- Oldřich
- Pravidelný návštěvník
Re: Jak nabíjíte předovky?
Včera jsem nabíjel válec na zítřejší střílení, a ucpávky při protlačení do komor válce, nechávají prstýnek mazání na okraji otvoru, ale nic z nich nekape. Nejspíš je mám ale zbytečně tlustý (4-5mm), protože při váze střely 11,6mm a váze 9,1g se mi nevešel prach do válce 1860 army o váze 1,5g což je 1/6 váhy střely. Aby se střela vešla, musel jsem ubrat prach na 1,1g tedy 1/8. Doufám, že to bude stačit.
-
KajaKliment - Častý návštěvník
Kamarád dává do 1860ky 0,8g a lítá mu to v pohodě.
Já radši trochu větší ránu, takže se držím 1,5g. Asi by se vešlo ještě víc, ale to už se pak tak dobře netrefuje
Já radši trochu větší ránu, takže se držím 1,5g. Asi by se vešlo ještě víc, ale to už se pak tak dobře netrefuje

-
mondo - Pravidelný návštěvník

Hawken woodsman 1/66" 8dražok
skúšal som všetko možné, ale neviem ju naučiť spoľahlivo triafať,
dnes to bola guľa 11,61, lithiovka, ucpavka, Vesuvit 1/1,2/1,5/1,6/2g a nič, rozptyl cca-15 a viac cm

nabíjany cez dlhý lievik, vývrt stále čistý ... preferoval by som gulu na tvrdo
Dosť pľuje do xichtu od pistonu, zátravka je ok 0,8mm, mám ešte jednu pušku, kde dávam 33gr kompresný ogival + 1,8g CH2, (presnosť 3cm) tlaky budú zrejme výrazne vyššie a správa sa v pohode, nepľuje.
Dobrá rada nad zlato...
Alebo ju predám

Naposledy upravil mondo dne 16.12.2013 1:09, celkově upraveno 1
- virginan
- Častý návštěvník
Oldřich-dávám běžně 28 grs-1,8 gr prachu.
Mám rád větší ránu a lítá to přesně!
Kroužek od mazání na kraji komor je ok.Já láduju papíráky,tak mazání je na válci dost,lítá to pak na osu a pěkně ji maže.
Papírák je namazanej-střela,ucpávka a část hilzničky,při nabíjení se částečně strhne mazání.
Mondo-H.W. dávám 60 grs-3,9 gr a střelu 11,62 na tvrdo.Ucpávka namočená v mazání,je součástí papíráku,nebo vzlášť,podle toho,jak to nabíjím.
Přesnost super!Je to schopno lítat jednou dírou,kazím to jen já.
Každá puška chce holt svoje.
Faktem je,že jsem jinou navážku nedělal,nebyl důvod.
Jediná rada-zkoušet,každá puška se nechá naučit střílet.
Mám rád větší ránu a lítá to přesně!
Kroužek od mazání na kraji komor je ok.Já láduju papíráky,tak mazání je na válci dost,lítá to pak na osu a pěkně ji maže.

Papírák je namazanej-střela,ucpávka a část hilzničky,při nabíjení se částečně strhne mazání.
Mondo-H.W. dávám 60 grs-3,9 gr a střelu 11,62 na tvrdo.Ucpávka namočená v mazání,je součástí papíráku,nebo vzlášť,podle toho,jak to nabíjím.
Přesnost super!Je to schopno lítat jednou dírou,kazím to jen já.

Každá puška chce holt svoje.
Faktem je,že jsem jinou navážku nedělal,nebyl důvod.
Jediná rada-zkoušet,každá puška se nechá naučit střílet.
-
mondo - Pravidelný návštěvník
Diky za tip. V stredu odskúšam, a dám vedieť. Predpokladal som že pri vyššej navážke to bude už strhávať v drážkach.
Olovo používaš skôr mäkké ?
Olovo používaš skôr mäkké ?
- virginan
- Častý návštěvník
Používám olovo ze závažíček na kola.
Odlévám z toho všechny střely i do jednotného náboje.
Dokonce i Minie do .58 a lítá to naprosto přesně!
Střela se nestrhne, ani při navážce 90 grs.
Jenže,jak jsem psal,každá zbraň chce svoje,je to třeba vyzkoušet a ladit.
Odlévám z toho všechny střely i do jednotného náboje.
Dokonce i Minie do .58 a lítá to naprosto přesně!
Střela se nestrhne, ani při navážce 90 grs.

Jenže,jak jsem psal,každá zbraň chce svoje,je to třeba vyzkoušet a ladit.
-
Peggy - Sponzor serveru
Mohu potvrdit. Závažíčka nejsou úplně měkká, mají cca 10-12 BHN. Nestrhávají se i ani při plnotučných zadovkových navážkách (samozřejmě černý prach).
(ale ani v patronách pro karabinu nebo revolver s bezdýmým prachem)
(ale ani v patronách pro karabinu nebo revolver s bezdýmým prachem)
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
-
Peggy - Sponzor serveru
- Dave7
- Nový uživatel
Zdravím,
Plánuji koupit pistoli předovku, ale jsem v tom naprostý nováček.. Můžete mi prosím někdo sdělit, jakou navážku prachu vydrží PISTOLE PATRIOT, např. abych, když tam dám 3g prachu neměl obavy.. Díky
Plánuji koupit pistoli předovku, ale jsem v tom naprostý nováček.. Můžete mi prosím někdo sdělit, jakou navážku prachu vydrží PISTOLE PATRIOT, např. abych, když tam dám 3g prachu neměl obavy.. Díky
- virginan
- Častý návštěvník
Stačí trochu hledat a najdeš.
Jinak by jsi měl dostat ke zbrani na papíře,čím,kolik a jak nabíjet.

Jinak by jsi měl dostat ke zbrani na papíře,čím,kolik a jak nabíjet.

-
Kentan - Častý návštěvník
Mohu ubezpečit, že pistole Patriot klidně 3 gramy prachu dlouhodobě vydrží. S loktem střelce je to poněkud horší.
-
Peggy - Sponzor serveru
Doporučená navážka od výrobce je 21gr FFFG (1,365g). Ty tři gramy to určitě vydrží, otázka zní proč ?
http://ardesa.com/en/detalles.php?wgo=2 ... 0&wbrand=2
http://ardesa.com/en/detalles.php?wgo=2 ... 0&wbrand=2
ardesa.com píše:P1105 Patriot 45 Percusion
TWIST 1:16"; 8 Grooves; 248mm barrel lenght; 394mm total lenght; 1300 gr. weight
Ball 440 diam. FFF 21 GR. Nipple ARDESA 20608.
-
MadHamster - Pravidelný návštěvník
Mám Patriota doma, vydržet to vydrží, ale díky tvaru rukojeti si to pěkně odsere ruka 

- Wdog
- Sponzor serveru
Tormentační tabulka pro černý prach
Tyto dotazy (kolik vydrží? kolik nevydrží?) se často opakují, tak se možná bude hodit tahle tabulka. Sorry, pokud tu už v minulosti byla. Pozor, není to o prakticky nejlepší ani komfortní navážce, jde o maxima, co tormentovaná zbraň dle norem vydrží.
-
A jak jsem dodal k této tabulce 1000, dodám po 1001 že je ta tabulka úplně na hovno, protože jak v normě stojí, pokud je technický stav zbraně neutěšený, může zkoušející dávku příslušně zmenšit, a nebo v opačném případě, na žádost předkladatele libovolně (omezeno rozměry zbraně, že) zvětšit. Důležitý je tedy konkrétní tormentační protokol, tuhle tabulku lze vytisknout na jemný perforovaný papír, použít a zaorat.
- Wdog
- Sponzor serveru
Ve zkušebně nepracuju, takže neznám konkrétní praxi. Ano, je pravdou, že na žádost u individuální zbraně mohou tormentační navážku snížit či zvýšit. Souhlasím, že údaje jsou v tormentačním protokolu.
Ovšem ve 99% případů se tady řeší novodobé repliky, které jsou zkoušeny nově vyrobené před prodejem zákazníkovi. Dostane kupující tormentační protokol u nové zbraně?? Dostane vůbec někdo protokol při koupi zbraně z druhé ruky? Pokud jsou na zbrani zahraniční značky, bývá vyražena i torm. navážka prachu, pokud tam navážka vyražená není, na co to vlastně tormentovali? ... asi těžko na 0,0005g černého prachu, protože výrobce prohlásil, že je to vyrobeno z "bláta" a taková zbraň pak půjde jako novovýroba do světa??
Řekl bych, Kentane, že to co popisuješ, už tu kdysi bylo, takže se velmoci rozhodly to nějak zorganizovat a tak vznikl ten slavný CIP. Podle něj fungují zkušební úřady a u nás ČUZZS. A mají své normy a podle těch zkoušejí.
Ovšem ve 99% případů se tady řeší novodobé repliky, které jsou zkoušeny nově vyrobené před prodejem zákazníkovi. Dostane kupující tormentační protokol u nové zbraně?? Dostane vůbec někdo protokol při koupi zbraně z druhé ruky? Pokud jsou na zbrani zahraniční značky, bývá vyražena i torm. navážka prachu, pokud tam navážka vyražená není, na co to vlastně tormentovali? ... asi těžko na 0,0005g černého prachu, protože výrobce prohlásil, že je to vyrobeno z "bláta" a taková zbraň pak půjde jako novovýroba do světa??
Řekl bych, Kentane, že to co popisuješ, už tu kdysi bylo, takže se velmoci rozhodly to nějak zorganizovat a tak vznikl ten slavný CIP. Podle něj fungují zkušební úřady a u nás ČUZZS. A mají své normy a podle těch zkoušejí.
-
Obávám se, že píšeš o něčem, v čem se vůbec nevyznáš. Platnou normu si najdi na webu ČUZZaS, já jen dodám příklad z praxe: Brown Bess fy Hass (nebo jiná mrcha od nich třeba zde http://www.bvs.cz/bez_zbrojaku_predovky ... ar_18.html) je tormentovaná na max 3 gramy prachu.... protože je to sračka. Další skvělý příklad jsou pašmejdy páně Kraba, z nichž jeden se rozerval poté, co natěšený majitel nasypal podle tabulky...
Právě proto Němci na hlaveň u předovek razí max. provozní dávku a hmotnost střely, Španělé přikládají tormentační protokol a razí max. provozní tlak. U nás ne a bez konkrétního tormentačního protokolu ta naše značka znamená jen to, že to bylo v ČUZZaS, ale kolik do toho dávat, ti neřekne. A zkus dát do Hassovky 12 gramů prachu podle tý tvý tabulky.
Tedy řídit se touhle tabulkou může být poměrně sebevražedná věc.
Edit ČSN 395005 se musí koupit, stahnout nejde. Nicméně i zde je z ní někde příslušný výcuc....
Právě proto Němci na hlaveň u předovek razí max. provozní dávku a hmotnost střely, Španělé přikládají tormentační protokol a razí max. provozní tlak. U nás ne a bez konkrétního tormentačního protokolu ta naše značka znamená jen to, že to bylo v ČUZZaS, ale kolik do toho dávat, ti neřekne. A zkus dát do Hassovky 12 gramů prachu podle tý tvý tabulky.
Tedy řídit se touhle tabulkou může být poměrně sebevražedná věc.
Edit ČSN 395005 se musí koupit, stahnout nejde. Nicméně i zde je z ní někde příslušný výcuc....
- Wdog
- Sponzor serveru
No možná se ve věci nevyznám, ale:
Na webu ČUZZS nejsou zveřejněny žádné normy, pouze zákony a vyhlášky.
Vyhláška v části věnované předovkám říká toto: " ... zkušební náplně jsou tvořeny střelou a prachem v množství odpovídajícím stanoveným technickým požadavkům pro danou ráži ...", co jsou ty technické požadavky? Norma ČSN postavená na základě standardů CIP. Co je standard CIP? Tabulka o pár příspěvků výše. K samotné normě ČSN přístup nemám, tabulka je z publikovaného usnesení zasedání CIP z roku 2008.
Promiň, ale Haasovky jsou (byly) prodávány jako repliky neschopné ostré střelby, pokud vím. O soukromých zbraních zničených navážkou nic nevím. Tím neříkám, že se věc nestala.
V čem s tebou souhlasím, že je v prvé řadě nutno používat mozek, a zamyslet se nad původem a stavem zbraně. Na druhou stranu tvrdím, že u kvalitních zbraní v dobrém stavu, ať již originálů nebo replik, nehrozí zničení pidi-navážkou.
Na webu ČUZZS nejsou zveřejněny žádné normy, pouze zákony a vyhlášky.
Vyhláška v části věnované předovkám říká toto: " ... zkušební náplně jsou tvořeny střelou a prachem v množství odpovídajícím stanoveným technickým požadavkům pro danou ráži ...", co jsou ty technické požadavky? Norma ČSN postavená na základě standardů CIP. Co je standard CIP? Tabulka o pár příspěvků výše. K samotné normě ČSN přístup nemám, tabulka je z publikovaného usnesení zasedání CIP z roku 2008.
Promiň, ale Haasovky jsou (byly) prodávány jako repliky neschopné ostré střelby, pokud vím. O soukromých zbraních zničených navážkou nic nevím. Tím neříkám, že se věc nestala.
V čem s tebou souhlasím, že je v prvé řadě nutno používat mozek, a zamyslet se nad původem a stavem zbraně. Na druhou stranu tvrdím, že u kvalitních zbraní v dobrém stavu, ať již originálů nebo replik, nehrozí zničení pidi-navážkou.
- virginan
- Častý návštěvník
Haasovky- za prvé,jako dekorace na zeď
za druhé střelbyschopná s tormentací
stačí se kouknout na stránky BVS.
Osobně bych byl s tou tabulkou hodně opatrný!!!
Faktem ovšem je,že jsem byl svědkem "nabíjení" předovky,systémem,kolik tam nasypu,tolik tam je a nic se těm pitomcům nestalo.
Jen já jsem šel rychle pryč.
S radama,ať jdu do prdele,že takle střílí už dlouho a nic se nestalo.
Mazání nic,bodákový útoky proti zdi,aby tam narvali střelu.Prachu co nejvíc.
Jo a nedávno jeden maník nacpal Miniovku jen na kraj hlavně a chtěl to vystřelit.
Dal si říct,tak všechno v pohodě.
Jak nabíjíte předovky? No i takhle!
za druhé střelbyschopná s tormentací
stačí se kouknout na stránky BVS.
Osobně bych byl s tou tabulkou hodně opatrný!!!
Faktem ovšem je,že jsem byl svědkem "nabíjení" předovky,systémem,kolik tam nasypu,tolik tam je a nic se těm pitomcům nestalo.
Jen já jsem šel rychle pryč.
S radama,ať jdu do prdele,že takle střílí už dlouho a nic se nestalo.

Mazání nic,bodákový útoky proti zdi,aby tam narvali střelu.Prachu co nejvíc.
Jo a nedávno jeden maník nacpal Miniovku jen na kraj hlavně a chtěl to vystřelit.
Dal si říct,tak všechno v pohodě.
Jak nabíjíte předovky? No i takhle!

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder