- jirka119
- Pravidelný návštěvník
Re: SKS - Samozarjadnyj Karabin Simonova (7.62x39)
Můžeš napsat z čeho konkrétně je ta pružina použitá?
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
-
Zajic - Častý návštěvník
glock1719:
první pružina je přímo ze Siga P226, která mi kdysi praskla kousek u konce, to je ta pletená a očividně tě zmátla, bo vypadá podobně jako pro 75 kompakta
Ale tahle pružina nebyla ideálně tvrdá
Druhá pružina je kdo ví z čeho
Nic méně zkoušel jsem teď vymontovat vratnou pružinu z CZ 75 B, a tahle pružina není vhodná. Má menší průměr, který má snahu zajíždět do té přechodové díry. Venkovni průměr pružiny pro 75ku je nějakých 9,5mm, cože je málo
Nehledě na to, že ta pružina je dost dlouhá, a pří stlačení pístku by narazil do uplně ztlačené pružiny. A po jejim zkrácení by byla už příliš mekká.
Já použil pružinu neznámého určení, venkovní průměr je 11.2mm a je teda silnější než vratná pružina pro CZ 75. Právě jsem je zkoušel proti sobě přetláčet, na kousku kulatiny, a je tak o 1/3 silnější než pružina pro 75ku.
A to by ta zbraň snesla ještě tvrdší, aby vyhazovala nábojnice ještě míň.
Což mám ještě v plánu otestovat, jak bude čas
Ideální je, koupit pružinu se silnějším drátem, která bude mít ideální průměr, a bude vinuta po večích vzdálenostech, aby při tom ztlačení nenarazila. A tím pádem může být i delší, a v případě doladění se jen střihne.
V železářství mají slušný výběr pružin, a jedna pružina stojí kolem 15,-kč. Takže to chce vyzkoušet a otestovat

Nic méně zkoušel jsem teď vymontovat vratnou pružinu z CZ 75 B, a tahle pružina není vhodná. Má menší průměr, který má snahu zajíždět do té přechodové díry. Venkovni průměr pružiny pro 75ku je nějakých 9,5mm, cože je málo

Já použil pružinu neznámého určení, venkovní průměr je 11.2mm a je teda silnější než vratná pružina pro CZ 75. Právě jsem je zkoušel proti sobě přetláčet, na kousku kulatiny, a je tak o 1/3 silnější než pružina pro 75ku.
A to by ta zbraň snesla ještě tvrdší, aby vyhazovala nábojnice ještě míň.
Což mám ještě v plánu otestovat, jak bude čas

V železářství mají slušný výběr pružin, a jedna pružina stojí kolem 15,-kč. Takže to chce vyzkoušet a otestovat

-
gunman - Častý návštěvník
Tak nějak mi to přijde jako zbytečný kurvítko. Nic moc to neřeší
- navip
- Častý návštěvník
Například to řeší sběr nbc pro ty co přebíjejí plnotučně a mají při tom 20% ztráty nbc, na nějaký šikovný zběrač nbc jsem ještě padnul.
-
Zajic - Častý návštěvník
Nevím, asi si pleteš smysl slova kurvítko a nebo tě asi nechápu...
Na druhou stranu, já to nikomu nenutím, úprava nevyžaduje žádný zásah do zbraně, a je během minuty klidně o5 v původním stavu. Takže o kurvítku nemůže být řeč, takže asi tak. A řešení to má zmenšení rázu závěru, což ti jak vidím nedošlo
navip: Já to hlavně myslel, aby zbraň více vydržela + pro ty, co mají na SKS optiku, a chtějí jí taky pošetřit aby vydržela déle a nedostávála takové nárazy, tak si myslím, že je to vhodná ůprava. O sběru nbc mě to ani nenapadlo, takže to je taky výhoda pro přebíječe
Na druhou stranu, já to nikomu nenutím, úprava nevyžaduje žádný zásah do zbraně, a je během minuty klidně o5 v původním stavu. Takže o kurvítku nemůže být řeč, takže asi tak. A řešení to má zmenšení rázu závěru, což ti jak vidím nedošlo

navip: Já to hlavně myslel, aby zbraň více vydržela + pro ty, co mají na SKS optiku, a chtějí jí taky pošetřit aby vydržela déle a nedostávála takové nárazy, tak si myslím, že je to vhodná ůprava. O sběru nbc mě to ani nenapadlo, takže to je taky výhoda pro přebíječe

-
Nedochází mi spousta věcí a málo kdo mne chápe.
Jen mi přijde zbytečný do blbuvzdorný nezničitelný zbraně cpát věci navíc, který můžou ovlivnit spolehlivost. Přiznávám, že nemusí.
Ale brzdit něco, co rusákům funguje a snižovat ráz závěru o nějakou hypotetickou hodnotu pozorovanou vyhazováním nábojnic, mi fakt přijde zbytečný.
Tím nijak nesnižuju tvůj nápad, ale mám rád věci funkční a když mi to funguje, tak do toho nevrtám. Ale třeba se to chytne, zítra jdu na střelnici, tak to navrhnu místnímu přebíječi. Je to jeden z mála lidí, o kterých vím, že přebíjí puškový náboje, který se dají koupit za 2,60Kč.
Jen mi přijde zbytečný do blbuvzdorný nezničitelný zbraně cpát věci navíc, který můžou ovlivnit spolehlivost. Přiznávám, že nemusí.
Ale brzdit něco, co rusákům funguje a snižovat ráz závěru o nějakou hypotetickou hodnotu pozorovanou vyhazováním nábojnic, mi fakt přijde zbytečný.
Tím nijak nesnižuju tvůj nápad, ale mám rád věci funkční a když mi to funguje, tak do toho nevrtám. Ale třeba se to chytne, zítra jdu na střelnici, tak to navrhnu místnímu přebíječi. Je to jeden z mála lidí, o kterých vím, že přebíjí puškový náboje, který se dají koupit za 2,60Kč.
- navip
- Častý návštěvník
Moje celoživotní povolání je vývojový konstruktér v leteckém průmyslu a proto vím, že na popření myšlenky "nevrtej do toho co funguje" je založen pokrok
a to že u samonabíječek, hlavně typu vz. 58 a pod. ničí optiku hlavně rázy od závěru je známá věc a pokud máš náboje do SKS za 2,60 tak bych měl zájem o 2000 ks napiš mi kdy si pro ně mám dojet. Důvodem pro přebíjení těchto nábojů není úspora ale lepší přesnost, případně použití nekorozivních zápalek, případně také výroba nábojů pro lovecké použití atd...

-
Dagobert - Pravidelný návštěvník
Aniž bych chtěl kritizovat nebo zpochybňovat prezentované vylepšení, přikláněl bych se tady spíš ke Gunmanovi. SKS byla zkonstruována tímto způsobem, aby vydržela zacházení ruským vojákem v bojových podmínkách. Pružina nebude na škodu při splnění podmínek, že zbraň je brána jen na střelnici, čištěna, s optikou, případně jinak hýčkána. Nicméně na vláčení bahnem do polních podmínek bych pružinu nedával. Každá součástka navíc je místo pro poruchu a nevyhozená nábojnice je větší problém, než že lítá daleko.
Moje SKS střílí i s optikou (jen levný číňan) už spoustu let bez pružiny a závady.
Moje SKS střílí i s optikou (jen levný číňan) už spoustu let bez pružiny a závady.
-
pepek vyskoc - Občasný návštěvník
takový puškohled je taky jedno velký kurvítko, navíc když se vysype nevypoví to o zbrani vůbec nic a může zkazit celý odpoledne- tady je řeč o jednoduchém přetáhnutí závěru pokud selže..
mě se to líbí a rád bych vyzkoušel ač do fungujících věcí nehrabu,
a náboje za 2,6 bych taky bral
mě se to líbí a rád bych vyzkoušel ač do fungujících věcí nehrabu,
a náboje za 2,6 bych taky bral
-
Zajic - Častý návštěvník

Nic mene, kdybych byl asi nekde v zakopu, tak by me asi vubec nestresovalo to, jestli ta zbran vydrzi vic nebo ne, ale koukal bych po spolehlivosti, o tom zadna, ja osobne mam rad pouze zbrane ktere jsou 100% spolehlive, takze bych to neupravoval tak, aby to spolehlive prestalo byt, i kdyz chodim jen na strelnici a nejde mi o zivot.
Pro nekoho zmirneni razu jako meritko vyhozene nabojnice nemusi nic znamenat, ale kdo prebiji a treba to sleduje na pistoli, tak sila navazky = sila vyhozene nabojnice se da taky do "urcite miry" brat jako meritko

Takze kdyz mi to bez pruziny litalo kolem 5m a s pruzinou kolem 2m, tak je to uz slusny rozdil, ktery by se dal urcite i nejak zmerit co do sily narazu zaveru.
Takze pro ty co to asi nechapou, dam priklad : Kdyz budu mit 2 stejne tezke kladiva o stejnem tvaru a 2 stejne drevene desky. A s jednim kladivem budu tukat mene, a s druhym podstatne vice. Do ktere desky udelam dulek drive ?
Nehlede na to, ze asi nekomu nedochazi, ze kdyz je zbran stara kolem 60 roku, ze za tu dobu ty pruziny nejsou ve 100% stavu, jak byly navrzeny a tim padem to dostava veci cocku, nez kdyby ta zbran, mela komplet vsechny pruziny nove

Jinak pro ty, ktere to zajima

-
Justinian - Častý návštěvník
Nehlede na to, ze asi nekomu nedochazi, ze kdyz je zbran stara kolem 60 roku, ze za tu dobu ty pruziny nejsou ve 100% stavu, jak byly navrzeny a tim padem to dostava veci cocku, nez kdyby ta zbran, mela komplet vsechny pruziny nove
Co se prosímtě děje s pružinama ve skladu?
- cipis
- Sponzor serveru
-
Pokud pružina není pod napětím nebo v korozivzdorném prostředí, tak žádná únava materiálu nehrozí.
- cipis
- Sponzor serveru
A to někdo za těch 60 let ví? Navíc jestli je to pružina ve zbrani (a ne v krabičce ve skladu), tak pod napětím je. A pokud se i používala za těch 60 let, tak byla nejen pod napětím, ale i cyklována, což je pro pružinu horší.
- navry
- Pravidelný návštěvník
Četl jsem někde o zásobnících, které ležely od války napáskovány a fungovaly....
Neumím si představit co by unavilo nezatíženou pružinu Simonova tak aby došlo k zásadnější změně:-)
Neumím si představit co by unavilo nezatíženou pružinu Simonova tak aby došlo k zásadnější změně:-)
-
Zajic - Častý návštěvník
Koukam, ze jsem odstartoval co jsem nechtel hehe:twisted:
Ja nejak predpokladam, ze to v tech skladech maji smontovane, takze ta pruzina je proste stlacena. Navic na SKS je ta pruzina vecinou montovana na vedeni pruziny, kde je taky stlacena
http://www.zelenysport.cz/nahradni-dily ... -kompletni
Takze i kdyz se vam to asi nelibi, proste za 60let ta pruzina nebude v takove kondici, kdyz byla nova
Ps. Pred rokem a pul jsem poridil CZ 52 ulozenku, nestrilenou. Hned ze zacatku jsem musel vymenit vratnou pruzinu, protoze to bylo mekke jak maslo. To same u nestrileneho ulozenkoveho TT-33, pruzina jak do airsoftky
Po vymene aspolutni rozdil, a uz to tolik nekopalo. A at mi ted nekdy vesvetli, proc 2 pistole, aspolutne nestrilene, meli v haji vratne pruziny
Takze asi tak...
Ja nejak predpokladam, ze to v tech skladech maji smontovane, takze ta pruzina je proste stlacena. Navic na SKS je ta pruzina vecinou montovana na vedeni pruziny, kde je taky stlacena

Takze i kdyz se vam to asi nelibi, proste za 60let ta pruzina nebude v takove kondici, kdyz byla nova

Ps. Pred rokem a pul jsem poridil CZ 52 ulozenku, nestrilenou. Hned ze zacatku jsem musel vymenit vratnou pruzinu, protoze to bylo mekke jak maslo. To same u nestrileneho ulozenkoveho TT-33, pruzina jak do airsoftky

Po vymene aspolutni rozdil, a uz to tolik nekopalo. A at mi ted nekdy vesvetli, proc 2 pistole, aspolutne nestrilene, meli v haji vratne pruziny

- Karel K.
- Častý návštěvník
vratnou pružinu a zpětný ráz SKS bych neřešil
, přínosem společnosti by bylo vyřešit adekvátní náhradu za bicí pružinu, to je zlo u SKS

- jirka119
- Pravidelný návštěvník
Co je s bicí pružinou za problém?Já nic nepozoruju.
- h1x
- Častý návštěvník
chtěl bych se zeptat, jestli jde nějak citlivě vypustit natažené kladívko. Chápu, že je to ruská zbraň a určitě hodně vydrží, ale stejně to cvakání nemám rád.
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské