Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 62
Registrován: 23.05.2015 20:52

26.05.2015 23:04

Re: Začíná "lovecká" sezóna

Rad píše:Všechno je to o penězích. Opakuji ještě jednou, že myslivci využívají část vlastnického práva k pozemkům - platí za to vlastníkům předmětných pozemků.


Bylo by objektivní říci, že myslivecká sdružení se obecně s vlastníky moc nemažou (pokud se nejedná o silného vlastníka) a to ani co se týká nájmu, tak ani se škodami. A to dobrým vztahům s vlastníky a kladnému nahlížení na myslivost většinou nepomůže.

Rad
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 251
Registrován: 11.08.2009 10:43
Bydliště: Šumava

27.05.2015 13:33

Re: vstup do honitby

To objektivita. Myslivecká sdružení si to pronajímají od honebních společenství, která zastupují majitele pozemků na základě poměrného zastoupení dle velikosti držby pozemků. Pokud je tam nespokojenost vlastníků s nájemcem mohou uzavřít nájem s někým jiným. U nás se to již v několika honitbách stalo. Stačí, aby se vlastníci domluvili. Stejné jako u a. s. - jak moc se u a.s. bere ohled na názory drobného akcionáře? Pokud nenajde více lidí se stejným názorem, aby hlasování zvrátili ve svůj prospěch, tak na něj management prostě s..e. Situace může být dle rozdílného vývoje vlastnictcké držby na různých místech dost specifická - to uznávám, ale byť s výhradami k některým chybám nelze namítnout, že majitel nemá možnost volby. Prosím - reakce na minimální velikost honitby nechme stranou.

Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 62
Registrován: 23.05.2015 20:52

28.05.2015 20:24

Re: vstup do honitby

Jasně, já znám situaci z obou stran, jen jsem alergický pokud se "oni" (s některými obecně přijimanými názory se neztotožňuji) ohání jak platí a hradí za škody. Bylo by fér sdělit, že nájem je to pár korun za hektar. A škody se obyčejně řeší (minimálně drobným zemědělcům, vlastníkům) vztyčeným prostředníčkem.
Podle mého názoru díky nevymahatelnosti práva, a dalším faktorům ať už historických, legislativních či jiných je myslivost stále socialistická. Vlastník nemá žádné práva a myslivecká veřejnost soudí, že myslivost je od slova myslet. Tak vznikají další křivdy. Vlastníci pak MS zčásti ignorují (myslivecký ideál), zčásti nenávidí. Změny nájemců budou jistě častější ač nyní je na pár let klid. Honební společenství a změny nájemce jsou na delší hovor.
Ale to už je mimo téma.

Rad
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 251
Registrován: 11.08.2009 10:43
Bydliště: Šumava

29.05.2015 11:59

Re: vstup do honitby

Jen rychle, protože celé to téma je opravdu na delší rozhovor. Ke škodám je stejný přístup bez výjimky jestli malý nebo velký vlastník - většinou jde u malých vlastníků o lenost se o to postarat a neochotu zatím jít - jinak neznám obor lidské činnosti, kde by chtěl někdo něco platit navíc než musí - prostě zatím jít a není to složité - pár soudních rozhodnutí znám ze svého okolí a nebyly to zrovna malé částky, co se pak hradily. Pokud jsou lidé v MS sdružení arogantní k malým vlastníkům opakuji není problém se s ostatními vlastníky domluvit a postupovat společně - u nás dáváme přednost domluvě a řadu škod např. po buchtování černé uhrabeme hned, jak to zjistíme, často bez upozornění majitelů. Nemyslím si, že by to bylo nějaké socialistické - informujte se jak to chodí i na západ od našich hranic.

Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 62
Registrován: 23.05.2015 20:52

14.11.2015 13:51

Re: vstup do honitby

Ano, je možné samozřejmě náhradu škody požadovat u soudu. Ale protože se škody počítají podle koeficientů z počátku devadesátých let, částka za zničení např. 600-700 stromků vyjde na +-3000-3500 v náhradách (nyní to nemám spočítané přesně, je to jen odhad), tzn. velmi malá částka. Advokát nedoporučí vymáhat ani 50 000. Myslivecká sdružení to vědí a vzhledem k nepředvídatelnosti soudního rozhodnutí ti pošlou maximálně vztyčený prostředníček.
Na druhou stranu, ano lze to skutečně podat k soudu, ale statisticky to malý vlastník neudělá. A s Babišem je třeba vycházet přes členskou základnu. Výsledek je, jak píšu nahoře absolutní minimum nebo 0 placení škod a plný mrazák.
A kdo to tak nemá. Já se k myslivcům dostal právě přes škody.

Rad
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 251
Registrován: 11.08.2009 10:43
Bydliště: Šumava

25.11.2015 12:59

Re: vstup do honitby

Co se týká škod na lesních porostech, záleží také jaké opatření jsi učinil na jejich ochranu (jsem bývalý lesník, tak vím o čem mluvím). A samozřejmě také je to o domluvě s ostatními poškozenými - pokud je zvěř ve vyšších stavech, musí mít škodu i ostatní majitelé a opět se budu opakovat, postupujte společně i v tom co se týká škod a nájmů - je to jen o tom jak moc zatím chcete jít - prostudujte si zákony a judikatury a zjistíte, že zákon je na Vaší straně a proti Vám je pouze Vaše lenost a neschopnost. Ad malé škody - tento rok jsme hradili již několik škod do 10 000, vždy po schůzce s vlastníky na místě škody a dohodě. Ve většině případech majitelé škodu přirozeně viděli větší než skutečně byla(to je ale přece každému člověku přirozené - nebrat jako výtku vůči majitelům- a málokdo z majitelů má také lesnické vzdělání), po pochůzce porostem a označení poškození vždy byl počet jedinců minimální oproti původnímu hlášenému počtu. Pro hnidopichy - moje rodina také vlastní zemědělské pozemky, na kterých hospodaří.


Reklama

Předchozí

Obsah fóra / Střelectví / Myslivost a lov

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník