Uživatelský avatar
Kendziro
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 392
Registrován: 19.01.2007 17:58
Bydliště: Praha

09.12.2010 13:19

Hledají se zkušební komisaři

Českou střeleckou veřejnost čeká v budoucnosti problém. Je jím nedostatek zkušebních komisařů, který se v některých místech projevuje již nyní.

V současnosti je situace takováto:

Jihočeský kraj: Prachatice - dlouhodobě neobsazeno, dojíždí komisař z Tábora
Liberecký kraj: Liberec - dojíždí komisař z Děčína
Liberecký kraj: Jablonec nad Nisou - dojíždí komisař z Děčína
Ústecký kraj: Most - zde působí komisař, který je jako policista je zařazen v Mostě
Královéhradecký kraj: Jičín - dlouhodobě neobsazeno, dojíždí komisař ze Semil nebo z Hradce Králové
Zlínský kraj: Vsetín - dlouhodobě neobsazeno, dojíždí z Nového Jičína
Moravskoslezský kraj: Frýdek - Místek - dlouhodobě neobsazeno, dojíždí komisař z Ostravy, zkoušky 1x do měsíce
Olomoucký kraj: Jeseník - dojíždí komisař ze Šumperka, zkoušek málo, ale je to všude daleko, jak pro komisaře, tak pro žadatele

Mimoto v roce 2011 končí oprávnění 66 komisařů (ze 127). Pokud by se rozhodli v činnosti nepokračovat, mohly by nastat problémy se zajištěním zkoušek v menších krajích, například karlovarském a libereckém.

Tento problém se netýká Prahy, kde je zkušebních komisařů dost - cca. 20.

Myslím, že by bylo dobré začít tento problém řešit dřív, než k němu opravdu dojde; koneckonců, děláme to pro sebe.

Kromě kvalifikace požadované zákonem č.119/2002 a vyhláškou č.384/2002 má činnost zkušebního komisaře i jiné nároky:

Čas - V některých místech dostávají komisaři vše potřebné ke zkoušce (testové soubory, vyhodnocení, osvědčení) tak, že jim toto policie doručí na místo zkoušky (komisař tak nemusí jet extra pro tyto materiály před zkouškou na oddělení služby pro zbraně a bezp. materiál; tato praxe se ale dost liší), proto to až tak časově náročné není. Pokud jde o samotnou zkoušku, resp. její zabezpečení ze strany komisaře, je potřeba počítat čas odvislý od dostupnosti střelnice (resp. místa nebo míst, kde bude zkouška probíhat) a od počtu přítomných na zkoušce (kterých se může dostavit menší počet než pozvaných na daný termín), je potřeba počítat cca s půldnem na jednu zkoušku; počítat i s tím, že komisař vydává "potvrzení" o úhradě 300,- Kč jako jemu náležející odměně (§ 6 vyhlášky) každému žadateli.
Vyrozumění o místu a termínu konání zkoušky dělá policie - služba pro zbraně a bezpečnostní materiál, určuje i termíny "oprav" praktické části zkoušky. Do vytíženosti komisařů se musí promítnout i jejich "rotace", včetně střelnic; kromě Prahy jsou zkoušky organizovány i v sobotu (byť výjimečně), takže věnovat čas i ve svém "volnu".

Administrativa - ze strany komisaře je jen potud, pokud jde o vydávání osvědčení a o kontakt s policií; pokud si někteří komisaři sami pro sebe vedou údaje (evidenci) o jimi vykonaných zkouškách (počet lidí, jaký soubor měli, jejich úspěšnost, apod.); není to po nich zákonem požadováno.

Možnost dojíždění - není vyloučeno, zkušební komisař má de facto oprávnění k vykonávání činnosti na celém území republiky (zákonem není dána úprava o určení místa výkonu činnosti komisaře); Většinou jsou využíváni komisaři na území celého kraje. U dojíždění je potřeba počítat s problémem úhrady nákladů vzniklých dopravou zkušebnímu komisaři.

Další - je potřeba počítat s tím, že:
- příjmy z této činnosti musí komisař - podle finančních předpisů pro zdaňování příjmů fyzických osob - jednou za rok"vyřešit" s finančním úřadem
- že žádné příspěvky pro svou činnost komisař od státu nedostává
- že musí si zajistit "předváděcí" zbraně pro praktickou část zkoušky
- že si na své náklady musí nechat vyhotovit razítko (jehož vzor není vyhláškou dán), které by mělo obsahovat číslo jeho průkazu (pokud tedy po 5 letech v činnosti pokračuje, musí si nechat vyhotovit razítko nové)
- dále musí počítat s vykonáváním kontrol ze strany policie.

Máte-li zájem stát se zkušebním komisařem, kontaktujte příslušné okresní oddělení policie, odbor zbraní a střeliva. Také bych ocenil, kdybyste se mi ozvali na email sgt.navazka*seznam.cz. , abych měl přehled o situaci. Pro zájemce popřípadě můžeme uspořádat i školení.

A ještě jedna věc. Občas na různých střeleckých fórech čtu hlášky typu "kdybych já byl zkušebním komisařem, tak ..." Komisař u zkoušek není proto, aby žadatelé plnili jeho nároky. Je tam proto, aby dohlédl, že žadatelé splňují nároky zákona. Kdo ten rozdíl nechápe, ať se raději ani nehlásí.

Uživatelský avatar
Petzold
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2837
Registrován: 11.12.2006 18:40
Bydliště: Sudetenland

09.12.2010 13:33

Re: Hledají se zkušební komisaři

S dovolením pro informaci cituji sám sebe :

Zkouška na ZK není nic tajného ani mystického ani nic jánabráchystického. Přihláška se může poslat i na policejní prezidium.
Neodpoví ti hned, protože v zákoně není žádná lhůta. Zkouška je před komisí MVČR a ta se většinou svolává až když si žádost podalo víc žadatelů . Takže na zkoušku se může čekat třeba i rok. Většinou se hromadně dělají v roce, kdy končí platnost většině komisařů. Takže hromadně to bylo v letech 96,01,06. Další zřejmě bude 2011, pokud se nedočkáme změny zákona.

Ano, testy jsou z rozšířeného okruhu otázek, 60 otázek v testu.... viz zákon a vyhlášky.

Ano, ústní zkouška není procházkou růžovým sadem a dává se jí větší důležitost než testu.

Když před tebe dají např. náboj Lefaucheaux nebo tormentační brokovou 20ku, nebo 8x57 Mausera s dřevěnou střelou, musíš něco vědět z hlediska konstrukce, historie, vztahu k zákonu o zbraních..
Stejně tak o třeba paintballovce od Kingmana, dvouhlavňové signálce Walther ... atd.
Znalost historie a konstrukce obecně rozšířených zbraní a střeliva se předpokládá.
Pokud je v komisi např. někdo z kriminalistického ústavu, pěkně si žadatele očeše.
Stejně tak policejní právník, atd.....
Není tajemstvím, že největší naději na úspěch má už jednou jmenovaný žadatel. Ovšem i tak se dělá neustálé síto a rokem 2006 se počet ZK snížil asi o 1/2 oproti roku 2001.

Není také tajemstvím, že většina žadatelů zkoušku opakuje 2x, mnozí 3x

Marty333
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 60
Registrován: 26.03.2012 15:54

14.06.2017 16:22

Seznam zkušebních komisařů

Zdravím, mám dotaz na který nejspíš znám předem odpověď, ale přece jen se zeptám, protože po dlouhém hledání jsem stále bezradný. Snad někdo z Vás bude mít lepší přehled nebo zdroj informací. Je někde k sehnání seznam všech zkušebních komisařů, kteří jsou v současné době "aktivní" (tedy provádějí zkoušky odborné způsobilosti)? Nebo musím obeslat jednotlivé krajské odbory služby pro zbraně a bezpečnostní materiál s žádostí o poskytnutí těchto informací? Díky

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

14.06.2017 21:12

Re: Hledají se zkušební komisaři

Evidenci zkušebních komisařů vede MV. Stačí se zeptat tam, ale pochybuji, že Ti ji dají...

Marty333
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 60
Registrován: 26.03.2012 15:54

14.06.2017 21:25

Re: Hledají se zkušební komisaři

O tom, že MV vede evidenci zkušebních komisařů samozřejmě vím, jen jsem si myslel, že tudy to bude neprůchodné. Proto jsem si říkal, že by to přes jednotlivé policejní krajské odbory mohlo být schůdnější. Jediné čeho se bojím, že by to neprošlo z důvodu ochrany osobních údajů, protože na to se právo na přístup k informacím nevztahuje.

Uživatelský avatar
armytec
 
Příspěvky: 317
Registrován: 22.05.2006 17:27
Bydliště: KV kraj

15.06.2017 19:26

Re: Hledají se zkušební komisaři

PČR zkušební komisaře nespravuje, pouze využívá údajů z MV aby vydali opatření o určení zk. komisaře k danému termínu zkoušky. Takže při případném dotazu ti odpoví že ti nic nepoví protože nejsou správci. Musíš na MV tam ti počet určitě sdělí- podej si žádost dle 106/99 Sb. ale údaje o jednotlivých osobách ti zcela jistě nepodají, s odkazem na ochranu osobních údajů.


Reklama

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků