mihlit
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 326
Registrován: 21.01.2015 19:38
Bydliště: Brno / HK

04.07.2016 12:11

Domácí výroba slugů (bez tavení olova)

Zdar,
máte někdo zkušenost s neolověnými slugy? Na internetu jsem našel návod třeba na voskové slugy (levný trap náboj, uříznout víčko, vysypat do misky, přidat tam vosk, rozehřát a nalít zpět). Tyto náboje jsem zkoušel teď o víkendu (použil jsem 28g 2.0mm trap náboje). Lítalo to docela rovně a na 50 m se s tím daly trefovat plastové půllitrové lahve. Výroba voskových slugů není sice zas až tak náročná, ale tak přemýšlel jsem, jestli není něco ještě pohodlnějšího. Navíc v zahřáté brokovnici i jen od sluníčka a hlavně po střelbě, ten vosk dost měkne.

Další slugy kromě voskových jsem viděl třeba s použitím tavného lepidla. Ty se na teple tak snadno neroztopí. Taky mají větší průraznost, ale stejně pochybuji, že by s tím chtěl někdo něco lovit, takže je to jedno. No ale je to dost piplačka, protože tavení lepidla a udržování v tekutém stavu vypadá docela náročné (ono se nemůže zas ohřát extra moc, jinak by to tavilo košíček).

Poslední varianta, co jsem viděl, byla při použití silikonového tmelu. To vypadá celkem zajímavě, protože pracnost je docela malá, nic se nemusí ohřívat a odolnost proti teplotě je taky docela velká. Jen mám obavy, jestli by se to nechtělo odrážet. Dle popisů na internetu se prý má tendenci "vysypat", navíc tam toho silikonu není zas tolik (jen na vyplnění mezer a držení pohromadě, takže prý nijak nepruží). Nemám ale odvahu to zkoušet.

Taky někdo na zahraničním diskusním fóru zmínil použití epoxidového lepidla, ale nebyly tam k tomu žádné podrobnosti.

Jinak pro srovnání, tak voskový slug má tendenci se při nárazu vysloveně rozsypat (nenašel jsem jediný kousek zbytku, jen sem tam pár broků). Slug z tavného lepidla dle YT víc drží pohromadě a má tendenci spíš vykvést a zůstat celkem pohromadě.

Máte někdo zkušenost s nějakými materiály na výrobu slugů?

Uživatelský avatar
4mike
saigaholic
 
Příspěvky: 7065
Registrován: 28.11.2005 15:49
Bydliště: Brno

04.07.2016 12:53

Re: Domácí výroba slugů (bez tavení olova)


Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků