Příspěvků: 18 Stránka 1 z 1
-
SW_FOX - Grafoman
- Příspěvky: 5148
- Registrován: 20.01.2004 23:33
- Bydliště: Zlín/Brno
Preparace trofejí
Zdarec, zase jsem se trýznil tím, že jsem nechal srnčí lebku v kůži cca 6 dní, a ten puch při stahování byl opravdu hodnotný, i když to bylo ve studeném sklepě na brambory, vím že tahle fáze nijak zjednodušit nejde, ale nemá někdo nějaký fígl jak si usnadnit po vyvaření následné procesy?
Standardní postup, kdy se to vyvaří, pinzetou všude vybere a pak bělí v peroxidu znám, spíš mě zajímá jestli někdo nevyzkoušel něco jednoduššího (nápady s užitím WAPky jsem předem zavrhl) ))
Standardní postup, kdy se to vyvaří, pinzetou všude vybere a pak bělí v peroxidu znám, spíš mě zajímá jestli někdo nevyzkoušel něco jednoduššího (nápady s užitím WAPky jsem předem zavrhl) ))
- Dyakon
- Nový uživatel
- Příspěvky: 14
- Registrován: 23.02.2010 15:16
- Bydliště: Jižní Morava
Re: Preparace trofejí
Zkus to zasypat moučnými červy, za pár dní (podle velikosti mrtvolky) spolehlivě vyžerou všechny měkké tkáně (pozor ale i chrupavky - ne používat na rybí kostry). Na střední sme tak preparovali kde co. Potom stačí už jen vybělit.
-
sided - Moderátor
- Příspěvky: 1832
- Registrován: 12.05.2008 17:38
- Bydliště: okolo komína
Re: Preparace trofejí
Někdo mi radil do vody na vaření přidat lžíci Žabky, zkusil jsem to a vrátil se k čisté vodě. Existuje nějaký prostředek který to má usnadnit http://www.drevonovak.cz/48552/belotrof ... a-pouziti/ ale nezkoušel jsem. Jinak srnčí jde parádně třeba oproti lišce, to je hrozný opruz
-
Anorektik - Častý návštěvník
- Příspěvky: 476
- Registrován: 29.09.2006 15:01
- Bydliště: Vedle sousedů
Re: Preparace trofejí
Na jednom srnci jsem zkusil maceraci. A není to takový humus jak by se mohlo zdát, ale chtělo by to dotáhnout k dokonalosti. Prostě jsem celou hlavu kterou jsem kvůli klošům namočil do kýble a přes veekend na ni zapomněl (byly hice takže už byla dost hutná), raději strčil do hermeticky uzavíratelné nádoby, tu naplnil vodou až po okraj, zavřel a dal do sklepa. Za půl roku jsem si na ni vzpomněl když jsem byl žádán o trofej na přehlídku. Nádobu jsem v gumových rukavicích otevřel, vylil špinavou vodu se zbytky srsti, dal zpátky do nádoby, přidal brutální množství chloraminu, znovu nechal pár dní vydesinfikovat, opláchnul, krátce povařil ve vodě s Jarem (kvůli kostní mastnotě), dolepil chrup jenž jsem sebral z trávy po vylití (moc dlouhá doba macerace), a standardně vybělil. No a pak odevzdal. Po přehlídce mi bylo vynadáno co jsem s tím dělal, že prý pořád nemohli přijít na to co jim tam tak zavání až přišli na toho mýho smraďocha... Mám zato že to bylo z velký části dílo brutální koncentrace chloraminu - ale v klidu - po několika letech to vyčichlo... Dle mě pořád lepší než chytit něco doposud neznámého a kdovíjak nebezpečného ! Až do konečného bělení v rukavicích !
PS: O trofej mi nešlo a ani z ní nemám velkou radost - byl to sanitární odstřel (takže jsem klidně šel do pokusu).
PPS: Kdo to chce zkusit ať to nejdříve zkusí na něčem netrofejovém...
PS: O trofej mi nešlo a ani z ní nemám velkou radost - byl to sanitární odstřel (takže jsem klidně šel do pokusu).
PPS: Kdo to chce zkusit ať to nejdříve zkusí na něčem netrofejovém...
-
SW_FOX - Grafoman
- Příspěvky: 5148
- Registrován: 20.01.2004 23:33
- Bydliště: Zlín/Brno
Re: Preparace trofejí
Tohle je mizerna I. Takze bych i pokus udelal, jen potrebuju tu trofej zavcas dodelat do prezentaceschopneho stavu.
-
$emtex - Sponzor serveru
- Příspěvky: 493
- Registrován: 24.05.2009 19:14
- Bydliště: lounsko
Re: Preparace trofejí
4 FOX: mrkni se sem: http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=9&t=79
návodů je tady spousta. Já používám metodu se Žabkou. Hlavu stáhnu z kůže, jen nahrubo, uvařím do té doby, až maso odpadává od kosti, vyndám, opláchnu studenou vodou, maso oberu, velmi důležité je velmi pečlivě vypláchnout mozek, zbytek můžeš udělat nahrubo. Poté hrnec pečlivě vypláchnu, lebku položím dovnitř, zatížím a doleju vodu tak, aby byla jen pod růže. Nasypu 2 polévkové lžíce Žabky a vařím 3/4 hodinky. Voda se nesmí vařit, jen tak lehce převalovat. U mladších kusů - zejména ročků stačí i 1/2 hoďka, protože by se potom lebka mohla rozvařit. Vyndám, oberu zbytky, opět opláchnu studenou vodou. Hrnec vyleju, vypláchnu - to je důležité, znovu vložím lebku, opět zatížím a opět naleju vodu pod růže. Poté přidám velkého panáka peroxidu a vařím 1/2 hodinky. Voda se opět musí jen tak převalovat. Hotovo, lebka je bílá jako sníh. Lebku zatěžuju proto, že ve vodě při vaření plave a docháží k nechtěnému vybělení růží nebo paroží. Hrnec se mezi Žabku a peroxidem vyplachuje proto, že když se tyhle dvě věci dostanou k sobě, strašlivě to vypění a připadáš si jak na vojně s mazlákem. A ještě jednu výhodu to má. Vaření v Žabce a peroxidu můžeš praktikovat doma v kuchyni, protože to vůbec nesmrdí. Mám tenhle recept od kamaráda a sám ho používám k všeobecné spokojenosti už několik let.
návodů je tady spousta. Já používám metodu se Žabkou. Hlavu stáhnu z kůže, jen nahrubo, uvařím do té doby, až maso odpadává od kosti, vyndám, opláchnu studenou vodou, maso oberu, velmi důležité je velmi pečlivě vypláchnout mozek, zbytek můžeš udělat nahrubo. Poté hrnec pečlivě vypláchnu, lebku položím dovnitř, zatížím a doleju vodu tak, aby byla jen pod růže. Nasypu 2 polévkové lžíce Žabky a vařím 3/4 hodinky. Voda se nesmí vařit, jen tak lehce převalovat. U mladších kusů - zejména ročků stačí i 1/2 hoďka, protože by se potom lebka mohla rozvařit. Vyndám, oberu zbytky, opět opláchnu studenou vodou. Hrnec vyleju, vypláchnu - to je důležité, znovu vložím lebku, opět zatížím a opět naleju vodu pod růže. Poté přidám velkého panáka peroxidu a vařím 1/2 hodinky. Voda se opět musí jen tak převalovat. Hotovo, lebka je bílá jako sníh. Lebku zatěžuju proto, že ve vodě při vaření plave a docháží k nechtěnému vybělení růží nebo paroží. Hrnec se mezi Žabku a peroxidem vyplachuje proto, že když se tyhle dvě věci dostanou k sobě, strašlivě to vypění a připadáš si jak na vojně s mazlákem. A ještě jednu výhodu to má. Vaření v Žabce a peroxidu můžeš praktikovat doma v kuchyni, protože to vůbec nesmrdí. Mám tenhle recept od kamaráda a sám ho používám k všeobecné spokojenosti už několik let.
-
Phantom - Častý návštěvník
- Příspěvky: 1209
- Registrován: 20.01.2004 15:57
- Bydliště: Praha 13
-
$emtex - Sponzor serveru
- Příspěvky: 493
- Registrován: 24.05.2009 19:14
- Bydliště: lounsko
Re: Preparace trofejí
Dávali, ale za 1/ by jim to dneska někdo ukradl, za 2/ zůstávají na lebce žluté stopy po kyselině mravenčí. Než běhat po lese a hledat tam mraveniště, ze kterého trofej nezmizí, je lepší zajít do drogérky a za 20 Kč koupit Žabku
-
Anorektik - Častý návštěvník
- Příspěvky: 476
- Registrován: 29.09.2006 15:01
- Bydliště: Vedle sousedů
Re: Preparace trofejí
Jinak zase někde úplně jinde jsem se dočetl o cca 3 měsících macerování, desinfekci, povaření a hrubším kartáči (v literatuře ze které jsem čerpal o době nebylo nic). 1/2 roku je fakt hodně.
-
SW_FOX - Grafoman
- Příspěvky: 5148
- Registrován: 20.01.2004 23:33
- Bydliště: Zlín/Brno
Re: Preparace trofejí
Tak jsem milého srnečka po cca týdnu ve studené vodě dal do vody v hrnci, k tomu dvě lžičky Žabky a vařil cca 35 minut, stav dokonalý, vypadlo pár zubů, jinak šly dolů jen měkké tkáně. Teď asi vybělím klasicky peroxidem a vatou.
Ta žabka bude beztak pěkné svinstvo ))))) když to šlo tak rychle....
Ta žabka bude beztak pěkné svinstvo ))))) když to šlo tak rychle....
-
$emtex - Sponzor serveru
- Příspěvky: 493
- Registrován: 24.05.2009 19:14
- Bydliště: lounsko
Re: Preparace trofejí
Foxi nezdržuj se vatou, dej velkého panáka peroxidu do hrnce, ponoř lebku dovnitř a cca půl hoďky vař. Jen dej pozor na to, aby se voda nevařila, ale jen převalovala. Peroxid by Ti vybělil i růže a to je škoda. Za půl hoďky je hotovo a lebka bude krásně bílá.
Žabka je nevinný bílý prášek Coca-Cola je taky pěkný svinstvo, zkus do ní ponořit rezavou nábojnici
Žabka je nevinný bílý prášek Coca-Cola je taky pěkný svinstvo, zkus do ní ponořit rezavou nábojnici
- SVD
- Občasný návštěvník
- Příspěvky: 66
- Registrován: 29.07.2007 12:21
- Bydliště: Náchodsko
Re: Preparace trofejí
Nemá někdo nějaký fígl jak si usnadnit po vyvaření následné procesy?
Standardní postup, kdy se to vyvaří, pinzetou všude vybere a pak bělí v peroxidu znám, spíš mě zajímá jestli někdo nevyzkoušel něco jednoduššího (nápady s užitím WAPky jsem předem zavrhl) ))[/quote]
Nemám žádný fígl, ale když oddělím hlavu, tak ji 1/ namočím do belíku s vodou a vodu postupně měním. Většinou tak za den nebo dva hlavu i s dekou ji2/ uvařím, podle stáří srnce asi hodinu, staršího déle. Před vařením vyndám mozek, odříznu slecha a ponořím pod růže. Při vaření se musí odebírat tuk... a doplňovat voda. 3/ Po uvaření namočím hlavu do studené vody a po té stáhnu deku, ostatní oberu pro psa. 4/ Po obrámí znova vařím se saponátem (používám JAR) asi 20 - 30 min. a po té dočistím, vytáhnu pozůstatky mozkové blány a vyfoukám kompresorem (opatrně... podle stáří). 5/ Mám koupený 30% Peroxid a v plastové vaničce opakovaně polévám hlavu z venčí i zevnitř. (Peroxid se nesmí dostat na paroží!) Po asi 20 min. jej opláchnu vodou a nechám vyschnout. (Příp. vypadlé zuby se nechají nalepit zpět např. kanagonem. Dobré je na každou hlavu mít nový peroxid, na jelena nebo většího muflona raděj dva.)
Standardní postup, kdy se to vyvaří, pinzetou všude vybere a pak bělí v peroxidu znám, spíš mě zajímá jestli někdo nevyzkoušel něco jednoduššího (nápady s užitím WAPky jsem předem zavrhl) ))[/quote]
Nemám žádný fígl, ale když oddělím hlavu, tak ji 1/ namočím do belíku s vodou a vodu postupně měním. Většinou tak za den nebo dva hlavu i s dekou ji2/ uvařím, podle stáří srnce asi hodinu, staršího déle. Před vařením vyndám mozek, odříznu slecha a ponořím pod růže. Při vaření se musí odebírat tuk... a doplňovat voda. 3/ Po uvaření namočím hlavu do studené vody a po té stáhnu deku, ostatní oberu pro psa. 4/ Po obrámí znova vařím se saponátem (používám JAR) asi 20 - 30 min. a po té dočistím, vytáhnu pozůstatky mozkové blány a vyfoukám kompresorem (opatrně... podle stáří). 5/ Mám koupený 30% Peroxid a v plastové vaničce opakovaně polévám hlavu z venčí i zevnitř. (Peroxid se nesmí dostat na paroží!) Po asi 20 min. jej opláchnu vodou a nechám vyschnout. (Příp. vypadlé zuby se nechají nalepit zpět např. kanagonem. Dobré je na každou hlavu mít nový peroxid, na jelena nebo většího muflona raděj dva.)
- zralok
- Občasný návštěvník
- Příspěvky: 79
- Registrován: 16.06.2006 10:50
- Bydliště: Ostrava
Re: Preparace trofejí
Já zkombinoval Semtexovu alias Lotrovu metodu s žabkou ještě s pracím práškem. Po maceraci stažené lebky bez mozku a očí ve studené vodě 3 dny jsem dal lebku vařit. Nasypal jsem prášek na praní, řekl bych tak podle manželčiny odměrky do pračky to bylo cca 70ml. V okamžiku kdy začala voda probublávat jsem stáhl plamen na minimum tak aby to bylo jen horké a po třech hodinách jsem to vytáhl. Většina se z lebky krásně sloupla trochu jsem dočistil možná max. 2 min. s mini zbytečky se nepáral a dal do čisté horké vody, jakmile to začalo bublat tak jsem opět stáhl plamen na minimum a přisypal dvě lžíce žabky.Zrovna je srnec v žabce je to roček tak ho tam nechám půl hoďky pak postříkám peroxidem z rozprašovače, zabalím do sáčku a dle loňských zkušeností ráno bude hotovo, jen opláchnu a vysuším možná max. u ročka něco dolepím zpět.
-
Phantom - Častý návštěvník
- Příspěvky: 1209
- Registrován: 20.01.2004 15:57
- Bydliště: Praha 13
Re: Preparace trofejí
Zeptám se tady, protože mi to přijde jako vhodné vlákno - kde bych sehnal kůži (kůže) divočáka, vypreparované nebo dokonce podšité jako předložky nebo na zeď, prosím?
-
Pavel-K - Pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 191
- Registrován: 16.12.2006 22:50
- Bydliště: Zlín
Re: Preparace trofejí
Pokud by sis byl schopen přijet, můžu Ti výhledově čerstvou nevypreparovanou, nasolenou darovat, ale posílat nebudu, nezlob se. Vyčinit by sis musel nechat sám. Škáru lončáka.
-
Kall - Příspěvky: 2286
- Registrován: 20.01.2004 17:44
- Bydliště: Vepřov
-
Phantom - Častý návštěvník
- Příspěvky: 1209
- Registrován: 20.01.2004 15:57
- Bydliště: Praha 13
Re: Preparace trofejí
Taky jsem si říkal, ale dostal jsem za úkol se zeptat - bráchovo kolegyně zařizuje něco jako "loveckou" chatu a projevila zájem o výzdobu.
Vzhledem k tomu, že na internetu jsou porůznu k mání kůže už vyčiněné a třeba i podložené filcem (a za cenu, kterou osobně nevidím jako nerozumnou), tak jí předám informaci od Pavla-K a jsem si skoro jistý, že odmítne.
Pavel-K: Děkuji za nabídku, uvidím jak to dopadne.
Vzhledem k tomu, že na internetu jsou porůznu k mání kůže už vyčiněné a třeba i podložené filcem (a za cenu, kterou osobně nevidím jako nerozumnou), tak jí předám informaci od Pavla-K a jsem si skoro jistý, že odmítne.
Pavel-K: Děkuji za nabídku, uvidím jak to dopadne.
-
Pavel-K - Pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 191
- Registrován: 16.12.2006 22:50
- Bydliště: Zlín
Re: Preparace trofejí
JJ, taky si myslím, že koupíš asi levněji od někoho koho omrzela a zavazí ..... jinak zvlášť s podšitím je to docela nákladné..... krom toho záleží jako kdo chce .... obecně střední lončák není nijak vyjímečný, pokud je místo tak už např. něco většího, pokud chceš na zem, někomu vadí třeba ryj apod. - když na to šlápneš na boso ....
Já jsem svoje taky už daroval.
Já jsem svoje taky už daroval.
Příspěvků: 18 Stránka 1 z 1
Obsah fóra / Střelectví / Myslivost a lov
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků