- virginan
- Častý návštěvník
Re: Mazanie striel pre predovky
Znipper- to mazání máš prostě blbě,nemůže to vypadávat a drolit se!
Můžeš vyzkoušet i kupované, nebo svoje matlavé,které pomocí přípravku a injekční stříkačky dostaneš perfektně do drážek.
Někde tu je přesný popis,jak na to.
U nás stačí zajít do masny a objednat si kolik chceš kilo hovězího loje!Prostě ho objednají s masem atd.
Nechápu,že to u vás nejde.
Zásoba v lednici vydrží několik let,nic se nekazí.
Prostě se musíš s mazáním popasovat a najít si svoje,přesně,jak píše Fandaks.
Klidně prubni dle Kentana.
Osobně jsem silně proti vazelínám,ale každého věc!
Proti vazelínám jsem jen z důvodu dobovosti,jen na vysvětlenou,aby jsi nemyslel,že je to špatně.
Pokud to funguje a Kentan to má vychytané,tak proč ne.
Můžeš vyzkoušet i kupované, nebo svoje matlavé,které pomocí přípravku a injekční stříkačky dostaneš perfektně do drážek.
Někde tu je přesný popis,jak na to.
U nás stačí zajít do masny a objednat si kolik chceš kilo hovězího loje!Prostě ho objednají s masem atd.
Nechápu,že to u vás nejde.

Zásoba v lednici vydrží několik let,nic se nekazí.

Prostě se musíš s mazáním popasovat a najít si svoje,přesně,jak píše Fandaks.
Klidně prubni dle Kentana.
Osobně jsem silně proti vazelínám,ale každého věc!
Proti vazelínám jsem jen z důvodu dobovosti,jen na vysvětlenou,aby jsi nemyslel,že je to špatně.
Pokud to funguje a Kentan to má vychytané,tak proč ne.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Problémy s mazáním střel jsem vyřešil tímto udělátkem. Není to sice dobové, ale velice praktické. Náplň jsem zvolil lithiovou vazelínu, se kterou mám doposud nejlepší zkušenosti. Střela se položí do vyhloubení na horní části pumpičky, zmáčkne až na doraz-tedy až po horní okraj, po povolení tlaku shora ji pružina vysune zpět již namazanou v drážkách tak, jak by měla být. Tento udělátor vozím na střelnici, mám ho na stolečku a střelu si vždy namáznu před nabitím. Sice to dalo nějakou práci si přípravek zhotovit, ale dá se taky koupit. Funguje to na principu dekalamitek, co se dodávaly kdysi před desítkami let k motocyklům.
Za kvalitu fotek se omlouvám, focení není můj koníček a už se mi taky dost třesou ruce.
Za kvalitu fotek se omlouvám, focení není můj koníček a už se mi taky dost třesou ruce.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Jim11 super vyfikundancia
Ak by to mazalo strely aj opacne vlozene (mam minnie, tam sa do dutiny nic nema dostat) vy riesilo by to moje pat lanie
Mas nejake vykresy, alebo link, kde sa to da kupit ?? 

-
Jim11 - Častý návštěvník
Netřeba vkládat střely opačně, spodek střely je na podložce, takže se mazivo do dutiny nedostane, je tlačeno ze strany. Já si to vyráběl, zkusím pohledat výkres, jinak se to tuším prodává u Brymové. Ale nevím, jak se to jmenuje. Večer na to kouknu.
- virginan
- Častý návštěvník
To Znipper
Udělátko je dobrý.Jenže každý nemá tak vybavenou dílnu a není šikovný,jako Jim 11.
Ano,dá se to koupit,ale moc lacinka to není.
Jak se to jmenuje si taky nevybavuju.
Já už to tu někde popisoval.
Kostička plexiskla,otvor o průměru střely,tak,aby šla střela těsně posouvat.To musí být jediné přesně,jinak by to lezlo okolo.
Z boku dírka vrtáčkem a náběh.
Pak injekční stříkačka a něco do ní.
Plnění drážek rychlé.
No a je to skoro zadarmo a rychle udělaný.
A taky to můžeš plnit těsně před střelbou na střelnici.
Udělátko je dobrý.Jenže každý nemá tak vybavenou dílnu a není šikovný,jako Jim 11.
Ano,dá se to koupit,ale moc lacinka to není.
Jak se to jmenuje si taky nevybavuju.
Já už to tu někde popisoval.
Kostička plexiskla,otvor o průměru střely,tak,aby šla střela těsně posouvat.To musí být jediné přesně,jinak by to lezlo okolo.

Z boku dírka vrtáčkem a náběh.
Pak injekční stříkačka a něco do ní.
Plnění drážek rychlé.
No a je to skoro zadarmo a rychle udělaný.
A taky to můžeš plnit těsně před střelbou na střelnici.

- Znipper
- Pravidelný návštěvník
videl som to u brymovej, lenze to ma od pedersoliho cize kua drahe a nema v 0.50cal
Takze len a len vyroba. Napodobit mazaci bazmeg od CVA ci LEE, ktory s auz nevyraba
mi tiez napadlo, ale vrtak ktory sa priblizuje ku .50ke som nasiel jeden jediny a to 12.75mm a 12.70mm a cakal by som na neho mozno mesiac (podla net predajcu) Kedze mi z kliesti lezu strely 0.501 tak asi 12.7mm vrtak by uz robil aj kalibraciu
Snad bude mat Jim11 vykres aj okotovany a bude sa s toho dat vyrobit cely bazmeg 

-
Kentan - Častý návštěvník
Hm a nebo taky: Plechová piksla od bonbonů nebo tabáku dle libosti (bonbony - pokud je člověk nejí - lze před školou případně rozdat dětem ....
a nebo někam zahodit, ) do piksly nasypat přiměřeně střel a žblebtnout mazadlo. Pak s citem protřepat, nemíchat. Vyndávat pinzetou a sázet do laufu.

- Znipper
- Pravidelný návštěvník
- virginan
- Častý návštěvník
Vrtákem to je na prd.
To tam nemáte nějakýho soustružníka?
Má to za chvilku hotový a ostatní si uděláš sám!
Nebo použij metodu ala Kentan.
To tam nemáte nějakýho soustružníka?
Má to za chvilku hotový a ostatní si uděláš sám!
Nebo použij metodu ala Kentan.

-
blecha.z - Častý návštěvník
Zniper.
Polož si otázku, proč se střela maže. Když si na ni odpovíš, odvodíš si i komponenty pro mazání. Mazivo ti střelu maže při cestě hlavní, jednoduše řečeno. Zbytky hoření musí změknout a mohl jsi je setřít dalším nabitím. Takže potřebuješ základ - to je včelí vosk. Ten taky zvyšuje odolnost vůči teplotě. Ricinový olej je skutečný mazivo. Nebo hovězí lůj. Sádlo je krátké. Teď potřebuješ taky, aby mazadlo lepilo a drželo na střele. K tomu ti poslouží tuk z ovčí vlny - lanolin. Koupíš v lékárně. Zahustíš to parafínem (ne stearínem). Můžeš kápnout i lžíci tekutého parafínu. (parrafinum liquidum - též v lékárně)
Když nechceš ricin, hovězí lůj je nedostupný, zbývá ti sádlo. Zkus rozpustit včelí vosk v poměru 1 díl vosku a 3 díly sádla. Dá se koupit i 100% tuk na pečení. Vyzkoušej ho. Přidej do toho lžíci lanolínu. A zkus namočit střelu. Setři přebytečný tuk hadrou a zkus prstem, jestli se nedrobí a jestli maže. Můžeš přidat trochu tekutého parafínu, mazivo tím zřídne a víc maže.
Je potřeba si uvědomit, že změnou mazivosti se ti změní výtahová síla střely a zásahy jdou jinam. Mohu ti to dokázat na fotkách, jak se mně změnily zásahy po přidání tekutého parafínu. Dělej si vzorky a zapisuj si poměry, abys to mohl opakovat.
Polož si otázku, proč se střela maže. Když si na ni odpovíš, odvodíš si i komponenty pro mazání. Mazivo ti střelu maže při cestě hlavní, jednoduše řečeno. Zbytky hoření musí změknout a mohl jsi je setřít dalším nabitím. Takže potřebuješ základ - to je včelí vosk. Ten taky zvyšuje odolnost vůči teplotě. Ricinový olej je skutečný mazivo. Nebo hovězí lůj. Sádlo je krátké. Teď potřebuješ taky, aby mazadlo lepilo a drželo na střele. K tomu ti poslouží tuk z ovčí vlny - lanolin. Koupíš v lékárně. Zahustíš to parafínem (ne stearínem). Můžeš kápnout i lžíci tekutého parafínu. (parrafinum liquidum - též v lékárně)
Když nechceš ricin, hovězí lůj je nedostupný, zbývá ti sádlo. Zkus rozpustit včelí vosk v poměru 1 díl vosku a 3 díly sádla. Dá se koupit i 100% tuk na pečení. Vyzkoušej ho. Přidej do toho lžíci lanolínu. A zkus namočit střelu. Setři přebytečný tuk hadrou a zkus prstem, jestli se nedrobí a jestli maže. Můžeš přidat trochu tekutého parafínu, mazivo tím zřídne a víc maže.
Je potřeba si uvědomit, že změnou mazivosti se ti změní výtahová síla střely a zásahy jdou jinam. Mohu ti to dokázat na fotkách, jak se mně změnily zásahy po přidání tekutého parafínu. Dělej si vzorky a zapisuj si poměry, abys to mohl opakovat.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Blecha dakujem za odpoved
Teraz mam mazanie zhruba v pomere 1 vceli vosk a 3 sadlo. Je to patlave lepi aj na strelu. Problem mam v tom, ako ho dostat do drazok bez toho, aby som bol zajebany od mazadla od clenkov po vrch hlavy a aby ho v tych plytkych drazkach minnie dost a bolo rovnomerne. Teraz som strely namacal a je toho mazadla na nich privela.
Idem teraz skusit vceli vosk a Ceru (100% palmovy stuzeny olej) v pomere 1:1 a skusim system kolac. Ci sa pri vytlaceni strely z kolaca mazanie udrzi v dostatocnom mnozstve v drazkach
Ideal asi bude prejst na zelenu vazelinu a urobit si to Tcko na striekacku. Ak najde Jim11 vykres, casom skusim nechat vyrobit ten bazmeg na mazanie na jeho fotkach
a bude po starostiach
Mazanie sa mi mi neoderie pri prenasani z minnie a bude dobre namazane bez toho aby som ho pri nabijani natlacil aj na prach 

-
mondo - Pravidelný návštěvník
Ja som svojho času mazal strely tak, že som ich v nádobe zalial aby boli drážky akurát pod hladinou, a po vytuhnutí (nemuselo byť úplne do tvrda), som ich zatláčal do trubičky, v mojom prípade to bola plastová injekčná striekačka, s urezaným predkom. Som ich tam postupne vtláčal, a oni mi z hora s orezaným mazivom pekne vychádzali.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Mondo to funguje len ked mas trubicku v kalibri
na .45 sedi napriklad 5ml striekacka na .50 nesedi NIC kua 

- TomSmith
- Pravidelný návštěvník
Mazanie striel pre predovky
Zkus si pohrát s teplotou střel při tom vytlačování z "koláče".
Pokud střely vytlačujež až když jsou úplně vychladlé tak to zpravidla končí tak jak si psal ... mazání se strhne/poláme přip. se koláč kolem střely zlomí apd. Je třeba vytlačovat dřive když jsou střely ještě trochu teplé. Pak ti vyjedou skoro samy a mazání se neporuší. Jen zas nesmí být teplé moc, to by vyjely bez mazu .... zkus si to vychytat a bude to ok.
Pokud střely vytlačujež až když jsou úplně vychladlé tak to zpravidla končí tak jak si psal ... mazání se strhne/poláme přip. se koláč kolem střely zlomí apd. Je třeba vytlačovat dřive když jsou střely ještě trochu teplé. Pak ti vyjedou skoro samy a mazání se neporuší. Jen zas nesmí být teplé moc, to by vyjely bez mazu .... zkus si to vychytat a bude to ok.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Diky za radu
Vytlacoval som ich uplne studene nechal som to chladit na balkone vo vetre 

-
blecha.z - Častý návštěvník
Všechno se dá udělat. Tyčka v kalibru .50 se jistě najde. Obtočíš ji papírem a zalepíš. A další vrstvu a další. Když se navine cca 1 mm a nechá zatvrdnout, je požadovaná trubice na světě. Krom toho existuje papír pod názvem "přešpán" Dělaly se z toho do kanceláře složky. Protáhne se JEDNOU miskou s vodou. Tím změkne a dá se s ním pracovat. Stačí dvě vrstvy na tyčku .50 a nechat vyschnout. Je jak beton.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Tak bohužel už jsem našel jen zmuchlanej papír v dílně, svoje míry ne. Dělal jsem to totiž z toho, co bylo po ruce, takže proporce jsou jiné, než originál od Pedersoliho. Ale snad to bude pro pochopení funkce stačit. Je to obrázek, co mi poslal jeden dobrý člověk a já to podle toho vlastně bastlil. Jak říkám, moje rozměry jsou jiné. Řešil jsem to z polotvarů a věcí, co se válely v dílně. Ušetřil jsem si tak spoustu práce, hlavně s řezáním závitů. K výrobě některých dílů je ovšem nezbytný soustruh.
Pokud bude nějaký dotaz a budu si pamatovat, tak rád poskytnu odpověď. K funkci též.
Pokud bude nějaký dotaz a budu si pamatovat, tak rád poskytnu odpověď. K funkci též.
- FrantaB
- Pravidelný návštěvník
Pro vykrajování pan-lubed střel z měkkého mazání, které neumožní klasické vytlačení ani po zchlazení v lednici (např. mazivo na zimu) si dovolím bonznout kolegův recept:
Kupte si obyčejný plastový trychtýř (nálevku), který bude mít někde v polovině stonku vnitřní průměr akorát na střelu. Zařízněte jej, aby střela tak akorát prošla bez vaklu, ZVENKU seřízněte hranu do břitu a vykrajujte. Střely se v trychtýři hezky hromadí, pak je jen přeskládáte do krabičky.
Kupte si obyčejný plastový trychtýř (nálevku), který bude mít někde v polovině stonku vnitřní průměr akorát na střelu. Zařízněte jej, aby střela tak akorát prošla bez vaklu, ZVENKU seřízněte hranu do břitu a vykrajujte. Střely se v trychtýři hezky hromadí, pak je jen přeskládáte do krabičky.
-
MadHamster - Pravidelný návštěvník
Drobný tip ode mě, při "pan lubingu" střely neprotlačuju, ale vytahuju je kleštěma, nic se netrhá a nepraská(samozřejmě to není moc aplikovatelné na REALky). Když sem je ještě protlačoval tak sem zjistil že když je mezi střelama příliš málo prostoru měl "koláč" větší tendenci praskat.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder