119 nerozumí odstavci "ze zbraně kat. D krom uvedených pod a) a b) se může střílet všude, kde to neohrožuje zdraví a majetek", jak asi rozumí tomu zbytku?
Při vhodné příležitosti mu připomeň, že vlastnické právo stojí poněkud výše, nežli právo výkonu myslivosti na cizím pozemku, který shodou okolností spadá do honitby-ale s tím nespěchej, ať se hezky odkope.
S troškou blbosti ti dají dost munice. Btw, nahrávat-pokud na tebe naběhne jako hospodář, nebo člen myslivecké stráže, je vždy v postavení úřední osoby a pro nahrávání a natáčení tak platí stejná pravidla jako na úřadě nebo s PČR...


Ano, na horizont se střílí-ale vždycky někde vhodně bokem stojí někdo, kdo vidí na druhou stranu.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

14.05.2018 19:05

Re: Lukostřelba v lese ?

No narovinu chytit tě takhle v našem lese tak jedeš.Pokud by jsi přišel domluvit se kde by jsme tě pustili tak bych v tom neviděl problém a domluvili by jsme se.

Uživatelský avatar
snusmumrik
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 43
Registrován: 17.05.2011 14:22
Bydliště: Košice

20.05.2018 8:30

Re: Lukostřelba v lese ?

Však hneď na začiatku píše, že v ich rodinnom lese. :D

Uživatelský avatar
staM
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1300
Registrován: 29.12.2006 23:12

20.05.2018 14:17

Re: Lukostřelba v lese ?

Tak na jeho soukromém pozemku je to celkem jasné.

Co by ale asi dělal kdyby to byl pozemek (les,louka, to je jedno co dalšího) státní,veřejně přístupný.

Uživatelský avatar
Anorektik
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 476
Registrován: 29.09.2006 15:01
Bydliště: Vedle sousedů

22.05.2018 5:47

Re: Lukostřelba v lese ?

Tak ony jsou ze zákona veřejnosti přístupné všechny lesy.
Zároveň ale je veřejnosti obecně lesním zákonem zakázán vstup např. do oplocenek. Tedy např. uvnitř oplocenky se nemá veřejnost co motat. Z tohoto zákazu může výjimku udělit vlastník. Obecný "Zákaz vstupu" veřejnosti do lesa musí projít úředním šimlem. Nelze si jen tak z vlastní vůle na stromy píchnout cedulky (i když je to občas k vidění, avšak pak to neplatí). Základními podmínkami pro střelbu ze zbraní kategorie D v lesích je tedy podle Lesního zákona nepoškozovat majetek a podle Zákona o zbraních zase neohrozit veřejnost. Jiná omezení mne nenapadají.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

22.05.2018 9:25

Re: Lukostřelba v lese ?

Jiná omezení ani nejsou. A nesnažte se je najít. Občas se mi to zdá jako národní sport, hledat v regulativech i regulaci, kterou do nich autor nikdy vložit nechtěl...

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

02.06.2018 16:42

Re: Lukostřelba v lese ?

Už dlouho jsem takovou porci předpo........, nečetl. Co se týká tréningu, tak si asi nebudeš stavět terč na horizont, za který nevidíš a už dříve zmíněný protisvah, či přehledný, otevřený terén úplně plní literu zákona. Já čirou náhodou střílím také 3-D soutěže a občas i teréní pořádané ČLS a jediný případ, kdy byl pořadatelem zvolen pro pozadí terče horizont bylo ve skalách za kterými byla špatně přístupná rokle. Smůlu měl ten co minul terč. Celé mi to připomíná autocenzůru za starých časů. Plný souhlas s Frantou B.

Uživatelský avatar
staM
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1300
Registrován: 29.12.2006 23:12

03.06.2018 0:41

Re: Lukostřelba v lese ?

navip píše:Už dlouho jsem takovou porci předpo........, nečetl. ......


V čem konkrétně tu přepo.......,, spatřuješ?

Proti lukostřelbě nic nemám,proti té 3D terenní už vůbec ne.Před cca 15lety jsem byl několikrát pozvaný na tréning a soutěž v okolí a v hradu Svojanov.
Docela zajímavý zážitek "ulovit" lukem z hlásky polyuretanovou lišku nebo v lese pod hradem medvěda.

Nemůžu si pomoct,ale myslím si,že v případě státního pozemku pokud na něm je vykonáváno právo myslivosti nikoho nezabije najít si kontakt na hospodáře a cinknout mu předem o co jde.

V případě soukromého pozemku nepobírám proč by se měl ten kdo si pronajímá pokoušet "dusit" toho od kterého si pronajímá.

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 961
Registrován: 24.09.2010 14:37
Bydliště: okr.Český Krumlov

03.06.2018 10:50

Re: Lukostřelba v lese ?

To je velmi jednoduché. Se zástupcem mysliveckého sdružení/hospodářem, se mám bavit v případě, že v dané honitbě chci provozovat činnost související s myslivostí/ lov, vstup do obory či bažantnice,výcvik loveckého psa ...a nesmím poškozovat myslivecká zařízení /
Ve všech ostatních plánovaných činnostech mám jednat s majitelem či nájemcem pozemku a pokud jsem to já, tak se nemusím bavit s nikým. Nanejvýš v rámci dobrých vztahů, hospodáři oznámím, že ta terčovnice v lese je moje a že si do ní mohou myslivci místního sdružení lukem také střelit. Proti myslivcům nic nemám,spoustu jich znám a jejich funkci v přírodě jako náhrady vyhubených přirozených predátorů uznávám. Zvěřinu mám rád.

stip
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 39
Registrován: 17.10.2011 13:31

11.09.2018 14:38

Re: Lukostřelba v lese ?

Počkat, proč by vstup do oplocenky měl být v lese zakázán? Oplocenka slouží k ochraně stromků před okusem zvěří, ne před lidmi. Ti samozřejmě stromky ničit nebudou nikde v lese. Navíc všechny oplocenky musí být opatřeny žebříky, případně jinými vchody právě proto aby byly přístupné. Zákon o lesích právě stanovuje, že veškeré lesy mají být přístupné. Pokud je les nepřístupný, tedy za plotem musí mít statut uznané obory.

Uživatelský avatar
alfonss
Grafoman
Grafoman
 
Příspěvky: 5573
Registrován: 22.11.2005 20:24
Bydliště: Brno-venkov

11.09.2018 20:00

Re: Lukostřelba v lese ?

stip píše: Navíc všechny oplocenky musí být opatřeny žebříky, případně jinými vchody právě proto aby byly přístupné.


A to je psáno kde?

Další

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník