Uživatelský avatar
Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 975
Registrován: 04.10.2007 14:15
Bydliště: LKPR

15.10.2014 21:19

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

No ono není podstatný jak to vypadá, ale to, že je to prostě papír z CZUB, který byl součástí "dokumentace".
Mimochodem o nákupech pro české ozbrojené síly opravdu nerozhodují odborníci, takže takovejhle papír může bohatě stačit pro trotla, kterej jen potřebuje "obhájit" před spolustraníkama jestli je výše všimnýho dostatečná...

Uživatelský avatar
ls007
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 305
Registrován: 10.06.2014 13:46
Bydliště: Praha

15.10.2014 21:49

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Co se týče vnějšího kohoutu, tak souhlasím s jendachem. Mám radši SA/DA než SfA s částečně předepjatým úderníkem, a taky si myslím, že je to "přehlednější". Ovšem ty ostatní cancy...
Sám za sebe bych bral spíš kvalitně vyrobenýho Phantoma než Glocka, ale to proto, že mi žádný G nepasuje do ruky. A ta kvalita u CZUB... mno. Zajímavé ovšem je, že třeba tolik haněná ČZ 82 mi funguje dobře (teda můj kus :) ).

Biggles: Z čeho konkrétně je ten papír?

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

15.10.2014 22:47

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Vždyť oni ti CZUBubáci mají vlastně pravdu, a proto přidám pár dalších a nezpochybnitelných kladů CZ mod. 75 SP-01 Phantom oproti rakouskému Glocku: :mrgreen:

CZ mod. 75 SP-01 Phantom vede uživatele k zodpovědnosti. Pohybujete-li se pár dní ve vlhkém prostředí, např. v podzimním sychravém počasí ve výcvikovém prostoru, musíte Phantoma pravidelně ošetřovat, jinak vám začnou kovové součástky rezavět, především pak hlaveň. Naopak Glock, který takové podmínky ustojí bez jakékoli údržby, vede uživatele k nezodpovědnosti, protože se mu nemusí jakkoli věnovat. :D

CZ mod. 75 SP-01 Phantom má i „automatickou brzdu zásobníku“. Nechcete-li, aby vám zásobník po uvolnění záchytu volně vypadl ze zbraně, stačí pevněji uchopit rukojeť zbraně a „sofistikovaný“ materiál rámu se deformuje natolik, že zásobník svou vahou ze šachty nevypadne. Pravda, často se to stane i při rychlém přebíjení, ale Glock s mnohem méně „sofistikovaným“ materiálem „automatickou brzdu zásobníků“ prostě nemá, takže další plus pro produkt CZUB. :D

CZ mod. 75 SP-01 Phantom rovněž zabezpečuje uživateli mnohem větší prožitky, než pistole Glock. Chcete-li např. při teplotě již pár stupňů pod bodem mrazu rychle přebít, zásobník občas volně nevypadne, a to díky smrštění „sofistikovaného“ materiálu rámu, a vy ho musíte vytáhnout, rovněž tak po zasunutí nového, tento se občas povysune, nebo rovnou vypadne, protože nefunguje záchyt zásobníku. Přebíjíte-li v rámci CQB v bezprostředním kontaktu s ozbrojeným protivníkem, jistě se shodneme, že takový adrenalinový zážitek vám Glock poskytnout prostě nemůže. :D

A to nerozebírám další výhody CZ mod. 75 SP-01 Phantom, jako např. propracované připojovací rozhraní, kdy běžná sériová taktická svítilna Insight M3X, M6X (nikoli výrobcem na žádost CZUB upravená) nelze zasunout do správné pozice, tedy co nejblíže lučíku, ale o jednu příčnou drážku více dopředu, takže ti s krátkými prsty musí při manipulaci se zbraní s nasazenou svítilnou, aby dosáhly na přepínač, neustále měnit úchop a tím se např. v zimě zahřejí, jak propracované… Tak vymakaný Glock prostě není… :D

V policii CZ mod. 75 SP-01 Phantom prý také testovali, a to s výsledkem „nevyhovující“, jak ošklivé…

V jediné hodnocené oblasti, ve které Phantom překonal Glocka 17, byla mířená střelba (kombinace SA spouště a jemnějších mířidel přinesla o něco lepší výsledky). V ostatních oblastech již Phantom zaostával, v některých již naprosto výrazně. Na zbrani byly navíc zjištěny takové vady (především rozměrově nestálý polymer a z toho plynoucí problémy, včetně negativního ovlivnění funkce, především v mrazivém počasí, viz např. zablokovaný záchyt zásobníku), které se na sériově vyráběné zbrani, natož pak na zbrani služební, vyskytovat prostě nesmí… :evil:

Pravda, CZUB problém s blokujícím se záchytem zásobníku v MO ČR dodatečně řešila, ale toť vše, na ostatní problémy se vy…..

Pistole CZ mod. 75 SP-01 Phantom byly do výzbroje složek MO ČR zavedeny na základě usnesení Vlády ČR č. 1443 z 23. listopadu 2009. Vlastní dodávky byly, jak je již u CZUB tradicí, realizovány s nemalým prodlením. Je tedy otázkou, proč jedna ozbrojená složka České republiky Phantoma do výzbroje bez výhrad zavede, přitom jiná zjistí řadu podstatných nedostatků, které brání jeho nasazení… :oops:

Ještě poznámka k „přehlednosti aktuálního stavu pistole“

Každý uživatel hned, a to i ve tmě, po hmatu pozná, v jakém stavu se jeho pistole Glock nachází:

1. Spoušť v přední pozici – bicí mechanismus předepnut, vidím i snadno cítím po uchopení pistole a lehkém bočním kontaktu ukazováčku.
2. Spoušť v zadní pozici – bicí mechanismus spuštěn (vidím, cítím).
3. U novějších modelů Gen3. rovněž vidím a cítím výstražník na vytahovači, takže mám po jediném pohledu, nebo pohmatem rychlý přehled o stavu pistole, tedy např. předepnuto, náboj v komoře (mj. takto mohu dodatečně osadit i původní provedení).

Že by byl takto snadno a jednoznačně přehledný i CZ mod. 75 SP-01 Phantom? :D

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

16.10.2014 10:30

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Jen doplněk

Pro všechny, kteří nevlastní Glock, a jsou pod neustálou a masivní propagandou PR CZUB, tedy např. Střelecké revue, časopisu Zbrojovák a dalších místních, zaručeně „objektivních“ a „odborných“ plátků, zasílám pár fotografií z mobilu. :D

Je-li bicí mechanismus SAFE ACTION vypuštěn, spoušť je v zadní pozici, je-li naopak předepnut, je vždy v pozici přední. V případě nabití náboje do nábojové komory se vysune výstupek vytahovače nad obrys rámu, což je vizuálně i hmatem dobře rozpoznatelné.

Při troše drilu se uživatel pistolí Glock velmi rychle zorientuje, a to i ve tmě, pouhým pohmatem.

A nyní nám může PR CZUB nafotit CZ mod. 75 SP-01 Phantom a přesvědčit nás, jak je ten Glock proti produktu CZUB vlastně nepřehledný. :D

Z praxe se instruktoři ozbrojených složek shodují, že systém SAFE ACTION je pro získání návyků a dovedností a jejich udržení mnohem vhodnější a především efektivnější než klasické SA/DA.

Instruktoři se rovněž shodují, že největší problém běžného uživatele je rychlý přechod z DA na SA (první a další výstřel), a vypouštění napnutého bicího mechanismu, které musí po každém ukončení střelby, před uložením klasické koncepce zbraně SA/DA do pouzdra učinit, a na které se často ve stresu zapomíná. :oops:

O trendech nepochybně svědčí množství a úspěchy pistolí s přímoběžným úderníkem u ozbrojených složek, především pak ve vyspělém světě (Glock, Springfield, SaW..). O trendech PR CZUB zde patrně ještě neslyšeli a asi i proto např. Glock prodá na trhu USA nesrovnatelně více pistolí než CZUB. :D

Názory CZUBubáků nesmíte brát vážně, kdo četl mé příspěvky tak ví, že podváděli a lhali i svým nejdůležitějším zákazníkům, tedy ozbrojeným složkám ČR. :evil:
Přílohy
Glock výstražník.jpg
Glock bicí předepnut.jpg
Glock bicí vypuštěn.jpg

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

16.10.2014 10:49

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

A jak hodnotí produkty z CZUB profesionálové? Zde je jednoznačná odpověď. :D

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/nejnov ... yl-u-toho/

jendach
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 168
Registrován: 12.10.2008 16:39
Bydliště: SRDCE EVROPY

18.10.2014 12:05

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Ano, poloha spouště u G indikuje stav mechanismu, nicméně ten kohout je stejně pořád lépe viditelný, např. i pokud je zbraň v pouzdře.
Za vhodnější pro služební účely považuju koncepci G, ale na druhou stranu nezavrhuju ani názory upřednostňující kohout. Zvláště pak v zemích, kde jsou na něj střelci po mnoho generací zvyklí.
Co se vypouštění kohoutu v rámci střeleckých situací týká, souhlasím s tím, že to je nevhodné kvůli neustálému střídání odporu spouště. Mám raději klasickou pojistku. Sice první rána stále bude z bezpečnostního ozubu těžší, další už pak ale budou všechny SA. Navíc je to stejný návyk jako u dlouhé zbraně: vystřelím, zajistím.


Reklama

Uživatelský avatar
Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 975
Registrován: 04.10.2007 14:15
Bydliště: LKPR

18.10.2014 14:57

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Profesionál nemá být co "po generace zvyklý", profesionál má být vycvičen. A pro služební/bojové použití je třeba zbraň co nejblbuvzdornější. Že je nejvhodnější pro tyto účely "koncepce GLOCK" je zcela evidentní, nejen z končin místních, ale z celosvětového hlediska. CZUB či kdokoliv jiný o tom může polemizovat, může s tím i nesouhlasit, ale to je tak vše, co se s tím dá dělat... A to říkám coby naprostá "konzerva", nejčastěji používající starou dobrou 1911...
Ostatně už premisa, že zbraň je přehlednější ve smyslu optické kontroly je chybná. Zbraň je VŽDY nabitá, to by měl především profesionál vědět, nemluvě o tom, že případné znaky stavu zbraně v případě "G" jsou výše jasně deklarovány...dokonce je možná v případě natažené zbraně a její okamžité použitelnosti "G" "přehlednější".

jendach
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 168
Registrován: 12.10.2008 16:39
Bydliště: SRDCE EVROPY

18.10.2014 17:44

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Presne tak, profesional. Jenze ne vsichni slouzici jsou takovi ...

Uživatelský avatar
Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 975
Registrován: 04.10.2007 14:15
Bydliště: LKPR

18.10.2014 18:32

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

...to je ovšem důvod je vyhodit a bez výsluhy, to nemá se zbraněmi nic společného :wink:

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

21.10.2014 20:49

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Policejní CZ mod. 75 D Compact, služební pistole s neobvykle obtížnou manipulací

Ačkoli výběrová komise v průběhu posuzování a hodnocení zadavateli opakovaně doporučila nabídku pistolí z produkce CZUB odmítnout, a to z důvodu neutěšených výkonů a vlastností produktů CZUB, tehdejší ministr vnitra Gross, který tak zázračně zbohatl po odchodu z politiky (někteří tvrdí, že jen zlegalizoval úplatky za nadstandardní služby ekonomickým lobby), Policii ČR nařídil přímou účast na dovývoji policejní pistole do akceptovatelné podoby a přes opakované katastrofální výsledky pistolí CZ mod. 75 D Compact ve zkouškách v médiích hovořil pouze o dílčích nedostatcích… :evil:

Přibližně po dvouletém intenzívním dovývoji policejní pistole, kdy byla po nekonečném dohadování Policie ČR s nepříliš ochotnou a málo potentní CZUB nakonec odstraněna většina nejzávažnějších vad a nedostatků produktu (nikoli však zdaleka veškeré), nehledě na negativní stanovisko odborníků, Gross na žádost „uherskobrodské lobby“ Policii ČR nařídil uzavřít s CZUB kupní smlouvu na dodávku 46 000 pistolí s příslušenstvím, a to i přesto, že nebyly dodrženy a splněny veškeré požadavky vyplývající z usnesení vlády č. 338/2000… :evil:

Před soudem, který se týkal pouzder z inkriminovaného vládního kontraktu, tento podstatný nesoulad mezi doporučením výběrové komise a rozhodnutím Grosse potvrdil i sám její předseda Jiří Štipčák.

viz http://archiv.ihned.cz/c1-18855350-poli ... -zbrojovky

„Vážná slova u soudu Členové expertní komise, která před pěti lety hodnotila pistole a pouzdra, včera v soudní síni vypověděli, že výběrové řízení na přezbrojení policistů bylo absolutně nestandardní. Tehdejší vedení ministerstva v čele se Stanislavem Grossem se názory komise vůbec neřídilo, přestože čtyřikrát navrhla nabídku uherskobrodské zbrojovky odmítnout. "Trvalo to moc dlouho a výrobek nebyl dobrý. Z osmnácti technických zkoušek pistole i s pouzdry v jedenácti nevyhověla. Naprosto propadla. Ministr pak ale v médiích tvrdil, že jde jen o drobné nedostatky," řekl předseda tehdejší komise Jiří Štipčák. Hlavní obžalovaná, exnáměstkyně Ivana Pánková, už dřív v soudní síni veřejně prohlásila, že o obchodě rozhodovaly politické zájmy a že celou zakázku řídil právě Gross. Ten bude u soudu vypovídat - pouze jako svědek - v příštích týdnech.……“

„Štipčákova komise“, ačkoli na ni byl ze shora vyvíjen nemalý nátlak, se zachovala, na rozdíl od lokajské „komise Bulantovi“ z MO ČR (výběr útočné pušky 5,56x45), zodpovědně, po celou dobu nutila CZUB pistoli CZ mod. 75 D Compact i nabízená pouzdra zásadně zdokonalit, z odborných principů nikdy neustoupila a přes výslovné přání vrchnosti a politiků nedokonalý produkt CZUB do výzbroje Policie ČR opakovaně nedoporučila.

U cca dvouletým dovývojem podstatně zdokonalené CZ mod. 75 D Compact, jejíž dovývoj probíhal ještě tři roky v průběhu dodávek (celkem 4 výrobní etapy), byla asi nejzávažnějším uživatelským problémem vysoká manipulační síla spojená s nepříliš vhodně řešeným úchopem závěru (tuhá vratná zpruha, malé hmatníky, limitované navíc širokým rámem, viz přiložené obrázky), kdy fyzicky méně zdatným jedincům činí manipulace se závěrem značné potíže dodnes, a to i v podmínkách blízkých ideálním, tedy i po aplikování dodatečných úprav a postupů ve výrobním závodě, ke kterým se musela CZUB u sériové produkce před podpisem kupní smlouvy zavázat (leštění příslušných funkčních ploch, záběh zbraně na sucho vysokým počtem funkčních cyklů ve speciálním zařízení).

V příslušné technické specifikaci bylo mj. v odstavci věnovanému závěru požadováno: „Snadné a rychlé natažení“, s tím, že pistole byla určena pro příslušníky a příslušnice státního ozbrojeného bezpečnostního sboru Policie ČR, kdy musí být zajištěna snadná, rychlá a samozřejmě i bezpečná manipulace se zbraní v širokém rozsahu podmínek, tedy od vedra, přes mokro až po chlad a případné kombinace těchto podmínek.

Při řešení celé škály obtíží CZ mod. 75 D Compact, kdy v první fázi zkoušek, a to i v běžných podmínkách, náleželo k nejčastějším závadám „vzpříčení náboje“ (náboj se zablokoval na skluzavce a závěr jej již nebyl schopen do komory dopravit), rovněž tak vícepramencová pružina čs. výroby, známá z původních civilních compactů, opakovaně a předčasně kolabovala (unavila se, praskla a ztratila tak schopnost dovřít závěr, či dokonce vůbec podávat náboje do nábojové komory), přistoupila CZUB po měsících výmluv a dohadování na nátlak Policie ČR konečně k řešení nízké spolehlivosti, které si však vynutilo celou řadu úprav, mj. zásobníků, skluzavky, až po aplikaci tužší vratné zpruhy z drátu obdélníkového průřezu zahraniční provenience, neboť se v praxi ukázalo, že konstrukční řešení uherskobrodských compactů „hladké“ zasouvání nábojů do nábojové komory bez zásadní rekonstrukce zbraně neumožňuje a disharmonii v této fázi funkčního cyklu bude muset vyřešit „energičtější“ zavírání závěru.

Po aplikaci těchto změn do příslušné etapy zkušebních vzorků pistolí CZ mod. 75 D Compact však nastaly problémy s manipulací, neboť tato činila fyzicky slabším jednotlivcům, zejména pak policistkám, nemalé potíže, a to zkoušky neprobíhaly za nepříznivých podmínek, k nimž náleží např. mokro a chlad. :cry:

Komise vyhodnotila pistoli CZ mod. 75 D Compact z hlediska manipulace, tzn., kombinaci velké manipulační síly a poměrně malých hmatníků, jejichž úchop byl do značné míry dále ztížen vynuceným zesílením Al. rámu, jelikož v CZUB původně navržený, tedy v dimenzi původního ocelového, logicky nevydržel a již po nevelkém počtu ran praskal (široký rám, který z obou stran citelně přesahuje obrys závěru, zasahuje do prostoru úchopu, kdy např. při manipulaci se závěrem v rukavicích se střelci často brzdí o vlastní okraj rámu).

Vedení MV (Gross) na zamítavé stanovisko výběrové komise k nákupu pistolí CZ mod. 75 D Compact reagovalo jejím opakovaným svoláváním, kdy ve věci výhrad ke značné manipulační síle CZUB v rychlé tempu navrhovala různé hmatníky, až se dopracovala k návrhu zdrsnění velmi podobnému u pistolí Glock, ovšem v CZUBubáckém „zemědělském provedení“, tedy hrany zality silným lakem, a pistoli s těmito hmatníky za normálních podmínek již nemohli natáhnout ani dospělí chlapi… :mrgreen:

I zželelo se zástupcům Policie ČR impotentních CZUBubáků a doporučili jim, aby na policejní Compact, tedy jako hlavní zadní hmatník, použili design z původní brynýrované verze CZ mod. 75, kdy zahloubení a ostré zdrsnění zabezpečuje lepší úchop, což dává větší šanci i slabším uživatelům CZUB produkt vůbec natáhnout (zlepšení ano, vyřešení problému však nikoli).

Komise nově předložené vzorky přesto nedoporučila, jelikož si byla vědoma skutečnosti, že policista musí svou zbraň s potřebnou jistotou zvládat i za podmínek nepříznivých, jako jsou zpocené ruce, mokro a chlad. O vhodnosti pistole pro nasazení ve službě v Policii ČR s nemalým podílem žen, tak rozhodl osobně ministr vnitra Gross, kdy několik vybraných policistek, po přípravě a „manipulační masáži“, zbraň za ideálních podmínek natáhlo… :evil:

CZUB na základě Grossem vynucené kupní smlouvy zahájila hromadnou výrobu a dodávky „policejních pistolí“ CZ mod. 75 D Compact, u kterých mj. aplikovala již zmiňovaný zvýšený záběh nasucho. Při výcviku se přesto začaly ihned projevovat problémy, kdy zejména fyzicky slabší jedinci mají s natažením pistole nemalé problémy, a to i za podmínek téměř ideálních. „Odpadají“ především při opakovaných manipulacích (viz různá střelecká cvičení). Mnoha policistkám pistoli CZ mod. 75 D Compact před odchodem do služby natahují jejich kolegové…. :evil:

Ve zhoršených podmínkách (déšť, mráz, zpocené ruce) počet osob neschopných s potřebnou jistotou zvládnout základní manipulaci s policejní CZ mod. 75 D Compact prudce narůstá, kdy již můžeme hovořit o desítkách procent konečných uživatelů, kteří manipulaci s touto pistolí s velkou pravděpodobností v klidu, natož pak ve stresu, prostě nezvládnou.

Kdo nevěří, nechť si policejní pistoli CZ mod. 75 D Compact (pozor, civilní zbraně nemusí mít shodné charakteristiky, např. u vratné pružiny) a obě ruce postříká vodou (simulace manipulace v dešti) a zkusí si pistoli s kohoutem zcela v přední poloze a ve vypuštěné pozici, nejlépe i s plným zásobníkem natáhnout (reálná situace, pistole nesena bez náboje v komoře, popř. odstraňování závady, předčasné uvolnění závěru ze zadní pozice apod.). Popsaná simulace navíc nezahrnuje typické prochladnutí rukou, které je s delším pohybem v chladném a deštivém počasí zaručeně spojeno, či případný zvýšený odpor vzpříčené zbraně. Dobře vycvičení a fyzicky disponovaní jedinci to zvládnou, ale co ti ostatní, zejména těch 20% fyzicky nejméně disponovaných… :evil:

Po této simulaci musí dát jistě všichni zápornému hodnocení ze strany výběrové komise za pravdu, jelikož služební zbraň musí být řešena tak, aby ji bezpečně zvládalo celé široké spektrum koncových uživatelů včetně dnes zcela běžně sloužících žen, a to v předpokládaných podmínkách nasazení, tedy i se zpocenýma rukama, v mrazu a za deště.

Např. služba v deštivém a sychravém počasí není nikterak výjimečná, takové pátrání v terénu a prodírání se zmoklým porostem, po dvou hodinách jsou ruce pěkně ztuhlé, mokré a částečně i mastné od různých látek smíchaných s vodou na porostu. Kdo někdy sušil s policejní CZ mod. 75 D Compact a může porovnávat, např. s Glockem, tak ví, jak mu CZ pořádně omačká ruce. :oops:

Při komparační zkoušce, na rozdíl od „policejní“ CZ mod. 75 D Compact, zvládali i téměř 50kg ženy „suchou“ i „mokrou“ manipulaci s pistolemi Glock 17 a 19 opakovaně, a to bez větších problémů. Kde udělali soudruzi z CZUB chybu… spolehlivá funkce „policejního compactu“ vyžaduje rasantní dovírání závěru, a to si žádá tuhou vratnou pružinu s dostatkem naakumulované energie…

Není totiž velké umění po mnohaletém a státem podporovaném dovývoji zkonstruovat a s častými změnami dále vyrábět funkční zbraň, ale zkonstruovat a ve vysoké kvalitě hromadně produkovat funkční, spolehlivou a uživatelsky vstřícnou zbraň. A zde leží meritum věci, tedy rozdíl mezi výrobci a výrobky druhořadé kategorie a výrobky renomovaných výrobců, kam nepochybně již mnoho desetiletí patří Glock. Mj. před tím, že vznikl na počátku 80. let, nadále je na špici, v civilním sektoru i v ozbrojených složkách je velmi oblíben, musíme smeknout.

V Policii ČR se prý zatím čeká na průser, jsou sice již hlášeny případy, kdy policistka ve stresu zbraň natáhnout nezvládla, ale dokud to někdo na zdraví či životě přímo neodskáče, asi se nic převratného nestane. Takže pravděpodobně něco obdobného jako v případě hrubých výrobních a konstrukčních vad pistolí CZ mod. 75/85, vz. 82 a vz. 70, počká se, až uherskobrodské produkty opět získají další „zářezy“ v policejních řadách.

Při komplexním a objektivním srovnání, kdy se zbraně posuzují a hodnotí v širokém spektru parametrů a vlastností (vzhled, provedení, jednoduchost a vhodnost konstrukce, funkce a chod mechanismů, kompatibilita, manipulace, ergonomie, nošení, funkční spolehlivost, přesnost střelby, chování při střelbě, opravitelnost a udržovatelnost…, nemohou produkty CZUB jako služební zbraně proti Glockům obstát. Glock je díky jasné převaze již vytlačil ze specializovaných tvarů Policie ČR, srovnatelných útvarů MO ČR, kdy nákup problémových CZ mod. 75 SP-01 Phantom (usnesení vlády č. 1443/2009), byl neodborný, shora vnucený a především politický akt, který měl pistole CZUB držet ve hře, jinak by dnes mělo MO ČR ve výzbroji již výhradně jen bezproblémové Glocky. CZUB s Glockem často prohrává i u městských policií, zejména, jde-li zadavateli o poměr výkon/cena. Vítězí zpravidla jen tam, kde se pletichaří a politikaří.
Nyní se již jen čeká, která další státní ozbrojená složka bude striktně respektovat v legislativě zakotvené principy volné hospodářské soutěže a v rámci otevřeného řízení, při výběru na základě „ekonomické výhodnosti“ (poměr výkon/cena) bude postupovat naprosto profesionálně, tzn. bez předsudků, emocí, intrik a politikaření. Neumím si totiž představit, že by v takovém výběrovém řízení mohla CZUB se svými produkty uspět, a to ani, když hodně stáhne kalhoty s cenou. :D

Popravdě, já se těm vlastníkům CZUB divím. Tolik let se snažit vyrábět zbraně v kotlině se zaměstnanci s mentalitou, která je s přesnou strojírenskou výrobou, tedy základním předpokladem pro výrobu zbraní, jen velmi obtížně slučitelná, to nedává smysl. Vždyť se u toho musí všichni strašně trápit… a ty stamilionové škody a nekonečné problémy u silových resortů… :evil:
Přílohy
zadní hmatník CZ 75 DC .jpg
rám vers závěr CZ 75 DC .jpg
demontovaná policejní 75 DC.jpg

Uživatelský avatar
Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2443
Registrován: 02.01.2007 22:37
Bydliště: Pripjať

21.10.2014 22:00

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

DPMS píše:„Odpadají“ především při opakovaných manipulacích (viz různá střelecká cvičení).

Není potřeba být ani fyzicky slabší jedinec, po prvním dni nonstop střeleckých drilů a sušení se zázrakem jménem Phantom si pro náplasti do lékárny jeli svorně všichni kurzanti (střelecké rukavice se nepovolují). Úzké hmatníky, "pilníkový" povrch a tuhá vratná pružina jsou výborná kombinace. :)

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

22.10.2014 14:01

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Podle mého subjektivního názoru je na tom „policejní“ CZ mod. 75 D Compact z hlediska manipulace o poznání hůře, než „armádní“ CZ mod. 75 SP-01 Phantom, i když zase policejní compact nemá ten „svéhlavý“ polymerový rám. :D

Phantom, který vychází z několikaletých trpkých zkušeností CZUB při vývoji policejní pistole, značně utrpěl nejen aplikací polymerového rámu v tradiční „uherskobrodské“ kvalitě, ale i uplatněním vnitřního vedení, kdy ocelové kontejnery, vložené do polymerového rámu, citelně zvětšily stavební šířku rámu a tím podstatně ovlivnily vnější design zbraně. :cry:

U pistolí z produkce CZUB se na uživatele, který si chce udržet příslušné návyky a dovednosti, příliš nemyslí a nebo CZUBubáci dělají pistole výhradně pro tvrdé chlapy. Např. i CZ mod. 75 P 07 DUTY vyžaduje pro natažení závěru nemalou sílu a navíc má tolik ostrých hran včetně hledí, o které se lze doslova pořezat (mj. stalo se to při manipulaci i velmi zkušenému instruktorovi). A to raději nerozebírám, že jsou zde polymerová mířidla zajištěna v ocelovém závěru zásekem. Jak to drží, skvěle, hledí dokážete sejmout (doleva) i volnou rukou bez přípravku, takže opět přidaná hodnota proti Glockům, tam musíte mít originální lis, nebo adekvátní pomůcky. Pokud je potřeba mírná stranová korekce, oproti továrnímu nastavení, tedy záseku, tak to obvykle končí u podlepování :mrgreen:

Uživatelský avatar
Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2443
Registrován: 02.01.2007 22:37
Bydliště: Pripjať

22.10.2014 14:17

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Jo, ten polymer je taky libový, zatím jsem nepotkal jinou zbraň, u které by se krátce po dosažení třetí cifry v záznamníku někde vymačkal rám natolik, že spoušťový mechanismus zcela přestal plnit svoji funkci. :)

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

23.10.2014 14:34

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

CZ mod. 75 SP 01 Phantom a jeho reálnou „přidanou hodnotu“ pro vojáky A ČR vcelku znám, ale přesto, mohl by ses Justiniane podrobněji podělit o své zkušenosti. Např. místa deformací, popř. jestli máš i nějaké hezké foto, když už tu odvádíme tak poctivou práci za PR CZUB. :mrgreen:

Uživatelský avatar
mocima
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 274
Registrován: 08.04.2010 22:06
Bydliště: Uherské Hradiště

23.10.2014 15:06

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

a já bych dopnil dotaz DPMS. Jak zvládají Phantomy střelivo dle standardu NATO? Tzn. trošku "vřelejší" oproti střelivu dle CIP? :wink:

Uživatelský avatar
Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2443
Registrován: 02.01.2007 22:37
Bydliště: Pripjať

24.10.2014 15:19

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

Pokud myslíš český standard NATO (SB v tyrkysových krabičkách), tak ten dvakrát vřelý není. :)
Zvládají ho bez problémů, na spolehlivost si stěžovat nemůžu. Pár zádržek jsem okolo sebe viděl, ale sám jsem žádnou za svých plus minus tisíc ran neměl, takže těžko posoudit, co z toho bylo údržbou nebo špatnou manipulací.

K tomu vymačkávání - viděl jsem to pokaždé letmo, takže jsem nestihl blíž prozkoumat mechanismus závady, ale došlo k vydutí materiálu rámu do přední strany zásobníkové šachty a táhlo spouště se dostalo mimo záběr, takže střelec mačkal naprázdno. Odešly takhle snad tři zbraně.

pavel1970
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 37
Registrován: 23.10.2009 12:53

24.10.2014 18:04

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

V Německu dotáhli zavádění blbuvzdorných pistolí tak daleko že se z nich téměř nedá střílet.To asi nemáme moc vysoké mínění o těch co nás mají chránit .V USA elitní jednotky používají i jiné pistole než Glocky i SA aSA DA.Glock dělá určitě špičkové pistole ale marketing mají ještě lepší viz tohle forum.

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

24.10.2014 20:15

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

k pavel1970

V SRN konstruovali pistole v souladu s požadavky ozbrojených složek. Snahou byla co nejbezpečnější zbraň, a to při zachování dostatečné pohotovosti. Zajímavou konstrukcí jsou např. pistole HaK P7 (M8/M13). Někdy byly bezpečnostní prvky již opravdu překombinované a pohotovost poněkud upozaděna. Ale německé zbrojovky většinou vždy disponovaly několika variantami spoušťového mechanismu, viz např. HaK USP, P30, ale i další, jako Walther a SIG SAUER. Každý zákazník si zde může vybrat dle svých preferencí. Poslední konstrukce německých výrobců se moderním trendům zpravidla nikterak nevymykají, některé z nich i definují.

Vysoká míra bezpečnosti při zachování plné pohotovosti, to je jen jedna z řady velkých předností pistolí Glock, tato konstrukce se opravdu povedla, byl to podobný skok, jako kdysi nástup M1911. Pistole Glock předběhla konkurenty o celá desetiletí. Ačkoli byla primárně konstruována pro řadovou službu, velmi si ji oblíbily i speciální jednotky. Dodnes na ni většina služebních zbraní v poměru výkon/cena prostě nemá. Já ji pro službu nadále vidím jako volbu č. 1. Někdy se zde pokusím rozebrat i důvody proč.

Ano, speciální jednotky v USA používají i M1911, důvodů může být více, a rozhodně to není špatná volba. M1911 je i v obvyklé 0,45 ACP ergonomická a tamní střelci jsou na tento typ zbraně, tedy konstrukční řešení SA s velmi pohotovým ovládáním, zvyklí. Dodnes jedna z nejlepších konstrukcí na trhu.
Pár Glocků i M1911 vlastním, u mne by pro službu zvítězil Glock, je to modernější a velmi efektivní koncepce, ale i ta M1911 je výborná, chce to ale vyzrálejší uživatele, a ti u speciálních jednotek z logicky věci jsou.

Za sebe mohu říci, že se primárně řídím vlastním rozumem a zkušenostmi a nikoli marketingem. Mj. i proto zde kritizuji produkci CZUB. :D

Glock mě prostě získal svými schopnostmi. Celkový počet ran vystřelených z Glocků nepočítám, ale je to 50000 + hodně. Navíc mám i dobré informace o provozu mnoha dalších zbraní. Takže marketing bude jistě o něco nadsazovat a Glock samozřejmě není bez chyb, ale má jich nejméně a nestojí ranec. Už jsem to zde několikrát psal, při komplexním hodnocení je jako poměr výkon/cena doposud neporazitelný. Pokud dáme stranou politiku a předsudky a budeme hodnotit parametry, výkony a vlastnosti, včetně záruk a servisu, pak neznám lepší volbu. :D

filmovymaniak
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 407
Registrován: 13.02.2005 16:25

26.10.2014 18:01

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

A to PČR ani AČR nechtěla zavést celoocelovou variantu SP-01 tactical nebo shadow.
Jak uvádí výrobce "Vysoká životnost, přesnost a spolehlivost i ve ztížených podmínkách" a "Pistole nové generace CZ 75 SP-01, která vznikla na základě připomínek uživatelů z ozbrojených složek, armády a policie."

Kolik policejních sborů a armád je využívá?

DPMS
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1010
Registrován: 16.02.2014 14:40

27.10.2014 20:15

Re: CZ pro Policii a Armádu ČR

I když jsou „celoocelové“ CZ mod. 75 SP-01 patrně tím nejlepším a nejméně rizikovým produktem, jaký CZUB doposud nabízí, služební zbraně to v pravém slova smyslu nejsou. :D

Na pistoli třídy „STANDARD“ (tedy plné rozměry), jsou příliš rozměrné a hmotné, kdy nabitá celoocelová SP-01 má téměř 1,5kg, a to je např. při nošení v taktickém stehenním pouzdře již opravdu znát. Shadow navíc nemá blokaci zápalníku, což je pro služební zbraň, kde se dnes automaticky požaduje i odpovídající pádová jistota, velký handicap, tedy nesoulad se základním požadavkem doby. :oops:

Mj. CZ mod. 75/85 bez blokace zápalníku na tom byly z hlediska pádové jistoty opravdu velmi špatně. Zkoušku dle TPVD-637-81, tedy volné pády z výše 1m na betonovou desku, bez samovolné iniciace zápalky náboje, obvykle nezvládly. Vždyť také způsobily nejednu mimořádnou událost, až musely být např. z výzbroje P ČR předčasně a plošně staženy. :evil:

Ozbrojené složky navíc disponují širokou škálou zbraní, takže nemá valný smysl investovat do rozměrné a těžké „ofenzívní pistole“, která má oproti zbrani standardních rozměrů a podstatně nižší hmotnosti, např. Glock 17, problematickou přidanou hodnotu (v něčem mírná pozitiva, v jiných oblastech naproti tomu citelná negativa), a pro dané úkoly používají mnohem vhodnější samopaly „moderní konstrukce“ HaK MP5, které, zejména v přesnosti střelby na střední a větší vzdálenosti (z pohledu bezpečnostní praxe), nemůže žádná pistole nahradit. Zejména, když se u ozbrojených složek prosadily i modernější, kompaktní a velmi lehká PDW HaK MP7 A1, ráže 4,6x30, která překoná i běžně užívanou měkkou individuální balistickou ochranu, a to pistole 9x19 samozřejmě nezvládne, o značných rozdílech v přesnosti střelby ani nemluvě.

Prodeje „celoocelových“ CZ mod. 75 SP-01 do ozbrojených složek budou minimální, a to pravděpodobně jen do exotických složek zemí třetího světa.

Takže jen tradiční argument PR CZUB.:D

PředchozíDalší

Obsah fóra / Krátké zbraně / CZUB+CZ Strakonice+ZVI+Alfaproj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník