Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.12.2012 22:27

Re: Psychotesty ?

Jura1 píše:Údajně ho měl i Breivik (moc se mu to teda nepodobá, co jsem si o tom přečetl...)
Rozhovor s norským psychiatrem Ulrikem Maltem: Breivik není monstrum (přístup pro čtení pouze registrovaným uživatelům), který vyšel v Respektu 26.11.2012 na straně 46. Vysvětluje tam co je to Aspergerův syndrom a jaký měl/mohl mít (spolu s dalšími okolnostmi) vliv na to co Breivik udělal.

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.12.2012 3:33

Člověku s Aspergerovým syndromem bych zdravotní způsobilost k ZP nedal. Co se vyhlášky týče, oporu by to nalézalo v "poruchy schizotypální" - není to přesně to samé, ale významově to patří pod tuto kapitolu.
Věcně vzato je 99.99% lidí s touto diagnózou bez jakékoliv vazby na homicidní agresi. Je to spíše doplněk daného příběhu, situace, asi jako když Lanza střílel v souvislosti s tím (spekulace na úrovni současných znalostí), že se matka chtěla vzdát jeho výchovy, což pro něj mohlo být vnitřně velmi velmi ohrožující.
Lidé s Aspergerovým syndromem jsou průměrně i nadprůměrně inteligentní, ale mají to v hlavě, doslova na úrovni hardware, prostě jinak prodrátované než běžní lidé. Třeba špatně čtou celou neverbální komunikaci, necítí neverbální signály "přirozeně citem", tak je "dopočítávají" ráciem. Na mezilidské vztahy potřebují manuál. Karikaturou je třeba Sheldon v teorii velkého třesku, lépe Max v Mary a Max. U nás nejznámější génius Marek Čtrnáct. Zbraň jim fakticky nepatří i třeba právě proto, že mají potíže vyznat se v sociálních situacích. Obecně řečeno rozhodně není potřeba se jich bát, ale zbraň jim dle zákona nepatří a myslím, že je to věcně správně. Mrzí mě, že jim mediální ohlas Brevika a Lanzy zřejmě u veřejnosti uškodí - neprávem, zbytečně.

Alci
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

24.12.2012 4:40

a cože má ZP společného se sociálním cítěním? Kromě toho, žes popsal skupinu lidí, kteří i přemýšlí o tom co cítí a proč místo aby jednali pouze a bezvýhradně instinktivně a předvídatelně?

gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.12.2012 12:54

jericho - pěkně napsané, můj oblíbenec Sheldon je mi opět bližší

Kody
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.12.2012 14:21

jj Jericho to shrnul pěkně i v tom předchozím příspěvku - souhlas.

To co na tomto případu považuju za důležité já, je to, že je dobré vědět, že jsou opravdu duševní stavy, které se s držením ZP neslučují a žádný normální člověk by si u druhého s některými duševními poruchami ZP nepřál vidět.

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.12.2012 14:57

Alci - představ si, že máš potíže rozpoznat zda je řečené ironie nebo vážné, rozlišit konkrétní od přeneseného ("..řekla, že by mi utrhla hlavu.." "zakroutila bych ti krkem"...), nezorientuješ se podle výrazu tváře. Není to o tom, že by byl dotyčný zlý nebo hloupý, ale z hlediska vyhodnocování situací je to jistý handicap.

Reklama

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.12.2012 19:09

K tématu psychotropní medikace v souvislosti s průšvihy se zbraní. - viz Události.

Podle skupin léků.
AD - antidepresiva. Některá moderní antidepresiva mohou při nasazování - tedy v průběhu 3-5ti týdnů zesilovat sebevražedné myšlenky, úzkosti, tenze. Je to jev popsaný v literatuře i mnou pozorovaný. Popsal bych to nejblíže takto - čl. je v depresi, nic ho netěší, nic nemá smysl, má pocity viny, marnosti, zbytečnosti, nejí, nespí, nesexuje a nemá životní energii. Dostane něco, co začíná působit tak, že mu to tu energii postupně začne dodávat. Neměl-li předtím chuť žít, ale neměl energii na to se zabít, nyní ji může získat a spolu s tím se zvýší i úzkosti a může to být nebezpečné. Mnohé depresivní stavy jsou promíchány s bludy - psychózami. Dále jsou některé bipolární, ale dopředu se to o nich neví. Některá AD pak dokážou přesmyknout poruchu nálady depresivní do manické. To pak čl. třeba jezdí po dálnici v protisměru.

BZD - obecně působí na centrální útlumový systém prostřednictvím GABA, někdy se to ale zvrtne a nastane něco, čemu říkáme paradoxní aktivizace. Když k tomu připočtete emoční oploštění, které se dostavuje při nadměrném nebo dlouhodobém užívání BZD, může najednou původně hodný a slušný "prvorepublikový" dědeček pobíhat po bytě, babičku mlátit holí a z balkónu řvát na lidi do kurev a píčí. Kdo zobete prášky na spaní nebo proti úzkostem, hodně rychle toho nechte a mazejte za klinickým psychologem (nejlépe který pracuje s KBT). BZD i Z-látky se v čase na průser mění.

Stimulancia - u nás největší potíž s pervitinem, v úvahu by připadal i nadměrně zneužívaný Ritalin aj.. Neznám přesně neurotransmiterový mechanismus účinku, ale velmi často - až pravidelně vídám destabilizaci emocí u lidí užívajících pervitin (nikoliv pouze přímo pod vlivem). Stávají se odbržděnými, impulzivními, vzniká interpersonální senzitizace, až paranoia. V praxi to vypadá, že rodičům dělají scény, řvou na ně, sprostě, mlátí dveřma, rozbíjí věci, kopou do dveří, mlátí pěstmi do zdí, bijí přítelkyně až do těžkých zranění, vyhrožují i se pokouší o sebevraždu, jsou rezonantně agresivní - stačí křivý pohled. Zároveň se bojí. Pravidelně přechází do toxické psychózy s paranoidně persekučním obrazem (pustí ho z výslechu, stojí před služebnou s jistotou, že jak se pohne a dá ty ruce dolů, tak ho policisté zastřelí, v autě si zapisuje poznávací značky všech ostatních aut které potkal a pro samé lepicí lístečky už skoro nevidí z okna, zachraňuje princezny před únosci (prostituky a pasák), zastavují vlak vlastním tělem ...)

THC -u nás zatím ne v podobě medikace, ale zmiňuji pro velmi důležitý vztah ke vzniku psychóz, zejména v kombinaci se stimulanty. Kdo hulíte, opravdu se to neslučuje se zbraní. Ne pro stavy intoxikace, které jsou spíše ke světu přátelsky laděné, nejhůře se soc. stažením a bad tripy, ale pro potenciál vyprovokovat psychózu. EDIT: S psychózami vyprovokovanými THC případně ideálně THC a pervitinem opakovaně pracuju, není to žádná vzdušná teorie. Konec editu.

Alkohol - zdaleka nejhorší, jako anxiolytikum odbržďuje a dává průchod potlačovaným os. rysům a os. tendencím. Vyvolává silné sekundární deprese. To stačí jak k vraždám, tak sebevraždám. Nejvíce podceňovaná, současně nejvíce nebezpečná látka.

Ale to bylo zjednodušeně, protože takhle to nefunguje. Člověku třeba něco je a mj. to způsobí, že má krom toho k tomu navíc ještě depresi. Nebo přesněji depresivní rozlady, propady nálad, zvýšenou intrapsychickou tenzi. K tomu úzkost. Když už někam přijde, mají tam na něj asi tak 40 minut času (když hodně) a za tu dobu zjistí tak maximálně to, že má něco s náladou v depresivním směru. Tak mu lupnou antidepresiva (lépe) nebo benzodiazepiny (hůře). A pošlou ho domů. Tam se to "něco" dál rozvíjí třeba v podobě pozdní psychózy, parafrenie. Psychózy s sebou často nesou prodromy v podobě propadů nálad, úzkosti, tenze, atd. Je mu blbě, tak má absence v práci a přijde o ni. Do toho pán 10 let bere prášky na spaní (BZD, Z-látky) a občas se rád napije. Před půl rokem měl malou CMP. AD, která dostal bere jen velmi občas - léková kompliance je obecně nízká, u antipsychotik (kdyby dostal ta) pak velmi nízká. No a k tomu se dozví, že poté co dům přepsal na dceru ho tato chce vystěhovat, namíchá jí jed na krysy do jídla a přeskočí mu z toho. Takhle to vypadá v praxi - je to mišmaš mnoha okolností, který se rozplétá velmi obtížně i zpětně, kdy by měl být čl. správně po bitvě generálem.

Průsery medikací, a zejména medikací branou dle předpisu lékaře, způsobeny nejsou. Spíš to, že tam byla medikace ukazuje, že člověku nějak nebylo dobře, snažil se to řešit - a nepovedlo se to.

Jsem zastáncem názoru, že "šílené střelby" jsou otázkou duševního zdraví i dostupnosti střelných zbraní. A na obou frontách je potřeba bojovat.

Na frontě duševního zdraví je potřeba, aby byla dostupná péče jak technicky (dostatek pracovišť, jejich odbornost a obecně nízkoprahovost - to začíná být za současné zdravotnické reformy Hegera utopie), tak sociálně (jít za psychologem/psychiatrem je asi jako jít na gyndu - nic úžasného, ale normálního ano).

Na frontě zbraní pak skutečně důkladným dodržováním současného, vcelku rozumného zákona. Když to nebudeme dělat, tak budou průsery a místo devadesátky v téhle zatáčce nám dají sedmdesát nebo i padesátku a k tomu dvojitou čáru. Doktorům musí záležet na tom, zda žadatele o ZP opravdu znají dobře nebo ho mají poslat na psychologické vyšetření. My držitelé musíme ctít a důsledně naplňovat zákonné pasáže o zabezpečení zbraně proti zneužití. (Kolika z vás se občas zbraň jen tak válí v poličce? Kolik lidí znáte, kdo má flintu opřenou v rohu?) A o alkoholu. A o veřejných shromážděních, atd. I kdyby bylo obojí - jak psycho péče tak i dodržování zákona na top úrovni, stále by občas došlo k průšvihu, ale dá se očekávat, že ještě méně než dnes.
Naposledy upravil jericho dne 30.12.2012 16:48, celkově upraveno 2

Tavic
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

30.12.2012 14:06

Předně, dík Jerichovi za čas a práci s předešlým příspěvkem.
Dovolím si doplnit pár drobností a význam použitých zkratek :

BZD – benzodiazepiny - typičtí zástupci: Diazepam, Lexaurin, Neurol, Oxazepam, Radepur a Rohypnol + celá řada dalších)

Z-látky: Stilnox, Hypnogen, Imovan, Zolpidem a Zopiklon

CMP: cévní mozková příhoda, „mrtvice“

KBT: Kognitivně behaviorální terapie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kognitivn% ... AD_terapie

red.dog
Nový uživatel
Nový uživatel

30.12.2012 16:39

Psychotesty ?

Jericho:
Diky, rozsireni nahledu. Zjednodusene, ale cirejsi, nez, ve sve podstate, suche: Ono je to komplexni. Jdu to precist znovu a rekl bych, ze tvuj prispevek pak slupnu jeste jednou.
Tomik

Jura1
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.01.2013 22:52

Taky moc děkuju Jerichovi za objasnění ohledně Aspergerova syndromu apod. Přijde mi, že ti lidé jsou mnohdy geniální, ale velmi úzce profilovaní a ZP má nejspíš opravdu málo z nich...jestli vůbec někdo. Asi by měli problém projít i klasickým sítem bez psychotestů (úřady, obvoďák, cvičné kurzy, praktické zkoušky), ale zase je nechci podceňovat.

P.S. Ještě jsem si vedle Sheldona nebo Marka Čtrnáct vzpomněl na Michala Kolesu - "postrach internetových diskuzí" :) . Nevím, jestli má tuhle nemoc, ale já si projevy Aspergerova syndromu představuju nějak takhle:
http://www.youtube.com/watch?v=jj2rv3rp ... Q&index=16

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.01.2013 11:46

Mno, možná to bude z mé strany zavádějící a nepřesné, ale pokud mohu soudit podle pediatrů, a zároveň i praktických lékařů, se kterým jsem se setkal, tak se domnívám, že vysocefunkční AS by přes ně se svou žádostí projít mohl. Pokud to tedy nemá v přímo v papírech.

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.01.2013 22:04

Grimpo: Souhlasím.

Alci
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

02.01.2013 22:19

taky podle toho co čtu to není nic co by člověku mělo bránit v pořízení ZP. Maximálně zakázat nošení na veřejnosti jestli může mít problémy s vyhodnocením situace. Na střelnici nic z toho přece nepotřebuje.

A jsme zase u případů, že když se někdo rozhodne vraždit rozumem, tak už je to pak stejně jedno. Já teda moc neschopnost cítit na těch případech nepozoruji. Společný rys mají snad jen v tom, že se všichni cítili ublíženě a nepochopeně. A přijde mi, že tenhle problém má dost lidí ve věku 16-22. Možná preventivně pozavírat? :) Protože jinak je to "o štěstí", v jakém prostředí takový člověk žije a kdy/jestli dospěje k rozhodnutí "ok, celej život mi tvrdíte jakej jsem magor, udělám o co mě žádáte". A pak už je jen o inteligenci jak daleko se dokáže dostat. Jestli znepřístupnění zbraní ho zastaví, protože neví jak, nebo si udělá doma plamenomet.

A fakt si nejsem jistej jak tohle psychotesty odhalí. Snad jedině tak, že to nejsou egocentristi jako většina, ale lidi, kteří se zoufale snaží být hodní a vstřícní a ono to nefunguje.

Tada
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.01.2013 2:39

Když je člověk chytrej, tak psychotesty projde ajn cvaj bez ohledu na nějaké vady a deformace, které by ho jinak vyřadili. To už je větší šance, že vám to ten cvokař dá napsat 2x jen proto aby na vás vydělal...

Kall

03.01.2013 18:45

psychotestů jsem dělal habaděj, včetně armádních.
Po vyhodnocení mám zjištěno, že:
manažersky nezvládnu víc než 150 podřízených
nemám únikové tendence při řešení problémů
volím kalkulované riziko, výkonnost při zátěži 89% atd...
o omezení počtu držených zbraní nikde ani znímka , asi si něco pořídím...

gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.01.2013 20:19

a teď popiš i ty svoje horší vlastnosti

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.01.2013 20:44

Kallova nejhorší vlastnost je, že má SAKO TRG 22 a Meoptu ZD 6-24×56 RD. A já ne.

Piggy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.01.2013 22:35

Tada: chytrej člověk projde psychotesty, pokud ví, co se v nich žádá. Ale co když narazí na uchýleného psychologa, který vyhodnocuje výsledky podle svých zkreslených představ? Jaká je pravděpodobnost, ovšem netuším.

pepe123456
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.01.2013 22:43

žádný psychouš nemá šanci u průměrně a nadprůměrně inteligentního člověka něco odhalit testem..

testy jsou prefabrikované, pro rychlé běžné vyhodnocení gausovy křivky populace..

pro pořádné testy se dělají baterie testů (třeba 5 testů, rozmezí 30 minut až 2 hodiny..) různé, jsou do sobe napasované že křížově by to mělo vycházet (není to na první pohled vidět)..
to vše prokládáno rozhovorem a vyhodnocením těch jednotlivých testů - rozhovory s psychoušem třeba i 3 hodiny "o ničem"....
plus klidně i testy "barev" a další věci.. prostě komplexní obrázek o člověkovi..
takovýhle posudek vezme psychoušovi klidně týden času kdy zvládne tak max 2 lidi - vyhodnocovat to, dívat se na video..
bavíme se o specializovaných doktorech kteří tu praxi taky museli někde nabrat, času a penězích co to stojí..
podle jednotlivých testů mi vycházelo "egomaniak", druhý test vyšel úplně v pohodě... díky tomu že sem s psychoušem komunikoval 3 roky (učil mě) tak nám tyto testy dělal a říkal nám úskalí, případně i triky u jednotlivých typů testů...

samořejmě je to ovlivněné i stresem a aktuálníma podmínkama - takže někdo kdo projde se za 3 roky může složit protože nemoc, rodina atd...
dávat zbrojáky podle toho tak ho má tak 1000 lidí v republice max, na víc by nebyla kapacita:-)

g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník

Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

04.01.2013 0:26

pepe123456 píše:...žádný psychouš nemá šanci u průměrně a nadprůměrně inteligentního člověka něco odhalit testem...podle jednotlivých testů mi vycházelo "egomaniak", druhý test vyšel úplně v pohodě... díky tomu že sem s psychoušem komunikoval 3 roky (učil mě) tak nám tyto testy dělal a říkal nám úskalí, případně i triky u jednotlivých typů testů...

Dej bacha, abys na to ego nedojel :) .

Patrně to nebyl klinický psycholog, ten byl se takovému "zaučování" nepropůjčil.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zdravotní aspekty