Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

27.06.2015 19:19

Re: Mazanie striel pre predovky

Tak, dnes navarene nove mazanie Vosk + Cera 1:1 niekolko striel namacanych bleskovo ponorenych do horuceho tekuteho mazania :-) Vyzera to ako tie "pogumovane" lentilkove strely od aresu. Desat kuskov som zalial do kolaca a vytlacal ked bol kolac uz tuhy, ale este stale teply KONECNE TO ASPON PRIBLIZNE VYZERA AKO NA FOTKACH :-D MAzadlo uz nepatla po stuhnuti je pevne nemaze sa hned po rukach, ale staci chvilka a pod prstami zacne maknut :-) Asi tak by to malo byt :-)

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.06.2015 20:08

Pak podej report,jak ti to funguje. :lol:
Moje střely vypadají po namočení do mazání obdobně,jako potažené.
Pokud budu přejiždět prstem po mazání na střele,tak po chvilce budu mít mastný prst.
Jinak je pevné a vydrží i ve vedrech /papírákům je v patrontašce dobře/,samo nemůžu nechat válet papírák ve vedru na přímém slunci. :wink:
Používám ho i do jednotného náboje s BP a ještě se mi nikdy nestalo,že by se nějak znehodnotil prach.
Předovku můžu klidně nechat naládovanou a taky se nic nestane.

Hodně zdaru přeji!

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.06.2015 20:28

Ked sa konecne dostanem na strelnicu poreferujem :-) Este chcem odliat zopar desiatok striel :-)

snusmumrik
Nový uživatel
Nový uživatel

01.07.2015 15:12

Nazdar. Keď si z druhého najväčšieho mesta Slovenska - tak zájdi do Mily v Ťahanovciach a pýtaj si loj. Aj keď ani tam nepochodíš - napíš SS a dohodneme sa. Nejaký loj sa vždy nájde. :lol:
Ináč ja mažem loj/včelí vosk 1:1 a nič sa mi nepatlá, pekne drží v drážkach a robím to prstom. Potom premažem topánky.

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.07.2015 15:23

Super vediet :-) Momentalne dost vyhovuje vegetarianska verzia s cerou :-D Uvidime ked sa konecne dostanem na strelnicu (odhadujem v polovici leta :-( ) Potom skusim aj lojovu verziu :-)

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

13.07.2015 23:39

Návod nevypadá jednoduše, ale je dokonale funkční. Fungoval na terčovku a gongy na 1200 yds (kde to co stálo za to trefit mělo 5x5 ft jako "outer" a bull měl 3x3 ft) právě i Volunteerem s paper patch střelami, používal se a používá (s vynecháním mazání pod střelu) při použití grease groove (mazaných do drážek).
Krupice je tam hlavně pro sichr na začátky, než si ujasníš správně mokrý vytírací hadr-kdyby zátky něco málo pustily, neznehodnotí se tak snadno prach. Navíc po zážehu pod těžkou střelou je menší riziko, že se plamen propálí hranou zátky podél laufu dopředu.
Když takhle nabiješ s greaserem, můžeš mít i čisté olovo, 120 grs Vesuvitu a hlaveň olovem nenatáhneš (pokud se ti nepovede udělat mazání trochu vodnaté, např. z lehce nažluklého loje). U švýcara bych vylepšil sestavu zátek, aby je nepropálil po hranách-má ostřejší plamen a pivní tácky se dnes dělají z neklíženého papíru lepeného co nejmenším množstvím nějaké "eko" srágory, co moc nedrží. Pokud bys sehnal klasický přírodní fíbr na těsnění (nebo světle červený na vodu, ne tmavočervený na benzin), byl bys celkem za vodou. Zátka z tetrapaku sekaná z barevné strany a posazená pod ostatní zátky hliníkem na prach nicméně dokáže dost zachránít, jen potřebuješ poměrně přesnou lochajznu.

Ad rychlosti-do terče ve 300-400 m nemá moc smysl to řešit, dál jo. Na Swiss přecházejí ti co střílí skutečné dálky proto, že originální laborace na terčovku na konci vývoje na tyhle štreky je kolem 520-540 grs olova s 1350 fps na ústí. Swiss to dává s odřenýma ušima. (na druhou stranu-pokud mě prameny neklamou, přepočet tehdejší ceny patřičného prachu na dnešní je něco jako 4-5000 Kč za anglickou libru...)
Podzvuková rychlost u kalibrů 54-58 je pochopitelná, laboraci která by s takovou střelou dosáhla na 1150 fps nikdo normální postavy, váhy a prahu bolesti na deset slušných ran z volné ruky prostě neudrží. Nemluvě o tom že tak tlustá střela by musela mít asi 1300 grs, aby mohla mít délku a tvar na slušný BC...
Vojenské pušky-předovky většinou střílely podzvuk, i proto že v mírně neohrabaných rukách odvedence je puška s takovou laborací snáz ovladatelná, ergo vyšší pravděpodobnost zásahu. Civilní terčovky na dlouhé streky (mám teď na mysli vrchol vývoje, tj. cca. 1860-1880) byly na ústí daleko nadzvukové.
Těch 530m/s je nábojová zadovka, jeden z posledních nábojů konstruovaných na černý prach. To fakt nemá smysl napodobovat s pětačtyřicítkou :-)
Honit se za rychlostí s Vesuvitem je blbost, rychle si všimneš že se zvyšováním navážek je bordel v hlavni sušší a tvrdší a bod zlomu k čistějšímu hoření v nedohlednu (fakt tam není, věř mi). Je to dané výchozím materiálem a postupem výroby dřevěného uhlí. Najdi nejrychlejší navážku přesnou na 300 která se dobře čistí, pohledej v blízkosti to co bude nejlíp lítat na 400 a tu střílej, je to ta nejblbuvzdornější.
Přeládování a kohout v xichtu u patřičně postavené předovky nehrozí-ta "patřičnost" se vyznačuje především pistonem se zapájeným platinovým insertem a dírou kolem 0,6 mm. Ten vydrží první tisíce výstřelů, naproti tomu např. u Gibbse originální piston udrží konzistentních asi 20-30 plnotučných ran, na míru kalený z nástrojovky 19 312 asi 40-50, z rychlořezky asi 60. Pokud chceš střílet dálky, patří takový piston i do Volunteera. Objednává se z Anglie, cena kolem 100 liber. Tady je nikdo nemá a mít nebude, takových pošuků je nás v zemi pár.

Ad střela Lee 459-405HB:
skvělá střela ke hraní nakrátko, snadno k sehnání, celkem snadno lze "zfunkčnit" cca. do 300m. Dlouhý špičatý nos a těžiště hodně vzadu si pak začne vybírat daň, kolem 330m se grupa začíná definitivně rozpadat (při úsťovce kolem 1150 fps, ktero lze z 45-70 s Vesuvitem dobře dostat). Dá se s tím bojovat rychlostí pod asi 310m/s na ústí (kolem 1020 fps), ale nad 300 už jsou stranové korekce spíš jak na 600 a rozdíl mezi větrem kolem 4-5 m/s z jedenácté vs. z páté hodiny dokáže při poryvech spolu s dalšími faktory (mimo střelce) naskládat i 60 cm vertikálního rozdílu.
"Potvrzené zásahy" na 736 yds. Osobně vidím podstaný rozdíl mezi "potvrzenými zásahy" na 736 yds proti opakovaně předvedeným sub-2MOA vertikálám např. Money bullet na 1 míli (1603 metrů)... Nic ve zlém, tahle střela prostě není na větší dálky (ale dá se použít s bezdýmem...)
Pušku se stoupáním 1:48 nad 200 stabilně nezkoušej, bude to i s udělanou střelou zdroj frustrace, hlavně když foukne.

TrumanHead: mazání jako váleček 15-20mm vysoký? To jako 1,5-1,8 ráže? To je překlep, ne?
Normálně se používá 1/4"-3/8" (6,35-9,3 mm) tlusté kolečko. Víc nemá smysl, po opuštění hlavně navíc takový bazmek mazání nakopává střelu-zbytečně. 7mm je až dost, pokud jsou zátky pod ním jak mají být-tj. snadno neprofouknou.

Reklama

staM
Moderátor
Moderátor

19.07.2015 13:19

FrantaB píše:.....u patřičně postavené předovky nehrozí-ta "patřičnost" se vyznačuje především pistonem se zapájeným platinovým insertem a dírou kolem 0,6 mm. Ten vydrží první tisíce výstřelů, naproti tomu např. u Gibbse originální piston udrží konzistentních asi 20-30 plnotučných ran, na míru kalený z nástrojovky 19 312 asi 40-50, z rychlořezky asi 60. Pokud chceš střílet dálky, patří takový piston i do Volunteera. Objednává se z Anglie, cena kolem 100 liber. Tady je nikdo nemá a mít nebude, takových pošuků je nás v zemi pár.....

S platinou dělám téměř každý den.Po mechanické stránce je to docela "srágora".Vyškrábnout do ní lze cokoliv v podstatě i hřebíkem.Teplotně a chemicky je ale úplně jinde.
Použití tak měkkého materiálu na díl který je namáhán takovým způsobem jako zátravka v pistonu nebo křesajdě a funguje v podstatě jako tryska....
Mechanické namáhání tam bude určitě nemalé.
Opravdu se jedná o čistě Pt díl?Není to ve slitině třeba s Rh?To by pak mo mech stránce bylo už taky jinde
To bych se nad tím ani nepozastavil,ale takto mi to přijde trochu divné.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

20.07.2015 21:59

Tak to pane nevím. Pokud s ní děláš denně a máš vhled do její historie, běžně dostupná čistota resp. používané postupy kolem r. 1870 dají jasnou odpověď. Ale docela bych se vsadil, že úplně čistá (jak čistotu vnímáme dneska) asi na tohle použití fakt nebyla.
Btw, kdyby byla možnost nějaký kousek koupit, ideálně ve formě válečku cca. 3mm, rád bych si něco zkusil :D

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.08.2015 22:09

virginan píše:Pak podej report,jak ti to funguje. :lol:
!

No, report viac menej iba z dvoch nabijani a jedineho propagacneho vystrelu (do bezpecnej oblasti). Na strelnicu sa nakoniec neslo z viacerych dovodov :roll:

Prve nabijanie za mierneho dazda pod ochranou celty - klasicky, cistiaca zapalka, prach okolo 4gramov (tri nabojnice 45auto len od oka, kedze propagacna rana) a nastal problem. Namoceny ogival v mazani (ako som popisoval vyssie) zrazu nesiel lahko zasunut do hlavne. Ratal som stym, ze sa prebytocne mazanie oreze o okraj hlavne a strelu zasuniem na prach. Ale chyba lavky, musel som ju do hlavne v podstate zatlct ako starterom a na prach domlatit nabijakom. Nakoniec som ju na prach narazil. Nasadil zapalku, namieril na prazdny sudok od piva, a PRD. Zapalka prskla a rana nikde. Dalsia zapalka to iste. Chvilku som pockal, vysroboval dnovy srob strelu vyrazil nabojakom, vyskrabal napevno utlaceny prach z dnoveho srobu. Zasa som nasypal prach a znova problem so strelou, musel somm ju rovnako do hlavne namlatit. Nastastie puska uz vystrelila. Celkom fajn rana sudok mal dve asi 3cm diery. Pri cisteni som si vsimol ze je nastriekany balistol vytekajuci z pistonu hrdzavy :-(. Takze zlyhanie asi sposobila hrdza v pistone. A to som si myslel, ze balistol po vycisteni pusky aspon troska konzervuje :-( Stve ma, ze strela sla do hlavne az tak tazko. Netusim preco. Puska bola po poslednom strielani vycistena, balistolom hlaven zastriekana a v usti som mal narvanu papierovu zatku tiez troska nasiaknutu balistolom. Bolo sice dazdive pocasie a vlhky vzduch, ale puska bola v obale a cely cas zavreta v aute. Nemyslim si, ze by to bolo hrdzou v hlavni. Tajne dufam, ze je to sposobene tym mazanim. Strelu som pouzil z tych prvych odliatych minnie ktore som zmeral a aj odvazil. Suche padali do hlavne viac menej same. :-/

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.08.2015 0:03

Aspoň se příště do hlavně před střílením podíváš. Myslet si znamená lejno vědět!
No a taky se třeba naučíš časem pušku řádně vyčistit a vysušit. Ucpat nedokonale vysušenou hlaveň a celej kvér nacpat do futrálu není známka panku, ale hlouposti! Příště si vyčištěnou zbraň zkontroluj druhý i třetí den, jestli ti někde něco nerezne a hlavně nic neucpávej. No a konečně, Balistol není žádnej olej na vytěsňování vlhkosti, ale univerzální směs rostlinných olejů a silic na POLNÍ údržbu dřeva, kovu a kůže tedy zbraně a výstroje bez použití vody, ovšem opakovaček na BEZDÝMNÝ prach. Tedy ho používat na konzervaci ČERNOPRACHÉ zbraně po čištění vodou, taky není chytrý nápad. Obyčejný KONKOR nebo WD ti poslouží 1000* lépe.

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.08.2015 8:41

Pusku som pred odjazdom do prirody kontroloval. Len som ju uz nepozrel ked stala tyzden v aute. Vycistena aj sucha bola kde som odchadzal. Vlhkost vnikla az potom. :-( a to som uz nekontroloval kua :-(

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

04.08.2015 9:05

IHMO to nebyla ani vlhkost, jako spíš olej. Speciálně Balistol dělá po zaschnutí něco jako vazelínu, a pokud se před prvním ostrým výstřelem nevytře hlaveň do sucha a nedá se ještě odmašťovací rána bez kule, není jistota, že první rána vyjde. Problémy se zaolejovaným prachem jsem si v začátcích prošel taky ...

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.08.2015 10:56

No do frasa :-( A co ta hrdza co vytiekla pri naslednom cisteni ? Odhadujem, ze sa vyzrazala vhkost aj pod balistolom.

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

04.08.2015 11:02

To dovede i Konkor - vytáhne rez navrch. Může to být jen rezatý olej. Každopádně před střelbou musí být hlaveň a komora suchá a čistá, totéž piston, zbytek musí obstarat mazání střely. Na našich závodech je vždy před střelbou čas na odmašťovací výstřel.

Jo a ještě jedna finta - po vyčištění použít třeba to WD40, to vodu vyžene moc pěkně, ale pak chvíli nechat hlaveň stát na hadru ústím dolů, aby přebytečný olej vytekl a nehromadil se v komoře a v kanálku zátravky.Případně ještě profouknout.

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.08.2015 11:17

Diky :-) dalsia vychytavka. Uprimne mi ani nenapadlo otocit to naopak. Daval som kus hajzlaku pod piston a tieklo to tam :-D. Niekedy to nedomyslim :-/

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.08.2015 18:20

Už ti nebudu nadávat,udělal to za mne Kentan.
Člověče,občas to chce trochu zapojit hlavu. :wink:

Pročti si vlákno - čištění předovek.
Každý má svůj způsob.
Já naopak stříkám do pistonů u všech perkusních kvérů WD a nechám to tam.
A jsme OT.

Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

19.10.2015 15:39

Mazání Realu nebo Maxiballu

Jakým způsobem se mažou Maxibally a Realy? Nejde mi o složení mazání, ale na postup jak to nanést na střely aby se to chytlo a rovnoměrně udrželo. Proháníte to následně nějakým kalibrem?
Můj první pokus fakt nebyl vzhledný, ač na výsledem se zdá to nemělo vliv, ale bohužel kromě nedokonalosti tam byla ještě značná pracnost. Tak bych si to rád příště usnadnil.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.10.2015 16:33

Re: Mazání Realu nebo Maxiballu

Nahážu do krabičky, přicmrndnu Castrol LMX, protřepu, nemíchám, střílím. Nechodím s tím na soutěže krásy. Na přesnost vzhlednost vliv nemá. Tohle je z neděle.
Přílohy
Image1.jpg

MadHamster
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.10.2015 17:42

Dokud sem mazal minié (puška je včil kamarádova) tak sem naskládal střely do silikonové formy na pečení a zalil roztopeným mazivem, zjistil sem že mazivo lépe drží když na střely poklepu po zalití, zároveň pomáhají velké mezery mezi střelami(tak 4-5mm). Mazivo sem nechal zatuhnout a pak střely vytahoval kleštěmi.

Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

19.10.2015 20:28

Jasně, rada typicky Kentanovská (nemyslím pejorativně). Právě takhle omatlané jsem to měl a zatoužil jsem po krásných střelách, které jsem viděl na fotkách. I když je fakt, že krásu si můžu nechat na nábojovky.
Ale v neděli jsem střílel maxibally poprvé a měl jsem hrozně omatlané ruce od mazání. Tak jsem si to chtěl ušetřit a zároveň jednou mouchou vyřešit i estetiku.

Dělal jsem to podobné, taky jsem nalil mazání (na flastry) nalil do nádobky a vložil tam střely, ale po vyndání právě nevypadaly pěkně, mazání nebylo stejnoměrné. Možná byla špatná konzistence.

Představoval jsem si to asi takto:

http://www.google.cz/imgres?imgurl=http ... LAodLLIGvQ

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder