SharkShield
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 6
Registrován: 18.04.2013 15:35

20.04.2013 12:33

Re: TEST VESTY

Vzorky které, byly prostřeleny nábojem 7,62x25mm Fej byly ze dvou typů materiálů a jejich vzájemné kombinace. Přesné složení tady nebudu uvádět.
Vesty měly dle typu materiálu tloušťku od 5,3-8mm. Byl použit v současné době nejlepší dostupný materiál na trhu a to multi-axiální aramid kombinovaný s UHMWPE. Taková kombinace je právě považována za více odolnou proti těmto typům projektilů: 7,62x25mm a 9x18mm MSC. U 9x18mm MSC, který byl zkoušený ve státní laboratoři Slavičín k průstřelu nedošlo což svědčí o kvalitě tohoto materiálu.
Ale náboj 7,62x25mm Fej prostřelí v podstatě každou vestu z měkkého balistického materiálu a to včetně Petrisových vest. Včera jsem volal čistě ze statistických důvodů vedoucímu laboratoře ve Slavičíně a vznesl jsem jednoduchý dotaz....
Zažil jste někdy za posledních 13 let vestu, nebo materiál kterou by neprošel náboj 7,62x25mm Fej. odpověď byla jednoduchá....ne nezažil, všechny vesty domácích i zahraničních dodavatelů, které se testovali a certifikovali u nás, tento náboj probil....Dokonce drtivou většinu vest probil i náboj 9x18MSC. Pokud vím tak Petris nikdy špičkové materiály nepoužíval, jeho vesty byli vždycky "ochuzené", protože místo aby dal více balistického materiálu, cpal dovnitř polykarbonát, aby vůbec prošel stanovenými parametry....Takže u vest bývalé firmy Petris by byl výsledek opravdu překvapující. Právě Petris používal jako ochranu před těmito projektily přídavnou tvrdou balistickou desku, která je tady vyfocená.....Jinak toho testu se rád zúčastním,jen si nejsem jistý, jestli střelec z Brna se stejnou pistolí a nábojem pojede někam jinam, aby uspokojil někoho, kdo evidentně nerozumí této problematice. Na závěr chci podotknout, že tento náboj penetroval i speciální tvrdý aramidový kompozit, který měl tloušťku 16mm a když si poradil s tímto špičkovým materiálem poradí si s každou měkkou balistikou III.A ....

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

20.04.2013 19:41

Re: TEST VESTY

Dobře , když se nevěří mě chápu.Ale těch 30 lidí v Čekanicích měli asi v očích vlčí mlhu.Vesta Petris má 12 mm.
Střelce s Brna nepotřebuji , pistolí a nábojů v této ráži máme dost.
Nevím co kde jak Slavičín testoval.Já střelil do desítek vyřazených vest před svědkma.Ano vestu 2.A dal vždy.3.A nikdy.
Zajímavé je , že váš spičkový material prostřelý a nošenou zastaralou vestu ne. Střílím do vest starých min. 5 let.
Jo a problematice možná nerozumím.Ale když vidím , vestu to nedá a ne jednou v 10tkách případech jsou u toho svedci tak už nevím co je špatně.
Sidet tady s fora u toho byl a jasně to napsal.

Uživatelský avatar
g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1051
Registrován: 29.01.2009 19:34
Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

20.04.2013 20:11

Re: TEST VESTY

glock1719: Pokud jsi střílel se střelivem, jehož projektil lze přeštípnout kombinačkami, potom chápu, že v Čekanicích se dějí zázraky :lol: .

Náboj s homeopatickou laborací a projektilem z měkkého železa :wink: .

Dej vědět, až budeš mít nachystanou vestu. V této fázi teoretizovat opravdu nemá smysl.

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

20.04.2013 21:10

Re: TEST VESTY

Jen pro odlehčení - Adminové pak smazat... :mrgreen:

Navrhuji realizovat test takto : Glock si tu vestu vezme na sebe a G-relax ho do ní z toho tokáče flákne... A bude jasno hned :lol:

PS: taky mě to zajímá...

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

20.04.2013 21:32

Re: TEST VESTY

Ono je nějaká Cipovaná munice s kaleným jádrem? To je mi novina.Píšete u nábojích do samopalu.Ten má jen možná větší prachovou navážku , ale v žádném případě kalenou střelu.
Nějaké se snad vyráběli , ale ne ve Vlašimy.

SharkShield
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 6
Registrován: 18.04.2013 15:35

20.04.2013 22:39

Re: TEST VESTY

Náboj 7,62x25mm CP/Fej/O (přesné značení), který udává pro test ČSN 395360 je vojenský náboj, který nikdy ani v minulosti nebyl do civilu distribuován. Všechny ostatní deriváty této ráže a provedení ( bez kaleného jádra)jsme schopni našim materiálem zastavit i v odolnosti II. nebo II.A
Jinak pokud to byli vesty vyřazené od PČR, tak ta pro svoje nákupy až do minulého roku používala výše uvedenou normu TBO 2CZ což je skutečně Tokarev, ale civilní. Jinak to nejspíše nebylo ani u této vesty, ale pochopitelně to mohla být i III.A
Proto se domnívám, že Váš test proběhl jinou municí než touto výše uvedenou. Pokud někdo pochybuje o stanovisku státní laboratoře ve Slavičíně, je to zcela jeho věc. Ale tato certifikační autorita má velké renomé nejen v ČR, ale i v zahraničí. Kdyby někdo pochyboval o korektnosti nebo objektivitě zkoušek, jistě by do této zkušebny nikdo nejezdil certifikovat svoje výrobky.
Pokud měla vesta Petris 12mm tloušťku tak byl použitý materiál para-aramid (asi Kevlar), polykarbonát a možná také pěnovka.
Takovou tloušťku mají pouze staré armádní a policejní vesty Kirasa L Ruské výroby ( které jsou již z AČR vyřazeny, ale na Slovensku jich místní policie používá dobrých 10 tis. ks), které jako prošlé jsme testovali ve Slavičíně také. Výsledek byl tragický, tyto vesty v některém případě nedokázali zastavit ani 9x19mm FMJ. Ze 40 kusů vest, které se testovali bylo penetrováno asi 17 ks. Což je jasný důkaz o zastaralosti použitého materiálu... Poskytněte nám tuto vestu a my ji objektivně prostřelíme stejným nábojem jako vesty z testu na střelnici v Brně.
Závěrem bych chtěl podotknout, normálně bych se do takové "odborné" diskuze ani nezapojil, ale pokud někdo vychvaluje vesty od zkrachovalé a všude provařené firmy PETRIS, tak vychvaluje to nejhorší co ozbrojené složky tohoto státu mohli používat...V žádném případě se nechci pisatele dotknout, ale skutečně se domnívám, že jste nepoužily to správné střelivo, což nebude Vaše chyba. Mohu Vás ujistit, že v Brně se to správné střelivo použije a do vesty se udělají krásné malé otvory a v modelíně zase budou díry.


Reklama

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

20.04.2013 22:56

Re: TEST VESTY

Ano Petris skončil nové vesty máme již od jiného výrobce.Ale jak je možné , že když jsou ty vesty takový šmejd a nezastavý ani 9 Luger zastavý střelu 357 Sig s Glocku 31.To bylo taky vyzkoušeno mimo jiné v Čekanicích.
Asi mám někde fotky .V pondělí se podívám.Mám pocit , že barva tkaniny byla žlutá jestli to pomůže.

SharkShield
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 6
Registrován: 18.04.2013 15:35

21.04.2013 12:22

Re: TEST VESTY

Necituju tesne predchazejici prispevek! ufo

Děkuji, za upřesnění té barvy, žlutá je barva para-aramidu, typoval bych 30 vrstev.
Já jsem nenapsal, že všechny vesty od Petrise jsou špatné a průstřelné, pouze jsem zdůraznil, že staré typy Kevlaru jsou po prošlém datu záruky rizikové, protože dochází k degradaci materiálu a tudíž ke ztrátě mechanicko-fyzikálních vlastností a může dojít k průstřelu i typem střeliva kde se toto nepředpokládá.
Zpravidla se to stávalo právě tím,že výrobce nepoužil správný počet vrstev, ale snažil se materiál ochudit použitím jiných ne balistických materiálů jako je pěnovka, polykarbonát nebo jiné anti šokové vložky. Tím, že se postupem času zhoršily stářím materiálu jeho vlastnosti a počet vrstev byl při výrobě snížen, což při nové vestě nevadí,ale u prošlé vesty, už to problém je.
Věřím tomu, že jste otestovali prošlé vesty vším co bylo po ruce, ale ruku na srdce, použily jste přitom třeba modelínový blok ? Protože pokud ne, tak jste zjistily pouze to jestli projektil penetroval, nebo nepenetroval.
A to je velmi málo na to, aby jste zjistili jestli je vesta dobrá, tedy dále použitelná nebo není. V okamžiku kdy sice nedošlo k penetraci, ale projektil se třeba dostal dál než při nástřelu, kdy byl materiál zcela nový, v takovém případě je trauma otisk, například v krajině srdeční zcela fatální a devastující. A uživatel sice nezemře na průstřel, ale pravděpodobně na vnitřní krvácení nebo zástavu srdce.
V tomto ohledu jsou vesty u kterých prošlo datum záruky pro svého uživatele nebezpečné !!!!
V dnešní době, se používá jiný typ para-aramidu než před 7-10 ti lety. Vůbec nejlepší je použít materiál UHMWPE jako je Dyneema, nebo SPECTRA, které ani po 10 ti letech používání svoje vlastnosti neztrácejí. Což je pro výrobce vlastně špatná zpráva, protože vesta vyrobená z těchto materiálů opravdu vydrží velmi dlouho a není důvod ji měnit za jinou. Hlavní důvod je odolnost proti vlhkosti, potu a vodě, které tento materiál nijak nepoškodí, oproti para-aramidu, který právě těmito vlivy ztrácí svoje vlastnosti.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

21.04.2013 18:02

Re: TEST VESTY

Ahoj teď moc nemohu , ale od které firmy je tedy v soucasne dobe nejlepší nakupovat?

cipis
Sponzor serveru
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 528
Registrován: 02.06.2012 19:14
Bydliště: blízko Brna

21.04.2013 20:19

Re: TEST VESTY

Pochopil jsem to dobře, že se střílelo defacto zakázaným střelivem?
Tedy potom je jasné, proč to jednou prošlo a jednou ne. Jestli tedy někdo bude střílet střelivem patřící do kategorie A, tak asi ani ty glockovy vesty nevydrží ...

SharkShield
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 6
Registrován: 18.04.2013 15:35

21.04.2013 21:11

Re: TEST VESTY

NECITUJU tesne predchazejici prispevek! ufo


Omlouvám se , ale tento příspěvek jsem zcela nepochopil, můžete to blíže upřesnit...jaké glockovy vesty nevydrží....to že se střílelo zakázaným střelivem to je nejspíš fakt, ale z věděckých důvodů to snad nevadí..

Střelivo, které je zakázané, je nejspíše zakázané z nějakého důvodu, jeden z nich bude právě ta jistá penetrace standardní balistickou vestou, tak jako je to i v případě .357 SIG nebo 7,62x25mm Fej. a jiných podobných...

SharkShield
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 6
Registrován: 18.04.2013 15:35

21.04.2013 21:13

Re: TEST VESTY

glock1719 píše:Ahoj teď moc nemohu , ale od které firmy je tedy v soucasne dobe nejlepší nakupovat?



Já bych to i napsal od které, ale nechci ji tady dělat reklamu, nebylo by to etické vůči provozovateli stránek...ale členové sdružení LEX vědí o které firmě je řeč, dokonce bych řekl, že mají na svých stránkách nějaké bližší informace...

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

21.04.2013 21:55

Re: TEST VESTY

SharkShield píše:Náboj 7,62x25mm CP/Fej/O (přesné značení), který udává pro test ČSN 395360 je vojenský náboj, který nikdy ani v minulosti nebyl do civilu distribuován. Všechny ostatní deriváty této ráže a provedení ( bez kaleného jádra)jsme schopni našim materiálem zastavit


Z výše uvedeného dovozuji, že tento náboj by měl mít kalené jádro.

Tahle informace mě zaujala, protože jsem doposud nic podobného nepotkal. Tak jsem si přidělil domácí úkol a prostudoval jsem literaturu co tu k 7,62x25mm mám. Strejda Google mi tenhle náboj našel, tady

http://www.stratos07.cz/balistika.html

ale uvádí u něj rychlost 550 m/s s 5,5g střelou. Což je další záhada protože běžně vyráběné náboje neměli víc než 470-480 m/s.

Bohužel jsem takhle označený náboj nenašel ani v jedné monografii co tu o střelivu mám, včetně sborníků Společnosti pro studium nábojů. Nezná ho žádný předpis, ani logistické katalogy munice ČSLA.

Hledal jsem dál, ale variantu 7,62x25 mm která by měla mít jádro s vyšší tvrdostí, než je běžné měkké Fe jádro jsem taky nenašel. Jediné u čeho se uvádí průbojné jádro byl sovětský PZ vz. 41

Takže, buď je to "JEN" standardní 7,62 Pi náboj s Fe jádrem vystřelený z nějaké delší hlavně aby nabral uváděných 550 m/s a nebo je to pro mě záhada, které bych rád přišel na kloub...

SharkShield
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 6
Registrován: 18.04.2013 15:35

21.04.2013 22:37

Re: TEST VESTY

To všechno je zcela jistě pravda....ale má to jeden háček...někdo,a určitě to musel být odborník, který je podepsaný pod ČSN 395360, tuto napsal a musel vycházet z nějakých typů projektilů a pochybuji, že by tam napsal nějaký Tokarev který nikdo nevyrobil....určitě mohu obtěžovat pana Doc.Komendu z Univerzity Obrany v Brně a ten nám jistě řekne správný názor fundovaného a uznávaného odborníka na tuto problematiku....ovšem než to udělám dovolím si navrhnout vlastní verzi...tento náboj zcela jistě existuje a minimálně Povážské strojárně ho vyráběli, to víme jistě...dále když se certifikuje ve státní laboratoři Slavičín tak se přímo tam namístě laboruje střelivo, které se použije pro test ( tedy to, které se nedá běžně koupit), byl jsem takovému certifikačnímu testu přítomen a opravdu tento projektil dosáhl takto vysoké rychlosti, i přes to, že hlaveň ze které bylo vystřeleno neměla více než 25 cm. Jak jsem se již zmínil v jiném příspěvku, vznesl jsem dotaz k vedoucímu laboratoře a ten mne ujistil o tom, že tento typ Tokareva, prostřelí každou standardní vestu III.A, což je vlastně nejvyšší odolnost u měkké balistiky a já tomu tvrzení věřím.
Takže to asi rozsekne v teoretické rovině Doc.Komenda...

Uživatelský avatar
Reno.37
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 53
Registrován: 19.09.2011 22:21

21.04.2013 23:08

Re: TEST VESTY

SharkShield píše:...Včera jsem volal čistě ze statistických důvodů vedoucímu laboratoře ve Slavičíně a vznesl jsem jednoduchý dotaz....
Zažil jste někdy za posledních 13 let vestu, nebo materiál kterou by neprošel náboj 7,62x25mm Fej. odpověď byla jednoduchá....ne nezažil, všechny vesty domácích i zahraničních dodavatelů, které se testovali a certifikovali u nás, tento náboj probil...

Tak to by mě fakt zajímalo, co to glock1719 při tom testu použil za vestu... Myslím, že to určitě nebyla měkká podkošilovka
III A, tu podle mého názoru musí dát 7,62x25 s měkkým ocelovým jádrem vždycky. Typoval jsem to na nějakou hodně předimenzovanou vestu pro neskryté nošení, doplněnou např. vložkou proti noži a samozřejmě s traumavložkou. Ale kdo ví...

Uživatelský avatar
jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 2136
Registrován: 12.01.2012 0:57
Bydliště: Tam kde zítra již znamená včera...

21.04.2013 23:21

Re: TEST VESTY

No, tak to jsme doma. Pokud ve VTÚVM Slavičín náboj rozeberou a nasypou tam prachu tak aby to lítalo těch 550 m/s ze zkušební hlavně, a nebo mají hlaveň 25 cm dlouhou a střílí standardní laboraci, tak pak jo.

Když vezmu sovětský 7,62x25 mm měl z pistole TT 33 udávaných 420 m/s a z PPŠ 41 500 m/s.
Naše náboje 7,62 Pi byli výkonnější a nominál, který udává norma je 480 m/s z krátké hlavně, takže ze samopalu to klidně mohlo mít těch 550 m/s na které se to střílí podle ČSN.

Takže nejspíš žádný speciální "vojenský" náboj, ale běžné střelivo s měkkým ocelový jádrem, jen vystřelené z dlouhé hlavně...

Což taky vysvětluje to, že z běžné pistole kluci při testu vestu neprostřelili, kdežto ze Špagina stejným nábojem už ano.

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

23.04.2013 7:41

Re: TEST VESTY

Tak špatná zpráva je letos končí jedna vesta až 11 měsíci.
Dobrá je , že mi jednu starou věnuje kolega.
Doveze od rodičů do cca 14 dní.
Reno myslet je hovno vědět. :D
Podkošilovaka to byla.Dokonce mám pocit , že dámská i s vyboulinou na prsa. :D

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

30.04.2013 13:12

TEST VESTY

Tak vestu dovezl jen je starší než jsem myslel .
ImageUploadedByTapatalk1367320317.918529.jpg
ImageUploadedByTapatalk1367320342.116408.jpg

Uživatelský avatar
glock1719
 
Příspěvky: 8116
Registrován: 10.04.2006 14:12
Bydliště: Uherské Hradistě

30.04.2013 13:13

Re: TEST VESTY

Štítek vyfotím znovu nejde to moc číst.vesta je rok výroby 1998

Fifa
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 195
Registrován: 03.05.2010 9:52
Bydliště: Praha

02.05.2013 23:54

Re: TEST VESTY

Mam dojem ze se tady vzajemne prsi 2 tabory (prostreli/neprostreli). Dejte vedet kdy a kde a kdyz budu moct, rad se prijedu podivat, do te doby jsou to s prominutim leda tak dobre kecy...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník