Ander-cz
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 15.03.2018 10:26
Bydliště: Zlín

15.03.2018 11:00

Oprava perkusní dvojky

Dobrý den . Jsem tady nový a došel jsem zde za účelem se dozvědět něco nového a hlavně se poradit :) . Pořídil jsem na netu perkusní dvojku cal. 12 St.Etienne . Rok podle ražení cca 1867 . Všechny hlavní díly jsou značené a původní . Zámek cvaká. Jen ten levý má asi už špatné V pero takže odpaluje tak na
2-3 pokus . Ale to není problém vypilovat nové . Co mne trápí dál je povrchová koroze hlavně . Nejsem si jistý do jaké míry je to snesitelné a bezpečné pro střílení alespon minimální navážkou . Především nevím jak tlusté hlavně u komor jsou ... (Vím , že si ted asi každý říká : Kdyby sem raději místo toho brečení hodil fotky jak ta hlaveň vypadá :D ) . Fotky dám večer protože flinta je v práci :) . Jinak jediné zásahy které jsem udělal bylo prozatím to , že jsem všechny zašlé kovové části vyčistil a přeleštil (vnější části) . Ale bych se dostal k jádru věci a k tomu co mne dohnalo sem ... Na brokovnici je prasklá pažba a to docela nešikovně . Když jsem zbraň rozebral bylo vidět , že pod nánosem jakési pryskyřice jsou dráty (které prdly taky) . Někdo už to v minulosti opravoval (docela dobově) a vypadá to , že po XX letech se to znovu uráčilo povolit :) . Ta oprava bude asi dosti stará . Myslím,že určitě před 2. světovou . Chtěl jsem postupovat tak ,že bych ten "tmel" odbrousil frézičkou včetně všeho co tam kdysi kdosi narval a zkusil to "zakolíkovat" dalším kusem dřeva a dát dohromady tak aby to drželo . Ostatní nerovnosti na pažbě něčím vyplnit . Docela problém ale je fakt , že nevím čím je ta pažba napuštěná ... Myslím , že by to mohl být nějaký šelak nebo hoodně starý olej , či nějaký louh s pryskyřicí ... Jediné co vím na 100% že to není lak :) . Takže nastává otázka kdybych to dal dohromady po stránce pevnostní ...Jak to srovnat po stránce vzhledu a povrchu :) . Tímhle bych chtěl poprosit o rady :

1.Čím to vytmelit aby to nemlátilo do očí (na pažbě je totiž spousta nerovností a dírek ) .
2.Čím to napustit .
3.Jak nebezpečná může být u dvojky vyrezlá hlaveň . Případně jakou navážku na bezpečné odzkoušení .



Přikládám do večera jen ilustrační foto aby bylo vidět kde je pažba prasklá .
Všem bych chtěl dopředu poděkovat za rady :) .

Ander-cz
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 15.03.2018 10:26
Bydliště: Zlín

15.03.2018 11:05

Re: Oprava perkusní dvojky

Dobře obrázek asi nedám ani ilustrační ... Pořád mi to píše : Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh.
A to má 180kb :/

Uživatelský avatar
MadHamster
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 169
Registrován: 18.07.2012 11:08
Bydliště: Havířov

15.03.2018 20:09

Re: Oprava perkusní dvojky

Nahrej tu fotku třeba na imgur a hoď sem odkaz.

Co se týče ťukanců v pažbě, ty menší můžeš vyspravit tak že přes pažbu hodíš mokrý hadr a několikrát po tom místě přejedeš žehličkou, dřevo se vlhkostí a párou zase trochu nafoukne do původní podoby. Po odstranění původního nátěru a přebroušení pažby si schraňuj piliny po broušení, můžeš s nima pak vyplnit pomocí kašičky ze směsi pilin a lněné fermeže zbývající nerovnosti (nehledě na to že můžeš pak pažbu rovnou hodit do fermežové povrchovky)

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

16.03.2018 12:00

Re: Oprava perkusní dvojky

Fotky musí mít povolený rozměr a velikost, přesně je to v pravidlech. Ale mám dojem, že 150 kb a 800x600 pixelů.
Když nebudou informace zde, musí si je člověk sehnat oklikou v publikacích zabývajících se restaurováním dřevěného nábytku, nějaké jsou v knize "Puškařství", zahraniční fóra a podobně.

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník