rasto
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.07.2013 6:26

Re: CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Zenske maju vacsinou sexi ruky, vsetko co chytia doj*** :-)
To musi byt daka ukazka pre nasich papalasov podla maskacov a navykov sudiac.

red.dog
Nový uživatel
Nový uživatel

25.07.2013 6:54

CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Rasto:
Nevim proc, ale viz foto mne napadlo totez ;-)

trabi_fun
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.07.2013 13:30

Boha jeho, to je nehezka věc...to uz i STG 44 vypadalo lepe designove zpracovane a to ho kutali za války.
ATTN JPP - to nebude kompenzator, to bude spis multifukční polni lopatka. 8) ...pokud bude mit vydrz jako "chranic usti hlavne" u Eva, tak se jedna o sezonni modni doplněk. (u Eva po několika desitkach tis. ran se rozstipal na segmenty povalujici se po strelnici).

AREYOU
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.07.2013 13:57

Papaláši si z toho 10x vystřelí a řeknou super to kupujem (my z našich daňí), ale pak už z toho nikdy střílet nebudou :-) kocourkov.

Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.07.2013 22:10

Pánové, měl jsem možnost si pořádně ochmatat a zastřílet z ČZ805 A1, A2 a S1 a tudíž si dovolím přidat svuj názor na tuto zbraň. Od začátku se mi nezdála kritika, která se na tuto zbraň snášela, ale nechtěl jsem se hádat dokud zbraň sám neprubnu.

Dle mého názoru jde o povedenou zbraň, je přesná, dobře ovladatelná, nebude špatná na údržbu (čištění). Při střelbě salvou a dávkou slušně kontrolovatelná. Perfektní ergonomie rukojeti a sklopky (to mi opravdu sedlo !), páka natahnutí závěru taky OK - dost velká a hlavně se sní dá v případě nutnosti (nouze) závěr s jistotou dorazit (či naopak otevřit) - jen bych jí osobně měl rači z pravé strany (asi muj návyk z AK 74 a vz.58) -> což ale není problém udělat. Osobně bych ocenil méně hmotnosti na předku, nicméně problém s tim nemám neboť AK 74, kterou momentálně používám, má také těžší předek, než třeba vz.58 nebo M4. Co se mi ale opravdu zamlová, je holá zbraň a její otevřená mířidla. Nejsem totiž zastáncem ovješování zbraně XY - chujovinama a tvrdim, že ani kolimátor pro mě nemá žádnou přidanou hodnotu, vzhledem k tomu kolik hmotnosti do systému vnese. Prostě slušně vycvičeny a zkušený střelc si musí být jistý i s otevřenými mířidli co na zbrani jsou. Osobně bych klidně vypustil i boční raily na předpažbý a dal tam nějáké plastové gripy které budou lépe lahodit ruce a ještě se ušetří nějaká hmotnost na předku. Rail bych nechal jen nahoře a dole. To musí uspokojit i ty největší ovješovače :-)

Ještě si myslím, že zásobník je OK, jen hloubku vedení v šachtě bych klidně snížil.

Hlášky typu: páka závěru mi přežehlila prsty a udělala bebí, od voliče režimu střelby mě bolí prstík a překáží mi, když je přepnuto na dávku..... Pánové tak tohle se nedá opravdu zařadi jinam, než: totání nezkušenost a nesžití se s zbraní a profíkovy by se toto dít němělo. Já s těmito ovladačemi tedy opravdu neměl a to že lehce cítím na hraně prstu páčku voliče, při full auto mi teda fakt nevadí a třeba v noci bych za to byl i rád.

Závěr - Holá zbraň s otevřenýma mířidlama, bez bočních railu s pákou závěru v pravo a teleskopickou sklopku je pro mě jak ušitá a bral bych jí hned !

jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2013 0:34

Je zajímavé si přečíst podobný názor, který je v tak příkrém rozporu s názory přímých uživatelů, kteří ji mají denně v rukou, byli s ní ve válce, případně měli možnost se s ní seznámit a porovnat s desítkami dalších zbraní moderní konstrukce... :shock:

Jinak bych Tě rád ubezpečil, že ani 58 ani 74 s nimiž ji srovnáváš prostě srovnávat nejde. Zbraně neustrnuli ve vývoji před 40 lety a jdou neustále dopředu. Pokud je něco s čím je možné ji srovnat, je to SCAR, HK416, ACR snad i s G36 a sorry ale za mě se v téhle skupině na pomyslnou bednu nedostane.

Pokud jde o lišty, je jich na zbrani tak akorát. Značkovač, baterka, optické členy, bipod (ručka) a raily jsou obsazené všechny. A to nemluvím o granátometu. :roll:

A co se týče kolimátoru vs. mechanická mířidla, tam není co komentovat... Efektivita střelby je s kolimátorem, nebo s jinými optickými členy řádově někde jinde. Nemluvě o použití v noci, kde jsou mechanická mířidla leda tak k ... (ničemu) :roll:

Takže pokud máš chuť si ji pořídit, vem klidně 100 kKč, dej si na ni mechanická mířidla a choď s dobrým pocitem střílet... 8)

Reklama

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2013 2:34

To je železné pravidlo diskusí o moderních ÚP. Dřív nebo pozdějc se najde člověk, co ti začne vysvětlovat, že cokoli mimo pevná mířidla je zženštilé a že kdyby vojáci byli co k čemu, tak se vrátí ke Vz. 24. :wink:

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2013 8:53

vz 24 prosím ne, oproti K98k je to klumpr se kterým se špatně střílí. Sice hezkej, ale klumpr. nemá střeleckou pohotovost, má moc zbytnělé hlaviště pažby a překáží debilně umístěné boční poutko.
Ono je docela rozdíl kvér používat při mírumilovné střelbě na střelnici a ve skutečném boji. Od terčovnice se také čekají jiné vlastnosti než od zbraně bojové....

Reno.37
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

28.07.2013 19:02

jpp píše:Je zajímavé si přečíst podobný názor, který je v tak příkrém rozporu s názory přímých uživatelů, kteří ji mají denně v rukou, byli s ní ve válce, případně měli možnost se s ní seznámit a porovnat s desítkami dalších zbraní moderní konstrukce...

Co naděláš... :D Všude se najde nějaký ten střelecký nadšenec a patriot - nekritický obdivovatel českých zbraní. Netvrdím, že Parabellum patří do dále popisované kategorie, ale mnohé z těchto tvorů naprosto pohlavně uspokojí pouze to, že dotyčná zbraň po stisknutí spouště udělá bum, nebo ještě lépe ta-ta-ta-ta-ta. Ještě typičtějším a starším předmětem takových "odborných" recenzí, než je předražený a nedotažený křáp CZ 805 BREN, představuje další český "zázrak" UK vz. 59. Nemálo z těch, kteří měli možnost "pustit" si z něj pouze pár dávek ve sterilním prostředí střeleckého stavu, opěvuje jeho přesnost, "promyšlenou" konstrukci a bude se skoro do krve hádat, jaká že je to skvělá zbraň. Ovšem dlouhodobý praktický uživatel UK vz. 59, zejména v lehké variantě, ví svoje... Svévolně upadávající dvojnožka, nestandardní komplikované natahování závěru, strašně pomalé nabíjení, díky kterému má i předválečný vz. 26 s dvacetirannými zásobníky výrazně vyšší praktickou rychlost střelby, choulostivost i na lehce znečištěný, nebo ne zcela rovně podávaný pás atd... Ale jak jsem psal - pro nadšence skvělá zbraň, která má kadenci přesně ta-ta-ta-ta-ta a někdy i rychlejší... :lol: :roll:

Parabellum
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2013 20:43

Ano ve válce jsem nebyl, to máte pravdu, proto jsem uvedl svuj názor na zbraň a situaci, za jáké k mé zkušenosti došlo a nekritický mysli neni. (co bych chtěl jinak jsem napsal)

Nevidím důvod proč bych nemohl srovnávat s vz.58, AK 74, M4, FAL, StGw 57 atd.. z konstrukčního hlediska nepřináší SCAR, G36, HK416 a CZ805 nic nového jen jde o dobrou analízu všech možných konstrukcí a jejich skloubení do hromady. Závěr -> M16, pohon automatiky FAL / AK spoušťák AK/AR, ráže -> politika.. vše ostatní je kosmetika.

Railování ? Jak říkám, dle gusta každého jedince. Osobně fakt mi v ničem na qvéru nepomůže a nepotřebuji ručku, značkovač. Za cenu hmotnosti ani kolimec a zvětšovací modul. Nicméně dle situace na kterou bych se s zbraní chystal, je fajn si třeba nandat granátomet, či optiku, nebo kolimec. Ale určitě bych netahal na qveru vše a v jakékoliv situaci, jako je tomu k vidění na většině záběrů z Afgu..

Pravda dioptr je k večeru opravdu na prd, ale zas když si tam člověk hodí větší průměr, tak to je díra, která se dá použit i v šeru :-) Ale klasické hledí mám taky rači, byť chápu, že na této zbrani by jeho použití bylo obtížné.

PS: mám i svůj názor na to jak se zbraně používájí ve většině případů ve "válce" v Afgoši. Tento názor mi pomohlo vytvořit několik zážítku kamaráda co tam párkrát byl. Ale to nebudu rozvádět, neb nechci bagatelizovat a nerad bych se dotkl toho mála profíků, co vědí, jak se má voják ke zbrani postavit a jak se o ní starat.

PS2: vz.24 i K98k mám, obé jsou dle mě dobré zbraně své doby, totožné konstrukce byť rozdílné evoluce. U vz.24 mi poutko na pažbě třeba vůůbec nepřekáží a nikdy jsem snim neměl jediný problém :-)

Kuba
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2013 2:58

Jen názor na zásobníky které jsou skvělé je k popukání :) jen totiž málo expertů dokáže vytvořit v 5,56 větší zásobník než má 58ma s 7,62..

a střelba v noci bez optickejch udělátek musí být opravdu extrémně přesná, kolimátory jsou k hovnu proto se tak používaj.. nooo prostě názor odborníka...

red.dog
Nový uživatel
Nový uživatel

29.07.2013 6:38

CZ 805 - nová útočná puška od ČZ

Parabellum píše:
PS: mám i svůj názor na to jak se zbraně používájí ve většině případů ve "válce" v Afgoši. Tento názor mi pomohlo vytvořit několik zážítku kamaráda co tam párkrát byl. Ale to nebudu rozvádět, neb nechci bagatelizovat a nerad bych se dotkl toho mála profíků, co vědí, jak se má voják ke zbrani postavit a jak se o ní starat.

Pri vsi ucte, nazor si mej jaky chces. Ale MYSLET si, ze vis, jak pouzivat zbran v "Afgosi" a nevystrelit tam ani jeden naboj, dokonce tam ani "nevypadnout" z letadla ci vrtule... ;-( . Skoda, ze nechces rozvadet zazitky sveho kamarada. Je to skoda, protoze kazdy nazor cloveka Z AKCE je velice cenny. A to, ze se nechces dotknout "toho mala profiku..." - to jsem nepochopil vubec. Mozna by pomohlo, upresnit kdo je vlastne profik ;-) a pak si vedomit, koho se ve zbytku dotknes :-(

Mistnim se omlouvam za vpadnuti do diskuze, ale tak nejak mi to nedalo :-(

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2013 8:12

K zásobníkům - mohl jsem si kvér osahat a bavit se s dlouhodobým uživatelem cestujícím s tím po světě. Nad velikostí zásobníků se podivoval (nevěřícně kroutil hlavou, jak je to možný), na druhou stranu pochvalně mručel na jejich trvanlivostí a spolehlivostí.

Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2013 11:10

Zeptám se jinak. Pažby se už nelámou? Střílí to už i když je tomu zima? Granátomety z railů přestaly padat? A to jsou jen drobnosti.
Když je řeč o váze. Ano meopťácký fičury nejsou nejlehčí...........tak se holt neměly kupovat (nemluvě o řádově nižší výdrži na baterie než konkurence), stejně tak ten krám není pírko. Takže možná kdyby se jednalo o opravdu moderní zbraňový systém, tak by ani nejzarytější příznivci CZUB neobětovali kolimátor ve prospěch váhy :lol:

Kuba
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2013 12:36

k těm zásobníkům, je smutné že do sumky kam se vejdou dva zásobníky do brena se vejdou krásně 3 Pmagy a 4 plecháče d M4 :)

táhnout ve vestě 12 zásbníků do Brenu je nemožný úkol, oproti M4 kde poskládají relativně snadno.. I když viděl jsem jak si jeden voják zásobník upravil tak že všechno ořezal co nebylo potřeba, dal tam dno z Pmagu a skoro z toho byl i slušnej zásobník:) (plus o půlku zkrátil pružinu :-D)

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2013 14:51

Biggles píše:Ano meopťácký fičury nejsou nejlehčí...........tak se holt neměly kupovat (nemluvě o řádově nižší výdrži na baterie než konkurence), stejně tak ten krám není pírko.

Snad bys nechtěl, aby se ve stejné cenové relaci koupilo Micro, které má sto gramů i s montáží, nerozplizlou tečku a baterie vydrží pět let svícení v kuse. Kam by přišli mistři páječi z Meopty, kteří neumí udělat QD montáž tak, aby se při profylaktice půlka nemusela spravovat, protože se samovolně uvolňuje? :D

Biggles
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2013 17:54

No, docela chtěl.........když se člověk koukne na ten tendr zpátky, tak Aimpoint (spolu se SCARem) vycházel i levnějš..........ale mám pocit, že to byla CompM4.............. A voni by ti "páječi" z Meopty taky úplně škodný nemuseli bejt. Třeba aimpoinťácký zvětšováky se dělaj u nich.

smety
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

02.08.2013 15:44

omylem jsem narazil na článek k zásobníkům na 805
http://www.armadninoviny.cz/nove-zasobn ... -bren.html

jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.08.2013 19:54

Hliníkový plecháče? Mě fakt už nemůže nic překvapit :mrgreen:

trabi_fun
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.08.2013 22:01

ATTN JPP
...ber to pozitivne, dneska vymenili sufliky, třeba nekoho napadne vymenit i zbytek ;-)
Chapal bych, kdyby se někdo zabyval vývojem zbranoveho systemu podobnému G11 - aby se ucinil nejaky krok dopředu, když uz utracej peníze danovych poplatniku. Ale tento projekt nebyl schopen ufinancovat ani Nemec s nesrovnatelnými moznostmi, natoz Cech. NATO standardem je 5.56 a ještě asi nejakej patek bude; etalonem v této razi je AR 15, at uz ji dela Colt, HK a nebo Cinan tudíž vymejslet si nejakej atyp, kterej bude mit v armade pouze ceskej vojak je chora myslenka...ze by American popr. nejaky jeho silny kamarad prezbrojil na Czech Made asi nenastane...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské