Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

08.08.2017 15:36

Re: Rána jistoty

Sardaukar: Tohle je už fakt trollení Yeagrovského typu, doporučím ti...začni sledovat někoho jiného. Že je to pí..s, kterému se při jeho "výcvikových metodách" občas na střelnici někdo řachne do nohy, je obecně známý fakt. :-)

Čemu nerozumíš např. na větách:
....mířená rána jistoty do bezpečného prostoru (ideálně na terč jako součást nácviku spouštění) následuje až po důkladné kontole NK. Nenahrazuje ji.
Když je někde skutečně střelecký "frmol", je to poslední bezpečnostní prvek v řetězci bezpečného zacházení se zbraní............rána jistoty je zejména poslední signál rozhodčím, střelcům kolem, kteří do komory zase až tak nevidí ...že zbraň je skutečně bezpečná.

A k čemu je to důležité ? Aby se na co nejmenší míru pravděpodobnosti snížila možnost:
Kdy se na střelecké akci, kde je 200 lidí a vystřelí se tam za den 30 000 ran, potkají v pauze jeden s dvěma Birelly v rukou co "přehlédl a nedal ránu jistoty", druhý "co přehlédl a nedal ránu jistoty" s táckem s párkama, na schodech do kantýny a čutnou o sebe pouzdrama, tak aby výstřel z pistole, která nedejbože při tom někomu z toho pouzdra vypadne na betonovou podlahu, nezabil statistika. Například... :wink:
Na popisování dalších desítek možností už nemám náladu.....

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2231
Registrován: 20.01.2004 16:04
Bydliště: Praha

08.08.2017 21:40

Re: Rána jistoty

Možná "výhoda" mých sporadických návštěv střelnice, a ještě vzácnějších účastí na soutěžích. Nemám nadrilovánu techniku kterou bych nedokázal "breaknout". Prostě se bez většího soustředění chovám jinak v rámci celého dne LOSí veselice, jinak sólo na střelnici, jinak když tam mám s sebou bezpapíráka/ky (pro případného ofic. činitele - tím myslím osobu bez ZP) a jinak při běžném nošení. Být na LOSu ob týden, možná by se to na mě podepsalo. Bohužel se nejsem. Ale rád bych se byl.

cipis
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 528
Registrován: 02.06.2012 19:14
Bydliště: blízko Brna

08.08.2017 21:47

Re: Rána jistoty

Petzolde, to s těmi pouzdry myslíš vážně? To se jako na takových soutěžích mohou používat taková pouzdra, že běžně při drcnutí do nich střílí pistole v nich uložená? Jestli se taková pouzdra běžně používají na nošení i venku, tak potěš koště, až někdo hodí tlamu při vystupování ze šaliny či jiné podobné možnosti. To je pak fakt bezpečnější ty zbraně radši vůbec nenosit ...
Jo vlastně, ony střílí po pádu i ty SIGy, jak jsem tuhle někde četl, hmm ...

Grimpo, seš si tím zcela jistý? Ono ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile. A víš, že když něco není nadrilované, tak je to vlastně pomalé, protože u toho právě musíš přemýšlet?
Naposledy upravil cipis dne 08.08.2017 21:50, celkově upraveno 1

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

09.08.2017 9:05

Re: Rána jistoty

cipis píše:Petzolde, to s těmi pouzdry myslíš vážně? ........

měl jsi někdy něco dočinění s IPSC holstrem ????
stačí nezajistit a o něco (někoho) zavadit, to není konstruovaný na denní nošení a tlačenici v MHD


Petzold píše:....... na schodech do kantýny a čutnou o sebe pouzdrama, tak aby výstřel z pistole, která nedejbože při tom někomu z toho pouzdra vypadne na betonovou podlahu, nezabil statistika. Například... :wink: .....

cipis píše:..........že běžně při drcnutí do nich střílí pistole v nich uložená? ........

máš problém s chápáním psaného textu, nebo to mám brát jako pokus o flame ?

Sardaukar bude měsíc chladnout a rozjímat nad tím, co je ještě věcná debata

cipis
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 528
Registrován: 02.06.2012 19:14
Bydliště: blízko Brna

09.08.2017 10:49

Re: Rána jistoty

Ne, neměl jsem nic do činění s pouzdry, ve kterých není pistole bezpečná. Vždy jsem si vybíral pouzdra, ve kterých k tomuto nemůže dojít a žil jsem v bláhové naději, že jsou na soutěžích apod. povolená pouze bezpečná pouzdra. Jak sis tam mohl přečíst, zmiňoval jsem tam pád SIGu, což jsi už samozřejmě nezkopíroval do toho textu. Že jsem bral v potaz i to, že může pistole vystřelit při pouhém sražení, to jsem si už domyslel, nicméně takových případů také je.
Tak či tak, když někdo nemá pistoli s pádovou bezpečností, tak takovou nemá co nosit, stejně tak nemá co nosit v pouzdře, ze kterého ta pistole vypadne či v něm dokonce spustí. A je jedno, jestli někdo hodí tlamu na schodech nebo se s někým srazí.
Pokud se takové bezpečné pistole a bezpečná pouzdra běžně používají na soutěžích/střelnicích, pak ano, pak zcela chápu požadavek na okamžité vybití, bezprostředně po ukončení střelby na položce, včetně té rány jistoty. S tím nelze jinak než souhlasit. Moje CZ75 bez blokace je také používaná jen na mířenku u stolečku, ne na nošení.
A ano, musím přiznat, že jsem zapomněl na to, že se na některých sputěžích používají vyladěné speciály, co střílí po vánku na spoušti. Ale to už s každodenním nošením nic společného nemá a s cvičením na toto už vůbec ne.

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

09.08.2017 11:29

Re: Rána jistoty

Tvé "bláhové naděje" se nezakládají na praxi ani na něčím jiným podložené teorii, vyjadřoval jsi se k pouzdrům a sportu o nichž evidentně nemáš "ánung" a teď odbíháš ke každodennímu nošení, což obvykle vyžaduje zcela odlišný hardware.
čili k polemice o potřebnosti rány jistoty v IPSC jsi zcela nekompetentní
cipis píše:Ne, neměl jsem nic do činění s pouzdry, ve kterých není pistole bezpečná. Vždy jsem si vybíral pouzdra, ve kterých k tomuto nemůže dojít a žil jsem v bláhové naději, že jsou na soutěžích apod. povolená pouze bezpečná pouzdra. ............

než odpovíš, ČTI pokud možno opakovaně
4mike píše:........stačí nezajistit a o něco (někoho) zavadit, to není konstruovaný na denní nošení a tlačenici v MHD


pádová bezpečnost SIGu se bude řešit ve vlákně SigSauer
stejně jako pádová bezpečnost jakýkoliv jiný zbraně - v patřičném vlákně
btw IPSC holstry mají taky své vlákno


Reklama

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

09.08.2017 13:38

Re: Rána jistoty

Jirka2 píše:Možná blbá otázka - dělá se něco jako rána jistoty u revolveru? Nebo se vyklopí válec? Nikdy jsem žádnou soutěž neviděl, tak se ptám...

provede se kontrola prázdných komor, jedna ani 6 ran jistoty se neprovádí :D

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

09.08.2017 14:35

Re: Rána jistoty

U revolveru samozřejmě rána jistoty postrádá smysl. Pakliže vybiju všechny komory válce a přesvědčím se o tom, pak už není mechanizmus, jak by se tam další náboj dostal, jehož případnou přítomnost, bych bezpečně eliminoval 6-8 ranami jistoty...

U pistole ale ta možnost je, díky konstrukci a opomenutí vyjmutí zásobníku, či porušení sekvence...

Je to už nějakou dobu, co na tréninku s námi střílela holka, co už byla z hlediska návyků docela v pohodě... Na konci střelby měla trošku hokej v terčích, přebíjela a když skončila tak prostě jen přehodila sekvenci, nejdřív obtáhla a pak vyndala zásobník... Kluk co velel to nezkontroloval a hvízd, rána jistoty byla ve valu...

Jasně, oba dva jsou pitomci a kdyby udělala co měla a on co měl, tak ji vysouložil a nestalo by se to... A stalo se... Takže ten prvek zafungoval...

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

09.08.2017 15:32

Re: Rána jistoty

revolveru nemůže selhat vyhazovač ani si nemá odkud podat další náboj

na OT a prezentaci domněnek jsou jiný fora
na handrkování s modem jiný vlákna
pá pá

talarich
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 37
Registrován: 22.02.2016 12:13

14.08.2017 13:47

Re: Rána jistoty

sardaukar píše:talarich: A čemu má ta "rána jistoty" u tebe na střelnici zabránit?

Rána jistoty má na střelnici zabránit tomu, že někdo udělal chybu při kontrole vybité zbraně. Ani ty ani nikdo jiný není tak dokonalý, aby se nikdy nespletl a neudělal chybu při kontrole NK. Však jsem psal, že když mi zajistíš, že na střelnici budou jenom dokonalí jedinci, tak přestanutrvat na RJ. Do té doby sorry, ale RJ je životně nutná.

Uživatelský avatar
Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 975
Registrován: 04.10.2007 14:15
Bydliště: LKPR

24.08.2017 4:36

Re: Rána jistoty

Aneb jak cíleně udělat flejm...
Připomíná mi to zkušebního komisaře odkojenýho na starejch čízách, kterej před praktickou zkouškou pronesl: "Za ránu jistoty vyhazuju, nenechám si zničit zbraň." No když po mně tehdá chtěl rozbrat pětasedmu (měl jsem to pravda naučený), tak jsem lehce odrzle pronesl, že to je naposledy, co jí budu rozebírat (lhal jsem :lol: ), tak chtěl nakonec jen popsat, jak rozeberu zbraň, kterou si hodlám pořídit (už tehdy petflašku), tak jsem začal: "Po střelbě, abych mohl zbraň rozebrat, musím učinit to, za co vyhazujete..." Protočil panenky a prošel jsem... To jen tak na odlehčení místní pře (a snad je to po těch mnoha letech i "promlčený") :D

Předchozí

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků