matrice
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 308
Registrován: 22.04.2006 7:57

12.05.2013 16:41

Technologie výroby nábojů u SaB.

Mám takový malý dotaz. Na internetu jsem shlédl presentační videa několika světových muniček či výrobců střel. Není toho tam vidět mnoho, ale nějakou představu si člověk udělá. Od SaB jsem nic nenašel. Neví někdo jakou technologii používá SaB? V knize o nábojích jsou fotografie jakých si rotorových strojů. Používají je stále, nebo mají něco novějšího? Na čem se soustruží nábojnice? Jak se nábojnice upínají - určitě to neupínají do universálky.

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

12.05.2013 22:19

Re: Technologie výroby nábojů u SaB.

SB má technologií celou řadu a jejich popis by vydal na knížku. Používají jak jednoduché tvářecí lisy, kde pro každou operaci je jedna mašina (step by step) tak liniové Manurhiny kde na jedné straně jde do mašiny mosazný kalíšek a na druhé straně vypadne nábojnice. K tomu mají samozřejmě celou řadu strojů a operací pro tepelné zpracování, lubrifikaci, odmaštění, leštění atd.
K tomu mají optické kontroly rozměrů nábojnic, automatické váhy na střely, hotové náboje a celou řadu dalších technologií jako je potisk nábojnic u brokové, baličky atd.

Laborační mašiny mají jak rotační, rotorové ale i liniové. Větší objemy výroby jedou na rotorech, menší na starých rotačních mašinách. Nejmodernější plničku mají na 9mm Luger, která jede v několika paralelních liniích (cca 15) a hodinová kapacita je v desítkách tisíc ks. Mají myslím 3 nebo 4. Kapacitu na 9mm Luger odhaduju aktuálně na 25 mil. ks / měsíčně.

Pokud máš nějakou konkrétní otázku, tak se ptej na konkrétní ráži, případně druh střeliva. Pokusím se zavzpomínat 8)

Pro soustružení se používají jednoúčelové soustružící automaty. Detail upnutí Ti neprozradím, ale je to takový hukot, že zápich na 9mm nábojnici trvá tak sekundu a mašina má 6 soustružících míst.

Obsah fóra / Střelivo / Střelivo ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků