Uživatelský avatar
Rooney
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 82
Registrován: 11.04.2015 23:45

14.06.2015 13:49

Akkar Altay Tk-222 IPSC

Zdravím,
Dlouho jsem hledal vhodnou variantu samonabíjecí brokovnice, narazil na pár zajímavých kandidátů a jedním z nich byl i Akkar. Bohužel informací k němu sem našel minimum a po zradě s dovozem Mossberga mi nezbylo než zkusit relativně naslepo tohohle Turka.
Právě pro minimum informací o téhle zbrani a relativně a i celé firmě jsem se odhodlal k této zbrani něco sepsat.

Základní info:
PC: 12 800,-
12x76, údajně schopná ocelových broků, ale bez lilie (redukce nákladů pro dovozce)
22" hlaveň (56cm)
kapacita 8+1
výměná zahrdlení (v ceně prodloužené C, IC, M, F a krutopřísný C ve stylu breaching ústí.
Dioptrické hledí, světlovodná muška, Weaver rail, heatshield alias kapota

Obrázek
Na první pohled působí zbraň poměrně dobřea robustně.

Obrázek
Zvětšené táhlo by mohlo být ještě krapet větší, a když už model proklamují coby IPSC variantu, čekal bych že tlačítko záchytu závěru bude zvětšené...ale ani jedno není žádný velký problém případně předělat.

Obrázek
Muška je údajně světlovodná...no spíš bych řekl, že je z červeného plastu...ta světlovovdivost není nic moc, ale beru to coby obyčejnou mušku která občas při dobrém nasvícení trošku zasvítí...co za ty peníze chtít.

Obrázek
Dioptr je šíleně široký,alespoň pro mě tedy tu funkci plní tak napůl. Ale budiž, je to brokovnice a je tam Weaver lišta...jako záloha je ten diptr dostačující zcela...

Obrázek
Weaver drží pět šroubů. Mile mě překvapila přesnost výroby. Vpodstatě ve všech rozměrech se drží v daných tolerancích. Jediný špatný rozměr je šířka, kde se to asi o dvě setiny palce nepotkává s tolerancí.

Obrázek
Plechové prodloužení zásobníkové trubky. Relativně souosé s hlavní, ale trochu mi tu chybí spojka...bohužel ta od Nordic nebude pasovat, ale zlaté české ručičky s frézou a blokem hliníku si nějak poradí :-D
Jinak na matici toho prodloužení je sice úchyt na popruh, ale moc mu nevěřím, i proto to vidím an instalaci spojky, ideálně právě s okem na popruh.
Zahrdlení má celkem slušný závit, u mého v něm bylo pár voštin, stačilo protřít hadříkem a olejem, aby se ze závitu dostaly a už tam nedělají rotyku.

Obrázek
Lučík je plastový, ale celkem odolný, pojistka je klasický typ za spouští, trochu mě mrzí, že nikdo nepoužívá systém na hřbetu, jako je klasika u kozlic atd. k vidění například u mossberga pro mě jednoznačně lepší rešení, hlavně pro zajišťování zbraně.
Odpor spouště je 2,5 kg, spoušť je přijemná v tom že téměř absolutně drží pozici a pak najednou povolí. Pro mě osobně velmi příjemná.

Obrázek
Sestava táhla a závěru mezi pístem a vodičem táhla je gumový mezikus, zdá se celkem odolný.

Obrázek
zamykání zubem nahoru, celkem klasika a nic moc k popisování, zamčení je ale celkem přesné a pevné. Vůle minimální.

Obrázek
Tenoulinký úderník nebudí zrovna dvakrát důvěru, ale to ukáže až čas. Vytahovač působí celkem robustně a nemusel by být tolik náchylný k poškození.

Obrázek

Obrázek
Lehce děsivý pohled na hlaveň. Děsivý proto, že vahzovač není ani nýtovaný, ani šroubovaný, ale jde o výstupek na tělesu halvně. Jestli se urve, tak je to sakra problém...
Jinak zde patrný snad jediný výraznější nedostatek esteického ražení - na rovných plochách jsou patrné známky po obrábění. Nicméně to je na nedůležitých plochách, tak to vzhledem k ceně beru na milost.

Obrázek
Druhým nedostatkem je místy odfláknuté černění...nicméně na místech, která většinou člověka netrápí...přechodový kužel je jediné místo, kde j hlaveň jinačí než zrcadlová...
Obrázek

Drobný dodatek k pažbě - je komplet dutá a tedy velmi, velmi lehká. Těžiště zbraně je tak dost v předu. Ale opět nic co by dovážení / změna pažby nevyřešily.

Až odkvetou trávy a já přestanu brečet jak malej jarda díky alergii, vytáhnu jí na střelnici a podám info o chodu.

Abych nezapoměl - zbraň rovnou tahá náboj z tuby, takže při potřebě měnit na slug atd se člověk envyhne ztrátě dvou nábojnic.
K vybíjení nejde použít záchyt závěru, jako je tomu třeba u mossberga 930...bud přes komoru a nebo mačkat shellstopku zevnitř nabíjecího okna...

Prozatimní slovní hodnocení : mile překvapila a netváří se jako laciná holka.

Snad jsem nic neopomenul, dyžtak doplním a upravím.

Uživatelský avatar
White feather
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 711
Registrován: 26.08.2008 23:36

14.06.2015 16:14

Re: Akkar Altay Tk-222 IPSC

Co tak na tyhle všemožný Turky koukám, tak je to snad fakt z jedný fabriky...
Každopádně za rozumný peníze dost muziky...

Uživatelský avatar
Rooney
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 82
Registrován: 11.04.2015 23:45

14.06.2015 18:42

Re: Akkar Altay Tk-222 IPSC

Za ty peníze nemůže člověk čekat inovace...všechno na jedno brdo, čestnou vyjímkou je CZ-USA, kde je několik věcí, jako třeba podavací ústrojí řešeno trochu jinak. Kdyby sem zbrojovka dovážela 712 Practical, tak by asi byl mezi favority, ale jinak...

Uživatelský avatar
Rooney
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 82
Registrován: 11.04.2015 23:45

08.07.2015 12:38

Re: Akkar Altay Tk-222 IPSC

Update
Včera jsem konečně vyrazil vyzkoušet turka v akci.
S výsledkem jsem relativně spokojen.
Stříleno převážně SB 2,0mm 28g, SB a SAGA practical slugy, celkově něco přes stovku.
na 28g nabíjela zbraň spolehlivě, ke konci se začala objevovat vada, kdy se podávaná nábojnice opřela čelem o hranu komory a tedy se nenabila, to ale připisuju přecijen už trochu opráskanýmu ramenu a laxnímu držení, kdy sem sebral závěru dost hybnosti, než problému zbraně.

Vyhazování spolehlivé, trošku problém je nabít na plnou kapacitu tubu - follower se zasekává na přechodu tuba/prodloužení...chvilka práce s pilníkem a problém vyřešen.
Co se vyplatí připomínat pořád dokola - všechny závity zalepit loctitem - horní ris lišta a muška se během střelby dost povolily...to se dalo čekat a modrej locktite to vyřeší.
Současný dojmy: Připitomělý úsměv celý zbytek dne.

Snad se brzo dostanu na nějakou střelncii, kde přežijou i broky větší jak 2,5mm...buckshoty se už třesou.

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Brokovnice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků