Uživatelský avatar
Kalič
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 121
Registrován: 14.08.2010 20:14
Bydliště: Plzeň

24.11.2014 18:58

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Ten doprovod až do místa bydliště asi proto, aby indiáni zbytečně neztratili stopu, že?

Egi
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 96
Registrován: 18.04.2008 9:50
Bydliště: Brno

16.12.2014 4:21

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Mně pořád leží v žaludku ten Krajský soud v Brně. Už jednou jsem zmiňoval, jak odmítají uschovávat zbraně. Teď jsem měl pár let nějaké obšírnější chození po soudech (já tam byl za ty hodný :) ) a je to pořád to stejné: Městský soud naprosto v pohodě, vybíjecí a trezorová místnost, jenom chvíle zdržení při čekání na maníka s klíči (v mém případě max. 5 minut), co sedí zcela nepochopitelně kdesi úplně jinde. Ale bezva domluva.

Na KS kdysi prý uschovávali, roky už to mají zrušené (šest osm let zpátky jim tam ale ještě na jedné pobočce pod schody stála rúra). Nařízeno předsedou senátu. Pokud jsem dobře četl, tak kvůli "zvýšení bezpečnosti" (případně si tam lejstro zajdu vyfotit).

Asi ve volné chvíli urobím pokus - zkusím se prostě začít ptát, když používá takové zdůvodnění, tak o kolik tedy od té doby vzrostla ta bezpečnost a v jakých je to měřeno jednotkách? Musela být bezpečnost nějakým způsobem nízká a tímto opatřením se musela zvednout, jinak je opatření neproduktivní a lze od něj upustit.

Ale z jiného soudku:

Při tomto zamýšlení jsem na webu narazil na toto:

http://www.epravo.cz/vyhledavani-aspi/?Id=52225&Section=1&IdPara=1&ParaC=2

čili

505/2001-Org.
INSTRUKCE
Ministerstva spravedlnosti
ze dne 3.12.2001,
kterou se vydává vnitřní a kancelářský řád pro okresní, krajské a vrchní soudy

kde se píše mj.

§ 3
Orientační tabule soudu
(5) Na orientační tabuli se uvede zákaz vnášení zbraní, střeliva a dalších nebezpečných předmětů do budovy soudu s výjimkou příslušníků ozbrojených složek ve službě. Zákaz musí být vyznačen rovněž přímo u vchodu do budovy soudu. Osobě, která tento zákaz poruší, zabrání justiční stráž ve vstupu do budovy. Vstup lze následně umožnit po odevzdání těchto věcí příslušníkům justiční stráže.


Čili to, o čem se celou dobu bavíme - my chceme odevzdat "tyto věci" příslušníkům justiční stráže. Jediný, kdo nám v tomto klade odpor, je ta justiční stráž, která je nechce převzít. Co na to právníci?

Uživatelský avatar
Walt
 
Příspěvky: 1413
Registrován: 20.01.2004 14:30
Bydliště: Králův Dvůr

16.12.2014 7:50

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Beroun, uschova zbrane bez problemu

umar
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 4
Registrován: 14.06.2012 12:28

16.12.2014 10:21

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

S dovolením přispěju do debaty o uschovávání střelných zbraní na soudech .)

z.č. 6/2002 Sb. o soudech a soudcích

§ 7

(1) Do budovy soudu nebo na místo, kde soud jedná, je zakázáno vstupovat se zbraní nebo s jinými předměty, které jsou způsobilé ohrozit život nebo zdraví anebo pořádek. Tento zákaz se nevztahuje na soudce a na příslušníky ozbrojených sil a ozbrojených sborů, jestliže vstupují do budovy soudu nebo na místo, kde soud jedná, v souvislosti s plněním svých služebních povinností.

(2) Každý je povinen podrobit se osobní prohlídce a prohlídce všech věcí, které má u sebe, za účelem zjištění, zda neporušuje zákaz podle odstavce 1. Tato povinnost se nevztahuje na státní zástupce, advokáty, notáře a soudní exekutory, nestanoví-li předseda příslušného soudu jinak.

(3) Odstavce 1 a 2 se rovněž nevztahují na osoby, o nichž to stanoví v jednotlivých případech předseda příslušného soudu.

Z výše uvedeného jasně vychází , že vstup se zbraní je zakázán . Zároveň s tímto se mi nepodařilo dohledat žádnou právní normu která by stanovovala justiční stráži povinnost uschovávat jakékoliv nebezpečné předměty. No, a x-krát zmiňovaný bordel , že jeden soud uschová a druhý o ulici vedle neuschová je výsledkem. Justiční stráž může uschovat, pokud je k tomu vybavena a předseda soudu to nezakázal, a zároveň o soud vedle neuschovává. (není k tomu vybavena, předseda to zakázal atd.).

Egi
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 96
Registrován: 18.04.2008 9:50
Bydliště: Brno

16.12.2014 17:52

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Umare, zákon známe, alespoň snad většina z nás, kteří o soudech zde hovoří.

Já výše našel podzákonnou normu (zákon není jediná úprava, kterou je někdo nucen se řídit), která evokuje, že by tak třeba justiční stráž činit měla.

A hlavně - narozdíl třeba od letiště, kam klidně můžeš nechodit a cestovat vlakem, k soudu nechodíš zpravidla dobrovolně, nýbrž pod hrozbou státní perzekuce. I jako sprostý svědek, dostaneš předvolání, je ti přikázáno dostavení se, přičemž sankcemi ve výši až několika měsíčních platů je ti vyhrožováno hned na prvním listě pro případ, že by ses rozhodl tak neučinit. Jsi zvyklý na jistý standard své osobní bezpečnosti. Klidně soudu a zákonu vyhovíš a do budovy budeš vstupovat neozbrojen, ale oni ti svým svévolným postupem znemožňují tvé právo nosit zbraň mimo budovu soudu. Jde o to, že oni chtějí, aby tys tam byl, tvůj zájem to začasté vůbec není. Pročež by měli respektovat tvoje potřeby, zvláště, když jde o takovou trivialitu.

No nic, zkusím si ceduli zajít ofotit a zkusím zjistit, jaké zvýšení bezpečnosti od doby zákazu uschovávání proběhlo.

Uživatelský avatar
Gobey
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 255
Registrován: 31.07.2011 21:22
Bydliště: Pchery / Praha 1

19.12.2014 0:54

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Jenže se na to zkus podívat i z druhé strany. K soudu chodím pracovně několikrát týdně. Prostě nůž nechám v autě a 1911 v práci. Na některých soudech přijde jeden člověk za hodinu, ale jinde se stojí skoro fronta (třeba Justiční areál Na Míčánkách) a u rámu je jeden až dva lidé. Není tam místnost, kde by se dala zbraň vyndat, vybít, uschovat. A vytahovat a vybíjet zbraň, když za člověkem je dalších x lidí není ideální. I ta justiční stráž zrovna nechce, aby jí někdo "mával" zbraní před nosem. Právě s ohledem na to, že ví, co tam můžou být za lidi.

Když už jdu na soud se zbraní (a to se snažím fakt výjimečně), tak než ji vyndám, jdu předem za justičkou, řeknu jí, že mám zbraň a oni mě navedou do místnosti, kde to mohu vybít. Ale to prostě všude nejde. Jasně, šlo by to, ale stálo by to relativně dost peněz a s ohledem na počet ozbrojených lidí ku počtu návštěv na soudu se to prostě nevyplatí.

I na soudech, kde se jako advokát pouze prokážu průkazem a jdu bez osobní kontroly (např. OS pro Prahu východ) si tu zbraň neberu.

A když už to bezpečnostní situace vyžaduje (ne všichni klienti či protistrany jsou ideální), tak se to dá řešit kolegou, který počká venku.


Reklama

Uživatelský avatar
Hungry
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5206
Registrován: 22.01.2004 20:00
Bydliště: Otrokovice

19.12.2014 1:07

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Gobey: dovolím si oponovat... Moje zdraví nebo nejdejbohové život, to se určitě vyplatí... Stát tu má být pro občany, nikoliv naopak... :evil:

Lesomil
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 7
Registrován: 05.12.2014 17:49

19.12.2014 18:40

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Egi :)
Jsem zde nový a neznám profese jednotlivých členů fóra.... Ale pochopil jsem, že právníci tady jsou.... :) Jak by tedy posoudili z právního hlediska takovouto situaci....: Soudem je pod "pohrůžkou sankcemi" předvolán bezůhonný svědek, jemuž je osobami kolem obviněného vyhrožováno (čímkoliv) Má obavy o své zdraví i život a tedy požádá PČR o ochranu při účast na soudu.... (či podobně) Toto je odmítnuto. Jako řádný občan se tedy na předvolání k soudu dostaví při čemž jako držitel zbrojního průkazu si na svou ochranu vezme zbraň. Justiční stráži při příchodu předloží předvolání a upozorní na to, že má u sebe zbraň. Požádá o její uložení po dobu jednání v budově soudu. Pokud justiční stráž vyhoví, není co řešit. pokud odmítne nastává situace, kdy předvolaný se dostaví, ale není do budovy soudu (a tím i k jednání) vpuštěn. Mimo budovu soudu je oprávněn zbraň nosit a tohoto oprávnění využil pro svou ochranu. Hrozí takovémuto občanovi sankce pro "nedostavení se" ? Může mít i svědky svého jednání s justiční stráží.....

Uživatelský avatar
PeSi
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 224
Registrován: 21.07.2009 17:36
Bydliště: Čakovice u Týnce nad Sázavou

20.12.2014 15:54

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Gobey píše:... Na některých soudech přijde jeden člověk za hodinu, ale jinde se stojí skoro fronta (třeba Justiční areál Na Míčánkách) a u rámu je jeden až dva lidé. Není tam místnost, kde by se dala zbraň vyndat, vybít, uschovat. ...


Tak nevím, ale zrovna Míčánky maji jak místnost se schránkami, tak vybíjecí zařízení. Justiční stráž se chová naprosto profesionálně, po oznámení, že mám zbraň mně odvedla do té místnosti, kde jsem si sám odložil, mezitím strážný vyplnil podle ZP a PZ lístek se kterým jsem odešel dovnitř. Při návratu jsem ukázal lístek, stráž mně odvedla do místnosti, kde jsem se oblékl a v klidu odešel. Ale už je to pár let, možná se to změnilo. Také ale možná ta druhá věta k obsahu závorky neptaří.

Uživatelský avatar
Magic
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 56
Registrován: 09.08.2015 21:24

22.10.2015 17:43

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Nevíte někdo jak jsou na tom s možností úschovy tyto soudy?

1) Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR - Praha 1, Dlouhá 13
2) Městský soud v Praze, Praha 2, Slezská 9

franco
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 45
Registrován: 21.05.2008 16:22
Bydliště: sever jihu Čech

23.10.2015 14:21

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Má odpověď nebude originální.. Co tam zavolat a zeptat se?

Uživatelský avatar
Magic
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 56
Registrován: 09.08.2015 21:24

23.10.2015 15:19

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

To budu delat az tesne pred tim, kdyz tady na to byla diskuze, tak jsem se chtel zeptat po originalni odpovedi.

Uživatelský avatar
Magic
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 56
Registrován: 09.08.2015 21:24

10.11.2015 12:35

Re: Se zbraní na soud, policii, úřad...

Tak pokud by to nekdo potreboval pridam zaznam z toho, co jsem se dnes dozvedel.

Obvodni soud Praha 2 - maji uschovu u justicni straze, na podatelne nevedela co po ni chci, ale pak se zeptala, takze v pohode
Rozhodci soud Praha 1 - jelikoz to nebude statni instituce reakce mne moc neprekvapila, na podatelne nevedela co to je justicni straz a kdyz jsme se dostali k ostraze zminila jen, ze tam maji ram, uschovu ne a ptala se co bych tam proboha chtel prinest

Předchozí

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků