Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

06.12.2016 14:49

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Tak jsem si přečetl článek v ATM o B-2. Bohužel je autorem Helebrant, který se posledních několik let neživí ničím jiným, než psaním PR článků pro CZUB a ostatní, co zaplatí... Kde jsou ty časy jeho nezávislých recenzí, co se dali číst...

Pikantní je zejména závěr, kde zdůvodňuje, proč vedle tak krkolomná cesta k B-2 a že CZUB je v tom vlastně nevinně a za všechno si může MO. No, nic.. To je asi jako vysvětlovat, že modré kolečko je červený trojúhelníček.

K technickým věcem toho tam moc není. Zajímavá je sestava nosiče závorníku, která je vyšší a kratší. Snad tedy nebude docházet k výtlukům pouzdra závěru a doufám, že aspoň tohle si CZUB ověřila životnostní zkouškou.

Při rozborce je na fotkách z nosiče závorníku vyjmut jen zápalník - ale doufám, že to snad půjde rozebrat celé...

Jednoznačně je pozitivní změna konstrukce spušťadla a pojistky.

Tlumič plamene mi připomíná konstrukcí ten s M16A1 a působí zvláštně. Jak bude fungovat těžko říct. Pikantní je tvrzení, že se střelbou dotahuje, takže ho vojáci ani nemusí zvlášť fixovat... No, myslím, že nějaké malé prasátko by ji slušelo víc, ale aspoň bude šance pro tuning díly...

V každém případě je to posun někam jinam, než byla 805tka a její vylepšení.

Co není zřejmé, zda bude možné použít natahovací páku i jako doražeč závěru. To ale časem zjistíme...

Snad se brzo dostanou zbraně k útvarům, abychom je mohli prohnat a podat zprávu z živého testu...

Další záhadou je pozice pažby ve sklopené poloze. Doufám že se půjde dostat ke spoušti...

Pokud bude k dispozici samonabíjecí verze, mohla by stát za hřích...

zdenek.c
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 31
Registrován: 24.04.2014 22:54

06.12.2016 15:44

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

jpp na poslední dvě záhady je odpověď ano
podle informací, co nám řekl klučina, když nám donesl na omrknutí, ošahání a rozebrání B-2.,
se na civilní verzi pracuje...

Uživatelský avatar
Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1144
Registrován: 31.03.2009 16:00

06.12.2016 15:50

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

DPMS> no a právě že ze začátku se zadání upřesňovalo dle funkcionářů AČR, tak puška byla nakonfigurovaná jak byla a to že se pak předělávala a dodávala v konfiguraci MC šachta, sklopka s teleskopem a kompenzátor místo tlumiče plamene a pak zase zpět tlumič plamene... Tak za to může kdo ? Já bych tedy CZUB z těchto manévrů nevinil, chovali se jako každý jiný podnik "zákazník chce, zákazník má"

Sám bych ti mohl vyprávět, jak mě někdy jako konstruktera vytáčí nesmyslené požadavky a zásahy do konstukce stran zákazníků a měkkého salesu, které se časem opravdu ukážou jako chyba a mě se pak chce říct "já vám to řikal" , ale zákazník je zákazník a jeho hlas se musí poslechnout. Tudíž jestli tušíš, jak funguje management velkých firem, tak asi taky tušíš odkud vítr fouká do konstukce ;-)

JPP> Ano ten tlumič plamene bude fungovat jako, neřekl bych samoutahovací, ale spíš protipovolovací, pokud plošky ve směru výtoku plynů a síla na ně působící bude ve směru utahování příslušného závitu. No a že to plyny roztříští, tak to je jistota. Nicméně právě pro armádu to nebude zrovna nejvhodnější tvar, amíci od něj upustili již ve Vietnamu, protože do otevřených trnů tohoto tlumiče se příliš snadno zachytává vegetace.

filmovymaniak
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 407
Registrován: 13.02.2005 16:25

06.12.2016 17:25

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Ahoj,
odkaz na článek v angličtině o zátěžovém testu verze 807
http://www.czub.cz/cz/blog/2016/09/16/c ... ture-test/

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

06.12.2016 18:36

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Parabellum

Dovolím si to opět korigovat.

CZUB o připravovaném přezbrojení MO ČR věděla s dostatečným předstihem, od určité fáze v této věci vedla i četná oficiální a neoficiální (konspirativní) jednání. :D

Ve svém postavení velkého výrobce a vývozce měla neobyčejně širokou škálu možností, jak k řešené problematice potřebné informace získávat (konzultace s AČR a MO ČR a dalšími tuzemskými a zahraničními zákazníky, konzultace s odbornými institucemi, studiem dostupných materiálů, obhlídkou konkurenčních produktů v rámci výstav……).

CZUB, díky širokým kontaktům, dokonce konečnou podobu zadávací dokumentace ve svůj prospěch ovlivnila…. :shock:

Problém byl ve zvoleném týmu, který neměl zkušenosti s podobnými zbraněmi a tento handicap nedokázal v průběhu vývoje produktu CZ 805 výrazněji eliminovat, patrně neměl ani optimální podmínky a výběr vhodných zdrojů, včetně vyhodnocování získaných informací, měl nepochybně podstatné vady. :evil:

Pamatuji si, jak tehdy pěli ódy na multirážovost, modularitu, ale klasický zbraňařský pohled na vlastní konstrukci pušky byl jaksi upozaděn. Současně je třeba přiznat, že v té době CZUB prostě neměla potřebné know-how pro vývoj a výrobu mikrorážové útočné pušky s rotačním závorníkem, to získávali až v průběhu zkoušek, resp. až v průběhu dodávek CZ 805 pro MO ČR.

V normálním, nezmanipulovaném tendru by CZUB s CZ 805 patrně vyletěla již na samém počátku, spíše již při posuzování a nikoli až v průběhu hodnocení nabídek. Nejpozději však při předvádění vzorků pušek, pokud by jich chtěl zadavatel ke zkouškám min. 10, byl by to pro CZUB opravdu velký problém… :evil:

Pokud znám své handicapy, a chci se ucházet o takový kontrakt, musím je včas odstranit. Co např. bránilo CZUB najmout si externí odborníky, třeba i ze zahraničí. Prostě se tradičně, "po Uherskobrodsku", spoléhalo na to, že se to nějak ušmudlá… a také ušmudlalo... :mrgreen:

filmovymaniak
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 407
Registrován: 13.02.2005 16:25

08.12.2016 12:34

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Ahoj,
tady je článek v polštině, že by se měl Bren 2 vyrábět licenčně v pakystánu,
teda pokud podepsání dohody mezi CZUB a POF znamená výhru v tendru na náhradu
G3A3/P4 i typ 5
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=21060


Reklama

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

08.12.2016 14:55

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Dost by mě překvapilo, že by se CZ Bren 2 stal hromadně vyráběným produktem v Pákistánu, přes zjednodušení oproti CZ 805, je to nadále výrobně velmi náročná a tudíž i relativně drahá zbraň, s jejich technickým a personálním zázemím bych se pak nedivil celé škále výrobních potíží… :D

Kdo si přečetl článek v ATM č. 12/2016, tradičně s nemalým nádechem PR, nemohl nepřehlédnout jeden posun, kdy se konečně přiznává, že CZUB v době vítězství s CZ 805 Bren a při podpisu kupní smlouvy na hromadné dodávky tohoto produktu pro MO ČR neměla dostatek zkušeností… Logická otázka zní: Proč si jí tedy se "světovým unikátem" CZ 805 vybrali :mrgreen:

Jedním dechem se však dále dodává, že celá řada charakteristik CZ 805 Bren byla dána přímým požadavkem ze zadání A ČR…. Takže, jak se zde více než naznačuje, za nedostatky CZ 805 Bren vlastně může armáda…

Pokrok v přístupu v ATM je ten, že se již pomalu a otevřeně přiznává, že CZ 805 Bren není příliš zdařilý a perspektivní produkt, že CZUB neměla před armádním kontraktem potřebné know-how (vždyť to jsme sem celou dobu psali... :mrgreen: ), ale stále je tu jasná tendence PR CZUB svalit velkou část viny na resort obrany. :evil:

Přestaňme už konečně mlžit a lhát, přiznejme barvu, nesvalujme zjevnou neschopnost CZUB získat si k projektu doma i v zahraničí relevantní informace a předložit tak konkurenceschopný produkt na někoho druhého (výrobce má přece postupovat s odbornou péčí). Dodatečné změny se děly, ale to byla jen zoufalá reakce na četné problémy "produktu s ukončeným vývojem." :twisted:

Takže si dáme technickou část inkriminovaného zadání ještě jednou, a větší znalce prosím o vysvětlení, které že to charakteristiky zadání pokazily úspěchy CZ 805, bojový nůž můžeme klidně vynechat, ten nemusel jít na zbraň ani nasadit….Mj. původní verze zadání byla vlastně popisem zbraňového systému FN SCAR-L, CZUB ji nechala jen lehce zkorigovat, aby mohla nabídnout CZ 805, a že by SCAR-L měl špatné charakteristiky... :mrgreen:

Takticko – technické požadavky, provozní a užitkové vlastnosti zboží

1.Útočná puška 5,56 x 45 mm

Předmětem veřejné zakázky je útočná puška (ÚP) s ukončeným vývojem. Vlastní požadavky na tuto zbraň jsou uvedeny v takticko-technických požadavcích (dále jen „TTP“). Jedná se o automatickou zbraň, střílející dávkami a jednotlivými ranami s účinným dostřelem na pozemní i vzdušné cíle min. 300 m, vybavená mechanickými rektifikovatelnými mířidly, s hledím s rozsahem 100 - 400 m. Přesnost střelby jednotlivými ranami se požaduje max. do 4 MOA. Zbraň musí umožňovat střelbu cvičnými, redukovanými a speciálními náboji s minimálním dovybavením zbraně. Automatika zbraně je založená na odběru prachových plynů z hlavně s pístovým mechanismem. Závěrový mechanismu je při výstřelu uzamčený. Zásobování pomocí schránkových, odnímatelných zásobníků s průběžnou kontrolou počtů nábojů v zásobníku, bez jeho vyjmutí ze zbraně. Požaduje se možnost spojení 2 zásobníků. Počty zásobníků u střelce - 8 kusů u každé zbraně, s odpovídajícím vhodným způsobem uložení zásobníků u vojáka. Po vystřílení nábojů ze zásobníku zachycení závěru v zadní poloze. Možnost vedení střelby při všech možných bojových činnostech, za použití prostředků individuální ochrany proti ZHN zavedených v OS ČR, při použití zimních doplňků, balistické ochrany a ochranných brýlí, za hraničních klimatických a bojových podmínek. Zbraň musí být vybavena možností upevnění optických a zaměřovacích přístrojů (průhledový zaměřovač kolimátorového typu, zvětšovací modul, noktovizor), měřících, značkovacích, osvětlovacích a střelných (granátomet), a to pomocí Picattiny rail dle MIL STD 1913 a dále schopností umístění tlumících zařízení na ústí hlavně (tlumič plamene/kompenzátor, resp. tlumič hluku výstřelu). Zbraň musí umožňovat vedení palby ze standardizovaných střílen zavedených bojových vozidel. Životnost hlavně (balistická) se požaduje min. 20.000 výstřelů, technická životnost pušky jako celku min. 20 let. Zbraň musí vykazovat vysokou míru spolehlivosti, bezpečnosti při používání a manipulaci. Poruchovost do 0,2 %, bez započítání vad vlivem střeliva. Střelba musí být spolehlivě vedena standardizovanými náboji se všemi typy střel. Povrchová ochrana zbraně musí mít minimální odrazivost světelných zdrojů a odolná proti otěru, korozi, zejména slané a sladké vodě, vlhku, agresivním látkám a produktům vznikajících při střelbě při použití konzervačních prostředků, schválených k používání v OS ČR. Na zbrani nesmí být žádné ostré hrany a výrazné výstupky (plochá zbraň). Všechny ovládací prvky se musí vyznačovat plynulostí chodu. Zbraň musí umožňovat umístění (připevnění) ovládacího prvku systému MBK V21 - rukojeti (s využitím části spodního Picattiny rail). Její instalace a používání nesmí mít negativní vliv na vedení střelby. Součásti zbraně musí být tříbodový univerzální popruh. Uchycení popruhu nesmí negativně ovlivňovat ovládání a střelbu ze zbraně. Použitý materiál u zbraně a příslušenství musí být nehořlavý, s dobrým odvodem tepla, vznikajícím při střelbě, nárazuvzdorný a odolný proti mechanickému poškození. Základní rozebrání a složení zbraně pro běžnou údržbu musí být proveditelné bez jakýchkoliv nástrojů. Prostředky pro údržbu a odstranění jednoduchých závad musí být součástí příslušenství zbraně (vytěrák, koudelníček, kartáček, olejnička, montážní přípravek atp. v obalu). Pro identifikaci zbraně se požaduje značení výrobním číslem a výrobcem (státem). Balení zbraně musí být v přepravních uzamykatelných obalech s obsahem 10 ks zbraní s úplným příslušenstvím. Obal (dřevěný, kovový, plastový) musí splňovat požadavky na stohovatelnost podle normy ČSN 269030 (max. 8 vrstev), ochranu zbraní před poškozením a znehodnocením. Obal musí mít prvky identifikace. Požaduje se výrobcem vydefinovaná a vytvořená poměrová souprava náhradních dílů pro opravy 100 ks zbraní v pevném obalu. K provádění hodnocení technického stavu hlavních součástek a běžným opravám se požaduje dodat nářadí zbrojíře v pevném obalu. Rozsah stanoví výrobce. Požadovanou součástí soupravy zbrojíře jsou i rektifikační dalekohledy v počtu 1:100 ks zbraní.

Základní takticko technické požadavky podle TP:

a) ráže 5,56 x 45 NATO - podle STANAG 4172/ČOS 130503;
b) celková délka zbraně v bojové poloze – do 1 070 mm (s vysunutou pažbou – v krajní poloze);
c) délka hlavně – 350 mm - 480 mm;
d) účinný dostřel – min. 300 m;
e) základní hmotnost zbraně (bez zásobníku a popruhu) – max. 3,6 kg;
f) s útočnou puškou se požaduje dodat útočný nůž (není požadována možnost jeho uchycení na zbraň);
g) počet nábojů ve schránkovém (dvouřadém) zásobníku min. – 30 kusů;
h) možnost rychlého přebití zásobníků (je požadováno spojení 2 ks zásobníků - sponou nebo jinými propojovacími prvky);
i) se zbraněmi dodá prodávající munici ve složení a množství uvedeném v čl. II odst. 1 písm. a) smlouvy v etapách stanovených čl. V odst. 2 a přílohou č. 5 smlouvy;
j) pro provedení KZ a VZ prodávající dodá munici ve složení a množství uvedeném
v čl. IX odst. 1 a odst. 5 smlouvy s tím, že tato munice musí být identická s municí uvedenou v předchozím odstavci s výjimkou cvičné munice;
k) požaduje se vybavení zbraní systémem Picattiny rail, dle MIL STD 1913 (horní, spodní a boční - po obou stranách - kovový);
l) rozsah pracovní teploty od -40º do +50º C;
m) spolehlivá funkce ve ztížených podmínkách (prach, bláto, přechodové teploty) dle AC 225/D14, TPVD 637 - 81.

Ostatní požadavky:
m) se zbraní se požaduje dodat 2 ks pouzdra na 4 ks zásobníků, se standardní schopností fixace na křížovou vazbu.

2. Útočná puška 5,56 x 45 mm ve zkrácené verzi – karabina
V souvislosti s pořízením útočné pušky je předmětem veřejné zakázky i pořízení útočné pušky ve zkrácené verzi – karabina, která bude mít minimálně 70% konstrukčně shodných dílů s útočnou puškou. TTP na zkrácenou verzi jsou shodné s požadavky na útočnou pušku, s výjimkou následujících požadavků:

Takticko technické požadavky podle TP pro zkrácenou verzi útočné pušky odlišné od základní verze:

a) celková délka zbraně v bojové poloze – do 890 mm (s vysunutou pažbou – v krajní poloze);
b) účinný dostřel – min. 200 m;
c) délka hlavně pro zkrácenou verzi - karabina – do 330 mm;
d) základní hmotnost zbraně v zkrácené verzi - karabina (bez zásobníku a popruhu) – max. 3,4 kg.

Ostatní požadavky:
e) se zbraní se požaduje dodat 2 ks pouzdra na 4 ks zásobníků, se standardní schopností fixace na křížovou vazbu.

Jimram
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 338
Registrován: 19.10.2013 21:00

08.12.2016 19:37

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Ta 805 s ovládacími prvky a zásobníkem ala G36 splňovala podmínky soutěže. Ta masáž, že musí mít zásobník a ovládací prvky ala M4 přišla od uživatelů i od mluvčích "konkurence ". Armáda mohla specifikovat přímo ovládací prvky a zásobník ala M4 nebo trvat na tom, že v našem prostoru jsou výhodnější pro unifikaci prvky z G36, nicméně pro podmínky Afganistánu nakonec přistoupila na prvky z M4. Mimochodem i za první republiky armáda měla v 30. letech zájem přezbrojit místo LK26 modernější verzí - tedy "dovývojem".

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

08.12.2016 19:51

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

A já znova zopakuju, že v Afganistánu jsou stále 805 z první dodávky a s těmi mega banány místo zásobníků :D

Jimram
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 338
Registrován: 19.10.2013 21:00

08.12.2016 19:54

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Vím :D .

markus9ml
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 25.12.2012 17:02

09.12.2016 11:00

CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Jimram píše:Ta 805 s ovládacími prvky a zásobníkem ala G36 splňovala podmínky soutěže. Ta masáž, že musí mít zásobník a ovládací prvky ala M4 přišla od uživatelů i od mluvčích "konkurence ". Armáda mohla specifikovat přímo ovládací prvky a zásobník ala M4 nebo trvat na tom, že v našem prostoru jsou výhodnější pro unifikaci prvky z G36, nicméně pro podmínky Afganistánu nakonec přistoupila na prvky z M4. Mimochodem i za první republiky armáda měla v 30. letech zájem přezbrojit místo LK26 modernější verzí - tedy "dovývojem".

A nikdo jiný i s levnější zbraní nesplnil? Pochopil bych, že mít vlastní zbrojovku je strategická věc a součásti tendru může být požadavek na konstrukční dokumentaci. Vždyť kdyby v transparentní soutěži uspěl i malý výrobce, tak by stačilo nakoupit stroje a armádě by to vyrobil a když, tak by to zadala jinam. A navíc by CZUB měla najednou konkurenci. To trvání na konkrétní CZUB má jiný důvod.

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

09.12.2016 13:01

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

markus9ml píše:.... To trvání na konkrétní CZUB má jiný důvod.

jasan, poněvadž kam to vede když se utrácí naše finance za výzbroj "odjinud" je patrné z caus Cassa, Pandur, Gripen,....

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

09.12.2016 21:21

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Nezaměňujme příčinu a následek.

V té době existovalo jasné politické zadání, že MO ČR přezbrojí CZUB.

Zvolena byla forma vítězství CZUB v tendru, která, oproti přímému přidělení zakázky formou politického rozhodnutí, vypadá transparentně a zároveň dává vítězi nejlepší možné reference (byl přece nejlepší… :D ).

K tomu je však třeba naplnit dva tyto základní předpoklady:

1. CZUB bude schopna podat konkurenceschopnou nabídku, která z hlediska poměru výkon/cena porazí konkurenci.

2. CZUB disponuje konkurenceschopným a do sériové výroby připraveným produktem.

Jelikož ani jeden z předpokladů nebyl na přelomu 2009/2010 evidentně splněn :shock: , muselo MO ČR nejprve zajistit vítězství CZUB formou naprosto zmanipulovaného tendru, kam diskriminačními podmínkami zamezilo vstupu max. počtu uchazečů (prakticky všech domácích i zahraničních mimo dva privilegované), a kritéria optimalizovalo tak, aby CZUB zvítězila na základě hodnocení několika formálních kritérií. Myslím, že i autoři „tendru“ si byli vědomi skutečnosti, že produkt CZUB zdaleka neodpovídá deklaracím, a tak v procesu výběru vítěze vyloučili jakoukoli komparaci zbraní (opravdu velmi nestandardní), rozhodovaly jen papíry, resp. deklarace uchazečů a zbraně se měly zkoušet až po podpisu kupní smlouvy! (další anomálie, viz kritika NKÚ). To však byla ta lehčí část úkolu. :mrgreen:

Když CZUB se „světovým unikátem“ slavně zvítězila, nastal problém v tom, že produkt, ačkoli, jak píše Jimram, formálně splňoval požadavky technické specifikace, vykazoval neobyčejně širokou škálu vad a nedostatků, které znemožnily jeho nasazení v nabízeném provedení do ozbrojených složek. I pro pesimisty bylo krajně nepříznivé hodnocení CZ 805 Bren testujícími vojáky překvapením. Místo vypovězení smlouvy bylo pro naplnění politického zadání rozhodnuto o tichém dovývoji produktu. Průběh již známe, řešili jsme to zde již vícekrát. :evil:

Kdyby byla CZ 805 alespoň průměrným výrobkem, s dotaženým vývojem a akceptovatelným uživatelským komfortem, mohlo vše po „zajištění vítězství v tendru“ probíhat bez větších problémů, tedy bez potřeby rozsáhlého letitého společného dovývoje CZUB a MO ČR (viz zpráva NKÚ), kde se logicky projevila i nepříliš žádoucí lidová tvořivost (viz např. úsťové brzdy). To je však logický vývoj, kdy výrobce zbraně nepostupoval s příslušnou odbornou péčí, nebyl pevný v podpatcích a pod tíhou problémů si nechal radit i od všemožných chytráků…

K zmiňovaným MC šachtám a STANAG zásobníkům je nutné upozornit, že tuto změnu vojáci požadovali na základě výsledků zkoušek CZ 805 již od samého počátku (viz mnou přiložený výtah z vojskových zkoušek zde před časem), CZUB jim ale nevyhověla a první etapu přezbrojení v podstatě splnila dodávkou verze v původní konfiguraci. Logicky, tehdy bojovala s tolika problémy, že nebyla ochotna začít ladit pušku v sice deklarované (modulární koncepce), ale nikterak odzkoušené konfiguraci.

Ačkoli nepovažuji aplikaci HaK zásobníku v základní konfiguraci pro modulární CZ 805 jako chybu, požadavkům vojska se vůbec nedivím. Kdo ví, jaké problémy, zejména z počátku, vykazoval originální zásobník CZUB, kdy z vývodek vypouštěl náboje dle vlastního uvážení :mrgreen: , co měli asi dělat.

Aplikace MC šachty, zdůrazňuji funkční šachty, protože, to, co bylo představeno s modulární puškou na počátku (2009/2010), byla jen taková „atrapa na výstavy“, byla realizována až s několikaletým zpožděním, a dle mých informací až poté, co i v CZUB začali mít o její vývoj zájem, protože předpokládali i prodej CZ 805 do teritorií, kde je taková kompatibilita výraznou výhodou. Podnítili patřičné kruhy na MO ČR, a přes problémy s nekompatibilitou v rámci ozbrojených sil bylo o přechodu na CZ 805 Bren MC najednou rozhodnuto. No, neberte to, když vám novou šachtu pomůže zákazník vyladit a rovnou si odebere a dobře zaplatí tisíce nových pušek v této konfiguraci. :mrgreen:

Shrnuto: jak vidno, žádné charakteristiky technické specifikace MO ČR CZ 805 Bren k nedokonalosti nelimitovaly, výrobce má totiž postupovat s odbornou péčí, v případě obecněji popsaných částí, což je pro technické specifikace u tendrů, tedy pro plánovaný výběr z více nabídek, typické, má výrobce předkládat vlastní, z technického a uživatelského hlediska vyhovující konkrétní řešení. :shock:

Technická dokumentace ke konkrétnímu produktu je běžnou součástí nabídky, tu však nelze zaměňovat s technickou částí zadávací dokumentace, tzn., že zadavatel zakázky v obecnější rovině něco požaduje, a uchazeč, v případě výběru dodavatel, mu již nabízí určitý konkrétní produkt, který se však musí vejít do zformulovaného zadání. :!: :!: :!:

markus9ml
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 25.12.2012 17:02

10.12.2016 9:53

CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

4mike píše:
markus9ml píše:.... To trvání na konkrétní CZUB má jiný důvod.

jasan, poněvadž kam to vede když se utrácí naše finance za výzbroj "odjinud" je patrné z caus Cassa, Pandur, Gripen,....

Pod těmi nákupy jsou podepsaní konkrétní lidé, podle čeho vybírali, ví oni. S těmi puškami byla unikátní šance rozjet v CZ další zbrojovku. Další věc, mohli požadovat kompletní vlastnickou strukturu, aby se vědělo, kam ty peníze půjdou potom. Chápu, že je dobré být soběstační ve výrobě zbraní, ale tahle cesta je prostě špatná. A jestli se naši představitelé podělají a schválí plánovaný zákaz z EU, tak už bude stejně všechno jedno.

markus9ml
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8
Registrován: 25.12.2012 17:02

10.12.2016 9:55

CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Myslím cestu, jakou vznikl Glock.

Uživatelský avatar
ufo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4035
Registrován: 05.07.2006 14:16
Bydliště: Brno www.maxrounds.com

10.12.2016 10:31

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Sklouzava to zase nekam jinam, takze se vratime k CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Uživatelský avatar
panacea
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 131
Registrován: 20.07.2007 14:04
Bydliště: ČR

10.12.2016 14:26

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

osobní krátká zkušenost s full auto B2:

- příjemná hmotnost zbraně
- sestava nosiče závěru jako když z oka G36ky vypadne
- úsťovka funguje dobře, nicméně na střelnici není "vegetace" pro simulaci boj. podmínek
- natahovací páka funguje i jako doražeč závěru a při střelbě se nepohybuje
- krátká pažba i při maxim. vysunutí (prý bude delší)
- systém pojistky pažby při vyklopení je kopií Stgw90 akorát z polymeru
- ovládací prvky (záchyt, vypouštění, zásobník..) jsou vcelku OK
- celý lower + pažba jsou vyrobeny z kvalitního plastu zpevněného skelným vláknem, což chválím (zaoblené hrany, tvar loweru se příjemně drží)
- výměnné hřbety pažbičky
- hlavně si dělá CZUB sama
- 3 polohová regulace pístu

Na střelnici bohužel oba testované kusy, tuším 11" a 14", často závadovaly (opakovaně double feed nebo skřípnutá vyhazovaná nábojnice) s plechovými i plastovými zásobníky, střelivo SB SS109.
Vzhledem k slabostěnné hlavni se zbraň dost zahřívá a po vystřílení 10+ zásobníků bylo problémem (i v rukavicích) změnit zkusmo regulaci pístu na jinou polohu. Hmatník regulace má sic pěkný tvar a přepínání u chladné zbraně je příjemné, ale po ohřátí, což se děje poměrně brzy, neb hmatník je dost tenký a drobný, je potom problém na něm udržet prsty, natož s ním točit - lze však použít ostrý náboj a pravděpodobně to tak i bylo zamýšleno. Holt někde se ta nízká váha zbraně musí projevit.

Nicméně oproti B1 je to úplně jinde a pokud bude po vychytání much dostupná i v semi-auto za přijatelný peníz, uvažoval bych vážně o jejím pořízení.

Uživatelský avatar
Lopez
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 658
Registrován: 06.01.2007 0:30
Bydliště: Praha

10.12.2016 15:18

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

""Na střelnici bohužel oba testované kusy, tuším 11" a 14", často závadovaly (opakovaně double feed nebo skřípnutá vyhazovaná nábojnice) s plechovými i plastovými zásobníky, střelivo SB SS109.""

Sorry, ale proč ?

Uživatelský avatar
panacea
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 131
Registrován: 20.07.2007 14:04
Bydliště: ČR

10.12.2016 15:29

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

už nevím co bylo přesně důvodem těch závad, hoši z UB říkali, že to řeší. Ta puška ještě není na 100% odladěná, takže se stále vychytávají mouchy. Závady jsem měl klidně i 2x na jeden zásobník, ale ve stádiu zkoušek to pro mne ještě není relevantní.

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

10.12.2016 22:51

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

CZ B-2 je nepochybně podstatný posun správným směrem.

Její představení provází tradiční PR CZUB, srovnám-li letmou zkušenost např. se SIG 516 CQB, HaK 416 A5, DD Mk18 s obdobnými délkami hlavně (nebyl samozřejmě prostor pro žádnou komparaci) byl bych poněkud rezervovanější…. Možná je to ale silným zvykem na design M4… :D

Co mě dost vadilo, jsou opravdu hodně krátké raily na předpažbí, zbraň nepůjde osadit v rozumně úzké konfiguraci s maximálním využitím railu na 6 hodině (podhmat, rukojeť, svítilna), problém bude i v konfiguraci rukojeť, svítilna...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků