FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

13.11.2014 17:20

Re: Blaser R93

Neříkám, že v laborce a/nebo pokud jsou všechny činné povrchy kleštin a pouzder naprosto čisté, ta konstrukce podává z hlediska pevnosti a odolnosti naprosto impozantní výkony (ve všech generacích), stejně jako výroba, když stvoří něco kde je možno přehazovat otep hlavní jak zrovna přijdou pod ruku s minimální změnou nástřelu ve stejné ráži a limitně nulovou změnou nástřelu při vrácení hlavně se kterou se nastřelení dělalo. Z tohoto pohledu jde o dechberoucí zázrak techniky.

Ale jak se ukázalo, jak je něco byť sotva postřehnutelně špinavé, začíná koleda o pořádný průšvih. Kdykoliv si vezmu M98/k98 z podzima 1916, která těch cca. 6-8000 BAR vydrží kdykoliv se mi podaří ji zavřít s nábojem v komoře (anebo s překážkou štípne hlaveň), než Blaser/Strasser s kleštinovým přímotahem libovolné generace, kdy pár tvrdších zrnek prachu spadlých z rukávu při nabíjení nebo obsluze znamená (jak vidno) nikoliv nepatrnou možnost ultimátního průšvihu. K čemu mi je, že v dokonale čistém stavu to vydrží 14+ kBAR, když (jak dokazují mrtví a ranění) stačí muší chrchel a kvůli změně úhlů v uzamčení to neudrží ani CIP?

Jako demonstrátor konstrukce, metalurgie a technologických možností je to ultimátní věc (a asi dlouho bude). Jako lahůdka do sbírky-jo, stejně jako hodinky. Na tapetovaný štand s kamínky, svačinářem a barem na parfosní naháňce-no, když to někdo MUSÍ mít takhle... Ale pro běžné sportovní (nemluvě o loveckém) použití je to díky své náchylnosti prostě špatně, IMHO. A pustit volně věc, která má spoustu inženýrských "IF... Then go/nogo" chce dost otrlý žaludek

Uživatelský avatar
lovec_1
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 417
Registrován: 26.02.2008 15:06

13.11.2014 18:19

Re: Blaser R93

Preco si si nepozrel tie materialy? Takto len neustale pleties jedno cez druhe...ma zmysel s tebou diskutovat, ked nevies o com pises?! Popritom sa este snazis popisovat nieco s cim zrejme mnoho alebo ziadne realne skusenosti - ty varis z vody, ja mam zase nazbierane prakticke poznatky. A viem, ze aj ta rizikova R93 znesie veci, ktore by si clovek tazko predstavil - napriek tomu zopakujem, ze R93 by som si nikdy nekupil. Napr. taka lahodka - osadena hlaven 7x64 a chybou majitela na zavere namontovany magnumovy "orech". Zbran bez problemov strielala, len nie kazda hilzna isla na prvy raz von, pretoze sa volne hybala v magnumovom zavorniku.
Ale o R93 sa nebudem bavit, to je pre mna uz proste minulost.

Pre mna je zaujimava R8, to je aktualna zalezitost - pre teba znovu zopakujem: toto je ta flinta, ktora znesie pretlakovy naboj 14400bar, toto je ta flinta, ktora znesie pretlakovy naboj 5200bar s prekazkou v laufe. A TOTO je ta flinta, ktora dodnes nemala ANI JEDNU JEDINU HAVARIU - tak bud tak laskavy a uz konecne prestan miesat hrusky s jabkama. Ja viem, ze si vytrvalo meles len to svoje dookola, ale tu si naozaj mimo.

Takisto z vlastnej praxe viem, ze tie zbrane (R8!!!) zamykaju a funguju aj napr. s popadanym ihlicim v zavere, ze funguju po pade strelca do blatovej mlaky aj s otvorenym zaverom. Zase si ale netreba predstavovat, ze sa tam da nakydat za lopatu blata, alebo osklbat polka ihlicnanu.... Toto, co si tu popisal, su bezne reci medzi ludmi, ktori s tymi Blaseri mnoho nenastrielali, alebo obvykle videli u niekoho na pleci. Aby sme si to ujasnili, aj ten R8 dokaze spolahlivo fungovat s urcitou mierou znecistenia. Primarne je koncipovany ako lovecka zbran, nie vojenska a ma primeranu odolnost. Toto splna nadpriemerne s kopou dalsich pridanych vymozenosti. O kvalite materialov, odolnosti voci poveternostnym vplyvom, presnosti, ergonomii, mnozstve prevedeni sa ani nema zmysel bavit. Konkretne by ma pri R8 ale zaujimalo, ake "go/no go" mas na mysli a kde si ich mozem precitat... S tym tapetovanym standom to zacina byt celkom trapne, nemas nahodou nejaky problem?! Detto sport, zaujimali by ma prakticke skusenosti (ti, ktori od vas chodia k nam na sutaze na Zahorie dobre vedia ako strielaju seriove R8 v kal. 6,5x55 - na nasu smolu :lol: ).
Celkovo, porovnavat to s M98 z predminuleho storocia nie je namieste, slusne povedane.

Nemam predsudky takmer voci ziadnej zbrani, ale pri hodnoteni si treba zachovat urcity nadhlad. M98 mozes porovnavat napr. s Mosinom, alebo inymi rovesnikmi.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

13.11.2014 19:27

Re: Blaser R93

Jaj, takhle osobně snad není zapotřebí, nadsázku s tapecírovaným štandem kde nehrozí pád nějakého bordelu shůry přece taky poznáme-ne? I proto mám v tom posledním odstavci IMHO (in my humble opinion; dle mého skromného názoru). Jestli jsi si všiml, v principu mám k tomu konstrukčnímu přístupu a jeho +/- zvládnutí dost úctu a ke zvládnutí ostatního (přesnost, zaměnitelnost, opakovatelnost sesazení) hodně velkou úctu. Nicméně R93 a souputníci/následovníci (snad tedy po R8?) mají v historii asi bezkonkurenčně (nejspíš o řády) nejvyšší poměr zranění a průšvihů při správném použití správného střeliva na počet celkem vystřelených ran-tedy aspoň mezi zbraněmi vyšší střední a high-end třídy. BTW, v tom reportu o testu se nic neříká o znečištění-a já nepochybuju o tom, že úplně čistá i R93 vydrží kdeco...
A vlákno je o R93 a systému jako takovém, ne o množství provedení, následném vývoji a R8, proto jsem si dovolil být dost nevybíravý. Nutnost otevírání R93 ve dvou lidech o strom po fabrickém střelivu RWS (ráži nevím, nemluvilo se o ní a neptal jsem se-nebylo to společensky vhodné) jsem viděl...

Osobně (zase to IMHO!) přistupuju k věci tak, že pokud mi (v míru, z nešizeného materiálu a nezjednodušovanou technologií vyrobená) puška dovolí zavřít závěr s nábojem dle normy, to nejhorší co se potom může stát je šrapnel z hlavně kvůli překážce a já můžu přijít o kus ruky a být různě posekaný. V žádném případě nesmí vyletět závěr. A puška, kde množství špíny neznemožňující zavřít závěr (resp. si ho člověk ani nemusí všimnout) znamená, že taky nemusí být zamčený anebo se může při výstřelu odemknout a vyletět je podle mně poněkud suboptimální konstrukce. Zvlášť když pak stačí v některém případě +/- jen vyčistit, dát závěr zpátky a funguje to jako by se nic nestalo (až na přihnutou a tedy neestetickou kliku to byl snad i případ Schwarzenbergovy pušky).

Dan230
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 190
Registrován: 01.12.2013 21:17

13.11.2014 19:57

Re: Blaser R93

mrkněte na toho špringla
http://lutzmoeller.net/Waffen/Heym/Heym_SR30.php

To je ta pověstná německá preciznost?

pufr
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 236
Registrován: 10.07.2007 10:16
Bydliště: západně od Prahy

13.11.2014 21:33

Re: Blaser R93

1070 MPa, to jde (a ono tos tím "pistolákem" ve velké nábojnici a s tímhle PMax, kde hoření už zrychluje výrazně "exponenciálně" mohlo být klidně i víc :? )

Předchozí

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Sportovní a lovecké

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník